سه دانشمند آمریکایی، برندگان نوبل اقتصاد ۲۰۱۳

آکادمی نوبل سوئد اعلام کرد که جایزه نوبل اقتصاد امسال به سه اقتصاددان آمریکایی رسیده است. یوجین فاما، لارس پتر هانسن و روبرت شیلر برندگان این جایزه ۸ میلیون کرونی در سال جاری میلادی هستند.

به گزارش رویترز سه دانشمند آمریکایی به خاطر تحقیقاتی که منجر به بهبود پیش‌بینی قیمت دارایی‌ها در دراز مدت شده است، جایزه نوبل اقتصاد را دریافت کردند.

آکادمی سلطنتی علوم سوئد در تشریح دلایل اعطای جایزه ۸ میلیون کرونی (۱/۲۵ میلیون دلاری) به این سه استاد دانشگاه تصریح کرد: «هیچ راهی برای پیش‌بینی قیمت سهام و اوراق قرضه در چند روز و هفته وجود ندارد اما امکان پیش‌بینی قیمت‌ها برای دوره‌های طولانی مدت همچون سه تا پنج ساله ممکن شده است.

این گزارش می‌گوید: «تحقیقات این سه دانشمند توانسته درک فعلی فعالان اقتصادی از ارزش دارایی‌ها را شکل بدهد. آگاهی از نحوه‌ی تغییر قیمت دارایی‌ها بر تصمیم‌گیری در مورد پس‌انداز، خرید خانه و یا حتی سیاست‌های اقتصاد ملی تاثیرگذار است.»

بیانیه آکادمی نوبل همچنین می‌افزاید که برداشت نادرست از ارزش دارایی‌ها می‌تواند منجر به بروز مشکلات اقتصادی شود، همانند بحران اقتصادی چند سال گذشته که کل اقتصاد جهانی را متاثر کرد.

سال گذشته نیز دو دانشمند آمریکایی به نام‌های آلوین راث و لوید شیپلی برنده این جایزه شدند.

برندگان جوایز نوبل امسال

در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه (۷ و ۸ اکتبر) اسامی برندگان جوایز نوبل پزشکی و فیزیک اعلام شد. نوبل پزشکی ۲۰۱۳ به روتمن، شک‌من و زودهوف سه دانشمندی که هر یک با کشف خود به تحلیل و بررسی حرکت ویزیکوزل در سلول انسان کمک کردند، تعلق گرفت.

جایزه نوبل فیزیک ۲۰۱۳ به فرانسوا انگلرت از بلژیک و پیتر هیگز از بریتانیا رسید. هیگز در سال ۱۹۶۴ نظریه‌ای در مورد وجود ذره ناشناخته‌ای مطرح کرد.

بنا به اعلام آکادمی نوبل، جایزه نوبل شیمی امسال به مارتین کارپلاس، مایکل لویت و آریه وارشل، محققان آمریکایی تعلق گرفته است.

این آکادمی همچنین روز پنج‌شنبه (۱۰ اکتبر/ ۱۸ مهر) آلیس مونرو، نویسنده ۸۲ ساله کانادایی را به عنوان برنده جایزه نوبل ادبیات معرفی کرد.

روز جمعه ۱۱ اکتبر نیز کمیته صلح نوبل “سازمان منع کاربرد جنگ‌افزارهای شیمیایی” را به عنوان برنده جایزه نوبل صلح در سال ۲۰۱۳ معرفی کرد. این سازمان هم اینک نقش اصلی در نابودی زرادخانه شیمیایی سوریه ایفا می‌کند.

جوایز نوبل از معتبرترین جوایز علمی است که اهدای آن از سال ۱۸۹۵ میلادی بنا به وصیت آلفرد نوبل، کارخانه‌دار و شیمیدان سوئدی آغاز شده است.

دویچه وله

Print Friendly, PDF & Email