دیدار ترامپ و پوتین: توافق بر سر همکاری نیروی نظامی دو طرف در سوریه

انتقاد شدید سیاستمداران آمریکا به اظهارات ترامپ درباره پوتین

رؤسای جمهور آمریکا و روسیه پس از گفت‌وگو با هم در هلسینکی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک شرکت کردند. دونالد ترامپ گفت با ولادیمیر پوتین گفت‌وگویی سازنده از جمله درباره ایران و جنگ سوریه داشته است.

ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ، رؤسای جمهور روسیه و آمریکا، دوشنبه (۱۶ ژوئيه / ۲۵ تیر) در هلسینکی، پایتخت فنلاند، دو ساعت پشت درهای بسته و تنها در حضور مترجم‌های خود با هم مذاکره کردند.

این دو سیاستمدار پس از دیدار و گفت‌وگو با یکدیگر در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک ابراز امیدواری کردند که نیروهای نظامی دو طرف در سوریه با یکدیگر همکاری خوبی داشته باشند. آنها گفتند که در این مورد با هم به توافق رسیده‌اند.

ترامپ گفت آمریکا و روسیه این امکان را دارند که جان هزاران نفر را در کشور جنگ‌زده سوریه نجات دهند. او گفت آمریکا می‌خواهد به سوریه کمک‌های انسان‌دوستانه کند. ترامپ چندی پیش اعلام کرده بود که می‌خواهد نیروهای آمریکا را از سوریه خارج کند.

رئیس جمهوری روسیه گفت همه امکانات و پیش‌شرط ها برای همکاری جهانی در سوریه وجود دارند. او گفت با ترامپ هم‌نظر است که امنیت مرزهای اسرائیل در ارتباط با سوریه برمبنای تفاهم سال ۱۹۷۴رعایت شود.

رئیس جمهور آمریکا گفت: «اگر می‌خواهیم مشکلاتی را که جهان‌مان با آن روبروست حل کنیم باید راه‌هایی برای همکاری با یکدیگر بیابیم.»

رئیس جمهور آمریکا افزود که در دیدار با پوتین درباره بسیاری از مسائل مهم برای دو کشور به بحث و گفت‌وگو پرداخته است، از جمله درباره جنگ در سوریه، ایران، تروریسم جهانی و کنترل تسلیحات اتمی.

فشار بر ایران

ترامپ همچنین گفت مطمئن است که روسیه می‌خواهد مانع گسترش تسلیحات اتمی شود. او گفت که در ارتباط با این موضوع تاکید کرده که مهم است بر ایران فشار وارد آورده شود. او گفت نباید اجازه داد که ایران از مبارزه جهانی با جریان تروریستی “دولت اسلامی” استفاده ببرد.

پوتین در این رابطه گفت که از مخالفت آمریکا با توافق اتمی بین‌المللی با ایران، که روسیه هم از آن حمایت می‌کند، آگاه است. او گفت در این زمینه هنوز اختلاف نظرها باقی هستند، سیاست روسیه در این زمینه برای آمریکا روشن است و او نگرانی‌اش را از خروج آمریکا از برجام با ترامپ مطرح کرده است.

بعضی هم‌پیمانان آمریکا از این می‌هراسند که در دیدار میان رؤسای آمریکا و روسیه تفاهم‌هایی به دست آمده باشد که با منافع آنها همخوانی ندارد.

تاکید بر همکاری دو طرف

رئیس جمهور آمریکا ضمن تاکید بر اینکه دیدارش با پوتین را آغاز روند گفت‌وگویی درازمدت با روسیه می‌داند، گفت: «ما نخستین قدم‌ها را به سوی آینده‌ای روشن برداشتیم که بر پایه همکاری و صلح است. »

ترامپ افزود: «با اجتناب از همکاری به هیچ چیز نخواهیم رسید.»

ترامپ ناراحتی خود را از اجرایی نشدن زودتر دیدارش با رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد. او گفت: «من هر دو کشور را مسئول می‌دانم و فکر می‌کنم مقامات آمریکا بی‌خرد بودند. ما باید این گفت‌وگو را سال‌ها پیش آغاز می‌کردیم؛ مدت‌ها پیش از آغاز مسئولیت من.»

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، پیشنهاد کرد که همکاری‌های دو کشور در زمینه انرژی در بازار جهانی آغاز شود. ترامپ نیز اعلام کرد که آمریکا در نظر دارد در بازار صادرات گاز با روسیه به رقابت بپردازد.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، نیز دیدار با ترامپ را نخستین گام برای ایجاد روابطی بهتر با امریکا دانست. او گفت: «طبیعی است که بسیاری از مشکلات باقی مانده‌اند و ما نتوانسته‌ایم همه مشکلات را برطرف کنیم، اما ما مهم‌ترین قدم‌های نخستین را برای روابط بهتر دو کشور برداشتیم.»

پوتین در ادامه گفت: «زمان آن فرارسیده که همکاری‌ها مثلا در بخش‌های اجتماعی و فرهنگی تقویت شوند.» او همچنین گفت که دو کشور روسیه و آمریکا می‌توانند در تنظیم انرژی در سطح جهان همکاری‌های بیشتری داشته باشند، زیرا دو کشور با منابع وسیع نفت و گاز خود خواستار افزایش قیمت نفت نیستند.

ترامپ و پوتین همچنین اعلام کردند که دو کشور برای تامین امنیت اسرائیل همکاری خواهند کرد. ترامپ در این باره گفت: «امنیت اسرائیل چیزی‌ست که وجه مشترک پوتین و من است و هر دوی ما در این باره با نتانیاهو صحبت کرده‌ایم.»

احتمال دخالت روسیه در مبارزات انتخاباتی آمریکا

رئیس جمهور روسیه در کنفرانس مطبوعاتی روز دوشنبه بار دیگر احتمال دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶ میلادی را رد کرد. او گفت: «تکرار می‌کنم آن‌چه را تاکنون بارها گفته‌ام: روسیه هیچ‌گاه در این انتخابات دخالت نکرده و هیچ‌گاه چنین اقدامی نخواهد کرد.»

ترامپ نیز در باره احتمال دخالت روسیه در  مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۱۶ گفت که او با ولادیمیر پوتین در این باره گفت‌وگو کرده و پوتین به او گفته است که روسیه در این زمینه هیچ دخالتی نداشته است.

رئیس جمهور آمریکا در ادامه گفت که او “اکنون هیچ دلیلی ندارد” که در این باره بیشتر بپرسد و خود نیز هیچ دلیلی برای دخالت روسیه ندارد. او گفت: «من به ماموران امنیتی خود اطمینان زیادی دارم، اما به شما می‌گویم که رد کردن این مطلب از طرف پرزیدنت پوتین بسیار قاطعانه و محکم بود.»

ترامپ همچنین گفت که  پوتین در کنفرانس مطبوعاتی در همین مورد “پیشنهادی فوق‌العاده”  کرده و اجازه داده که ماموران اطلاعاتی آمریکا اجازه داشته باشند با کارکنان اطلاعاتی روسیه که چندی پیش در آمریکا به جرم جاسوسی برای روسیه بازداشت شده بودند، پرسش‌های خود را مطرح کنند.

***

انتقاد شدید سیاستمداران آمریکا به اظهارات ترامپ درباره پوتین

سیاستمداران آمریکا از رفتار ترامپ در برابر پوتین برآشفته‌اند و از اینکه ترامپ ادعای پوتین را تکرار کرده و گفته “روسیه دلیلی ندارد در انتخابات آمریکا دخالت کند”. ترامپ به ضعف و تلویحا به خیانت متهم شده است.

پل رایان، سخنگوی جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان آمریکا، در واکنش به اظهارات ترامپ گفت، تردیدی نیست که روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا دخالت کرده و هنوز هم به تلاش‌های خود در مورد تضعیف دموکراسیدر ایالات متحده ادامه می‌دهد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، پس از نخستین دور گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در هلسینکی گفته بود: روسیه دلیلی برای دخالت در انتخابات آمریکا ندارد.

رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد تضاد گفته‌های خود با نتایج تحقیقات سیا که این دخالت را تأیید کرده است، گفت که او حرف‌های رئیس سیا را باور نمی‌کند.

پل رایان گفته است: «رئیس‌جمهوری باید خیلی خوشحال باشد که روسیه متحد ما نیست.» او افزود: «روسیه دشمن ارزش‌ها و آرمان‌های ما باقی خواهد ماند.»

چاک شومر، رئیس فراکسیون دموکرات‌های سنای آمریکا، کنفرانس مطبوعاتی ترامپ را “نمایشی شرم‌آور” خواند.

شومر که از شخصیت‌های سرشناس دموکرات‌هاست، افزود که سفر اروپایی ترامپ و کنفرانس مطبوعاتی او با پوتین، در مجموع مخالفان آمریکا را تقویت کرده است.

این سناتور دموکرات از شهر نیویورک گفت، خیلی “بی‌فکری، خطرناک و ضعیف” بود که ترامپ حرف پوتین را بر زبان خود جاری کند که روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ ریاست‌جمهوری آمریکا دخالت نداشته است.

ننسی پلوسی، از دیگر رهبران حزب دموکرات، ترامپ را متهم به “ضعف در برابر پوتین” کرد. او افزود، این امر “ثابت می‌کند که روس‌ها اطلاعات ضربه‌‌زننده‌ای علیه او در دست دارند”.

جان مک‌کین، سناتور جمهوریخواه، کنفرانس مطبوعاتی ترامپ را “یکی از زیان‌بارترین اجراهایی می‌داند که او از یک رئیس‌‌جمهوری به یاد دارد”.

او این ملاقات را یک “خطای تراژیک” نامید و گفت که انگار ترامپ و پوتین از یک سناریو بیرون آمده بودند.

سناتور باب کورکر، رئیس کمیته سیاست خارجی سنا، گفت که این ملاقات میان سران دو کشور “روز خوبی برای کشور ما نبود؛ این روز، روز بسیار خوبی برای پرزیدنت پوتین بود”.

کورکر ابراز تأسف کرد که ترامپ نتایج تحقیقات سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا در مورد دخالت روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا را به کل انکار کرده است.

بسیاری از سناتورها در شبکه اجتماعی توییتر رویکرد ترامپ در قبال پوتین را شدیدا به باد انتقاد گرفته‌اند؛ تا جایی که جان برنن، رئیس پیشین سازمان سیا، رفتار ترامپ را فرای جنایت خوانده و گفته ‌است که برخورد او “چیزی کمتر از خیانت نبود”.

دویچه وله

***

130 دقيقه محرمانه با پوتين
روساي جمهوري آمريكا و روسيه با يكديگر ديدار كردند


اگر دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا را استثناي اين قاعده حساب کنيم، کشورهاي غربي اين روزها درباره هرچه اختلاف نظر داشته باشند، در يک چيز متحدند: خصومت عليه روسيه؛ از همين روست که رسانه هاي روسي ديدار دوجانبه روز گذشته دونالد ترامپ، رئيس جمهوري ايالات متحده و ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه را به خودي خود موفقيتي براي کرملين مي دانند. از ديدگاه روس ها گرچه رابطه روسيه و آمريکا اين روزها سردترين دوران خود پس از جنگ سرد را سپري مي کند، ديدار رهبران دو کشور اگر گرهي از مشکلات نگشايد، دست کم مي تواند از شتاب تقابل ها و تخاصم ها بکاهد. صبح روز گذشته پوتين و ترامپ در فنلاند با يکديگر ديدار کردند. رهبران هر دو کشور پس از آنکه دير به محل ملاقات رسيدند، با يکديگر در مقابل دوربين ها عکس گرفتند و در حالي که هر دو جدي به نظر مي رسيدند با يکديگر دست دادند. برخي تحليلگران تاخير پوتين و ترامپ در رسيدن به محل ديدار را بازي رندانه ديپلماتيک دو طرف خوانده اند. پرواز پوتين تقريبا يک ساعت ديرتر از زماني که قرار بود ديدار برگزار شود به هلسينکي رسيد و ترامپ هم ديرتر از موعد خود را به کاخ رياست جمهوري فنلاند رساند. دو طرف پس از عکس گرفتن در مقابل دوربين ها براي ديدار دو نفره خود راهي اتاق ملاقات شدند. آن طور که کاخ سفيد اعلام کرده، پوتين و ترامپ پس از ديدار دوجانبه خود، يک بار ديگر با حضور مشاوران خود ديدارها را ادامه دادند. براساس گزارش ها جان هانتسمن سفير آمريکا در روسيه؛ مايک پمپئو، وزير خارجه آمريکا؛ جان کلي، رئيس ستاد کارکنان کاخ سفيد؛ جان بولتون، مشاور امنيت ملي؛ فيونا هيل، مشاور ترامپ و کارشناس حوزه روسيه، و مترجم ترامپ در نشست بعدي حضور داشتند. ترامپ پيش از ديدار دونفره، گفت قرار است درباره تجارت، مسائل نظامي، موشکي و همچنين چين با پوتين گفت و گو کند. او از مداخله روسيه در انتخابات آمريکا و مسائلي نظير بحران اوکراين و سوريه سخني به ميان نياورد، اما به پوتين به خاطر برگزاري موفقيت آميز جام جهاني تبريک گفت. اين در حالي است که به باور ناظران انتظار مي رود سوريه و حضور نيروهاي ايراني در اين کشور از جمله محورهاي مذاکرات رهبران آمريکا و روسيه باشند. ترامپ پيش تر گفته بود در اين ديدار درباره سوريه و همچنين درباره قسمت هاي ديگر خاورميانه با پوتين گفت وگو خواهد کرد. رئيس جمهوري آمريکا همچنين گفته بود درباره گسترش سلاح هاي هسته اي هم گفت و گو خواهد کرد. از آن سو آن طور که سفارت روسيه در ايالات متحده روز گذشته اعلام کرد، پوتين در ديدار تاريخي خود با ترامپ بنا بوده راه هاي عادي سازي رابطه دوجانبه، مسائل بين المللي به ويژه مسئله اوکراين، سوريه، شبه جزيره کره و مبارزه عليه تروريسم را با رئيس جمهوري آمريکا در ميان بگذارد. ترامپ پيش از ديدار دوجانبه با پوتين گفت دو کشور با هم خوب کنار نيامده اند. به گفته ترامپ جهان مي خواهد دو کشور با يکديگر کنار بيايند: «ما دو قدرت بزرگ هسته اي هستيم». اين در حالي است که رئيس جمهوري آمريکا ساعاتي پيش از اين ديدار در حساب توييتر خود نوشته بود رابطه ايالات متحده و روسيه هيچ گاه تا اين حد بد نبوده است: «به لطف سال ها حماقت و بلاهت واشنگتن و الان هم با لجن پراکني فريب کارانه، روابط ما و روسيه هرگز به اين بدي نبوده است». بر اساس گزارش ها حساب توييتر وزارت خارجه روسيه توييت رئيس جمهور آمريکا را «لايک» کرده است. همچنين اين حساب توييتري با بازنشر توييت ترامپ نوشته بود با اين توييت موافق است. پيش از اين هم مايک پمپئو، وزير خارجه آمريکا، گفته بود بهبود رابطه مسکو و واشنگتن به روسيه بستگي دارد: «رابطه بهتر با دولت روسيه به نفع همه است، اما توپ در زمين روسيه است». ديدار با رئيس جمهور روسيه در پايان سفر اروپايي ترامپ انجام شد. رئيس جمهور آمريکا گفته بود از اين ديدار انتظار زيادي ندارد، اما اميدوار است نتايج مثبتي هم در پي داشته باشد. اين ديدار فقط سه روز بعد از آن انجام شد که رابرت مولر، بازرس ويژه پرونده دخالت احتمالي روسيه در انتخابات سال 2016 آمريکا، عليه 12 افسر اطلاعاتي روسيه به دليل هک کردن سيستم کامپيوتر حزب دموکرات آمريکا اعلام جرم کرد. ترامپ پيش تر در به چالش کشيدن مداخله روسيه در کشورهاي ديگر از جمله الحاق کريمه به روسيه بسيار بااحتياط عمل مي کرد و بارها خواستار روابط گرم واشنگتن با مسکو شده بود. رئيس جمهور آمريکا هرگونه تباني درباره انتخابات رياست جمهوري با روسيه را رد کرده است. دونالد ترامپ دوشنبه در توييتر خود بار ديگر باراک اوباما، رئيس جمهور سابق آمريکا را متهم کرد که درباره دخالت روسيه در انتخابات و هشدارهاي «اف بي آي» هيچ اقدامي نکرده است. در اين ميان شماري از اعضاي کنگره آمريکا از دو حزب جمهوري خواه و دموکرات، ديدار دونالد ترامپ با ولاديمير پوتين در هلسينکي را محکوم کرده اند.
البته اعتراض به اين ديدار فقط به سياست مداران آمريکايي ختم نمي شد؛ در حالي که دولت فنلاند براي ميزباني ديدار تاريخي رهبران قدرت هاي جنگ سرد به خود مي بالد، بسياري از فنلاندي ها اين ديدار را محکوم کرده اند. در آستانه ديدار روساي جمهوري آمريکا و روسيه معترضان فنلاندي به خيابان آمدند و پلاکاردهايي در محکوميت ترامپ و پوتين در دست داشتند. بزرگ ترين روزنامه فنلاندي هم تبليغاتي خياباني به زبان انگليسي و روسي ترتيب داده بود که روي آن نوشته شده بود: «آقاي رئيس جمهوري، به سرزمين آزادي مطبوعات خوش آمديد».

 تبعات ديدار دو جانبه
شکي در اين نيست که ديدار روساي جمهور آمريکا و روسيه با توجه به نوع نگاه ترامپ به مسکو تبعاتي را به دنبال خواهد داشت که از مهم ترين موارد آن مي توان به تشديد اختلافات کنگره با کاخ سفيد و افزايش شکاف ميان واشنگتن و متحدان اروپايي به ويژه اعضاي ناتو اشاره کرد. کنگره آمريکا به شدت مخالف نزديکي کاخ سفيد به کرملين است و در سال هاي اخير تحريم هاي متعددي را عليه مسکو به اجرا گذاشته است. اقدامات تنبيهي کنگره آمريکا عليه روسيه از سال 2015 شدت گرفته و پوتين که اميدوار به ترميم روابط مسکو و واشنگتن در دوره رياست جمهوري ترامپ بود، رفته رفته از او نااميد مي شود. به اين ترتيب پس از تحريم هاي جديد کنگره آمريکا عليه روسيه و اعلام مخالفت نکردن دونالد ترامپ با اين تحريم ها و بروز تنش هاي سياسي، اميدهاي پوتين به بهبود روابط با آمريکاي ترامپ، به ياس تبديل شد. از سوي ديگر ديميتري مدودف، نخست وزير روسيه چند ماه پيش ازاين گفت: روابط روسيه با آمريکا از زمان جنگ سرد به بدترين وضع خود رسيده است. اما در باره تاثير اين ديدار بر روابط آمريکا با متحدان قديمي واشنگتن بايد گفت نزديکي ترامپ به پوتين در حالي است که ميان ترامپ و رهبران اروپايي شکاف افتاده و اقدامات ترامپ موجب عميق تر شدن اين شکاف شده است. شکاف ميان ترامپ و متحدان آمريکا در حالي عميق تر مي شود که اروپايي ها به ويژه اعضاي ناتو کماکان روسيه را دشمن شماره يک خود مي دانند و از همين رو گرم تر شدن روابط واشنگتن با مسکو موجب سردتر شدن روابط آمريکا با متحدان اروپايي مي شود و اين وضعيت در حالي است که مستندات موجود و مجموعه اقدامات ترامپ نيز حکايت از آن دارد که رئيس جمهور آمريکا در پي ضعيف کردن اتحاديه اروپا است.

دوران جنگ سرد سپري شده است
روساي جمهور ايالات متحده و روسيه حدود 130 دقيقه پشت درهاي بسته و فقط با حضور مترجمان مذاکره کردند. اين گفت وگو سپس با ناهار کاري و با حضور مايک پمپئو و سرگي لاوروف، وزراي خارجه دو کشور و ديگر اعضاي هيئت هاي آمريكايي و روسي ادامه يافت. اين در حالي است که در ابتدا اعلام شده بود اين ديدار 90 دقيقه به طول خواهد انجاميد. دونالد ترامپ پيش از آغاز کنفرانس خبري در پاسخ به سوالات خبرنگاران، اولين مذاکره رسمي خود با ولاديمير پوتين را «شروعي بسيار خوب و به سود همه» توصيف کرد. کنفرانس خبري مشترک روساي جمهور ايالات متحده و روسيه نيز با اظهارات ولاديمير پوتين آغاز شد. پوتين با اشاره به رابطه سرد و پرتنش دو کشور در سال هاي اخير که يادآور تقابل اين دو قدرت غرب و شرق در دوران جنگ سرد بود مذاکره با ترامپ را «صريح و سازنده» خواند و گفت: دوران جنگ سرد سپري شده و به گذشته پيوسته است. امروز روسيه و ايالات متحده با چالش هاي جديدي روبه رو هستند و قدم اول براي مقابله با اين چالش ها اين است که دو کشور رابطه خود را بر اساس ميزان معقولي از اعتماد دوجانبه ارتقا دهند. رئيس جمهور روسيه ارتباطات دو کشور در بحران سوريه براي جلوگيري از ايجاد تقابل را مفيد دانست و همچنين از تلاش ها براي حل بحران کره شمالي ابراز خشنودي کرد. رئيس جمهور روسيه به موضوع اوکراين نيز که باعث بروز تنش در روابط روسيه و غرب در سال هاي اخير شده بود، اشاره کرد و خواستار آن شد تا دولت آمريكا با اعمال فشار به دولت اوکراين براي مقابله با فساد نقشي تعيين کننده ايفا کند.

مداخله روسيه در آمريكا
موضوع مداخله روسيه در انتخابات رياست جمهوري آمريكا نيز يکي از جنجالي ترين مباحثي بود که انتظار مي رفت در اين مذاکره مطرح شود. پوتين نيز تاييد کرد که ترامپ اين موضوع را در مذاکره مطرح کرد. رئيس جمهور روسيه گفت: «همان طور که پيش از اين بارها اشاره کردم، روسيه نه تنها در انتخابات رياست جمهوري آمريكا مداخله نکرده بلکه هيچ گونه دخالتي در هيچ موضوع سياسي داخلي اين کشور نخواهد کرد. آيا تاکنون مدرکي براي اثبات تباني و مداخله ارائه شده است؟ نبايد به شايعات توجه کرد بلکه بايد واقعيات را در نظر گرفت». پوتين در پاسخ به سوال يکي از خبرنگاران در مورد اتهامي که عليه 12 مقام روس از سوي رابرت مولر بازرس ويژه تحقيق در مورد مداخله روسيه در انتخابات آمريكا مطرح شده، گفت: «ما حاضريم در مورد اتهام اين افراد با مقام هاي آمريكايي همکاري کنيم به شرطي که روسيه نيز اين حق را داشته باشد تا در مورد مداخله آمريكايي ها در روسيه نيز اقدامات قانوني مشابه انجام دهد». دونالد ترامپ نيز با اشاره به اينکه رابطه ايالات متحده و روسيه تا قبل از اين نشست در متشنج ترين وضعيت خود بود، با ستايش چندباره از رئيس جمهور روسيه ابراز اميدواري کرد تا رابطه دو کشور و همکاري براي حل معضلات بين المللي افزايش يابد. ترامپ با اشاره به اتهاماتي که متوجه ارتباط او و تيم انتخاباتي اش با روسيه است، ادعا کرد «هيچ تباني اي صورت نگرفته و من به راحتي بر هيلاري کلينتون پيروز شدم». رئيس جمهور آمريكا «منع اشاعه تسليحات هسته اي» را مهم ترين موضوع مذاکره با پوتين عنوان کرد و با انتقاد از توجه رسانه ها به موضوع مداخله روسيه در انتخابات آمريكا گفت که تنش ها و حاشيه هايي که بر سر اين موضوع ميان دو کشور به وجود آمده، باعث تيره ترشدن روابط دو قدرت اول هسته اي جهان شده است.

ايران و بحران سوريه
روساي جمهور روسيه و آمريكا موضوع ايران و برجام را نيز مورد مذاکره قرار دادند. ولاديمير پوتين در اظهارات خود با اشاره به اعلام خروج ايالات متحده از برجام تاکيد کرد که توافق هسته اي با ايران شامل قوي ترين تدابير نظارتي است. رئيس جمهور آمريكا هم گفت که براي افزايش فشار بر ايران با هدف تغيير رفتار اين کشور در منطقه با پوتين گفت وگو کرده است. روساي جمهور ايالات متحده و روسيه همچنين وعده دادند که همکاري دو کشور در سوريه براي «حل بحران پناه جويان و مشکلاتي که براي اردن و ترکيه ايجاد شده» ادامه خواهد يافت. ترامپ در اين ميان اين نکته را نيز مورد اشاره قرار داد که همان طور که دو کشور با کمک هم داعش را در سوريه شکست دادند، کمک به اسرائيل را نيز مدنظر قرار خواهند داد. در پايان کنفرانس مطبوعاتي باز هم يکي از خبرنگاران موضوع مداخله روسيه در انتخابات آمريكا را مطرح کرد و پوتين با تکذيب اين اتهامات گفت: «من زماني افسر سرويس اطلاعاتي بودم. همان طور که اعتقاد دارم روسيه کشوري دموکراتيک است، آمريكا نيز از دموکراسي برخوردار است و اگر شما خبرنگاران نيز چنين باوري داريد پس بايد به سيستم قضائي آمريكا براي حل وفصل اين پرونده اعتماد کنيد». موضوع کريمه و الحاق آن به خاک روسيه هم مورد اشاره يکي از خبرنگاران قرار گرفت و پوتين تاييد کرد که «ترامپ الحاق کريمه به روسيه را غيرقانوني مي داند و ما در اين مورد اختلاف نظر داريم».

 روزنامه شرق ، شماره 3196

Print Friendly, PDF & Email