اظهارات محمود صادقی درباره در خواست پول در ازای تایید صلاحیت و شکایت شورای نگهبان از وی

شورای نگهبان به دلیل اظهارات محمود صادقی درباره روند تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس، از این نماینده مجلس شکایت کرده است. محمود صادقی گفته است شورای نگهبان در سال‌های گذشته در ازای تایید صلاحیت نامزدهای نمایندگی مجلس، از آنها پول‌های کلان درخواست می‌کرده است.

نماینده تهران در مجلس برای نخستین بار جزییات جدیدی از شکایت شورای نگهبان از خود را روایت کرد.

به گزارش خبرگزاری موج، شورای نگهبان به دلیل اظهارات محمود صادقی درباره روند تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس، از این نماینده مجلس شکایت کرده است.

پس از این اظهارات، سخنگوی شورای نگهبان در توییتی نوشت: «فارغ از درخواست های شورای نگهبان از نماینده حقوقدان، این سوال جدی مطرح است که اگر مستنداتی دال بر تخلف وجود داشت، چرا تاکنون ارسال نشده و یکباره رسانه‌ای می‌شود؟ انتظار عمومی اصل حسن نیت نیز ایجاب می کرد بدون تعلل به نهاد مربوطه یا دستگاه قضایی جهت رسیدگی تحویل می شد.»

در واکنش به این اظهارات محمود صادقی در نامه‌ای به عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان نوشت: «بنده اظهار کرده بودم که برخی اطلاعات وجود دارد مبنی بر اینکه برخی از مرتبطان یا کسانی که ادعای ارتباط با اعضای شورای نگهبان را می‌کنند برای تایید صلاحیت از نامزدهای انتخابات درخواست پرداخت پول کرده‌اند. من البته این موضوع را در همان جلسه که آقای کدخدایی پیش از انتخابش برای مذاکره به هیأت رییسه فراکسیون امید آمد، گفتم و انتظار داشتم دوستان به این علت که صحبت‌های من از سر دلسوزی بود دعوتم کنند و اطلاعاتم را بخواهند و اگر فاقد اطلاعات بودم، شکایت کنند؛ چراکه من این مساله را به دنبال صحبت‌های آیت‌الله جنتی مطرح کردم که ایشان فرموده بودند که مجلس در حال تبدیل شدن به محل اغنیاء است و اخیرا هم صحبت‌هایی کرده بودند که برخی از نمایندگان مجلس فرق شخص حقیقی و حقوقی را نمی‌دانند.»

پس از آن بود که شکایت شورای نگهبان از محمود صادقی برای بررسی به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان ارسال شد.

این در حالی است که کدخدایی در نشست خبری با اصحاب رسانه تاکید کرد:« ایشان تهمتی را مطرح کردند و ما هم به کمیته نظارت بر عملکرد نمایندگان اعلام کردیم که ایشان باید اتهام خود را اثبات کنند.

کدخدایی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا شکایت شورای نگهبان در تایید صلاحیت نمایندگان تاثیر دارد یا خیر، گفت: اگر نتوانند اتهامات خود را ثابت کنند قطعا در تایید صلاحیتشان تاثیر دارد.»

با هدف اصلاح، مسائلی را درباره شورای نگهبان بیان کردم

در همین ارتباط محمود صادقی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری موج، جزییات جدیدی از این موضوع بیان کرد و گفت: اظهاراتی که درباره شورای نگهبان انجام دادم با حسن نیت بود و با هدف اصلاح امور این مسائل را مطرح کردم و در حقیقت هدفم ارائه هشداری به شورای نگهبان بود.

وی افزود: علت این است که گستره ناظران شورای نگهبان، بسیار گسترده شده و آنها در اقصا نقاط کشور حضور دارند و این گستردگی، در عمل آنها را در معرض چنین تبعاتی قرار می دهد.

نماینده تهران در مجلس تصریح کرد: پیش از طرح موضوع به صورت علنی، آن را به صورت حضوری و مستقیم و حتی به صورت غیر مستقیم با آقای کدخدایی در میان گذاشته بودم و امید داشتم که به موضوع رسیدگی شود.

صادقی گفت: زمانی که به اظهارات توجه نشد، در نهایت و در واکنش به صحبت های آیت الله جنتی که سخن از نفوذ پولدارها در مجلس گفته بود، در توییتی نوشتم که این موضوع یک طرف دیگر هم دارد و به نوعی تحت تاثیر فرایند نظارت هم هست.

وی افزود: پس از آن اطلاعاتی که به صورت متواتر و از اشخاص مختلف در رابطه با سو جریاناتی در جریان تایید صلاحیت ها شنیده بودم را اعلام کردم.

نماینده تهران در مجلس تاکید کرد: این افراد می گفتند که ما رد صلاحیت شدیم و بعد تماس هایی با می گرفتند و درخواست ها و پیشنهادهایی برای تایید صلاحیت مطرح می کردند.

صادقی گفت: امروز برای اولین بار می خواهم اعلام کنم که حتی عده ای از این افراد می گفتند که ما را حضوری دعوت می کردند و به صورت حضوری به ما این پیشنهادها را می دادند. یکی از جاهایی که این افراد را دعوت می کردند خیلی معروف است. آنها را به مسجد سید عزیزالله در بازار تهران دعوت می کردند.

وی ادامه داد: این مسجد سید عزیزالله در بازار تهران معروف است و اگر شما به نمایندگان ادوار مجلس بگویید، اینجا را می شناسند و می دانند کجا و چگونه بوده است.

نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: متاسفانه دوستان در شورای نگهبان واکنش خوبی نداشتند و بعد شکایت کیفیری علیه من مطرح کردند که این شکایت به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان ارجاع شد.

شورای نگهبان تامین بدهد تا شاهدان مسائل خود را مطرح کنند

صادقی افزود: در جلسه هیات نظارت بر رفتار نمایندگان ابتدا اعلام کردم که باید شورای نگهبان به افرادی که در این ارتباط مسائلی دارند، تامین بدهد تا آنها بتوانند بدون هراس مسائل خود را مطرح کنند. زیرا افراد زیادی هستند که می خواهند حرف بزنند، اما از ترس اینکه مشکلی برای آنها پیش بیاید، کمتر ریسک می کنند.

وی تصریح کرد: با این وجود 5 نفر را به عنوان شاهد به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان معرفی کردم. یکی از شهود می گفت که از من ۱۰۰ میلیون تومان برای تایید صلاحیت خواستند. دیگری می گفت ابتدا به من پیشنهاد ۲ میلیارد تومانی دادند، اما بعد به ۵۰۰ میلیون تومان راضی شدند. یک نفر دیگر هم می گفت که من را به مسجد سیدعزیز الله دعوت کردند و به من پیشنهاد ۳۰۰ میلیون تومانی دادند تا تایید صلاحیت شوم.

نماینده تهران در مجلس گفت: متاسفانه این مسائل وجود دارد و نمی توانیم با انکار کردن و یا استفاده از اهرم تایید صلاحیت علیه یک نماینده مجلسی که دستش به جایی بند نیست، صورت مساله را حل کنیم.

صادقی بیان داشت: متاسفانه هر دوره کیفیت مجلس افت می کند. یکی از دلایل افت کیفیت مجلس اعمال نظارت شورای نگهبان است. البته من به طور کامل با این اعمال نظارت موافق هستم و آن را ضروری می دانم، اما معتقدم که این نظارت باید از اعمال نظرات سیاسی و جناحی مصون باشد و همه باید مراقب روند نظارت ها باشیم.

وی در پایان تاکید کرد: موضوعی که من آن را اعلام کردم، اگر حتی یک مورد هم اتفاق افتاده باشد، شورای نگهبان باید با عوامل این اتفاق برخورد کند، نه اینکه به دنبال برخورد با افشاکننده مطلب و یا کسی که از موضوع ابراز اطلاع کرده باشد.

ایران امروز

****’

مروری بر فرآیند ارتشا در شورای نگهبان و انتخابات

نظارت استصوابی در مسجد سید عزیزالله

زیتون ـ محمدرضا سرداری: اگر شما قصد دارید ساختمان کلنگی خویش را بازسازی کنیدو یا موسسه‌ای غیر انتفاعی تأسیس کنید، نیاز به نوعی صلاحیت دارید که معمولاً با کسب پروانه از شهرداری و وزارت کشور حاصل می‌شود. اما اگر قصد دارید دست کم برای نخست بار در انتخابات مجلس شرکت کنید و شانس‌تان را برای جلب آرای عمومی و کسب کرسی در بهارستان محک بزنید، نیاز به نوع دیگری از صلاحیت دارید. محمود صادقی نماینده تهران اخیراً در اظهاراتی گفته است که چنین صلاحیتی در مسجد سید عزیز الله در بازار بزرگ تهران قابل خریداری است. البته اگر شما از تمکن مالی مناسبی برخوردار باشید. در بازار بزرگ تهران نه تنها از شیر مرغ تا جان آدمیزاد، بلکه صلاحیت نیز خرید و فروش می‌شود.

خرید و فروش صلاحیت از سوی کارگزاران شورای نگهبان

سه شنبه پیش محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، طی یادداشتی در کانال تلگرام خویش بار دیگر به موضوع خرید و فروش صلاحیت در انتخابات مجلس از سوی کارگزاران شورای نگهبان اشاره کرد. صادقی در این یادداشت که بخشی از آن در «زیتون» آمده، صراحتاً به افرادی اشاره کرد که به مسجد سید عزیز الله در بازار تهران دعوت شده‌اند تا در ازای پرداخت وجه تأیید صلاحیت از شورای نگهبان بگیرند.

Risultati immagini per ‫شورای نگهبان رشوه‬‎

صادقی سال گذشته نیز این ادعا را مطرح کرده بود که منجر به شکایت شورای نگهبان از وی در مرجع رسیدگی به شکایات از نمایندگان مجلس شد. شکایتی که هنوز نتیجه آن مشخص نشده. اما صادقی در این یادداشت اطلاعات بیشتری ارائه کرده و صراحتاً از مکانی نام برده که نامزدها به آنجا دعوت شده و معامله صورت گرفته است. به گفته صادقی حتی تا ۲ میلیارد تومان نیز از نامزدها تقاضای رشوه شده است.

چرا مسجد سید عزیز الله؟
مسجد سید عزیزالله واقع در بازار بزرگ تهران از بناهای تاریخی عصر قاجاری است که توسط سید عزیزالله در زمان فتحعلی شاه قاجار بنا شد. گفته شده این مسجد یکی از پایگاه‌های مهم مذهبی‌ها در رویداد ۱۵ خرداد سال ۴۲ بوده است. طوری که شاه ناچار می‌شود در آن مقطع این مسجد را تعطیل کند. مسجد سید عزیزالله از پیش از انقلاب مرکز ارتباط روحانیان و بازاریان بوده و پس از انقلاب نیز به پایگاه مهمی برای روحانیون راست سنتی همچون جامعه روحانیت مبارز و موتلفه تبدیل شد. پس از درگذشت آیت‌الله خوانساری، آیت الله خمینی در سال ۶۳ شیخ غلامرضا رضوانی را به امام جماعت این مسجد منصوب کرد. آیت الله رضوانی بعدها به عنوان یکی از فقهای شورای نگهبان منصوب شد. صدور حکم امام جماعت این مسجد از سوی رهبر جمهوری اسلامی خود نشان از اهمیت زیاد سیاسی و مذهبی این مسجد داشت.

 

Risultati immagini per ‫مسجد سید عزیزالله بازار‬‎

پس از درگذشت آیت الله رضوانی در سال ۹۲، رهبر جمهوری اسلامی آیت‌الله محسنی گرگانی رئیس دیوان عالی کشور را به عنوان امام جماعت این مسجد منصوب کرد. آیت‌الله گرگانی که پیش‌تر تولیت مدرسه مروی را نیز عهده‌دار بود، پس از انتصاب به امام جماعت مسجد عزیز الله، تولیت مدرسه مروی را به علت مشغله زیاد واگذار کرد. وجود چنین سابقه و حضور افراد بلند پایه‌ای از شورای نگهبان و قوه قضاییه در رأس این مسجد نشان می‌دهد که این مسجد پایگاه مهمی برای کارگزاران شورای نگهبان است و ظاهراً تصمیمات سیاسی مهمی در این مسجد اتخاذ می‌شود.

فساد در انتخابات، آیا فقط دامن اصولگرایان آلوده است؟

پیش از آن که صادقی در خصوص ارتشا در شورای نگهبان سخن بگوید، یک روزنامه نزدیک به اصلاح‌طلبان گردانندگان فهرست امید را به ارتشا در انتخابات متهم کرده بود. روزنامه آفتاب یزد در مطلبی با عنوان «چه کسی پیشنهاد دو میلیاردی برای حضور در لیست امید به نامزدها داده بود»، نوشت:«گویا چنین درخواستی از جانب دبیرکل یکی از احزاب سرشناس اصلاح‌طلب مطرح شده است؛ بدین صورت که وی با برگزاری جلسات خصوصی با کاندیداهای مطرح و خواستار حضور در لیست امید به آنان پیشنهاد می‌داده که دو میلیارد تومان بپردازند تا بتوانند در لیست حضور داشته باشند. البته مشخص نبوده آقای غ_ک با چه سازوکاری چنین وعده‌ای به کاندیداها می‌داده است.» غلامحسین کرباسچی اما با تکذیب ادعای آفتاب یزد گفت که رقم دو میلیارد تومان هزینه تبلیغات بوده است.

پیش از آن که صادقی در خصوص ارتشا در شورای نگهبان سخن بگوید؛ یک روزنامه نزدیک به اصلاح‌طلبان گردانندگان فهرست امید را به ارتشا در انتخابات متهم کرده بود

ظاهراً سازوکاری که آفتاب یزد آن را نامشخص توصیف کرده، پرداخت هزینه تبلیغات به صورت مستقیم از سوی نامزدها بوده به نحوی که نامزدهای با تمکن مالی بیشتر شانس بیشتری برای قرار گرفتن در لیست انتخاباتی امید پیدا می‌کردند. این ادعا دست کم از سوی فاطمه دانشور عضو شورای چهارم تهران مطرح شده بود و ظاهراً استناد روزنامه آفتاب یزد نیز به اظهارات خانم دانشور بوده است. وی جایی گفته بود «از من برای حضور در لیست امید ۲ میلیارد تومان مطالبه کردند و چون چنین مبلغی را به آنها ندادم از لیست خط خوردم.»

نظارت استصوابی، از رانت سیاسی تا رانت مالی

بر اساس قوانین انتخابات در ایران هر گونه پرداخت نقدی یا غیر نقدی به مقامات مسئول یا تأثیرگذار در برگزاری انتخابات که با منظور کسب حمایت به نفع نامزد یا حزب خاصی صورت گیرد مصداق رشوه است. یک تحقیق مستقل نشان می‌دهد مقامات رشوه گیرنده در مراحل مختلف برگزاری انتخابات ممکن است از موقعیت و نفوذ خود به نفع نامزد یا حزب خاصی سوء استفاده کنند. به طور کلی حین برگزاری انتخابات دستگاه‌های مختلف حکومتی در رده‌های مختلف ثبت‌نام، برنامه‌ریزی برای برگزاری، نظارت و اجرای انتخابات درگیر می‌شوند و کلیه این مراحل بالقوه ممکن است آلوده به فساد و رشوه‌خواری گردد. دادن رشوه در ازای استفاده از منابع غیر مجاز برای تبلیغات و یا چشم پوشی بر تخلفات انتخاباتی نیز قابل تصور است.

بر اساس قوانین انتخابات در ایران هر گونه پرداخت نقدی یا غیر نقدی به مقامات مسئول یا تأثیرگذار در برگزاری انتخابات که با منظور کسب حمایت به نفع نامزد یا حزب خاصی صورت گیرد مصداق رشوه است

موارد گزارش شده از دریافت رشوه از سوی شورای نگهبان نشان می‌دهد که عالی‌ترین نهاد نظارت بر انتخابات در ایران آلوده به فساد شده است. نظارت استصوابی شورای نگهبان ابتدا یک رانت سیاسی برای جناح اصول گرا و نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی بود. با این رانت سیاسی جناح اصولگرا دست کم از دهه ۷۰ تا کنون توانسته هسته اصلی قوه قانون‌گذاری را در اختیار داشته باشد. تنها استثناء در این فاصله زمانی مجلس ششم بود که شورای نگهبان تحت تأثیر فضای سیاسی کشور نتوانست نظارت مورد خویش را اعمال کند و ناگزیر صلاحیت بسیاری از اصلاح طلبان را تأیید کرد. اما پس از تحولات سیاسی اخیر و حذف نسبی اصلاح طلبان از قدرت، این رانت سیاسی امروز کارایی خویش را از دست داده و بیشتر تبدیل به یک رانت مالی شده است. در واقع کارگزاران شورای نگهبان پس از احراز صلاحیت نامزدهایی که به زعم آنان خطری برای نظام و رهبری ندارند (بهره برداری از رانت سیاسی) به سازو کار مالی تازه‌ای نیز دست یافته‌اند. دریافت رشوه از نامزدها البته صرفاً ارزش مالی ندارد، بلکه به عنوان اهرمی برای نظارت بر نماینده در جهت بهره برداری از وی برای زد و بندهای مالی دیگر نیز استفاده می‌شود.

سایت زیتون

Print Friendly, PDF & Email