شورای امنیت سازمان ملل شهرک‌سازی‌های اسرائیل را محکوم کرد

un_israil_resoll2016

شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای، شهرک‌سازی‌های اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطینی را محکوم کرده و خواهان توقف شهرک‌سازی‌ها شده است.

آمریکا که معمولا در حمایت از اسرائیل چنین قطع‌نامه‌هایی را وتو می‌کرد، به این قطع‌نامه رای ممتنع داد و ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت به آن رای مثبت دادند.

خیلی از حاضران در تالار جلسه شورای امنیت پس از تصویب این قطع‌نامه دست زدند.

صائب عریقات، مذاکره‌کننده ارشد فلسطینی، با استقبال از این تصمیم به رویترز گفت: “این روز پیروزی حقوق بین‌الملل، پیروزی برای زبان متمدنانه و گفتگو و رد نیروهای افراطی در اسرائیل است.”

ران پروسور، نماینده اسرائیل در سازمان ملل، از رای ممتنع آمریکا انتقاد کرد و گفت تردیدی ندارد که با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و همچنین آغاز به کار دبیر کل جدید سازمان ملل، نقطه عطفی در روابط اسرائیل و سازمان ملل رقم خواهد خورد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، در واکنش توییت کرده است: “برای سازمان ملل هم اوضاع از بعد ۲۰ ژانویه متفاوت خواهد بود.” دوره ریاست‌جمهوری آقای ترامپ از این تاریخ آغاز می‌شود.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، این قطع‌نامه را “شرم‌آور” و “ضد اسرائیلی” خواند و گفت که اسرائیل به این قطع‌نامه عمل نخواهد کرد.

آقای نتانیاهو در بیانیه‌ای گفت: “زمانی که شورای امنیت هیچ کاری برای متوقف‌کردن کشتار نیم میلیون نفر در سوریه نمی‌کند، با بی‌شرمی علیه تنها دموکراسی واقعی خاورمیانه، اسرائیل، دست‌به‌یکی می‌کند و دیوار ندبه را ‘منطقه اشغالی’ می‌خواند”.

نخست‌وزیر اسرائیل گفت که “دولت اوباما پشت‌پرده درباره این قطع‌نامه تبانی کرد. اسرائیل منتظر است با رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ و همه دوستانمان در کنگره، هم از حزب جمهوری‌خواه و هم از حزب دموکرات، همکاری کند تا آثار مخرب این قطع‌نامه نامعقول را خنثی کند.”

اسرائیل گفته است سفیرانش را از نیوزیلند و سنگال برای رای‌زنی فرا خوانده است. این دو کشور و هم‌چنین مالزی و ونزوئلا این قطع‌نامه را به شورای امنیت سازمان ملل پیش‌نهاد داده بودند. اسرائیل با مالزی و ونزوئلا رابطه دیپلماتیک ندارد.

سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل، گفت آمریکا همچنان خود را به تامین امنیت اسرائیل متعهد می‌داند، اما رای ممتنع به معنی تاکید آمریکا بر تشکیل کشور مستقل فلسطین در کنار اسرائیل، به عنوان راه حل مساله فلسطین است.

خانم پاور گفت مشکل شهرک‌سازی‌ها چنان بد شده که “راه حل دو کشور” را به خطر انداخته است.

سفیر آمریکا در سازمان ملل در عین حال گفت که کشورش به این قطع‌نامه رای مثبت نداده است چون “فقط بر شهرک‌سازی‌ها تمرکز داشته است” در حالی که حتی با برچیدن همه شهرک‌سازی‌ها، دو طرف باید هم‌چنان به “حقایق معذب‌کننده” اذعان کنند و “تصمیم‌های دشواری بگیرند تا به صلح برسند.

ساختن شهرک‌های یهودی‌نشین در اراضی اشغالی فلسطینی یکی از مسائل عمده‌‌ای است که مذاکرات صلح را با مانع روبرو کرده است.

حدود نیم میلیون یهودی در ۱۴۰ شهرکی زندگی می‌کنند که اسرائیل در زمین‌هایی ساخته است که پس از سال ۱۹۶۷ در کرانه باختری رود اردن و بیت‌المقدس شرقی اشغال کرده است. این شهرک‌ها مطابق حقوق بین‌الملل غیرقانونی محسوب می‌شوند، اما اسرائیل این مساله را قبول ندارد.

آمریکا و اروپا از این شهرک‌سازی‌ها انتقاد کرده‌اند اما این قطع‌نامه شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت شهرک‌سازی‌ها در حدود چهار دهه گذشته بی‌سابقه بوده است.

*   *  *

بخش‌هایی از قطعنامه شورای امنیت علیه اسراییل

■  با تاکید بر نگرانی شدید نسبت به استمرار شهرک‌سازی‌های اسراییلی که به نحو خطرناکی اعتبار راه‌حل دو کشور مبتنی بر مرزهای ١٩٦٧ را به مخاطره می‌افکند؛ با یادآوری تعهد موجود در نقشه راه چهار گانه از سوی قطعنامه ١٥١٥ (٢٠٠٣) که در آن همه فعالیت‌های شهرک‌سازی اسراییل را از جمله «توسعه طبیعی» (این شهرک‌سازی‌ها) را متوقف می‌کند و همه شهرک‌سازی‌هایی که از مارس ٢٠٠١ انجام شده است، حذف می‌کند.■  ساخت و توسعه شهرک‌سازی‌ها، انتقال ساکنان اسراییلی، مصادره زمین، تخریب منازل و آواره کردن شهروندان فلسطینی مغایر با حقوق بین‌الملل بشردوستانه و قطعنامه‌های مربوطه است.

■  تثبیت موقعیت و حذف گرایش‌های منفی نسبت به کسب سرزمین که به نحو شدیدی راه‌حل دو دولت را به فرسایش برده و واقعیت یک دولت را تقویت می‌کند.

■  ‌ ایجاد شرایط برای مذاکرات نهایی موفقیت‌آمیز و پیشرفت در راه‌حل دو دولت از طریق همین مذاکرات تاکید می‌کند که ساخت شهرک‌سازی‌های اسراییل در مناطق اشغالی فلسطین از سال ١٩٦٧ از جمله در شرق اورشلیم (بیت‌المقدس) هیچ اعتبار حقوقی ندارد و تجاوز آشکار به حقوق بین‌الملل و مانعی بزرگ برای دستیابی به راه‌حل دو دولت و صلح جامع و جاویدان است.

■  ‌ شورای امنیت خواسته خود را تکرار می‌کند که اسراییل فورا و کاملا همه فعالیت‌های شهرک‌سازی‌اش را در سرزمین اشغالی فلسطین از جمله در شرق اورشلیم (بیت‌المقدس) پایان داده و تعهدات حقوقی‌اش در این خصوص را کاملا رعایت کند.

■  تاکید می‌شود که هیچگونه تغییری نسبت به مرزهای ٤ ژوئن ١٩٦٧ از جمله در رابطه با اورشلیم (بیت‌المقدس) به غیر از آن تغییراتی که از طریق مذاکرات مورد توافق طرفین قرار گرفته باشد مورد شناسایی قرار نخواهد گرفت.

■  ‌ تایید می‌شود که پایان همه فعالیت‌های شهرک‌سازی اسراییل برای دستیابی به راه‌حل دو دولت ضروری است و خواستار گام‌هایی مثبت برای از میان برداشتن گرایش‌های مضر نسبت به سرزمین که مانع راه‌حل دو دولت می‌شود، است.

■  ‌ همه دولت‌ها باید بند یک این قطعنامه را در توافق مربوطه‌شان برای جدا کردن میان سرزمین اسراییل و سرزمین اشغالی فلسطین در سال ١٩٦٧ مدنظر داشته باشند.

■ ‌ گام‌های فوری برای ممانعت از همه‌گونه فعالیت‌های خشونت‌آمیز علیه شهروندان از جمله فعالیت‌های تروریستی، تحریک‌آمیز و مخرب است و خواستار پاسخگویی در این زمینه، اجرای تعهدات طبق حقوق بین‌الملل برای تقویت تلاش‌های جاری در راستای مبارزه با تروریسم از جمله همکاری‌های امنیتی موجود و محکوم کردن آشکار همه اقدامات تروریستی است.

■  ‌ دو طرف باید بر مبنای حقوق بین‌الملل از جمله حقوق بین‌الملل بشردوستانه و تعهدات و توافقات قبلی عمل کرده تا موقعیت را آرام کرده و از اعمال تحریک‌آمیز و لفاظی‌های اختلاف‌برانگیز به هدف تشنج‌زدایی از وضعیت خودداری کرده، اعتماد و صداقت را ایجاد و از طریق سیاست‌ها و اعمال مبتنی بر تعهد صادقانه و راه‌حل دو کشور به نمایش گذاشته و شرایط ضروری برای ترغیب صلح را ایجاد کند.

ایران امروز

Print Friendly, PDF & Email