محمد ثلاث، یکی از دراویش گنابادی اعدام شد

دادسرای عمومی و انقلاب تهران خبر داده حکم قصاص محمد ثلاث، یکی از دراویش گنابادی نعمت‌اللهی که به اتهام قتل سه نفر به اعدام محکوم شده بود، صبح روز دوشنبه اجرا شد.

آقای ثلاث، ۵۰ ساله متهم بود که روز ۳۰ بهمن و هم‌زمان با درگیری دراویش گنابادی معترض و مأموران پلیس در محدوده خیابان پاسداران تهران، با اتوبوس به سمت گروهی از مأموران رانده و سه نفر از آنها را کشته است.

زینب طاهری، وکیل آقای ثلاث در توییتر خود نوشته که جسد موکلش بدون اجازه خانواده‌اش در قبرستانی در بروجرد دفن شده است. به گفته خانم طاهری مراسم خاکسپاری با “حضور ۲۰۰ مامور ضد شورش” برگزار شده است.

محمد ثلاث در اواخر اسفند و کمتر از یک ماه بعد به وقوع حادثه با آنکه اتهاماتش را نپذیرفته بود به اعدام محکوم شد که این حکم را ماه گذشته دیوان عالی ایران تایید کرد.

 

توییت های زینب طاهری، وکیل آقای ثلاث

انا الله و انا الیه راجعون
ملت شریف ایران؛ ضمن تشکر بابت ابراز نگرانی ها وحمایت های شما و تمام سازمانهای بین المللی حقوق بشر، علیرغم اینکه از دیشب تاکنون زندان از ارائه هرگونه خبری خودداری مینمایند ولی منابع ما در زندان اعلام کردند متاسفانه سحرگاه گذشته حکم اجرا شد

////

بدون اجازه ولی دم و خانواده و با توجه به امنتاع برادر اقای ثلاث از تحویل گرفتن جسد بدون اعزام به پزشکی قانونی ،برای بررسی آثار شکنجه های انجام شده بروی ، ماموران وی را در حضور بیش از۲۰۰مامور ضدشورش درقبرستان دارالسلام بروجرد به خاک سپردند

ظلم و جنایت یعنی این!

——-

روز گذشته از وکیل آقای ثلاث نقل شده بود که موکلش در زندان رجایی‌شهر “در شرایط قرنطینه قبل از اعدام” قرار گرفته و احتمالا سحرگاه دوشنبه اعدام خواهد شد.

روز یکشنبه از خانواده محمد ثلاث هم خواسته شد که “برای آخرین” ملاقات با او به زندان رجایی‌شهر بروند.

محل دفن محمد ثلاث
محل دفن محمد ثلاث

نرگس ثلاث، دختر محمد ثلاث، به بی‌بی‌سی فارسی گفته بود که او ساعت سه بعد از ظهر یکشنبه با پدرش ملاقات کرده است.

به گفته زینب طاهری شواهد تازه‌ای به دست آمده بود که نشان می‌داد که آقای ثلاث راننده اتوبوسی که با ماموران نیروی انتظامی برخورد کرده، نبوده است.

خانم طاهری از آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، خواست که او را عفو و حکم اعدام او را لغو کند.

در روزهای اخیر موجی از درخواست‌ها برای توقف حکم اعدام محمد ثلاث از سوی فعالان سیاسی ایران، سازمان‌های حقوق بشر، گروهی از نمایندگان پارلمان اروپا و کاربران شبکه‌های اجتماعی به راه افتاده بود که خواهان اعاده دادرسی بودند.

گاهشمار پرونده محمد ثلاث

بی بی سی

***

سازمان عفو بین‌الملل اعدام محمد ثلاث را محکوم کرد

سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای اجرای حکم اعدام محمد ثلاث، درویش گنابادی ۵۱ ساله را محکوم کرد. در این بیانیه که عصر روز دوشنبه ۱۸ ژوئن/ ۲۸ خرداد منتشر شد، آمده است که این سازمان اعدام محمد ثلاث را به شدت محکوم می‌کند: «این حکم با وجود نگرانی‌های جدی در مورد ناعادلانه بودن روند قضایی در مورد این متهم صادر و اجرا شد.» در ادامه بیانیه عفو بین‌الملل آمده است: «مقامات ایران در مورد استفاده از مجازات اعدام سوابق ناگواری دارند. این اعدام هم اتفاقی عجیب و غم‌انگیز بود که فاصله آن از عدالت غیرقابل انکار است. آن‌چه رخ داد در تقابل با اعتراضات گسترده مردم به این حکم و رفتاری نه از سر عدالت بلکه تنها برای انتقام‌جویی بود.» محمد ثلاث در روزهای منتهی به اجرای حکم اعدامش گفته بود زیر شکنجه بوده تا علیه خود اعتراف کند. بخشی از این «اعتراف»‌ها روی تخت بیمارستان از او گرفته شده و در هفته‌های قبل از دادگاهش از تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی پخش شده بود. این اعترافات اما در حالی به عنوان تنها شواهد محکومیت او در دادگاه مورد استناد قرار گرفت که او قبل یا هنگام محاکمه اجازه دسترسی به «وکیل انتخابی» خود را نداشت و درخواست‌های مکرر وکیل تسخیری او برای ارائه شواهد مبنی بر بی‌گناهی آقای ثلاث نیز مورد بی‌اعتنایی قرار گرفت. از سوی دیگر پس از اعدام محمد ثلاث در زندان رجایی‌شهر کرج، ماموران امنیتی جسد او را برای دفن به شهر بروجرد در استان لرستان منتقل کردند؛ جایی که صدها کیلومتر با محل اقامت خانواده‌اش فاصله دارد. او در حضور ده‌ها مامور گارد ویژه به خاک سپرده شد. به درخواست خانواده محمد ثلاث برای تحویل پیکر او به پزشکی قانونی به منظور بررسی احتمال شکنجه نیز توجهی نشد.

رادیو زمانه

***

اعدام محمدرضا ثلات با وجود اتهامات جدی شکنجه برای اعتراف‌گیری

قوه‌ قضاییه ایران  ارزشی برای دادرسی عادلانه قائل نیست

سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه دیده‌بان حقوق بشر: به جای انجام تحقیقی مستقل درباره‌ی رخدادهای امنیتی در جریان اعتراض‌های فوریه‌ی دراویش و برقراری دادگاه عادلانه برای همه‌ی متهمان، مقام‌های قوه‌ی قضاییه ایران با اعدام محمدرضا ثلات بار دیگر نشان داده‌اند که ارزشی برای دادرسی عادلانه و حقوق متهمان قائل نیستند.


ایران: اعدام عضو جامعه‌ی دراویش
اتهامات جدی شکنجه برای اجبار به اعتراف

(بیروت، ۱۸ ژوئن ۲۰۱۸) – دیده‌بان حقوق بشر امروز گفت قوه‌ی قضاییه‌ی ایران محمد ثلاث، عضو جامعه‌ی اقلیت دراویش را در ۱۸ ژوئن ۲۰۱۸ اعدام کرده است. او با وجود ادعاهای جدی شکنجه‌اش از سوی مقامات و بعد از محاکمه‌ای محکوم شده بود که نگرانی‌هایی جدی درباره‌ی عادلانه بودنش وجود داشت. خانواده‌ی ثلاث اجازه پیدا کرد جسد او را در قبرستان بروجرد در استان لرستان در غرب ایران و در حضور سنگین نیروهای امنیتی دفن کند، گرچه فعالان گزارش دادند که به فرزندان او اجازه داده نشد که جسدش را ببینند.

در روز ۱۸ مارس، بعد از محاکمه‌ای سریع که تنها چند هفته پس از دستگیری او پایان یافت، و اتهامات شکنجه‌ی او از سوی پلیس برای اجبار او به اعتراف، دادگاه ثلاث ۴۶ ساله را به مرگ محکوم کرد. او متهم بود که در جریان درگیری‌های رخ داده پس از سرکوب خشونت‌بار تظاهرات اعضای جامعه‌ی دراویش توسط پلیس در ۱۹ و ۲۰ فوریه، با راندن اتوبوسی به میان جمعی از نیروهای امنیتی سه مأمور پلیس را به قتل رسانده است.

سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه‌ی دیده‌بان حقوق بشر گفت «عزم قوه‌ی قضاییه ایران برای اعدام ثلاث بعد از عجله در محاکمه و محکومیتش با وجود اتهامات جدی شکنجه به کارکرد اصلی نظام حقوقی، برقراری عدالت، ضربه می‌زند». او اضافه کرد «به جای انجام تحقیقی مستقل درباره‌ی رخدادهای امنیتی در جریان اعتراض‌های فوریه‌ی دراویش و برقراری دادگاه عادلانه برای همه‌ی متهمان، مقامات بار دیگر نشان داده‌اند که ارزشی برای دادرسی عادلانه و حقوق متهمان قائل نیستند».

بر اساس حکم دیوان عالی، که زینب طاهری، وکیل ثلاث، منتشر کرده است، تنها مدرک استفاده شده در دادگاه برای اثبات این که ثلاث راننده‌ی اتوبوسی بوده که موجب مرگ سه نیروی پلیس شد، اعترافی بوده است که به گفته‌ی ثلاث بعد از ضرب و شتم شدید او از سوی پلیس انجام شده است. طاهری بعد از محاکمه، در ۱۵ ماه مه، به کمپین حقوق بشر در ایران گفت که نیروها با شدتی ثلاث را مورد ضرب و شتم قرار داده بودند که او تقریباً بینایی چشمش را از دست داده بود و بعد از آن مشکلات جدی شنوایی پیدا کرده بود، و در چنین شرایطی بود که او اعتراف کرده بود. او این اعتراف را در جلسه‌ی اول محاکمه‌اش تکرار کرد و گفت که او اتوبوس را به میان مأموران پلیس رانده است، اما این را در اثر خشم از اقدامات آنها انجام داده بوده و قصد قتل کسی را نداشته است.

ثلاث گفت که پلیس پیش از اتفاق راندن اتوبوس هم او را به شدت ضرب و شتم کرده بوده است و سبب جراحت‌های جدی سر او شده بود.

در روز ۱۷ ژوئن، نرگس ثلاث، دختر ثلاث، به دیده‌بان حقوق بشر گفت که بعد از آن که ثلاث در جلسه‌ی دوم محاکمه‌اش به قاضی گفت که او راندن اتوبوس به سمت اتوبوس را به یاد ندارد مأمورانی انگشت او را شکسته بودند. هیچ سندی در دست نیست که نشان دهد دادگاه ادعاهای شکنجه را بررسی کرده باشد.

در روز ۲۳ ماه مه طاهری به رسانه‌ها گفت که او درخواست تجدید نظر را به شعبه‌ی ۳۵ دیوان عالی در تهران ارائه کرده بود اما دیوان آن را رد کرد. در ۱۲ ژوئن محمود جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران، در کنفرانسی مطبوعاتی به روزنامه‌نگاران گفت که ثلاث بعد از رمضان اعدام خواهد شد. دولت ایران به ندرت در طی ماه مقدس رمضان- که در ایران در ۱۵ ژوئن به پایان رسید- احکام اعدام را اجرا می‌کند.

از زمان تظاهرات فوریه، حدود ۴۰۰ عضو جامعه‌ی دراویش بنا به اتهامات مبهم امنیتی در بازداشت به سر می‌برند. در ۲۸ ماه مه، جعفری دولت‌آبادی به روزنامه‌نگاران گفت حکم ۶۷ نفر آنها صادر شده است. در ۲۷ ماه مه فائزه عبدی‌پور، عضو جامعه‌ی دراویش، توییت کرد که مقامات ۲۳ نفر را به مجموع ۱۱۹ سال زندان به اضافه‌ی تبعید و شلاق محکوم کرده‌اند.

دیده‌بان حقوق بشر گفت حمله به مأموران پلیس اقدامی مجرمانه است اما مقامات ایرانی باید تضمین کنند که همه‌ی محکومیت‌ها بعد از دادگاه‌های عادلانه و بر اساس تعیین فردی گناهکاری باشد و مسئولیت کیفری را به کل گروه معترضان تعمیم ندهد. دیده‌بان حقوق بشر با مجازات مرگ در تمام شرایط مخالف است زیرا به شکلی ذاتی مجازاتی غیرقابل بازگشت و غیرانسانی است.

بر اساس حقوق بین‌الملل، شکنجه علاوه بر ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز بودن، در تمام زمان‌ها و مکان‌ها ممنوع است. هیچ اضطرار ملی، هر قدر شدید، هرگز استفاده از شکنجه یا استفاده از مدارک به دست آمده در نتیجه‌ی شکنجه را توجیه نمی‌کند.

طبق حقوق بین‌الملل، بر اساس اصول بیان‌شده در بیانیه‌ی جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق سیاسی و مدنی، که ایران به آن پیوسته است، همه مجازند تا در تجمعات قانونی و مسالمت‌آمیز شرکت کنند. اصول پایه‌ای سازمان ملل در مورد کاربرد زور و اسلحه‌ی گرم توسط ضابطین قضایی از آنها می‌خواهد تا از کاربرد زور در زمان متفرق کردن تجمعات غیرقانونی اما بدون خشونت اجتناب کنند، یا اگر این امر عملی نیست، این زور را به حداقل میزان لازم محدود کنند.

همچنین ماده‌ی ۱۴ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی ایران را ملزم می‌کند تا حق محاکمه‌ی عادلانه‌ی تمام افراد در برابر دادگاه‌های جنایی را تضمین کند. این شامل حق «داشتن زمان و تسهیلات کافی برای آماده‌سازی دفاع و ارتباط با وکیل منتخب خود» می‌شود. دیده‌بان حقوق بشر گفت مقامات ایرانی باید به بازداشت‌شدگان تنها اتهامی مشخص وارد کنند و حق محاکمه‌ی عادلانه برای تمام متهمان را فراهم کنند.

برای گزارش‌های بیشتر دیده‌بان حقوق بشر درباره‌ی ایران لطفاُ از این صفحه بازدید کنید:
https://www.hrw.org/middle-east/n-africa/Iran

برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید:

در واشنگتن دی‌سی، تارا سپهری‌فر(انگلیسی و فارسی): +1-617-893-0375 (موبایل)؛ یا sepehrt@hrw.org. توییتر: @sepehri
در نیویورک، سارا لی ویتسون(انگلیسی): +1-718-213-7342 (موبایل)؛ یا whitsos@hrw.org. توییتر: @sarahleah1
در شمال آفریقا، احمد بنچمسی(انگلیسی، فرانسوی، و عربی): +1-929-343-7973 (موبایل)؛ یا benchea@hrw.org. توییتر: @AhmedBenchemsi

***

زینب طاهری وکیل محمد ثلاث بازداشت شد

کانال تلگرام منتسب به زینب طاهری، حقوقدان و وکیل دادگستری، ساعت شانزده و ۳۰ دقیقه به وقت اروپای مرکزی نوشت: «امروز ظهر به اتهام تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام، نشر اکاذیب توسط شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه بازداشت شد.»

کانال تلگرام منتسب به زینب طاهری، حقوقدان و وکیل دادگستری، ساعت شانزده و ۳۰ دقیقه به وقت اروپای مرکزی نوشت: «امروز ظهر به اتهام تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام، نشر اکاذیب توسط شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه بازداشت شد.»

بنابر این گزارش، خانم طاهری به ماموران گفته که دربرابر این بی عدالتی ساکت نخواهد ماند و  اعتصاب غذا خواهد کرد!

رادیو فردا بعد از ظهر سه شنبه نوشت: یکی از نزدیکان زینب طاهری، که نخواست نامش فاش شود، روز سه‌شنبه در گفتگو با رادیو فردا ضمن تائید خبر بازداشت این وکیل دادگستری گفت که خانم طاهری روز سه‌شنبه پس از احضار به شعبه ۲ دادسرای فرهنگ و رسانه بازداشت شده است. قوه قضاییه هنوز به این خبر واکنش نشان نداده است.

بازداشت خانم طاهری پس از آن صورت گرفت که دیروز در توییتی گفته بود اسناد و ادله اثبات بیگناهی موکلش محمد ثلاث را قرار است امروز منتشر کند تا مردم و تاریخ درباره اعدام ناعادلانه آقای ثلاث قضاوت کنند.

محمد ثلاث، از دراویش گنابادی به اتهام کشتن سه تن از ماموران انتظامی صبح دوشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ در زندانی رجایی‌شهر اعدام شد.

محمد ثلاث متهم شده بود که در خیابان گلستان هفتم از خیابان پاسداران، با راندن اتوبوس به سمت مامورین ناجا، آنان را زیر گرفته و سه نفر از ماموران به نام‌های رضا امامی، محمدعلی بایرامی و رضا مرادی را کشته است.

زینب طاهری، وکیل آقای ثلاث بارها بر بی‌گناهی موکل خود تاکید کرده و گفته بود، ادله و شواهد بسیاری در دست هستند که نشان می‌دهند راننده محمد ثلاث نبوده است. به گفته خانم طاهری راننده مرد جوانی بوده و شاهدان بسیاری او را دیده‌اند.

خانم طاهری پیشتر نیز در یک نامه سرگشاده نوشته بود که موکلش «به شدت شکنجه شده و قاتل فرد دیگری است». به گفته او، هیچ شاهد و فیلمی دال بر اینکه محمد ثلاث پشت اتوبوس بوده وجود نداشته و «حتی از اتوبوس انگشت‌نگاری هم نشده که مدرکی وجود داشته باشد او گناهکار است».

به گفته زینب طاهری، محمد ثلاث براثر ضربات شدید باتوم تقریبا نابینا شده بود و اعتراف به قتل را تنها تحت شکنجه شدید از او گرفته‌اند. وکیل ثلاث نوشته بود: «پس از اینکه در دادگاه اول اتهام را رد کرده در آگاهی او را تا سرحد مرگ زدند و شکنجه کردند و انگشتان دستش را شکستند؛ روی سرش با پوتین ایستادند و دنده‌هایش را شکستند! این چه اسلام و عدالتی است؟»

پس از اعدام محمد ثلاث، علیرغم اعتراض و مخالفت خانواده او و درخواست رسمی برای اعزام به پزشکی قانونی، بدون اذن ولی دم، جسد به بروجرد انتقال یافت و در قبرستان دارالسلام این شهر به خاک سپرده شد.

به اعتقاد خانم طاهری، جلوگیری از انتقال جسد محمد ثلاث به پزشکی قانونی و دفن او در خارج از تهران با هدف جلوگیری از بررسی پیکر توسط پزشکی قانونی بوده است. زینب طاهری در تلگرام خود نوشت: «اگر جنایت و شکنجه‌ای بر او مرتکب نشده‌اید از چه هراس دارید؟ این حق خانواده اوست که ظلم روا شده به ثلاث را پیگیری کنند.»

 

Print Friendly, PDF & Email