1 2 3 32

مهندسی خونریزی بر اساس هویت

آمارتیا سن
May 16, 2023

ترجمه: شیرین دقیقیان این مقاله دو رویکرد اصلی در زمینه‌ی شرح علل خشونت را بررسی می‌کند: نظریه‌های استوار بر فرهنگ و نظریه‌های اقتصاد سیاسی در زمینه‌ی قدرت و نابرابری. آمارتیا کومار سن(Amartya Kumar Sen)  اقتصاددان هندی برنده‌ی جایزه‌ی نوبل اقتصاد و استاد فلسفه و اقتصاد در دانشگاه هاروارد، …

قبیله‌گرایی نوین و بحران دموکراسی

فرانسیس فوکویاما
May 5, 2023

ترجمه: شیریندخت دقیقیان فرانسیس فوکویاما – از هویت ممکن است برای جداکردن مردم استفاده کنند، اما هویت همچنین می‌تواند در متحدکردن آنها نقش داشته باشد، چیزی که در نهایت، درمانی خواهد بود برای سیاست‌های پوپولیستی فشرده: آشنایی با انواع نقدهایی …

سه برهان در چالش با سیاست هویت-محور

زاخاری فرولینگ
April 28, 2023

ترجمه: شیریندخت دقیقیان این خطر روزافزون است که سیاست هویت-محور به جای تکثر در معنایی مثبت، رو به سوی مسخ و تبدیل به قبیله گرایی در معنایی منفی داشته باشد. فشرده: نوشتهٴ حاضر با زبان ساده سه نوع برهان متعلق …

پوپولیسم، «همه با هم» و «وحدت کلمه»

علیرضا بهتویی
April 25, 2023

نسخه‌ی پی‌دی‌اف: Alireza Behtouei – populism در این روزها به قصه‌های دوستی گوش می‌کردم که تعریف می‌کرد: «ساعت ۴ صبح ۱۷ شهریور خبر اعلام حکومت نظامی از طریق رادیو اعلام شد. بعد از تیراندازی بی‌محابای ارتش و نیروهای امنیتی به …

انتشار شماره‌ی سوم و چهارم نشریه‌ی «سپهر اندیشه»

April 24, 2023

در شماره‌ی سوم و چهارم نشریه‌ی «سپهر اندیشه» این مقاله‌ها را می‌خوانید: یک، در بخشِ «خیزشِ رهایی‌طلبانه‌یِ «زن، زندگی، آزادی»، دگردیسیِ جامعه‌یِ ایران»:/ کاظم کردوانی: خیزشِ رهایی‌طلبانه‌ی «زن، زندگی، آزادی»، دگردیسی جامعه / فرهاد خسروخاور: جنبشِ «زن، زندگی، آزادی» سرودِ …

افق‌های ناروشن و همگرایی‌های موجود

نوشین احمدی خراسانی
April 21, 2023

روزگار غریبی است! این روزها فضای اپوزیسیون سرشار شده است از پدیده‌های متناقضی همچون چپ مشروطه‌خواه، پادشاه جمهوری‌خواه، فمنیست ترامپیست، فعال حقوق بشر مروج خشونت، سلطنت‌طلب مدافع انتخابی بودن شاه و…. از سوی دیگر همگرایی‌های گوناگونی شکل گرفته‌اند که در …

ایده‌ی جمهوری شهروندی

محمدرضا نیکفر
March 31, 2023

در ایران چه می‌گذرد – ۱۲ محمدرضا نیکفر – این نوشته در دفاع از جمهوری‌خواهی،‌ ایده‌ی جمهوری شهروندی را به عنوان ایده‌ای تنظیم گر در فعالیت سیاسی و جهت‌گیری‌ راهبردی پیش می‌گذارد. یادداشت زیر، ادامه‌ی دیگر نوشته‌های‌ مجموعه‌ی “در ایران …

آیا نظام سرمایه داری خوداصلاحگر است؟

فرخ نگهدار
March 20, 2023

 پرسش تاریخی اینکه اقتصاد سرمایه‌داری و بازاربنیاد، چنانچه مطابق نظریه کلاسیک‌های لیبرال اداره شود، آیا خصلت خودترمیمی، یا خودتنظیم‌گری یا خوداصلاح‌گری دارد یا ندارد در واقع همان پرسش تاریخی است که آیا مداخله دولت در روندهای اقتصادی الزامی است یا …

مذهب و خشونت

هدایت سلطان‌زاده
March 17, 2023

توصیح عسر نو: هدایت سلطان‌زاده، یکی از شناخته‌شده‌ترین شخصیت‌های چپ تاریخ معاصر ایران، در پانزدهم ماه مارس در لندن، در پی چند سال مبارزه با سرطان، درگذشت. او که پیش از انقلاب در جمع “گروه فلسطین” سال‌ها در زندان به …

در ضرورت مقابله با سلطه‌ی ناسیونالیسم در مناسبات جهانی

مهدی فتاپور
March 17, 2023

نسخه‌ی پی‌دی‌اف مقاله اشاره: مطلب حاضر را شش ماه پیش‌ از این و قبل از آغاز خیزش اعتراضی «ژینا» دریافت کردیم. با این همه، به‌سبب شرایط خاص آن دوره انتشار آن به تأخیر افتاد. اکنون در بحبوحه‌ی بحران‌های جاری ژئوپلتیک …