برادعی خواستار 'همکاری فعالانه‌تر' ايران با آژانس اتمی شد

• مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی خواستار همکاری بيشتر ايران شده و يک نشريه آمريکايی از امکان نرمش ايالات متحده در مورد برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی خبر داده است.
• انتظار نمی رود شورای حکام آژانس بين المللی در اجلاس جاری خود قطعنامه ای در محکوميت ايران به دليل خودداری از همکاری کافی با اين نهاد را در دستور کار قرار دهد و آمريکا نيز، که خواستار ارجاع پرونده هسته ای ايران به شورای امنيت بوده، به منظور دادن فرصتی به اروپاييان برای به نتيجه رساندن مذاکرات هسته ای آنان با ايران از پافشاری برای تصويب چنين درخواستی خودداری خواهد ورزيد.



March 1, 2005 09:18 PM

سايت جمهوری - گروه خبر:

• مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی خواستار همکاری بيشتر ايران شده و يک نشريه آمريکايی از امکان نرمش ايالات متحده در مورد برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی خبر داده است.
• انتظار نمی رود شورای حکام آژانس بين المللی در اجلاس جاری خود قطعنامه ای در محکوميت ايران به دليل خودداری از همکاری کافی با اين نهاد را در دستور کار قرار دهد و آمريکا نيز، که خواستار ارجاع پرونده هسته ای ايران به شورای امنيت بوده، به منظور دادن فرصتی به اروپاييان برای به نتيجه رساندن مذاکرات هسته ای آنان با ايران از پافشاری برای تصويب چنين درخواستی خودداری خواهد ورزيد.


بي بي سي: در آغاز اجلاس دوره ای نمايندگان 35 کشور عضو شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی که از روز دوشنبه، 28 فوريه، در مقر سازمان در وين آغاز شده است، محمد البرادعی، مدير کل آژانس، خواستار اقدام "فعالانه تر" ايران در ارايه اطلاعات به آژانس شد.

منظور آقای برادعی اين است که مقامات ايرانی اطلاعات مربوط به فعاليت های هسته ای اين کشور را داوطلبانه و به طور کامل در اختيار آژانس قرار دهند به جای اينکه اين اطلاعات به تدريج و در پی تحقيقات بازرسان اعزامی اين نهاد به دست آيد.

آقای برادعی، که در گفتگويی با بی بی سی سخن می گفت، افزود که آژانس در تحقيقات خود پيرامون برنامه هسته ای ايران به پيشرفت هايی دست يافته اما افزود که هنوز زود است بتوان گفت اين بازرسی های چه زمانی تکميل خواهد.

وی گفت که حصول اطمينان از اينکه ايران اطلاعات لازم در باره تمامی جنبه های فعاليت اتمی خود را ارايه داده نيز به گذشت زمان نياز دارد.

انتظار نمی رود شورای حکام آژانس بين المللی در اجلاس جاری خود قطعنامه ای در محکوميت ايران به دليل خودداری از همکاری کافی با اين نهاد را در دستور کار قرار دهد و آمريکا نيز، که خواستار ارجاع پرونده هسته ای ايران به شورای امنيت بوده، به منظور دادن فرصتی به اروپاييان برای به نتيجه رساندن مذاکرات هسته ای آنان با ايران از پافشاری برای تصويب چنين درخواستی خودداری خواهد ورزيد.

ايران در مذاکراتی با سه کشور آلمان، بريتانيا و فرانسه شرکت دارد و تا کنون با بازرسی های گسترده تر بين المللی از تاسيسات هسته ای خود و همچنين تعليق برنامه غنی سازی اورانيوم در طول مذاکرات موافقت کرده است.

آژانس بين المللی انرژی اتمی در خلال حدود دو سال اخير مشغول بررسی برنامه های هسته ای ايران بوده اما هنوز نتوانسته است ادعای ايالات متحده در مورد تلاش جمهوری اسلامی برای دستيابی به تسليحات اتمی را براساس شواهد به دست آمده اثبات و يا به طور کامل نفی کند.

در اجلاس جاری شورای حکام، انتصاب مديرکل جديد آژانس بين المللی انرژی اتمی نيز مطرح می شود.

دوره کنونی خدمت محمد البرادعی به زودی به سر می رسد ولی وی خود را نامزد تصدی اين سمت برای سومين دوره نيز کرده است و به گفته خبرنگار بی بی سی در وين، بسياری از اعضای شورای حکام از انتصاب مجدد وی حمايت می کنند اما ايالات متحده آقای برادعی را به نرمش بيش از اندازه در مورد ايران متهم کرده و خواستار کناره گيری وی بوده است.

'نرمش آمريکا'

همزمان، يک نشريه آمريکايی گزارش کرده است که ايالات متحده آماده است موضع خود در مورد برنامه های هسته ای ايران را تغيير دهد.

نشريه آمريکايی واشنگتن پست در گزارشی باعنوان "بوش پيشنهاد ها به ايران را سبک و سنگين می کند" به قلم رابين رايت، تحليلگر منطقه ای اين نشريه، نوشته است که دولت آمريکا موضوع ارايه امتيازاتی را به جمهوری اسلامی در دست بررسی دارد.

به نوشته واشنگتن پست، اين امتيازات در برابر اقدام ايران در کنار گذاشتن برنامه توليد تسليحات اتمی، که ايالات متحده آن را هدف اصلی فعاليت های هسته ای جمهوری اسلامی دانسته، منظور خواهد شد.

ظاهرا تصميم آقای بوش برای بررسی امکان نوعی مصالحه با جمهوری اسلامی حاصل ديدار با رهبران آلمان و فرانسه طی سفر اخير رييس جمهوری آمريکا به اروپا بوده است.

واشنگتن پست به نقل از يک مقام وزارت خارجه آمريکا، که نام وی ذکر نشده، گزارش کرده است که هنوز تصميمی در مورد تغيير موضع ايالات متحده گرفته نشده، دولت زمان مشخصی را هم برای چنين تصميمی تعيين نکرده اما تصميم گيری در اين مورد در دستور کار است.

به نوشته اين روزنامه، مقامات آمريکايی در نظر دارند در حمايت از مذاکرات هسته ای اروپاييان و ايران، فهرستی از امتيازات مورد نظر خود را هرچه زودتر تهيه کنند.

واشنگتن پست می نويسد که دولت آمريکا مايل نيست متهم به آن شود که در راستای دستيابی به راه حل بحران هسته ای ايران از راه های ديپلماتيک اقدام موثری به عمل نياورده است.

اين نشريه از قول مقام وزارت خارجه آمريکا نقل کرده که از جمله امتيازاتی که ممکن است مطرح شود، خودداری ايالات متحده از مخالفت با عضويت ايران در سازمان تجارت جهانی است.

در عين حال، اين مقام آمريکايی گفته است که دولت ايالات متحده نسبت به واکنش مثبت ايران به اين امتيازات کاملا ترديد دارد اما در هر حال می کوشد هر کمکی را که برای پيشبرد مذاکرات اروپاييان لازم است ارايه دهد.

ادامه مذاکره با اروپاييان

در خبری ديگر، عبدالله رمضان زاده، سخنگوی دولت ايران، در گفتگو با خبرنگاران در روز دوشنبه، 28 فوريه، گفت که "ايران به ادامه مذاکرات با اروپاييان اميدوار است و ما هنوز به اين نتيجه نرسيده ايم که مذاکرات را قطع کنيم."

آقای رمضان زاده در باره مذاکرات جاری گفت که "در دو سال گذشته، ما اعتماد سازی طبق مقررات بين المللی انجام داده ايم و امروز نوبت طرف های مذاکره کننده ايران است تا تکليف خود را روشن کنند."

لازم به ياد آوری است که در آغاز مذاکرات جاری اروپاييان و ايران در سال گذشته نيز برخی منابع گفتند که اين گفتگوها با حمايت ايالات متحده آغاز شده که وعده داده است برخی امتيازات نسبتا قابل توجه را برای ايران منظور دارد اما اين گزارش های هرگز رسما تاييد نشد.

مقامات ارشد آمريکايی اخيرا از تلاش ديپلماتيک اروپاييان برای حل بحران هسته ای ايران حمايت کرده اما تمايلی به مشارکت در آن نشان نداده اند و هفته گذشته، يک مقام ايرانی نيز شرکت آمريکا در اين مذاکرات را مفيد ندانست.

در مورد قرارداد تامين سوخت نيروگاه اتمی بوشهر که اخيرا بين ايران و روسيه به امضا رسيده، سخنگوی دولت گفت که اين قرارداد بنا بر ملاحظاتی محرمانه است و افزود که بسياری از قراردادهای بين کشورها محرمانه است.

گفته می شود طبق اين قرارداد، روسيه تامين سوخت هسته ای نيروگاه بوشهر را بر عهده گرفته است و در مقابل، ايران متعهد شده پسمانده سوخت اتمی اين نيروگاه را به روسيه بازگرداند.

با اينهمه، زمان آغاز تحويل سوخت اعلام نشده است هرچند برخی از روزنامه های تهران از آغاز به کار نيروگاه در سال آينده خبر داده اند.