جايگاه ۱۴۷؛ رتبه ايران در سرعت اينترنت

internetمقايسه سرعت و قيمت اينترنت در ايران با ديگر كشورهاي جهان

اکثر کاربران اينترنت در ايران از کيفيت ارائه خدمات راضي نيستند. در مقابل شرکت هايي که در حوزه اينترنت سرويس دهي مي کنند، هميشه ادعاي کيفيت بالارا داشته و از قيمت پايين و عدم سوددهي آن مي نالند. به راستي حق با کدام طرف دعواست؟ از اين رو سعي شده در اين نوشتار سرعت و قيمت اينترنت در ايران با ديگر کشورهاي جهان مقايسه شود. سايت نت ايندکس، معروف ترين مرجع ارائه آمار از سرعت و قيمت اينترنت در جهان است. اين سايت با استفاده از دريافت اطلاعات کاربراني که از نرم افزار Ookla speed test روي کامپيوتر يا موبايل خود استفاده مي کنند، به جمع آوري اطلاعات مي پردازد. اسپيد تست سال گذشته بيش از ۳۵۰ ميليون کاربر داشته است و روزانه از سراسر جهان با استفاده از اين اپليکيشن پنج ميليون نفر سرعت اينترنت خود را چک مي کنند. ازاين رو نمي توان به اطلاعات ارائه شده از سوي نت ايندکس خدشه وارد کرد.

متوسط سرعت و قيمت اينترنت در جهان
براساس گزارش سايت فارنت طبق آمار نت ايندکس سرعت دانلود «پهن باند» (اينترنتي که در خانه و محل کار با آن سروکار داريم) به طور متوسط ۲۳ مگابيت بر ثانيه است. سرعت آپلود پهن باند نيز به طور متوسط ١٠،٧ مگابيت بر ثانيه است. براساس اين آمار کاربران پهن باند به ازاي دريافت هر مگابيت بر ثانيه ٥.٢٤ دلار پرداخت مي کنند. همچنين متوسط سرعت دانلود اينترنت موبايل در جهان ١٢.٢ مگابيت بر ثانيه و متوسط سرعت آپلود اينترنت موبايل پنج مگابيت بر ثانيه است

متوسط سرعت و قيمت اينترنت در ايران
نت ايندکس سرعت متوسط دانلود کاربران خانگي اينترنت در ايران را ٥،٦ مگابيت بر ثانيه اعلام کرده است. طبق ادعاي نت ايندکس اين آمار براساس اطلاعات دريافتي از يک ميليون و ٥٢٩هزارو ٤٥٧ آي پي يکتاست که از ۲۳ مارس ۲۰۱۵ تا ۲۱ آوريل ۲۰۱۵ با استفاده از اوکلااسپيد تست سرعت اينترنت خود را چک کرده اند. طبق همين آمار متوسط سرعت آپلود در ايران ٣.٥ مگابيت بر ثانيه است. بر اساس اطلاعاتي که کاربران اوکلااسپيد تست در اختيار نت ايندکس گذاشته اند، متوسط قيمت اينترنت در ايران ٥.٩٥ دلار به ازاي هر مگابيت بر ثانيه است. براساس همين آمار، متوسط سرعت دانلود اينترنت موبايل در ايران چهار مگابيت بر ثانيه و همچنين سرعت آپلود اينترنت موبايل در ايران ١.٤ مگابيت بر ثانيه است. اين آمار از اطلاعات هشت ميليون و٩٣٨هزارو ٦٨ آي پي واحد از ۲۳ مارس ۲۰۱۵ تا ۲۱ آوريل ۲۰۱۵ دريافت شده است.

وضعيت ايران در رتبه بندي سرعت اينترنت پهن باند
ايران در رتبه بندي سرعت دانلود پهن باند در جهان، در رتبه ۱۴۷ از ميان ۲۰۰ کشور قرار دارد. طبق آمار به دست آمده، ايران در اين رتبه بندي پايين تر از عراق، بوتان، مراکش، جزاير ويرجينيا و بالاتر از ساحل عاج، نيجريه، کاستاريکا و ليبي قرارگرفته است. در اين رتبه بندي سنگاپور با متوسط سرعت دانلود ١١٩،٢٣ مگابيت بر ثانيه با اختلاف در رتبه اول قرار گرفته است. کشور بسيارکوچک «سن پير او مي کلون» (که کمتر از هفت هزار نفر جمعيت دارد!) در رتبه دوم و هنگ کنگ، ژاپن، روماني و کره جنوبي در رتبه هاي بعدي قرار دارند. در انتهاي جدول نيز گينه استوايي با متوسط سرعت اينترنت ١.٠٩ مگابيت بر ثانيه آخرين رتبه را در ميان ٢٠٠ کشور دارد. پس از اين کشور نيز به ترتيب گامبيا، کنگو، گينه، سوريه و کوبا قرار دارند. در رتبه بندي سرعت آپلود نيز ايران در جايگاه ۱۲۸ در ميان ۲۰۰ کشور قرار دارد. ظاهراً وضعيت آپلود در ايران بهتر از دانلود است. در اين رتبه بندي ايران پايين تر از جزاير کيمن، هندوراس، سن مارتين و اکوادور و بالاتر از جزاير فارو، گينه نو، اندونزي و جزاير تورکس و کايکوس قرار دارد. در رتبه بندي سرعت آپلود هم سنگاپور در صدر است. متوسط سرعت آپلود در سنگاپور ٩٨.٠٣ مگابيت بر ثانيه است. هنگ کنگ نيز با اندک اختلاف از سنگاپور دوم است و سپس با اختلاف ژاپن، کره جنوبي، ماکائو و لتوني در جايگاه هاي بعدي قرار دارند. بد نيست به انتهاي رتبه بندي سرعت آپلود نيز نگاهي بيندازيم. جمهوري دموکراتيک کنگو با سرعت آپلود ٠.٥٥ مگابيت بر ثانيه در آخرين جايگاه اين رتبه بندي قرار دارد. پس از جمهوري کنگو به ترتيب ونزوئلا، جزاير مارياناي شمالي، سوريه و گينه قرار دارند.

وضعيت ايران در رتبه بندي سرعت اينترنت موبايل
رتبه بندي ديگر، سرعت دانلود اينترنت موبايل است. در اين رتبه بندي ايران در جايگاه ۹۸ از ميان ۱۱۴ کشور جهان قرار دارد، يعني تنها ۱۵ پله با رتبه آخر اختلاف دارد. مصر، بوسني، اندونزي و فلسطين در اين رده بندي از ايران بالاتر و پاکستان، هند، لائوس و تونس پايين تر از ايران قرار دارند. رتبه نخست اين رده بندي در اختيار نيوزيلند، با سرعت دانلود اينترنت موبايل ٢٦،٥٥ مگابيت بر ثانيه است. چين، دانمارک، تايوان، امارات و فنلاند به ترتيب در جايگاه دوم تا ششم اين رده بندي قرار دارند. رتبه آخر اين رده بندي نيز در اختيار اوکراين، با سرعت دانلود اينترنت موبايل ١.٤٦ مگابيت بر ثانيه است. البته ناآرامي هاي سياسي اخير اوکراين را نبايد در تاثير بر اين نتيجه ناديده گرفت. ويتنام، سودان، الجزاير، پاراگوئه و تانزانيا به ترتيب بالاتر از اوکراين در انتهاي جدول قرار دارند. در رتبه بندي سرعت آپلود اينترنت موبايل در جهان نيز، ايران با دو پله صعود نسبت به سرعت دانلود اينترنت موبايل در جايگاه ۹۶ از بين ۱۱۴ کشور جهان قرار دارد. در اين رده بندي نيجريه، مراکش، پاکستان و ترکيه بالاتر از ايران و بوسني، اندونزي، فلسطين و بنگلادش پايين تر از ايران قرار دارند. جايگاه اول در اين رده بندي در اختيار دانمارک با سرعت آپلود اينترنت موبايل ١١.٦٦ مگابيت بر ثانيه است. لوکزامبورگ، تايوان، امارات، کويت و نيوزيلند در جايگاه هاي بعدي اين رده بندي قرار گرفته اند. در انتهاي رتبه بندي، سودان با متوسط سرعت آپلود اينترنت موبايل ٠.٤٩ مگابيت بر ثانيه در جايگاه آخر قرار دارد. اوکراين، ويتنام، نيکاراگوئه، ميانمار و پاراگوئه به ترتيب بالاتر از سودان در انتهاي اين رنکينگ قرار دارند.

وضعيت ايران در رتبه بندي قيمت اينترنت پهن باند
شايد کاربران ايراني با سرعت اينترنت مشکل داشته باشند، اما درحال حاضر به اندازه قيمت آن اصطلاحا به کاربران ايراني«زور نمي آيد». اين رتبه بندي براساس قيمت اينترنت به ازاي «دلار بر مگابيت بر ثانيه» است که اطلاعات قيمت اينترنت ۶۲ کشور بر مبناي اطلاعاتي که کاربران در اختيار سايت گذاشته اند ثبت شده است. در اين رتبه بندي کشورها به ترتيب اينترنت ارزان تر رتبه بندي شده اند. ايران در اين رتبه بندي در جايگاه ۴۶ قرار داشته و تنها ۱۶ پله با انتهاي رتبه بندي فاصله دارد. ايتاليا، عربستان، اسپانيا و نيوزيلند بالاتر از ايران و مکزيک، فرانسه، آرژانتين و کلمبيا پايين تر از ايران قرار دارند. در ابتداي رتبه بندي بلغارستان با قيمت اينترنت ٠،٤٣ دلار بر مگابيت بر ثانيه لقب ارزان ترين اينترنت در دنيا را به خود گرفته است. پس از بلغارستان، روسيه، اوکراين، روماني، اسرائيل و مجارستان قرار دارند. در انتهاي جدول رتبه بندي آفريقاي جنوبي به عنوان گران ترين اينترنت دنيا شناخته مي شود. اينترنت در آفريقاي جنوبي به ازاي هر مگابيت بر ثانيه ١٩.٠٦ دلار است. در اين فهرست فيليپين، اندونزي، مصر، مالزي و امارات به ترتيب بالاتر از آفريقاي جنوبي قرار گرفته اند. شايد ابتدا با مقايسه متوسط قيمت اينترنت در جهان که ٥.٢٤ دلار برآورد شده است و متوسط قيمت اينترنت در ايران که ٥.٩٥ دلار تخمين زده شده است، حق را به ارائه دهندگان سرويس اينترنت در ايران بدهيم و بگوييم که قيمت آنها منصفانه است؛ اما مسئله اين است که قيمت بسيار بالاي اينترنت در چند کشور انتهايي فهرست، بر بالارفتن متوسط قيمت اينترنت در جهان تاثير زيادي گذاشته است. با نگاهي به رتبه بندي کلي قيمت در ۶۲ کشور جهان متوجه مي شويم که در ۲۷ کشور ابتدايي اين فهرست، قيمت اينترنت کمتر از سه دلار، يعني حداقل نصف قيمت اينترنت در ايران است. چيز ديگري هم که بايد درباره اين فهرست ها درنظر بگيريم، کيفيت بسيارپايين اينترنتي است که در اختيار کاربران ايراني قرار دارد. با وجود اين، فهرست ارائه شده، فقط به اين منظور است تا مشخص شود وضعيت اينترنت کشور ما در مقايسه با ديگر کشورهاي جهان چگونه است.
نويسنده: سلمان صحافي

روزنامه شرق

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *