۸ مارس در تهران: زنان را کتک زدند و تعدادی از معترضان را بازداشت کردند

گزارش‌های رسیده از ایران از بازداشت تعدادی از افراد حاضر در تجمع برنامه‌ریزی شده به مناسبت روز جهانی زنان در مقابل وزارت کار در تهران خبر می‌دهند. حاضران در این تجمع گفته‌اند که به دلیل حضور گسترده نیروهای امنیتی امکان شکل‌گیری تجمع به وجود نیامده و لباس‌شخصی‌ها به برخی از افراد حاضر در این تجمع حمله کرده‌اند.

پنجشنبه ۱۷ اسفند (۸ مارس) تجمع زنان ایرانی مقابل وزارت کار در تهران: برای رفع تبعیض از پای نمی‌نشینیم

بنا بر گزارش‌هایی که برخی از حاضران در این تجمع در توییتر منتشر کرده‌‌اند، فضا بسیار امنیتی بوده و به افراد حتی اجازه چند لحظه ایستادن داده نشده است. ون‌های مخصوص انتقال زندانی و ون گشت ارشاد، موتورهای پر سرو صدا و لباس شخصی‌ها در محل برگزاری تجمع حضور داشته‌اند. لباس شخصی‌ها از حاضران در این تجمع فیلمبرداری کرده‌اند.

بنفشه جمالی، زهره اسدپور، مهرداد فلاحی، پرستو الهیاری و علی سالم از جمله بازداشت‌شدگان تجمع امروز هستند.

با این حال شرکت‌کنندگان در این تجمع کاغذهایی با شعارهای «برای رفع تبعیض از پا نمی‌نشینیم»، «نه به تبعیض جنسیتی»، «دستمزد برابر و عادلانه برای زنان»، «آزادی، برابری، عدالت جنسیتی» در دست داشته‌اند.

در روزهای گذشته، شماری از سایت‌های حقوق بشری در ایران، برای تجمع زنان این کشور مقابل وزارت کار در روز «هشتم مارس» که مصادف با روز جهانی زنان است، فراخوان داده بودند.

در این فراخوان‌ها از زنان و مردان ایران خواسته شده بود علیه نابرابری و برای دستیابی به شرایطی انسانی‌تر در روز جهانی زنان در مقابل وزارت کار در تهران تجمع کنند. همچنین از تمامی کارگران، معلمان، پرستاران، مربیان پیش‌دبستانی، بازنشستگان، دانشجویان، زنان خانه‌دار و از همه‌ فعالان جنبش‌های اجتماعی دعوت شده بود تا در این تجمع شرکت کنند.

با وجود سرکوب تجمع زنان به مناسبت ۸ مارس، متن بیانیه پایانی این تجمع منتشر شده است. این بیانیه از جمله خواهان رفع تبعیض جنسیتی در حوزه کار و اشتغال، پرداخت دستمزد برابر با مردان به همه زنان،  افزایش حداقل دستمزد زنان کارگر بر اساس سبد معیشت خانواده، حذف سهمیه‌های جنسیتی پذیرش دانشجو، پایان دادن به تفکیک جنسیتی در فضاهای آموزشی، پایان دادن به سیاست اجباری افزایش جمعیت، تصویب حقوق برابر در قوانین، تغییر سن مسئولیت کیفری و سن ازدواج دختران و پسران به ۱۸ سال، تصویب قوانین حمایتی در زمینه منع خشونت خانوادگی، آزار خیابانی و آزار جنسی، به رسمیت شناختن حق انتخاب پوشش و جلوگیری از هر نوع برخورد خشونت‌آمیز با معترضان به حجاب اجباری و مجرم شناختن آن‌ها شده است.

آخرین تجمع خیابانی در این روز در سال ۱۳۸۵ شسمی برگزار شد که آن تجمع هم با سرکوب و بازداشت فعالان حقوق زنان همراه بود.

رادیو زمانه

***

پلیس اجازه برگزاری تجمع هشت مارس زنان در تهران را نداد

تجمع زنان به مناسبت روز جهانی زن، ۸ مارس که قرار بود مقابل وزارت کار در تهران برگزار شود با دخالت نیروهای پلیس به خشونت کشیده شد. فعالان زن در توئیتر نوشته‌اند که تعدادی دستگیر شده‌اند.

 تجمع زنان در سال ۱۳۸۵ در میدان هفت تیرتجمع زنان در سال ۱۳۸۵ در میدان هفت تیر

روز پنج‌شنبه ۸ مارس (۱۷ اسفند) تعدادی از زنان در تهران قصد برگزاری تجمعی مقابل وزارت کار را داشتند که نیروهای امنیتی و پلیس مانع از تشکیل آن شدند.

مهدیه گلرو، یکی از فعالان زنان که در این تجمع حضور داشت در توئیترش نوشته است که در تمام کوچه‌ها و روی پل‌های عابر پیاده اطراف ساختمان وزارت کار نیروهای امنیتی مستقر هستند.

او نوشته است: «این میزان از فضای امنیتی باورکردنی نیست حتی اجازه چند لحظه ایستادن نمی‌دهند. ون‌های مخصوص انتقال زندانی و ون گشت ارشاد، موتورهای پرسروصدا و وفور لباس شخصی، این است ۸ مارس در ایران.»

فرزانه ابراهیم‌زاده روزنامه‌نگار مقیم تهران نیز به نقل از شاهدان عینی در صفحه توئیترش نوشته است که نیروهای لباس شخصی در حال فیلم گرفتن از تظاهرکنندگان بودند که با اعتراض زنان روبرو می‌شوند.

این روزنامه‌نگار می‌نویسد چندین نفر را سوار ون‌های نیروی انتظامی کرده‌اند.

او همچنین می‌افزاید: «هرچند حلقه اولیه هم شکل نگرفت اما چیزی که شاید نکته شاخص تجمع زنان در هشت مارس ۲۰۱۸ بود شجاعت دختران جوان شرکت کننده بوده. دختر جوانی که از میان جمعیت به سمت لباس شخصی‌هایی که برای گرفتن زنان می‌رفتند می‌دود و با تنه زدن به آنها اجازه جلو آمدن نمی‌دهد. دختر دستگیر نشده.»

بیشتر بخوانید: بعد از ۱۱ سال: فراخوان برای تجمع هشت مارس در ایران

صفحه توئیتر “ماچولند” از بازداشت جلوه جواهری، بنفشه جمالی و زهره اسدپور خبر داده است.

فراخوان این تجمع برای اولین بار پس از سال ۱۳۸۵ داده شده بود و برگزاری آن، اولین تجمع خیابانی زنان در هشت مارس در ۱۱ سال گذشته بوده است.

دویچه وله

***

گزارشی از روز هشت مارس درتهران

روز پنجشنبه ٨ مارس به مناسبت بزرگداشت روز زن و همراهی با مبارزات زنان ایران در عرصه‌های مختلف، ما، زنانِ «تریبونی برای زنان چپ» در گروه‌های دو نفره تراکت زیر را در سطح شهر تهران بین مردم پخش کردیم و سپس به تظاهرکنندگان جلوی وزارت کار پیوستیم.

«ما زنان رهایی طلب و برابری خواه خواستار جدایی دین از حکومت و استقرار جامعه‌ای دموکراتیک و عاری از هر گونه تبعیض و نابرابری جنسیتی، طبقاتی، مذهبی، قومی، ملی و …. هستیم، که ضامن حقوق تمامی زنان به شرح زیرباشد:

الف: الغای کلیه‌ی قوانین زن ستیز و تبعیض آمیز علیه زنان، از جمله قوانین مربوط به ارث، ازدواج، طلاق،حضانت فرزندان، تحصیل در کلیه‌ی مقاطع تحصیلی، اشتغال، هنر، ورزش،  خروج از کشور و…

ب: به رسمیت شناختن حق زنان بر بدنشان از جمله لغو حجاب اجباری، تامین آزادی پوشش و آزادی سقط جنین و …

ج: مبارزه باباورها، فرهنگ و سنت‌های زن‌ستیز در اجتماع، محل کار، خانواده، رسانه‌ها، مراکزآموزشی و…

د: رفع بیکاری و دستمزدمساوی برای زنان در مقابل کار مساوی، ایجاد فرصت‌های شغلی یکسان با مردان، ایجاد تسهیلات و امکانات مناسب برای زنان باردار و دارای فرزند، تامین سالخوردگان، بازنشستگان، معلولین، زنان تنها و…

ه: آزادی بیان، اندیشه، رسانه، تشکل، تجمع و تظاهرات

و: آزادی کلیه زندانیان سیاسی

ز: ریشه کن کردن فقر، فحشا، اعتیاد از طریق توانمند سازی قربانیان،  کار فرهنگی ، توانبخشی و ….

ح: محاکمه آمرین و عاملین جنایات سه دهه گذشته تا کنون و تامین حقوق و مطالبات بازماندگان این جنایت‌ها

ط: تامین بودجه وسرمایه‌گذاری واقعی برای رفع آلودگی‌های زیست محیطی، کمبود آب، حمایت از حیات وحش و…

ی:…..»

محل تظاهرات توسط نیروهای امنیتی و لباس شخصی‌های مجهز به دوربین‌های فیلم‌برداری اشغال شده بود. ولی زنان و مردان بسیاری در پیاده‌روها، ایستگاه‌های اتوبوس ایستاده و نشسته و یا در حال رفت و آمد بودند. تراکم نیروهای امنیتی در حدی بود که امکان تجمع وجود نداشت اما در فرصتی کوتاه حدود ٣٠ تا ٥٠ نفر از فعالان زنان توانستند شعارهای زیر را سردهند:

«نان، زنان، آزادی، لغو حجاب اجباری»

«تجمع تجمع حق مسلم ماست»

با حمله‌ی نیروهای انتظامی عده‌ای به کوچه پس کوچه‌ها فرار کردند ولی تعدادی از زنان و مردان دستگیر شدند، تا جایی که ما دیدیم دو تا ون پر از دستگیر شدگان بود. عده‌ای از آن‌ها را به   وزرا برده‌اند و برخی را به پست‌های نیروهای امنیتی در سایر نقاط شهر منتقل کرده‌اند. هنوز کسی آزاد نشده است.

قرار بود اگر امکان تجمع جلوی وزارت کار نبود چهار راه امیراکرم تجمع کنیم ولی آن‌جا هم توسط پلیس امنیتی اشغال شده بود و امکان تجمع نبود.

تریبونی برای زنان چپ

١٧ اسفند ١٣٩٦

Print Friendly, PDF & Email