پارلمان اسرائيل خانه‌سازی در زمین‌های فلسطینیان را قانونی کرد

 

پارلمان اسرائيل ساختن خانه و ساختمان در زمین‌های متعلق به فلسطینیان در کرانه غربی رود اردن را قانونی اعلام کرد. در مقابل به مالکان فلسطینی این زمین‌ها پول یا زمین جایگزین داده می‌شود.

Israel Siedlung im Westjordanland (picture alliance/newscom/D. Hill)

پارلمان اسرائیل شامگاه دوشنبه (۶ فوریه / ۱۸ بهمن) با ۶۰ رأی موافق در برابر ۵۲ رأی مخالف خانه‌سازی یهودیان در زمین‌های شخصی متعلق به فلسطینیان در کرانه غربی رود اردن را قانونی اعلام کرد.

بر اساس قانون جدید یهودیانی که در زمین‌های شخصی فلسطینیان در کرانه غربی رود اردن خانه ‌ساخته‌اند، یا به این دلیل که نمی‌دانسته‌اند این زمین‌ها شخصی است و یا به این دلیل که دولت اسرائیل به آنها اجازه داده است، مالک قانونی این املاک به حساب می‌آیند.

در مقابل فلسطینیان مالک این زمین‌ها پول زمینشان را دریافت می‌کنند یا زمین جایگزین به آنها داده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اسرائیل در کرانه باختری ۳۰۰۰ واحد مسکونی جدید می‌سازد

سازمان آزادی‌بخش فلسطین این قانون را “دزدی قانونی” نامیده و تصریح کرده که دولت اسرائيل می‌خواهد هرگونه شانسی برای راه‌حل سیاسی بحران فلسطین و اسرائيل و امکان تشکیل دو کشور مستقل را از بین ببرد.

یکی از اعضای حزب راست “خانه یهود” که از پشتیبانان این قانون است از مردم امریکا به خاطر انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری این کشور تشکر کرد و گفت بدون ترامپ این قانون نمی‌توانست تصویب شود.

“قانونی نفرت‌انگیز”

اسحاق هرتزوگ، رهبر اپوزیسیون در مجلس اسرائيل این قانون را “نفرت‌انگیز” نامید و هشدار داد که این قانون می‌تواند سربازان اسرائیلی و دولتمردان این کشور را  به دادگاه‌های بین‌المللی بکشاند. او همچنین گفت این قانون تنها به فکر منافع دولت اسرائيل است و نه مهاجران و فلسطینیان.

در مقابل آفیر آکونیس، وزیر علوم، فناوری و هوانوردی در کابینه دولت در پاسخ به هرتزوگ گفته است: «تمام سرزمین اسرائيل متعلق به یهودیان است، همچنین کرانه باختری. این حق ابدی و مسلم یهودیان است.»

بیشتر بخوانید: اسرائیل ۲۵۰۰ دستگاه خانه جدید در کرانه باختری می‌سازد

Israel Jerusalem Knesset Parlament (Reuters/R. Zvulun)پارلمان اسرائیل با با ۶۰ رأی موافق در برابر ۵۲ رأی مخالف خانه‌سازی در زمین‌های فلسطینیان را قانونی کرد

سازمان دیده‌بان حقوق بشر تصویب این قانون را نشانه این دانسته که “مانیفست دولت اسرائیل” مخالفت با قوانین بین‌المللی است. این سازمان به دولت اسرائيل هشدار داده که موافقت دونالد ترامپ با این سیاست نمی‌تواند از اسرائيل در برابر دادگاه بین‌المللی کیفری حفاظت کند.

از زمان روی کار آمدن دولت ترامپ در آمریکا که موافق با سیاست شهرک‌سازی اسرائیل است، اجازه ساخت ۶ هزار خانه در کرانه باختری رود اردن و شرق بیت‌المقدس از سوی دولت اسرائیل صادر شده است.

دولت ترامپ البته هفته گذشته برای اولین بار اعلام کرد که “شهرک‌سازی ممکن است برای گفت‌وگوهای صلح مفید نباشد”، اگر چه این موضع‌گیری با اظهارنظر کاخ سفید در زمان ریاست‌جمهوی اوباما تفاوت دارد که شهرک‌سازی را صریحا “مانع” پیشبرد گفت‌وگوهای صلح می‌دانست.

کاخ سفید هنوز نسبت به قانون مصوب پارلمان اسرائیل عکس‌العمل رسمی نشان نداده است. یک مقام رسمی وزارت خارجه امریکا به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال حاضر تصویب این قانون بیشتر عکس‌العملی نسبت به حکم اخیر دادگاه اسرائیل مبنی بر غیرقانونی بودن یک شهرک در کرانه باختری است و دولت ترامپ تا زمان اعلام حکم نهایی دادگاه نظری در این باره نمی‌دهد.»

***

انتقاد گسترده از “قانونی کردن” شهرک‌سازی‌های اسرائیل

پارلمان اسرائیل به شهرک‌سازی در سرزمین‌های فلسطینی جنبه قانونی داده و انتقاد جامعه بین‌المللی را برانگیخته است. دولت آلمان نیز اقدامات اسرائیل را محکوم کرده و آن را مغایر با اعتماد متقابل ارزیابی می‌کند.

Westjordanland Stadt Rawabi (picture-alliance/AP Photo/N. Nasser)

دولت آلمان فدرال اقدامات دولت اسرائیل در ادامه سیاست شهرک‌سازی در کرانه باختری رود اردن را مغایر با تعهدات بین‌المللی اسرائيل دانسته است. دولت اسرائیل به طور رسمی بر “راه‌حل تشکیل دو کشور مستقل همسایه برای رفع بحران خاورمیانه” صحه گذاشته، درحالیکه در عمل سیاستی مغایر با آن در پیش گرفته است.

شامگاه دوشنبه (۶ فوریه) پارلمان اسرائیل قانونی تصویب کرد که به ساخت خانه‌های مسکونی در سرزمین‌های فلسطینی جنبه قانونی می‌دهد.

این اقدام اسرائیل در کشورهای اروپایی با انتقاد گسترده روبرو شد؛ علاوه بر آلمان در فرانسه نیز ژان مارک آیرو، وزیر خارجه، گفت که این مصوبه به بحران در خاورمیانه شدت می‌بخشد.

Schweiz Sondersitzung UN-Menschenrechtsrat Mahmud Abbas (Reuters/P. Albouy)

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، مصوبه پارلمان اسرائیل را “اعلام جنگ به جامعه بین‌المللی” خواند. بریتانیا و ترکیه نیز از مصوبه پارلمان اسرائيل انتقاد کردند.

گروه‌های فلسطینی به شدت از قانون جدید انتقاد کردند و آن را “مرگ راه حل تشکیل دو کشور همسایه” و آغاز تصرف کامل کرانه باختری دانستند.

در برابر، محافل راست افراطی در اسرائيل از این مصوبه استقبال کردند. هدف آنها گسترش بیشتر حیطه مسکونی یهودیان اسرائیل است. آنها این مصوبه را به عنوان “رویدادی تاریخی” جشن گرفتند.

بیشتر بخوانید: پارلمان اسرائيل خانه‌سازی در زمین‌های فلسطینیان را قانونی کرد

نهادهای حقوق بشری و گروه‌های چپگرای اسرائيل اما از این مصوبه انتقاد کردند و گفتند که قصد دارند در دادگاه عالی کشور از آن شکایت کنند. به نظر آنها این مصوبه هم با قوانین اسرائیل و هم با قوانین بین‌المللی در تناقض است.

قانون یادشده حدود ۴ هزار خانه را در بر می‌گیرد که توسط شهروندان اسرائیل در املاک خصوصی افراد فلسطینی بنا شده‌اند. قانون مبالغی را برای پرداخت خسارت به افراد فلسطینی در نظر گرفته است.

مشکل شهرک‌سازی

اسرائیل در جریان پیروزی در جنگ ۶ روزه خاورمیانه در سال ۱۹۶۷ کرانه باختری و شرق اورشلیم (بیت‌المقدس) را تصرف کرد.

در مناطق یادشده حدود سه میلیون فلسطینی زندگی می‌کنند. دولت اسرائیل با سیاست شهرک‌سازی، شمار یهودیان ساکن این مناطق را که در ابتدا ناچیز بود، به حدود ۶۰۰ هزار نفر رسانده است.

مصوبه جدید پارلمان اسرائیل ۱۶ منطقه مسکونی را در کرانه باختری در بر می‌گیرد و به دولت اجازه می‌دهد مناطقی که شهروندان اسرائيلی در آنها خانه ساخته‌اند، را مالکیت دولتی اعلام کند. از مالکان اصلی این زمین‌ها حق بهره‌برداری از آنها تا اطلاع ثانوی و تصمیم قطعی سلب شده است.

بیشتر بخوانید: راهپیمایی مشترک شهروندان عرب و یهودی اسرائیل علیه تخریب خانه‌های اعراب

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل، در دفاع از مصوبه پارلمان گفته است که این قانون قصد دارد مشکل اسکان یهودیان در کرانه باختری را “برای همیشه حل کند”.

منبع: دویچه وله

Print Friendly, PDF & Email