نگاهی به وضعیت ارائه خدمات اورژانسی به بیماران
با توجه به میزان زیاد تصادفات جاده ای در کشور به علت عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و مشکلات مربوط به نا امنی جاده ها هم اکنون در بسیاری از شهرستان های کشور تعداد زیادی از بیماران اورژانسی به علت عدم حضور به موقع آمبولانس،خرابی آمبولانس ها که اغلب موارد منجر به نقل و انتقال بیماران به وسیله کامیون و ماشین های بابری می شود، جان خود را از دست می دهند.
آمبولانس های اورژانس لنگ لنگان می آیند !
بر اساس آمارهای موجود به استثنای تعداد دستگاه های آمبولانس هایی که قرار است هر ساله به اورژانس کشور افزوده شود در کل کشور 1100 آمبولانس وجود دارد که به گفته مسوولان نیمی از آنها قابلیت استفاده برای نقل و انتقال بیماران را ندارد.
با وجود اینکه 1100 آمبولانس برای کشوری با جمعیت 70 میلیون نفری کافی نیست اما 50 درصد همین تعداد نیز به علت کارکرد بیش از 20 سال به طور مطلوب کار نمی کنند، چرا که به علت فرسودگی این دستگاه ها بیمارهای اورژانسی در نیمه راه انتقال به بیمارستان باز می مانند و جان خود را از دست می دهند.
در حالی که سالانه بودجه های زیادی صرف برنامه ها زنی نه چندان ضروری در کشور می شود اما زمانی که باید این بودجه به موارد ضروری اختصاص یابد به گونه ای که عدم اختصاص آن جان مردم را به طور حتم با خطر مرگ روبرو می کند، عنوان می شود که کمبود بودجه داریم.
حذف آمبولانس های فرسوده امکان پذیر نیست
با توجه به مشکلات مربوط به خرابی های ناشی از فرسودگی دستگاه های آمبولانسی حتی اگر همین تعداد آمبولانس از لحاظ مکانیکی مشکلی نداشته باشند نیز بازهم تعداد نسبت به جمعیت کشور بسیار کم است و چرا که کشورما حداقل به 3هزار دستگاه آمبولانس نیاز دارد.
متاسفانه حتی با وجود افزودن دستگاه های آمبولانسی بدون مشکلات مکانیکی، با وجود ترافیک بسیار سنگین در برخی از نقاط شهر و در ساعت های مشخصی از روز، در صورت سالم بودن آمبولانس، ضمن اینکه به محل وقوع حادثه بسیار دیر می رسند به علت وجود ترافیک سنگین راهی برای نقل و انتقال بیماران وجود ندارد و بیماران اورژانسی باید زمان زیادی را پشت ترافیک معطل بمانند، وجود این وضعیت در صورتی است که حتی ثانیه ها هم برای نجات بیماران اورژانسی بسیار مهم و حیاتی است ، شرایط اوداد رسانی را بحرانی تر کرده است .
مرگ و میر ناشی از آسیب های ترافیکی تا 15 سال آینده 83 در صد افزاش می یابد
بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت و درمان کشور، سالانه یک تا 5/1 درصد از درآمد ناخالص ملی صرف هزینه حوادث ترافیکی در کشورهای با درآمد کم و متوسط می شود که تاثیر قابل توجهی در بودجه مراقبت های بهداشتی دارد، در صورتی است که حوادث ترافیکی هم قابل پیش بینی و هم قابل پیشگیری است.
بر اساس یک تخمین جهانی تا سال 2020 آسیب های ترافیکی، سومین رتبه از بار بیماری را در جهان خواهند داشت و پیش بینی می شود که مرگ و مبر ناشی از این آسیب ها برای کشورهای با درآمد کم و متوسط 83 درصد افزایش یابد.
به گفته مسوولان در چند سال اخیر نظارت بر فعالیت آمبولانس ها آنقدر کم بوده که هر موسسه خصوصی بدون داشتن مجوز به فعالیت در خصوص امداد و نجات بیماران اورژانسی اقدام کرده است و این فعالیت های مستقل و ناهماهنگ با اورژانس کشور سبب بروز مشکلات زیادی برای مردم شده است چرا که با توجه به دسته بندی های دستگاه های آمبولانسی، آمبولانس های موسسات خصوصی شرایط نقل و انتقال بیماران اورژانسی را نخواهد داشت.
بیماران را می دزدند !
وجود آمبولانس های خصوصی ناهماهنگ با اورژانس کشور سبب شده که با وجود اینکه بیماران و یا همراهان آنها تمایل به بستری بیمار خود در بیمارستان های دولتی و یا بیمارستان مورد نظر خود دارند اما مسوولان این آمبولانس های موسسات خصوصی به دلخواه خود بیماران را به بیمارستان های خصوصی طرف قرارداد خود انتقال دهند تا از این طریق پورسانتی هم به آنها تعلق گیرد.
متاسفانه با وجود اینکه مردم تمایل به بهره گیری از آمبولانس های اورژانس 115 دارند اما دیر آمدن و فرسوده بودن آنها سبب مجبور شدن به استفاده از آمبولانس های موسسات خصوصی با وجود اشکالات زیاد می شود که از آنها استفاده کنند از سوی دیگر مسوولان نیز معتقدند که چون تصادفات در جاده های کشور بسیار زیاد بوده، به گونه ای که هر 24 دقیقه یک نفر در حوادث رانندگی کشته و سه تا چهار نفر مجروح و یا معلول و ناتوان می شوند، بنابراین با این شرایط به هیچ عنوان نمی توان آمبولانس های فرسوده را حذف کرد چرا که همین میزان کم خدمات رسانی به مردم را نیز از دست خواهیم داد.
تخلفات صورت گرفته از سوی دستگاه های آمبولانسی موسسه های خصوصی آنقدر افزایش یافته که در نهایت مسوولان را بر آن داشت که قوانین و مقررات جدیدی برای اورژانس و آمبولانس هایی که هم اکنون مورد استفاده قرار می گیرند، تدوین کنند به گونه ای که با توجه به قوانین جدید، از این پس آمبولانس های موسسات خصوصی حق نقل و انتقال بیماران اورژانسی را نخواهند داشت و در غیر این صورت با هماهنگی هایی که هم اکنون با نیرویانتظامی کشور شده است، جلوی فعالیت های آنها گرفته خواهد شد.
متاسفانه برخی از آمبولانس های موسسات خصوصی با وجود اینکه تا چندی پیش فعالیت می کردند حتی پرسنل آنها آموزش های لازم را فرا نگرفته بودند به گونه ای که یادگیری آموزش های امدادی به تازگی از سوی اورژانس کشور اجباری شده است به طوری که پرسنل این آمبولانس ها بدون گذراندن آموزش امداد اورژانس کشور اجازه فعالیت نداشته و فعالیت آنان غیر قانونی محسوب می شود.
از ابتدای امسال به منظور نظارت بر فعالیت آمبولانس های کشور و جلوگیری از تخلفات، تمامی آمبولانس ها به ویژه آمبولانس های موسسات خصوصی که به گفته مسوولان معمولا اغلب تخلفات از سوی این آمبولانس ها صورت می گیرد برای شناسنامه دار شدن مورد بررسی قرار گرفته اند تا در خصوص وضعیت مجوز فعالیت، یادگیری پرسنل و اعلام حوزه فعالیت آنها اقدامات لازم صورت گیرد.
99 درصد تخلفات از سوی آمبولانس های موسسات خصوصی صورت می گیرد
بر اساس مفاد تفاهم نامه بررسی صلاحیت های فردی متقاضیان مراکز آمبولانس خصوصی استعلام رسمی از ناجا از طریق مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی کشور و یا معاونت های درمان دانشگاه های علوم پزشکی کشور صورت گرفته است که بر پایه این اقدامات تا کنون هفت آمبولانس موسسات خصوصی به علت فعالیت بدون داشتن مجوز از سوی نیروهای انتظامی پلمپ شدند.
با وجود اینکه نظارت بر آمبولانس ها و قوانین و مقررات مربوط به آنها نسبت گذشته افزایش یافته است اما همچنان شاهد تخلفات مربوط به دریافت وجه نقد غیرقانونی توسط آمبولانس ها و انتقال بیماران به مراکز درمانی خصوصی هستیم.
رئیس اورژانس کشور در این باره می گوید: بیش از 90 درصد تخلفات و بیمار دزدی ها توسط آمبولانس های بیمارستان های خصوصی انجام می شود در حالی که این آمبولانس ها به طورکلی حق انتقال بیمار اورژانسی را به بیمارستان ندارند و حتی در صورت ضرورت انتقال بیمار به بیمارستان ها نیز حق دریافت هیچ گونه وجه را از بیمار ندارند.
دکتر شهرام علمداری همچنین درباره میزان نظارت برفعالیت های اورژانس کشور می گوید: هم اکنون 40 درصد از درخواست های مردمی از آمبولانس های اورژانس 115 به صورت روزانه مورد بررسی قرار می گیرد و از این طریق با تماس با افرادی که از این آمبولانس ها استفاده کرده اند، تماس گرفته می شود و در خصوص وضعیت امداد رسانی پرسنل اورژانس و دریافت و یا عدم دریافت وجه نقد، همچنین انتقال و یا عدم انتقال بیمار به بیمارستان های خصوصی از افراد درخواست کننده اورژانس سوال می شود.
به گفته وی "سیستم اورژاس کشور حق ندارد حتی در صورت درخواست بیمار و یا همراهان به بیمارستان خصوصی انتقال دهد نیز این مجوز را ندارند بنابراین فقط باید به بیمارستان دولتی انتقال داده شوند".
با وجود تغییراتی که هم اکنون در خصوص افزایش تعداد دستگاه های آمبولانسی و همچنین افزایش تعداد امداد موتوری هنوز هم به گفته مسوولان در خصوص امکانات لازم برای ارائه خدمات به بیماران همچنان در ابتدای راه بوده و هنوز دارای مشکلات زیادی است وزمان زیادی می خواهد تا این مشکلات رفع شود.
منبع: خبرگزاری مهر