اجراي طرح بيكر - هميلتون در چه مرحله‌اي است؟


عزيز شاه‌محمدي

8 مارس 2007

در مورد ايران خانم رايس به شبكه العربيه گفته است سياست آمريكا در 28 سال اخير اشتباه بوده و من شخصا پيشنهاد تعامل با ايران را داده‌ام. وزير امور خارجه آمريكا روز يكشنبه به روزنامه اسرائيلي هاآرتص هم گفت تعامل با ايران همسان Nazi Appeasement نيست. البته سياست آمريكا در قبال ايران در چارچوب مسئله هسته‌اي ايران، تجمع نيروي نظامي در خليج‌فارس و گزارش‌هاي گاه و بي گاه از احتمال حمله به ايران نيز ادامه دارد. از طرف ديگر آمريكا با اتخاذ سياست سرزنش ايران، در صدد برآمده است، صورت حساب ايران را چنان بالا ببرد كه ايران درخواست جديدي مطرح نكند. البته اين هم نوعي مذاكره است.

طرح گروه مطالعه عراق كه به سرپرستي جيمز بيكر وزير امور خارجه اسبق آمريكا و لي‌هميلتون سناتور سابق دمكرات تهيه شد و در اواخر پاييز منتشر شد، حاوي سه توصيه عمده بود.
اول اينكه آمريكا بايد تا پايان سال 2008 به تدريج از عراق خارج شود، ثانيا با ايران و سوريه مذاكره كند و بالاخره اينكه حل مسئله فلسطين در اولويت قرار گيرد.
اين طرح ظاهرا رد شد و جرج بوش رئيس‌جمهور آمريكا طرح موسسه اينتر پرايز را كه در نقطه مقابل طرح بيكر – هميلتون، افزايش نيرو در عراق را توصيه مي‌كرد، قرار است به مورد اجرا گذارد .
منتقدان طرح بيكر – هميلتون آن را تهيه شده توسط عده‌اي كه شكست آمريكا را در خاورميانه پذيرفته‌اند (defeatist) توصيف كردند و در مورد بخش ايراني گزارش نيز هرگونه نرمش در قبال ايران را Appeasement خواندند.
َAppeasement در لغت يعني دلجويي و نوعي توبه از عملكرد گذشته است. در معناي سياسي نيز چشم‌پوشي از مجازاتي كه بايد اعمال شود.
در خرداد ماه سال 1383 كه شوراي روابط خارجي آمريكا گزارشي را به سرپرستي زبيگنيوبرژنسكي منتشر كرد كه رابرت گيتس وزير دفاع فعلي آمريكا نيز در تهيه آن گزارش نقش داشت. در اين گزارش بر لزوم تعامل مثبت با ايران تاكيد شده بود. اين گزارش نيز با همين اصطلاح Appeasement كه توسط هنري كيسينجر بكار رفت، بايگاني شد. در يكي دو سال اخير نيز اصطلاح Appeasement به Nazi Appeasement تطور يافته است.
بركنار از اين كنايه‌ها و اشاره‌هاي ديپلماتيك در دو ماه اخير تحولاتي در جريان است كه دقيقا در چارچوب طرح بيكر – هميلتون اجرا مي‌شود. اما به روش جرج بوش.
1 - در قضيه فلسطين خانم رايس در مدت 50 روز دو بار به منطقه سفر كرده است و روز دوشنبه اجلاس سه جانبه محمود عباس رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين، ايهود المرت نخست‌وزير رژيم صهيونيستي و وزير امور خارجه آمريكا برگزار شد. گرچه اين نشست نتيجه قابل توجهي نداشت كه دولت آمريكا در واقع در صدد نتيجه‌گيري هم نيست، بلكه مي‌خواهد اگر مشكل فلسطين و اسرائيل هم حل نشد لااقل اين مشكل تشديد نشود و به صورت Freeze بماند. ديروز هم در برلين نشست كميته چهارجانبه براي بررسي آخرين تحولات تشكيل شد.
2 - در قضيه عراق، همه طرح افزايش نيروي آمريكا در عراق به طرح امنيتي بغداد خلاصه شده است. اين طرح از يك طرف به بستن مرزهاي عراق با همسايگان و از يك طرف به برقراري نوعي حكومت نظامي و كنترل شديد رفت و آمد محدود شده است. از طرف ديگر انگليس و استراليا نيز براي خروج از عراق آماده مي‌شوند. در گزارش بيكر – هميلتون صريحا قيد شده است كه از عربستان براي شورشيان سني عراق پول ارسال مي‌شود.
3 - در مسئله سوريه، مذاكره آمريكا و دمشق فعلا براساس آنچه اعلام شده درباره آوارگان عراقي در جريان است. اما طبعا دامنه مذاكرات گسترده‌تر خواهد بود.
4 - در مورد ايران خانم رايس به شبكه العربيه گفته است سياست آمريكا در 28 سال اخير اشتباه بوده و من شخصا پيشنهاد تعامل با ايران را داده‌ام. وزير امور خارجه آمريكا روز يكشنبه به روزنامه اسرائيلي هاآرتص هم گفت تعامل با ايران همسان Nazi Appeasement نيست. البته سياست آمريكا در قبال ايران در چارچوب مسئله هسته‌اي ايران، تجمع نيروي نظامي در خليج‌فارس و گزارش‌هاي گاه و بي گاه از احتمال حمله به ايران نيز ادامه دارد. از طرف ديگر آمريكا با اتخاذ سياست سرزنش ايران، در صدد برآمده است، صورت حساب ايران را چنان بالا ببرد كه ايران درخواست جديدي مطرح نكند. البته اين هم نوعي مذاكره است.
منبع: همشهری