صلیب سرخ: یک میلیون یمنی به وبا مبتلا هستند

صلیب سرخ بین‌الملل می‌گوید که تعداد کل افراد مشکوک به ابتلای به وبا در یمن به مرز یک میلیون نفر نزدیک شده است.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در بیانیه‌ای گفته است که این ارقام نشان دهنده شرایط کشوری است که در یک جنگ خشونت بار گرفتار آمده است و با مشکلات دیگری نیز دست به گریبان است.

در این بیانیه آمده است که در حال حاضر، بیش از هشتاد درصد از جمعیت یمن با کمبود مواد غذایی، سوخت و آب آشامیدنی پاکیزه مواجه و از دسترسی به امکانات درمانی لازم محروم هستند.

کمبودهای موجود چند میلیون نفر را در معرض ابتلای به امراض مختلف به خصوص بیماری وبا قرار داده هر چند در حال حاضر، این بیماری هنوز تحت کنترل است.

+ حمله موشکی به ریاض؛ ترامپ و ملک سلمان خواستار فشار بر ایران

+ آمریکا بار دیگر از عربستان خواست اجازه دهد کمک به یمن برسد

+ ایران ادعاهای آمریکا درباره حمایت موشکی از حوثی‌ها را رد کرد

ماه گذشته، پس از آنکه گروه حوثی های مخالف دولت یمن یک فروند موشک به داخل خاک عربستان پرتاب کردند، ائتلاف به رهبری عربستان اعلام کرد که به منظور جلوگیری از ارسال تسلیحات برای حوثی ها، مناطق تحت تسلط آنها را در محاصره زمینی، هوایی و دریایی قرار می دهد.

مقامات ائتلاف گفتند که حتی اقلام ارسالی توسط سازمان های امدادرسانی بین المللی نیز باید مورد بازرسی دقیق قرار گیرد.

این تصمیم اعتراض سازمان های امدادرسانی را در پی داشت که هشدار دادند محدودیت و جلوگیری از ارسال اقلام بشردوستانه به مناطق تحت کنترل حوثی ها می تواند کمبودهای موجود را تشدید کند و یک فاجعه انسانی را در پی بیاورد. نیروهای ائتلاف بعدا محاصره این مناطق را کاهش دادند اما هنوز یکی از بنادر اصلی یمن مسدود است.

در جنگ یمن، حوثی های تحت حمایت ایران با نیروهای دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری این کشور درگیر هستند. جامعه بین المللی عبد ربه منطور هادی را به عنوان رئیس قانونی یمن به رسمیت می شناسد و نیروهای دولتی از حمایت ائتلاف به رهبری عربستان برخوردارند.

 

بحران یمن و “جنگ نیابتی”

در اوایل سال ۲۰۱۱ و در جریان بهار عربی، حرکت اعتراضی به دولت علی عبدالله صالح، که نزدیک به سی و پنج سال ریاست جمهوری را در دست داشت، به خشونت گرایید و پس از چندین ماه تظاهرات و درگیری، وی سرانجام در اوایل سال ۲۰۱۲ از این مقام کناره‌گیری کرد و منصور عبد ربه هادی، معاون رئیس جمهوری، این سمت برعهده گرفت. در انتخاباتی که بعدا برگزار شد، عبد ربه هادی با برنامه‌ای برای ایجاد ساختارهای لازم جهت استقرار دموکراسی در یمن، برای یک دوره دو ساله به ریاست جمهوری انتخاب شد.

در سپتامبر سال ۲۰۱۴، شورشیان حوثی شهر صنعا، پایتخت را تصرف و در اوایل سال بعد، رئیس جمهوری و دولت او را عملا از قدرت برکنار کردند. حوثی‌ها گفتند که رئیس جمهوری استعفا داده و با تشکیل نهادی به نام دولت انتقالی، حکومت را در دست گرفتند در حالیکه دبیرکل سازمان خواستار بازگشت رئیس جمهوری به قدرت شده بود.

با خروج عبد ربه هادی از پایتخت و در حالیکه نیروهای حوثی به سرعت به سوی جنوب یمن پیش روی می‌کردند، در مارس سال ۲۰۱۵ عربستان سعودی و چند کشور عرب و مسلمان دیگر ائتلافی را جهت حمایت از نیروهای دولتی تشکیل دادند. سازمان ملل و اکثر کشورهای جهان عبد ربه منصور هادی را رئیس جمهوری و رئیس دولت مشروع و قانونی یمن می‌دانند اما ایران طرفدار “دولت انقلابی” حوثی‌هاست هرچند کمک نظامی به این گروه را تکذیب کرده است.

برخی از ناظران جنگ یمن را “جنگ نیابتی” و ناشی از رقابت بین حکومت روحانیون شیعه در ایران و حکومت خاندان سلطنتی وهابی در عربستان می‌دانند.

کشور یمن در سواحل دریای سرخ، دریای عرب و خلیج عدن واقع شده و با دو کشور عربستان سعودی در شمال و عمان در شرق همسایه است. جمعیت این کشور به حدود ٢٩ میلیون نفر می‌رسد که بیش از نیمی از آنان سنی و بقیه شیعه و عمدتا شیعیان زیدی مذهب هستند.

گروه حوثی‌ها یک گروه زیدی مذهب است که عملیات مسلحانه خود را از سال ١٩٩٠ با شورش علیه دولت علی عبدالله صالح آغاز کرد. دولت علی عبدالله صالح نیز گاه ایران را به حمایت و کمک به این گروه متهم می‌کرد.

بی بی سی

***

دعوت کاخ سفید از حوثی‌های یمن برای آغاز مذاکرات صلح

یک روز بعد از گفت‌وگوی تلفنی پادشاه سعودی با رئیس جمهور آمریکا و نخست‌وزیر بریتانیا،دولت آمریکا اعلام کرده که جنگ داخلی یمن راه‌حل نظامی ندارد، بلکه تنها با به کارگیری «دیپلماسی خشن» می‌توان این بحران را از میان برداشت.

۱۳ دسامبر ۲۰۱۷ صنعا: امدادگران جنازه دو غیر نظامی را که در بمباران ائتلاف عربی کشته شده‌اند از محل دور می‌کنند

کاخ سفید چهارشنبه شب (به وقت محلی) اعلام کرد که پادشاه سعودی و رئیس جمهور آمریکا در یک گفت وگوی تلفنی به این توافق دست یافتند که برای خاتمه دادن به بحران یمن آغاز یک «روند سیاسی» ضرورت دارد. همزمان قرار بر این شد که از طریق شورای امنیت «نقش مخرب ایران» در یمن و در سایر نقاط خاورمیانه به بحث گذاشته شود. اکنون تنها یک روز بعد از این تحولات، تیم لندرکینگ معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا در یک نشست خبری گفته است که دولت آمریکا اعتقاد دارد که «حوثی‌ها هم می‌توانند در یافتن یک راهکار سیاسی» برای پایان دادن به جنگ یمن مشارکت داشته باشند:

«ما اعتقاد داریم که حوثی‌ها هم در ساختار سیاسی یمن جایگاهی دارند، البته مشروط بر آنکه از حمله موشکی به عربستان سعودی که یکی از متحدان ماست دست بردارند و از تهدید مرزهای عربستان سعودی خودداری کنند.»

معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا سپس در ادامه این سخنان از حوثی‌ها دعوت کرده است که در «روند سیاسی» یمن مشارکت کنند.

آخرین بار، سه‌شنبه ۱۹ دسامبر انصارالله یمن یک فروند موشک بالستیک به کاخ الیامیه در ریاض شلیک کرد. منابع یمنی می‌گویند در دو روز گذشته یک فروند موشک بالستیک «زلزال۳» به سمت مواضع شبه نظامیان ائتلاف سعودی در منطقه «فرضه نهم» واقع در شرق استان صنعا شلیک کرده‌اند و همچنین با یک فروند موشک زلزال دیگر منطقه «فرضه نهم» و محل تجمع نیروهای ائتلاف سعودی را هدف قرار داده‌اند.

بعد از قتل علی عبدالله صالح  که در صدد برآمده بود با عربستان سعودی مذاکراتی انجام دهد، حوثی‌ها بخش بزرگی از صنعا را تصرف کردند. تیم لندرکینگ معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری شامگاه گذشته (به وقت محلی) در واشنگتن گفت:

«ما از حوثی‌ها خواستیم حقوق شهروندی حزب علی عبدالله صالح را نقض نکنند. ما از همه می‌خواهیم که کارها به خوبی پیش برود. وقتش رسیده که احزاب سیاسی یمن بر سر میز مذاکره بنشینند و این هم چیزی نیست که بتوان از خارج به آن‌ها دیکته کرد.»

کاخ سفید: سپاه پاسداران مسئول توانمندی موشکی حوثی‌هاست

از آغاز جنگ داخلی یمن تاکنون بیش از ۱۰ هزار نفر کشته و ۳ میلیون نفر هم بی‌خانمان شده‌اند. بیش از ۸۰ درصد از مردم یمن به غذای کافی، آب آشامیدنی و سوخت دسترسی ندارند و میلیون‌ها نفر هم در خطر گرسنگی قرار گرفته‌اند. عربستان سعودی با پادرمیانی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا بندر حدیده را مسدود نکرده است. از طریق این بندر کمک‌های انسانی به یمن ارسال می‌شود.

سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید، پنجشنبه ۳۰ دسامبر در بیانیه‌ای از اقدام عربستان سعودی در بازگشایی بندر حدیده استقبال کرد و یک بار دیگر از شورای امنیت سازمان ملل خواست که ایران را به دلیل نقض قطعنامه‌های سازمان امنیت پاسخگو کند. دولت آمریکا اعتقاد دارد که ایران با ارسال موشک به یمن، قطع‌نامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را زیر پا گذاشته است. این قطعنامه ایران را از ساخت موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای منع کرده است.

در بیانیه کاخ سفید آمده است:

« از اوایل ماه نوامبر سپاه پاسداران ایران توانایی لازم را در اختیار حوثی‌ها قرار داده تا بتوانند فرودگاه بین‌المللی ریاض را هدف موشک‌های خود قرار دهند. ما از شورای امنیت سازمان ملل می‌خواهیم ایران را به دلیل نقض مکرر قطعنامه‌های این شورا پاسخگو کند.»

علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در امور بین‌الملل و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران ارسال موشک برای انصارالله یمن را تکذیب کرده‌اند.

وزارت خارجه ایران به دبیرکل سازمان ملل اطلاع داده که قصد دارد اتهامات آمریکا در زمینه ارسال موشک از سوی ایران برای انصارالله یمن را در جلسات آینده شورای امنیت به بحث بگذارد.

بیشتر بخوانید:

وزیر خارجه ایران: بررسی اتهامات «بی‌‌پایه» آمریکا را به شورای امنیت ارجاع دادیم

رادیو زمانه

Print Friendly, PDF & Email