گاردين: نقش کليدی پاکستان در کشف و خنثی کردن توطئه اخير انفجار هواپيماهای مسافربری

در پی دستگيری 24 نفر در ارتباط با آنچه توطئه برای منفجر کردن هواپيماهای مسافربری در ميانه پرواز از بريتانيا به آمريکا خوانده شده، عمليات ضد تروريستی گسترده ای به جريان افتاده است.
- بازرسی های دقيق امنيتی در فرودگاه های انگلستان، آمريکا و ديگر نقاط مختلف جهان که بعد از مطرح شدن توطئه در روز پنجشنبه آغاز شد، همچنان ادامه خواهد يافت. اين بازرسی ها و مقررات بالای ايمنی باعث تاخير بسياری از پروازها و ايجاد مشکلات برای مسافران گشته است.
- گاردین در گزارش خود آورده است كه نقش پاكستان در كشف و خنثی شدن طرح تروریستی اخیر كلیدی بوده و همكاری كامل میان سرویس های اطلاعاتی پاكستان و انگلیس وجود داشته است.


photo: AFP/POOL

عکسی از فرودگاه بين المللی هيترو لندن - 11 اگوست 2006




August 11, 2006 11:03 AM

سايت جمهوری - گروه خبر:

گروه خبر - 11 اگوست 2006 - بگزارش بی بی سی، در بريتانيا، در پی دستگيری 24 نفر در ارتباط با آنچه توطئه برای منفجر کردن هواپيماهای مسافربری در ميانه پرواز از بريتانيا به آمريکا خوانده شده، عمليات ضد تروريستی گسترده ای در جريان است. منابع امنيتی می گويند دستگير شدگان مسلمانانی هستند که در بريتانيا زاده شده اند. يک منبع بلندپايه در کنگره آمريکا به بی بی سی گفته است مقام های بريتانيا به مقام های آمريکا گفته اند که پنج تن از مظنونين ممکن است هنوز فراری باشند و اين امر، اين نگرانی را به وجود آورده که طراحان توطئه ممکن است "طرح ب" را در دست بررسی داشته باشند.
بگزارش اين خبرگزاری، مقام های پاکستان گفته اند دو تن از اتباع بريتانيا که پاکستانی الاصل و از جمله هفت نفری هستند که هفته پيش دستگير شدند، اطلاعاتی درباره اين توطئه به سرويس های امنيتی داده اند. خبرنگار بی بی سی در اسلام آباد می گويند پاکستان به اين موضوع حساسيت فوق العاده ای دارد زيرا بعضی از افرادی که سال گذشته اقدام به بمب گذاری های انتحاری در شبکه حمل و نقل لندن کردند، در مدارس مذهبی پاکستان آموزش ديده بودند.
- بازرسی های دقيق امنيتی در فرودگاه های انگلستان، آمريکا و ديگر نقاط مختلف جهان که بعد از مطرح شدن توطئه در روز پنجشنبه آغاز شد، همچنان ادامه خواهد يافت. اين بازرسی ها و مقررات بالای ايمنی باعث تاخير بسياری از پروازها و ايجاد مشکلات برای مسافران گشته است.
کشف توطئه انفجارهواپيماها باعث شدت يافتن انتقادات به سياست های کاخ سفيد شده است. رهبر حزب اقليت در سنای آمريکا جرج بوش را به قصور در جنگ عليه ترور متهم کرد. وی گفت، کاخ سفيد مخاطرات واقعی عليه آمريکا راناديده گرفته، و سربازان آمريکا را درگير جنگ در عراق کرده است. روز گذشته يک سناتور بانفوذ حزب دموکرات که از سياست های جرج بوش در جنگ عراق پشتيبانی کرده بود، در دور مقدماتی انتخابات از رقيب خود شکست خورد و موقعيت نامزدی حزب را از دست داد. انتحابات مياندوره ای آمريکا در ماه اکتبر برگزار خواهد شد.

رد پای القاعده در طرح تروریستی نافرجام لندن
بگزارش شرق، 38 تشكل اسلامی در انگلیس و تعدادی از شخصیت های مسلمان در این كشور در نامه ای سرگشاده به نخست وزیر این كشور خواستار تغییر سیاست خارجی دولت او و اقدام در جهت پایان بخشیدن به درگیری در خاورمیانه شدند. در این نامه كه در روزنامه های پرتیراژ انگلیس به صورت آگهی چاپ شده، تونی بلر نخست وزیر انگلیس را متهم كردند كه با سیاست های كنونی اش بر آتش افراط گرایی می دمد و شهروندان كشورش را چه در داخل و چه در خارج در خط حمله قرار می دهد. در میان امضاكنندگان نامه علاوه بر نام تشكل های عمده اسلامی انگلیس اسامی سه نفر از چهار نماینده مسلمان مجلس عوام و سه تن از چهار نماینده مسلمان مجلس لردان به چشم می خورد.این نامه دو روز پس از آن منتشر می شود كه ۲۴ نفر در انگلیس و هفت نفر در پاكستان در ارتباط با آنچه توطئه برای منفجر كردن همزمان ۱۰ هواپیمای مسافربری در مسیر انگلیس آمریكا خوانده شد، دستگیر شدند. اغلب دستگیر شدگان مسلمانان بریتانیایی پاكستانی تبار هستند و پلیس در حال بازجویی از ۲۲ نفر از آنها است. دو نفر از بازداشت شدگان بدون آنكه اتهامی به آنها وارد شود آزاد شدند. در واكنش به این نامه دولت انگلیس این اتهام را كه سیاست خارجی اش باعث افزایش تهدیدهای تروریستی شده «خطرناك و احمقانه» خواند. «مارگارت بكت» وزیر خارجه انگلیس نیز ارتباط دادن تهدیدهای تروریستی به سیاست خارجی را «بزرگ ترین اشتباه ممكن»خواند.از سوی دیگر بازپرسان در سه قاره جهان در تلاشند تا با دستگیری تعداد بیشتری از متهمان و مصادره و دنبال كردن اموال آنان جزئیات توطئه نافرجام اخیر را كشف كنند.
به گزارش نیویورك تایمز مقام های پاكستانی اعلام كردند یكی از دو فرد پاكستانی تبار تبعه انگلیس كه در پاكستان دستگیر شده بود و احتمالا نقش كلیدی در نقشه تروریستی اخیر داشته، با القاعده در ارتباط بوده است.این مظنون كه «رشید رئوف» نام دارد، روز چهارشنبه درست ساعاتی پیش از شروع عملیات دستگیری مظنون ها در لندن در شرق پاكستان دستگیر شده بود. «آفتاب خان شرپا» وزیر كشور پاكستان گفت: «ما او را در نزدیكی مرز افغانستان دستگیر كردیم و پس از بازجویی افراد، اطلاعات لازم را در اختیار مقام های انگلیسی گذاشتیم كه منجر به دستگیری های بیشتر در انگلیس شد.» «خورشید قصوری» وزیر خارجه پاكستان نیز گفت كه رشید رئوف مدت ها قبل از دستگیری تحت نظر بوده است. رئوف یكی از هفت نفری است كه در روزهای اخیر در پاكستان دستگیر شده و دو برادر او نیز روز پنجشنبه در شهر بیرمنگام انگلیس بازداشت شدند. به گزارش گاردین به نقل از منابع اطلاعاتی، رشید رئوف رابط طراحان حمله تروریستی احتمالا القاعده و گروه مسلمان انگلیس بوده است كه قرار بود نقشه را عملی كنند. از سوی دیگر دست كم یك نفر از دستگیرشدگان در لندن به طور منظم در اردوهای «جماعت تبلیغی» سازمانی كه به گفته آمریكا برای القاعده سربازگیری می كند، شركت می كرده است. در میان اشیای ضبط شده از بازداشت شدگان نوارهای ویدیویی شهادت طلبانه نیز پیدا شده است.گاردین در گزارش خود آورده است كه نقش پاكستان در كشف و خنثی شدن طرح تروریستی اخیر كلیدی بوده و همكاری كامل میان سرویس های اطلاعاتی پاكستان و انگلیس وجود داشته است. به گفته مقام های اطلاعاتی انگلیس سرنخ های اولیه طرح تروریستی انفجار همزمان هواپیماها بیش از یك سال پیش توسط یك خبرچین در اختیار آنها قرار گرفته است. در آمریكا كارشناسان مسائل سیاسی معتقدند كه توطئه نافرجام اخیر، بخت سیاسی جورج بوش رئیس جمهور آمریكا را در آستانه انتخابات میان دوره ای كنگره در این كشور افزایش داده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه «استیون هس» كارشناس موسسه بروكینگز در واشینگتن می گوید: «طرح بمب گذاری اخیر را به لحاظ تاثیرات احتمالی بر انتخابات میان دوره ای، می توان به انداختن جلیقه نجات برای بوش تشبیه كرد، آن هم درست وقتی كه دست نجات دهنده ای در كار نبود.» «اریك دیویس» استاد علوم سیاسی در دانشگاه ورسونت نیز معتقد است این مسئله احتمال به قدرت رسیدن جمهوریخواهان را افزایش می دهد. او می گوید: بوش می تواند با بهره گیری از این فرصت نگاه مردم كشورش را از دغدغه هایی نظیر جنگ عراق منحرف سازد. نمایندگان حزب دموكرات در این راستا بوش را به منحرف كردن منابع برای دستگیری اسامه بن لادن رهبر القاعده به سوی جنگ در عراق متهم ساختند. عده ای از سران حزب دموكرات با برپایی كنفرانسی كاخ سفید را به سیاسی كردن عملیات تروریستی نافرجام اخیر متهم كردند.