ترانه‌ای به یاد ندا آقا سلطان از هاوایی

جهان موسیقی نگاه “ندا” را فراموش نکرده است؛ این بار یک خواننده‌ی زن اهل هاوایی به یاد ندا آقا سلطان می‌خواند. او در صفحه‌ی فیس‌بوک خود در باره‌ی او می‌نویسد: «ندا سرچشمه‌ی الهام من، ما و همه‌ی بشریت است.»

کاوهی (Kawehi) خواننده‌ی جوانی از اهالی هاییتی است که یک بار دیگر نام ندا آقا سلطان را با ویدئوی ترانه‌ای که ۱۷ ژانویه در یوتیوب منتشر ساخت، در یادها زنده کرد. این ویدئو تا به‌حال میلیون‌ها بار کلیک خورده است و ظاهرا ارتش سایبری جمهوری اسلامی نیز برای حذف آن فعال شده است.

این خواننده‌ی جوان که تا کنون بیش از ۲۰۰ اجرا در پلاتفرم‌های متعدد داشته است، در این باره می‌نویسد: «پس از انتشار ویدئوی “ندا” ایمیل‌های نفرت‌انگیز زیادی دریافت کرده‌ام که از من می‌خواهند آن را حذف کنم. من نمی‌خواهم به یک به یک این افراد جواب بدهم. پاسخ من ولی این است: “نه”.»
ندا آقاسلطان
ندا؛ نماد دموکراسی
کاوهی که در سال ۲۰۱۱ در مجله‌ی موسیقی “۱۰۰ آهنگ و خواننده‌ی ناشناخته” معرفی شده، درباره‌ی انگیزه‌ی سرودن ترانه‌ای برای ندا در صفحه فیس بوک خود می‌نویسد: «ندا به چهره‌ی جنبش دموکراسی و صدای زنان در ایران بدل شده است… پس از ساعت‌ها تحقیق درباره‌ی زندگی او، تصمیم گرفتم من هم به او پاسخ بدهم.»

این خواننده‌ی ساکن لس آنجلس که به سرودن اشعار صمیمانه و خلق نواهای ساده‌ی بیادماندنی که اغلب با گیتار همراهی می‌شوند، معروف است، در ترانه‌ی خود، ابتدا به شرح چگونگی کشته‌شدن ندا می‌پردازد و آن را با واژه‌ها و عکس‌هایی گویا به تصویر می‌کشد. فیلم اصلی اصابت گلوله به ندا که با تلفن همراه فیلم‌برداری شده،‌هنگام اجرای ترانه در پس‌زمینه‌ی ویدئو پخش می‌شود. کاوهی در صفحه فیس بوک خود می‌نویسد: «من در مونتاژ ویدئویی خودم از عکس‌های واقعی که به عنوان سند خیلی حساس و مهم‌اند، استفاده کرده‌ام. ندا سرچشمه‌ی الهام من، ما و همه‌ی بشریت است.»

کاوهی در باره‌ی چگونگی سرودن ترانه و تنظیم آهنگ این ویدئو می‌نویسد: «در جریان تحقیق درباره‌ی زندگی ندا به این نتیجه رسیدم که نمی‌توانم یک ترانه‌ی عاشقانه‌ی احساسی هجو در این خصوص بنویسم. مهم در این فاجعه صداهایی هستند که باید شنیده شوند.»

“صدایی باید شنیده شود”

کاوهی این مضمون را در ترانه‌اش در این بند بازگو می‌کند:
«من مسئولم
و می‌دانم که اکنون
قانون‌ها ساده بودند؛
تو آن‌چه مجاز است را به‌جا گذاشتی
صدایی باید شنیده شود.
تو به من نشان دادی چرا و چگونه»
ترجیع‌بند این ترانه ندا را به عنوان “چهره‌ی جنبش دموکراسی ایران” مخاطب قرار می‌دهد:
«تو می‌توانی چشم‌های مرا داشته باشی
ولی سنگ‌هایت را در باغچه‌ی خود بجای بگذار
رودخانه‌ات، جاده‌ات
تو می‌توانی چشم‌های مرا داشته باشی
تو می‌توانی بخواهی راهی که من هموار می‌کنم
به نبرد با خدای تو بیانجامد»
اعتراض به همرهان ندا
در بند دیگر کاوهی، از همرهان ندا با انتقاد یاد می‌کند:
«آنان ترا رفته و صامت می‌خواهند
ترا شهید می‌خوانند و می‌گذارند که خشونت در خیابان‌ها بیداد کند
کاری کن سخت
تا این دروغ‌ درباره‌ی تو
بیارامد
آنان بودند که گفتند: “ندا نترس، نترس”
“ندا، با من بمان، بمان”»

رضایت از نتیجه‌ی کار

کاوهی که ویدئوهای خود را معمولا در پلاتفرم‌های CBS News Most Viral Videos, Vimeo, Booooooom! Sony Music پخش می‌‌کند، درباره‌ی چگونگی ساختن آخرین کار خود، می‌گوید:‌ «من و پل، ‌مسئول این ویدئو هستیم. شعر و آهنگ ترانه، کار من است. من می‌خواستم که همه چیز ساده باشد. تنها یک رسانه؛ من و پل با دوربین‌اش. کاری کم خرج که به یک گروه فیلم‌برداری نیاز نداشته باشد.»

این خواننده‌ی جوان ضمن شرح امکانات محدود و نحوه‌ی استفاده از آن‌ها می‌نویسد: «ما از همه امکاناتی که در اختیار داشتیم، استفاده کردیم و کوشیدیم کار خوب از آب درآید. من از نتیجه‌ی آن راضی و خوشحالم.»

برخی از کامنت‌‌نویس‌های یوتیوب هم از کار کاوهی راضی و خوشحالند و از جمله می‌نویسند: «خیلی خوبست که مرگ ندا در سراسر جهان انعکاس پیدا می‌کند. مرگ ندا هر چند تلخ و دردناک بود، ولی این فایده را داشت که دنیا فهمید، چه اتفاق‌هایی در ایران می‌افتد. وقتی رژیم ملاها بربیفتد، ‌باید در سال‌روز مرگ ندا از او، از همه‌ی انسان‌هایی که مانند او برای پاسداری از حقوق بشر جان دادند، ‌یاد کرد.»
برخی از کامنت‌نویس‌ها هم ساختن این ویدئو را “بی‌ربط” می‌دانند: «برای زندانیان گونتانامو آواز بخوون. ایران به تو ربطی نداره.»

httpvh://youtu.be/k66S471J3as

دویچه وله

Print Friendly, PDF & Email