سلطانيه: پيشنهاد مسكو همچنان روي ميز است

- نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی از توافق اصولی تهران و کرملین در مورد تاسیس یک شرکت سهامی مشترک برای غنی سازی اورانیوم مورد نیاز تهران در خاک روسیه خبر داد. علی اصغر سلطانیه با اعلام این خبر افزود: مذاکرات تهران و مسکو در مورد مسایل حقوقی، فنی و اصولی این طرح همچنان ادامه دارد. پذيرش ايران براي غني سازي در خاك روسيه در مسکو تاييد و در تهران تكذيب شد.
- ر‌وزنامه‌ي انگليسي از اقد‌امات تازه‌ي آمر‌يكا و انگليس عليه اير‌ان خبر‌ د‌اد‌ و به نقل از مقاماتي كه نامي از آنها نبر‌د‌، نوشت كه واشنگتن و لند‌ن بر‌ ر‌وي يك استر‌اتژي با هد‌ف آنچه به اصطلاح «ار‌تقاي تغيير‌ات د‌موكر‌اتيك د‌ر‌ اير‌ان» خواند‌ه شد‌ه است، كار‌ مي‌كنند‌.
- سلطانيه: ما در اصل با پيشنهاد مسکو مدتي قبل موافقت كرديم. ‌اما بسياري از مسايل فني، حقوقي و مالي همچنان بايد مورد بررسي قرار بگيرد. اين پيشنهاد همچنان تحت مذاكرات قرار دارد.
- نيكلاس برنز: ايران از خطوط قرمز وضع شده از سوي شوراي امنيت سازمان ملل عبور كرده است و ما براي ارايه‌ي قطعنامه‌اي بر اساس فصل هفت منشور سازمان ملل در نشست ماه مه شوراي امنيت تلاش خواهيم كرد.


April 22, 2006 09:45 PM

سايت جمهوری - گروه خبر:

گروه خبر – 22 آوريل 2006 – بگزارش ايسنا، نماينده ايران در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، علي‌اصغر سلطانيه اعلام كرد كه پيشنهاد مسكو براي انجام غني‌سازي مشترك همچنان قابل بررسي است.

به گزارش اين خبرگزاری، علي‌اصغر سلطانيه جمعه شب در كنفرانس امنيت انرژي مسكو اعلام كرد كه ايران همچنان درباره‌ي پيشنهاد روسيه براي انجام غني‌سازي مشترك اورانيوم با مسكو گفت‌وگو مي‌كند.

وي اظهار داشت: ما در اصل با اين پيشنهاد مدتي قبل موافقت كرديم. ‌اما بسياري از مسايل فني، حقوقي و مالي همچنان بايد مورد بررسي قرار بگيرد. اين پيشنهاد همچنان تحت مذاكرات قرار دارد.

پنج عضو دايم شوراي امنيت سازمان ملل قصد دارند، جلسه‌ي ديگري را در پاريس براي بررسي مساله‌ي هسته‌يي ايران در تاريخ 12 ارديبهشت‌ماه - چهار روز پس از پايان ضرب‌الاجل فعلي شوراي امنيت - برگزار كنند.

نيكلاس برنز، معاون امور سياسي وزارت امور خارجه آمريكا در اين باره گفت: ايران از خطوط قرمز وضع شده از سوي شوراي امنيت سازمان ملل عبور كرده است و ما براي ارايه‌ي قطعنامه‌اي بر اساس فصل هفت منشور سازمان ملل در نشست ماه مه شوراي امنيت تلاش خواهيم كرد.

برنز كه براي به دست آوردن حمايت از تحريم‌هاي پيشنهادي آمريكا و اتحاديه اروپا كه اميدوارند در نشست بعدي شوراي امنيت عليه ايران اعمال كنند به مسكو رفته بود، با اشاره به روسيه و چين به خبرنگاران گفت: اگر شوراي امنيت نتواند در دوره‌اي منطقي از زمان اقدام كند، آنگاه فرصتي براي گروهي از كشورها وجود خواهد داشت تا در كنار هم با هدف منزوي ساختن ايران از نظر ديپلماتيك و اقتصادي دور هم جمع شوند.

اظهارات اين ديپلمات آمريكايي در حالي مطرح شد كه دونالد رامسفلد، وزير دفاع آمريكا گفت، به اطلاعات جاسوسي كنوني كشورش مبني بر اين كه ايران با دستيابي به سلاح هسته‌يي دست كم پنج سال فاصله دارد، هيچ اعتمادي ندارد.

رامسفلد اذعان كرد: فكر مي‌كنم ايران هدفي بسيار مشكل براي جامعه‌ي اطلاعاتي ماست. دامنه‌ي ديد ما نسبت به موقعيت آن‌ها ناقص است.

با توجه به تشديد لفاظي‌ها بر سر مساله‌ي هسته‌يي ايران و افزايش شكاف‌ها ميان اعضاي شوراي امنيت، روسيه نيز مواضع جديدي را اتخاذ كرده است. سرگي ايوانف، وزير دفاع روسيه در اين خصوص اعلام كرد: مساله‌ي هسته‌يي ايران ممكن است امنيت روسيه را تحت‌تاثير قرار دهد. دقيقا به همين خاطر روسيه طرفدار حل سياسي و ديپلماتيك مساله‌ي هسته‌يي ايران است.

در همين راستا، يك ديپلمات عاليرتبه‌ي روسي نيز بر مخالفت كشورش با اعمال تحريم و يا توسل به زور عليه ايران تاكيد كرد و گفت: اعمال فشار بر ايران فقط بن‌بست بر سر برنامه‌ي هسته‌يي اين كشور را وخيم‌تر خواهد كرد.

اولگ اوزروف، معاون مدير اداره‌ي خاورميانه و آفريقاي شمالي در وزارت امور خارجه‌ي روسيه اظهار داشت: ‌ما قاطعانه قايل به حل اين مشكلات در خصوص برنامه‌ي هسته‌يي ايران به شكلي ديپلماتيك و نه نظامي هستيم.

در حالي كه رايزني‌هاي ديپلماتيك تشديد شده، كشورهاي خاورميانه‌يي نيز تلاش مي‌كنند به ايفاي هر چه بيشتر نقشي در مساله‌ي هسته‌يي ايران بپردازند. احمد ابوالغيظ، وزير امور خارجه مصر كه به تازگي با منوچهر متكي، همتاي ايراني‌اش مكالمه‌ي تلفني داشته است، گفت: وضعيت پرونده هسته‌يي ايران براي كشورهاي خاورميانه و جامعه‌ي بين‌المللي رضايت‌بخش نيست.

وي در عين حال بر تمايل مصر جهت ايجاد راه‌حل سياسي و ديپلماتيك درخصوص پرونده هسته‌يي ايران و جلوگيري از بروز بحراني جديد در منطقه تاكيد كرد.

در همين راستا، خورشيد محمود قصوري، وزير امور خارجه‌ي پاكستان نيز نسبت به عواقب منفي هرگونه رويارويي با ايران هشدار داد و با تاكيد بر حق ايران در استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌يي خاطرنشان كرد: حمله به ايران اقدامي ويرانگر است كه پيامدهاي منفي را به دنبال خواهد داشت.

با اين وجود به نظر مي‌رسد اكنون كاخ سفيد قصد دارد گزينه‌هاي ديگري را در مواجهه با مساله‌ي هسته‌يي بررسي كند. ديپلمات‌هاي در وين گفته‌اند، ممكن است آمريكا به علت خشم از مخالفت روسيه و چين با اقدام قاطع شوراي امنيت، براي اعمال فشار بيشتر عليه برنامه‌ي هسته‌يي ايران به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي بازگردد چرا كه هيات آمريكايي در آژانس در روزهاي گذشته براي به دست آوردن حمايت ديگر كشورها براي برگزاري نشست اضطراري شوراي حكام درباره برنامه‌ي هسته‌يي ايران با نمايندگان ديگر هيات‌ها تماس‌هايي داشته است.

در همين حال يك ر‌وزنامه‌ي انگليسي از اقد‌امات تازه‌ي آمر‌يكا و انگليس عليه اير‌ان خبر‌ د‌اد‌ و به نقل از مقاماتي كه نامي از آنها نبر‌د‌، نوشت كه واشنگتن و لند‌ن بر‌ ر‌وي يك استر‌اتژي با هد‌ف آنچه به اصطلاح «ار‌تقاي تغيير‌ات د‌موكر‌اتيك د‌ر‌ اير‌ان» خواند‌ه شد‌ه است، كار‌ مي‌كنند‌.

مقامات ياد‌ شد‌ه اين تلاش مشتر‌ك آمر‌يكا و انگليس ر‌ا آغاز د‌ور‌ه‌يي جد‌يد‌ د‌ر‌ تلاش‌هاي اين د‌و كشور‌ بر‌اي مبار‌زه با ‌بر‌نامه‌ي هسته‌يي اير‌ان مي‌د‌انند‌.

پذيرش ايران براي غني سازي در خاك روسيه در روسيه تاييد شد ، در تهران تكذيب
بگزارش آسويشيتد پرس، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی از توافق اصولی تهران و کرملین در مورد تاسیس یک شرکت سهامی مشترک برای غنی سازی اورانیوم مورد نیاز تهران در خاک روسیه خبر داد. علی اصغر سلطانیه با اعلام این خبر افزود: مذاکرات تهران و مسکو در مورد مسایل حقوقی، فنی و اصولی این طرح همچنان ادامه دارد.

اعلام توافق ایران و روسیه در مورد غنی سازی اورانیوم لازم برای استفاده در رآکتورهای هسته ای ایران پس از ناکامی آمریکا در جلب اجماع پکن و مسکو برای تحریم ایران در اجلاس 1+5 صورت می گیرد.

در جریان این نشست که هفته گذشته به میزبانی مسکو و با شرکت نمایندگان 5 عضو دائم شورای امنیت و آلمان برگزار شد، آمریکا تلاش کرد موافقت کشورهای دیگر، به ویژه روسیه و چین را برای اعمال فشار بیشتر بر ایران جلب کند.
نمایندگان روسیه و چین در اجلاس مسکو ضمن مخالفت با طرحهای آمریکا برای اعمال فشار فزاینده بر تهران همچنان دیپلماسی را تنها گزینه حل مساله هسته ای ایران اعلام کردند.
ایران پیش از این با اعلام خبر دستیابی به فناوری غنی سازی اورانیوم در مقیاس 5/3 درصد، از ورود خود به باشگاه کشورهای هسته ای خبر داده بود.

اين در حالي است كه حسيني تاش يكي از اعضاي تيم مذاكره كنندگان ايران اين خبر را رد كرد و غني سازي در خاك روسيه را تكذيب كرد.

رسانه های بين المللی باتوجه به سوابق ديپلماسی ايران در آستانه روزهای تصميم گيری در مورد پرونده هسته ای، به اعلام توافقات اصولی بين تهران و مسکو در مورد غنی سازی را با احتياط برخورد می کنند. روز 28 آوريل البرادعی گزارش پيشرفت های پرونده ايران را در اختيار شورای امنيت قرار خواهد داد.