خرید و فروش تسلیحات در جهان مدام افزایش می‌یابد

 

یک ربع قرن پس از پایان جنگ سرد، تجارت اسلحه در جهان به‌شکل قابل توجهی باز هم افزایش یافته است. بر اساس آخرین گزارش انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (Sipri) صادرات سلاح در پنج سال گذشته به بالاترین حجم خود از سال ۱۹۹۰ تاکنون رسیده است.

taslihat2016

بنا به این گزارش بین سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ صادرات سلاح ۸,۴ درصد بیشتر از صادرات سلاح بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ بوده است.

گزارش انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم می‌افزاید بزرگترین صادرکنندگان سلاح در جهان آمریکا و روسیه هستند. این دو کشور در مجموع ۵۶ درصد بازار سلاح در جهان را در دست دارند. پس از این دو کشور چین با در اختیار داشتن ۶,۲ درصد بازار سلاح در رتبه سوم قرار دارد.

در این رده‌بندی فرانسه با ۶ درصد و آلمان با ۵,۶ درصد در رتبه‌های چهارم و پنجم قرار دارند. این در حالی است که صادرات سلاح آلمان در پنج سال گذشته ۳۶ درصد کاهش داشته است.

اودی فلورانت، مدیر انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم گفت: «آمریکا با صدور سلاح به دست‌کم ۱۰۰ کشور جهان بیش از هر کشور دیگری سلاح صادر کرده است.» سلاح‌های که صادر شده‌اند از جمله هواپیما با موشک‌های کروز و دیگر تسلیحات هدایت‌شونده دقیق و آخرین نسل از سامانه‌های دفاع موشکی هوایی بوده‌اند.

سهم روسیه در صدور تسلیحات ۲۳ درصد است که بیشتر مبادلات خود را با هند، ویتنام، چین و الجزایر انجام داده است.

بزرگترین واردکننده تسلیحات در جهان با ۱۳ درصد سهم در واردات هند است.

کشورهای خاورمیانه نیز خرید تسلیحات خود در جهان را افزایش داده‌اند. عربستان سعودی بین سال‌های  ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ دومین کشور واردکننده سلاح با افزایش ۲۱۲ درصدی نسبت به بازه زمانی ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ است.

به‌رغم پایین آمدن قیمت نفت در جهان کشورهای نفت‌خیز منطقه در سال ۲۰۱۶ سلاح‌های بیشتری سفارش دادند تا بتوانند در مقابل تنش و درگیری‌های منطقه‌ای مجهز شوند.

گزارش انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم می‌افزاید که کشورهای جنوب شرق آسیا نیز واردات تسلیحات خود را افزایش داده‌اند. ویتنام با افزایش شدید واردات تسلیحات از رتبه ۲۹ کشورهای واردکننده سلاح به رتبه ۱۰ جهش پیدا کرده است.

به‌گفته سیمون وزمن، کارشناس انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم از آن‌جایی که در منطقه شرق آسیا هیچ کنترلی بر تسلیحات وجود ندارد دولت‌های این منطقه به گسترش زرادخانه‌های خود ادامه می‌دهند.

رادیو زمانه

Print Friendly, PDF & Email