آیت الله خامنه ای: ایران در پی دستیابی به بمب اتمی نیست

اجلاس سران کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها در تهران آغاز به کار کرده است.
روز پنجشنبه، ٩ شهریور (٣٠ اوت)، شانزدهمین اجلاس سران کشورهای جنبش غیرمتعهدها با حضور رهبران، مقامات ارشد و نمایندگان تعدادی از کشورهای عضو جنبش و چند سازمان و نهاد بین المللی، از جمله دبیرکل سازمان ملل متحد، با سخنرانی آیت الله علی خامنه ای، رهبر، و محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران و کار خود را در تهران آغاز کرده است.به گزارش خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – آیت الله خامنه ای همراه با محمود احمدی نژاد، علی لاریحانی، رئیس مجلس، صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه، اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت در سالن اجلاس حضور یافت.

آیت الله خامنه ای در سخنان خود، با بازگو کردن مواضع جمهوری اسلامی در زمینه سیاست های داخلی و خارجی، ساختار شورای امنیت را غیر دموکراتیک و “دیکتاتوری آشکار” خواند و کشورهای غربی را متهم کرد که به بهانه مقابله با تروریسم و حمایت از دموکراسی و حقوق بشر، در کشورهای دیگر دخالت می کنند.رهبر جمهوری اسلامی تاکید کرد که ایران در صدد ساخت تسلیحات اتمی نیست اما برنامه های هسته ای خود برای تولید سوخت هسته ای را ادامه می دهد.

جنبش غیرمتعهدها یکصد و بیست عضو کامل و هفده عضو ناظر دارد و شماری از کشورهای غیر عضو نیز به عنوان میهمان به اجلاس تهران دعوت شده اند و به گزارش خبرگزاری فارس، انتظار می رود در این اجلاس، سه پادشاه، بیست و چهار رئیس جمهوری، هشت نخست وزیر، نه معاون رئیس جمهوری، دو رئیس مجلس و نه نماینده ویژه از کشورهای عضو جنبش حضور یابند و کشورهای دیگری نیز در سطوح پائین تر در اجلاس شرکت دارند.

خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – از امیر قطر، فرستاده پادشاه عربستان سعودی و رئیسان جمهوری افغانستان، تاجیکستان، مصر، پاکستان، لبنان، اوگاندا، زیمبابوه و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و نخست وزیران هند و سوریه به عنوان برخی از مقامات عالیرتبه شرکت کننده در اجلاس نام برده است.

اعضای جنبش غیرمتعهدها عموما از کشورهای توسعه نیافته و درحال توسعه جهان هستند که بعضی از آنها، مانند هند (عضو دایم و از اعضای پایه گذار) و برزیل (عضو ناظر)، در سال های اخیر از رشد اقتصادی قابل توجهی برخوردار بوده و امیدوارند در آینده به قطب های عمده اقتصادی تبدیل شوند.

مرسی در تهران

حضور محمد مرسی در اجلاس تهران انعکاس وسیعی در رسانه های بین المللی داشته است

رسانه های جمهوری اسلامی به خصوص برای سفر بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، و مقامات ارشد برخی دیگر از کشورها، از جمله نخست وزیر هند، اهمیت ویژه ای قایل شده و اخبار و تصاویر دیدارهای آنان با رهبر و رئیس جمهوری ایران را به طور وسیع پوشش داده اند.

سفر چند ساعته محمد مرسی، رئیس جمهوری جدید مصر به ایران نیز، که انعکاس وسیعی در رسانه های بین المللی داشته، مورد تاکید مقامات و منابع خبری ایران قرار گرفته و اظهارنظرهای متعدد آنها در مورد گسترش روابط دو کشور و حتی تغییر جهت اساسی در سیاست خارجی مصر در پی این سفر را به دنبال آورده است. این سفر در حالی صورت می گیرد که روابط دو کشور، که کوتاه مدتی پس از انقلاب اسلامی به دستور آیت الله روح الله خمینی قطع شد، هنوز برقرار نشده است.

ریاست جنش به طور نوبتی به کشورهای عضو واگذار می شود و در اجلاس تهران، محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر که کشورش ریاست جنبش را طی سه سال گذشته برعهده داشت، ضمن ارائه گزارشی از فعالیت این جنبش در دوره ریاست مصر، این موقعیت را برای سه سال آینده رسما به ایران منتقل می کند.

اگرچه در چند سال اخیر، جمهوری اسلامی محدودیت هایی را برای فعالیت رسانه های بین المللی در ایران ایجاد کرده است، اما به گزارش رادیو و تلویزیون دولتی، دهها گزارشگر و خبرنگار خارجی اجازه پوشش اجلاس تهران را یافته اند و از صبح پنجشنبه، در مرکزی در ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی مستقر شده اند. مقامات و رسانه های جمهوری اسلامی برای شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها اهمیت ویژه ای قایل شده و در روزهای اخیر، رسانه های بین المللی را به این دلیل که حتی قبل از برگزاری اجلاس سران، جزئیات حواشی اجلاس و اظهارنظرهای مقامات ایرانی را به طور تفصیلی و مرتب منعکس نکرده اند مورد انتقاد شدید قرار داده و آن را نشانه غرض ورزی رسانه های خارجی دانسته اند.

اهمیت اجلاس

مقامات و رسانه های جمهوری اسلامی برای شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها اهمیت ویژه ای قایل شده‌اند و در روزهای اخیر، رسانه‌های بین‌المللی را به این دلیل که حتی قبل از برگزاری اجلاس سران، جزئیات حواشی اجلاس و اظهارنظرهای مقامات ایرانی را به طور تفصیلی و مرتب منعکس نکرده‌اند مورد انتقاد شدید قرار داده و آن را نشانه غرض ورزی رسانه های خارجی دانسته‌اند

جمهوری اسلامی در سال های اخیر به دلیل برنامه های هسته ای و برخی جنبه های دیگر سیاست داخلی و خارجی خود، با فشار بین المللی از جمله تحریم های اقتصادی و سیاسی خارجی مواجه بوده است. بعضی از این تحریم ها به طور یکجانبه توسط شماری از کشورهای غربی وضع شده اما بر روابط ایران و کشورهای دیگر نیز تاثیر منفی گذاشته و بعضی از تحریم ها نیز ناشی از مصوبات شورای امنیت است که برای کشورهای عضو سازمان ملل الزام آور بوده و توسط اکثر کشورها از جمله بسیاری از اعضای جنبش غیرمتعهدها رعایت می شود.

مقامات و رسانه های دولتی در ایران در روزهای اخیر موافقت کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها و دیگر شخصیت های بین المللی با حضور در اجلاس دوره ای این جنبش در تهران را نشانه ای از ناکامی تحریم های بین المللی و تلاش برای انزوای جمهوری اسلامی در سطح جهان معرفی کرده اند.

دستور کار و پیش نویس قطعنامه اجلاس دو روزه سران پیشتر توسط کارشناسان و وزیران امور خارجه کشورهای عضو تهیه و تصویب شده و انتظار می رود به تایید اجلاس سران برسد.

محتوای این قطعنامه هنوز به طور کامل انتشار نیافته اما از اظهارنظرهای برخی مقامات و رسانه های دولتی در جمهوری اسلامی چنین بر می آید که علاوه بر موضوعات متعارف مورد علاقه جنبش، مانند توجه بیشتر به وضعیت اقتصادی کشورهای توسعه نیافته و مشارکت بیشتر آنها در صحنه روابط بین المللی، حل مشکلات جهانی از راه های مسالمت آمیز و مقابله با تهدیدهای بین المللی، بحران سیاسی سوریه نیز در این قطعنامه گنجانده شده است.

در عین حال، با توجه به اینکه موضعگیری بسیاری از کشورهای جهان، از جمله اکثر شرکت کنندگان در این اجلاس، با موضع جمهوری اسلامی در قبال بحران سوریه یکسان نیست، بعید به نظر می رسد که دیدگاه های کشور میزبان شامل حمایت همه جانبه از حکومت سوریه برای تصویب ارائه شود. از جمله شرکت کنندگان در این اجلاس، امیر قطر و نمایندگان اعزامی عربستان سعودی و ترکیه هستند که کشورهایشان از مخالفان حکومت سوریه حمایت می کنند.

سخنرانی‌های افتتاحیه

در آغاز نشست نخستین روز اجلاس سران کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها، آیت الله علی خامنه ای در سخنانی، دیدگاه های خود در مورد مسایل جهانی و جنبه هایی از سیاست داخلی و خارجی جمهوری اسلامی را تشریح کرد.

آیت الله خامنه ای

آیت الله خامنه‌ای از “انحصار” تولید سوخت اتمی انتقاد کرده و بر ادامه برنامه اتمی ایران تاکید نهاده است

آیت الله خامنه ای با اظهار این نظر که سیاست های “دوران جنگ سرد و عصر یکجانبه گرایی پس از آن” شکست خورده، از “اتفاقات شگرفی که در سه دهه اخیر شاهد آن بوده ایم” سخن گفت و افزود که با “بروز ضعف در قدرت های قدیمی” کشورهای غیرمتعهد امکان یافته اند تا نقش موثرتری را در صحنه جهانی ایفا کنند. وی اظهار داشت که “اتاق فرمان جهان نباید با دیکتاتوری چند کشور غربی اداره شود” و با “غیردموکراتیک” خواندن ساختار شورای امنیت سازمان ملل، خواستار تغییر در این نهاد شد.

رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنرانی خود، بروز تغییر در شرایط جهان را پیش بینی کرد و با اشاره به حرکت اعتراضی علیه موسسات مالی در آمریکا و مخالفت با سیاست های ریاضت اقتصادی در برخی کشورهای اروپایی، گفت “جنبش ٩٩ درصدی مردم آمریکا بر ضد کانون های ثروت و قدرت در آن کشور، و اعتراض عمومی در کشورهای غربی به سیاست های اقتصادی دولتهایشان نیز نشانه لبریز شدن پیمانه صبر و تحمل ملت ها از این وضعیت است.”

وی در ادامه سخنان خود، قدرت های اتمی جهان را به دلیل خودداری از خلع سلاح هسته ای هدف انتقاد قرار داد و تاکید کرد که جمهوری اسلامی در صدد ساخت اینگونه جنگ افزار ها نیست و از ایجاد خاورمیانه عاری از تسلیحات اتمی حمایت می کند.

آیت الله خامنه ای “چند کشور غربی دارنده سلاح هسته ای” را متهم کرد که می کوشند مانع از دسترسی سایر کشورها به امکانات تولید سوخت هسته ای شوند و اظهار داشت: “جمهوری اسلامی هرگز در پی تسلیحات هسته ای نیست و نیز هرگز از حق ملت خود در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای چشم پوشی نخواهد کرد.”

رهبر جمهوری اسلامی در ادامه سخنان خود، به اختلاف اسرائیل و فلسطینیان نیز اشاره کرد و با اظهار اینکه تاسیس کشور اسرائیل حاصل “توطئه وحشتناک غربی با سردمداری انگلیس” است، حکومت این کشور را به ارتکاب انواع جنایت ها متهم کرد و گفت که راه حل این بحران برگزاری همه پرسی با شرکت تمامی فلسطینیان داخل و خارج اسرائیل است.

بان کی مون در ایران

رهبر جمهوری اسلامی ساختار شورای امنیت را مورد انتقاد قرار داده است

آیت الله خامنه ای به سیاستمداران آمریکایی هم “نصیحت” کرد که برای بهبود وجهه خود در میان ملت های جهان، دست از حمایت از اسرائیل بردارند.

رهبر جمهوری اسلامی تحولات اخیر در صحنه بین المللی را یادآور شد و با نام بردن از حرکت های اعتراضی در شمال آفریقا و خاورمیانه با عنوان “بیداری اسلامی که به سقوط دیکتاتوری ها وابسته به آمریکا و همدست رژیم صهیونیستی” منجر شده، اظهار داشت که فرصت مناسبی برای جنبش عدم تعهد پدید آمده تا حضور بیشتری در مدیریت جهانی داشته باشد و از اجلاس خواست تا برای این منظور، “سندی تاریخی تهیه کنیم و ابزارهای اجرایی آن را فراهم نمائیم.”

آیت الله خامنه ای در پایان سخنان خود، گفت: “بی شک تشکیل دبیرخانه ای فعال و پرانگیزه برای این تشکیلات، خواهد توانست به حصول این مقاصد کمکی بزرگ و پرتاثیر داشته باشد.”

جنبش غیرمتعهدها دارای تشکیلاتی از پیش تعیین شده و احتمالا نظر رهبر جمهوری اسلامی تغییر در این روش و تاسیس دبیرخانه ای در دوره ریاست ایران بر این تشکل است هر چند با توجه به روابط خارجی جمهوری اسلامی در حال حاضر، مشخص نیست که چنین اقدامی بتواند باعث تقویت حضور جنبش در صحنه تصمیم گیری های بین المللی شود.

بی بی سی     پنج شنبه 30 اوت 2012 – 09 شهریور 1391

Print Friendly, PDF & Email