شیرین عبادی: در آستانه ۸ مارس سرکوبگری همچنان ادامه دارد و بسیاری از فعالان زنان در زندان هستند

شیرین عبادی رییس کانون مدافعان حقوق بشر با انتشار یادداشتی به مناسبت ۸ مارس خاطرنشان کرد علیرغم شرایط فوق العاده ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور اما مسوولان جمهوری اسلامی همچنان به سرکوب فعالان زنان در ایران ادامه می دهند. وی همچنین از تداوم نابرابری جنسیتی و وضعیت نامساعد زنان در مقایسه با مردان انتقاد کرد.

خانم عبادی در یادداشت خود از ایستادگی، مقاومت و از خودگذشتی مادران داغدار که با وجود از دست دادن عزیزان خود به الگوی مقاومت در برابر ستم تبدیل شده اند، ‌تقدیر کرد.

وی همچنین با نام بردن از زندانیان سیاسی زن از جمله نرگس محمدی، نسرین ستوده، آتنا دائمی، نازنین زاغری، سپیده فرهان، زینب جلالیان و مریم اکبری منفرد به نمایندگی از تمامی زنان زندانی که در دیگر شهرهای کشور و در گمنامی و سکوت به سر می برند، از رنج و سختی که طی این سالها متحمل شده اند یاد کرد.

متن کامل یادداشت شیرین عبادی را در ادامه بخوانید

حتی کرونا از سرکوب حکومت علیه فعالان حقوق زنان کم نکرد!

در آستانه هشت مارسی قرار دادیم که با همه سالهای قبل فرق دارد. مهمترین ویژگی این هشت مارس این است که در بسیاری از نقاط دنیا اجتماعات، تظاهرات و نشستهای مربوط به این روز به دلیل هراس از شیوع بیشتر ویروس کرونا برگزار نمی‌شود.

ولی در ایران ما هشت مارس امسال همچنان یک نقطه مشترک با سال‌های قبل دارد و آن این است که هنوز بسیاری از فعالان حقوق زنان در زندان به سر می‌برند و حتی ویروس کشنده کرونا نتوانسته مسوولان سیاسی سرکوبگر ایران را متقاعد کند که این دنیای دو روزه نمی‌ارزد به این همه ستم. ما همچنان هشت مارسی را از سر می‌گذرانیم که نابرابری جنسیتی در ایران از سوی حکومت دامن زده و تقویت می‌شود. ما همچنان با نابرابری در امکانات و سرکوبکری در اعتراضات روبه‌رو هستیم. ما مثل سالهای قبل زنان کارگری داریم که روزگار سخت اقتصادی و بیماری را سخت‌تر از مردان تحمل می‌کنند چون حتی در کار برابر موقعیت فرودست‌تری نسبت به آنان از نظر اقتصادی دارند.

همچنین می‌خواهم در این روز از زنانی یاد کنم که مدیون از خودگذشتی، مبارزه، مقاومت و تلاش خستگی‌ناپذیر آنها هستیم، مادرانی که داغ از دست دادن عزیزانشان را به دل داشته‌اند اما با ایستادن در برابر ستم الگوی مقاومت شدند. از مادران خاوران تا مادران داغدار اعتراضات آبان ماه خونین ۹۸. مادرانی که فرزندانشان پسر یا دختر کسی بودند.

امروز همچنین می‌خواهم از همکاران عزیزم در کار دفاع از حقوق بشر که متحمل رنج زندانند یاد و از آنها تشکر کنم. از نرگس محمدی همکار گرانقدرم که نماد ایستادگی، صداقت و ایثار است. نرگس برای دفاع از حقوق بشر، اصل را بر همگروه بودن و همفکر بودن زندانیان یا فعالان نمی‌گذاشت. بلکه اصل را بر حق آزادی اندیشه آنها گذاشته است.

همینطور هشت مارس را به نسرین ستوده همکار دیگرم تبریک می‌گویم. وکیل آزاده‌ای که زیر بار حرف زور نرفت و بارها برای این نه گفتن به ستمگر رنج زندان متحمل شد.

یاد می‌کنم از همه زنان زندانی سیاسی که این روزهای سخت حتی اجازه نیافته‌اند خود را به قرنطینه خانگی کنار خانواده‌هایشان برسانند. امروز به آنها سلام می‌کنم و می‌گویم که دلمان با شماست هرچند دیکتاتور بین ما دیوار کشیده است. از آتنا دائمی، نازنین زاغری، سپیده فرهان و زنانی که از اوین تا قرچک و همه زندان‌های ایران در همه شهرستانها در سکوت زندان به سر می‌برند، یاد می‌کنم.

از زینب جلالیان و مریم اکبری منفرد و کسانی که سالها در زندان سیاسی حبس کشیده‌اند یاد می‌کنم. از زنان فعالان محیط زیست و رنج‌های پشت اعتراف‌گیری‌شان یاد می‌کنم.

روزگار سختی که بر مبارزان زن گذشته، چنان گسترده است که یاد کردن و نام بردن از تک‌تک آنها غیرممکن است، به همین دلیل در این هشت مارسی که بسیاری از ما امکان جمع شدن و فریاد زدن علیه نابرابری و بی‌عدالتی را نداریم، با همین متن به همه زنان هموطنم و به خصوص به فعالان حقوق زنان کشورم، درود و سلام می‌فرستم.

امیدوارم پس از این روزهای تلاش برای مراقبت از سلامتی خودمان و سایر مردم، دوباره دور هم جمع بشویم و دوباره با هم فریاد بزنیم که ایران را به طور برابر برای همه ایرانیان می‌خواهیم. بدون برابری جنسیتی، آزادی و دموکراسی و عدالت غیر ممکن است.

سایت کانون مدافعان حقوق بشر

*****

اعتراض نسرین ستوده به “نقض سیستماتیک حقوق زنان” در ایران

نسرین ستوده از زندان اوین پیامی به‌مناسبت هشت مارس منتشر کرده است. فراخوانی برای مبارزه مشترک علیه تبعیض و بی‌عدالتی. او با اشاره به شیوع کرونا در ایران از حکومت ایران خواسته است تا به دشمنی خود با جهان پایان دهد.

هفته‌نامه انگلیسی‌زبان “تایم” پیام نسرین ستوده، وکیل دادگستری، کنشگر حقوق بشر و حقوق زنان را بازتاب داده است. نسرین ستوده این پیام را از زندان اوین، به زبان انگلیسی و به مناسبت هشتم مارس، روز جهانی زن نوشته است.

لینک پیام نسرین ستوده در هفته نامه تایم

در این پیام کوتاه نکات مهم و تامل‌برانگیزی وجود دارد. این حقوقدان در پیام خود دو نگاه به مبارزات زنان و جنبش مدنی در ایران انداخته است. نگاهی گذرا داشته است به آنچه گذشت، و نگاهی دارد به سالی که در پیش است.

نسرین ستوده به  دستگیری خود در سال ۲۰۱۸ اشاره کرده و نوشته است که در یکی از واپسین‌روزهای بهاری آن سال، ماموران امنیتی به خانه او می‌ریزند و او را به زندان اوین می‌برند. این کنشگر مدنی پس از آن به حکم محکومیت پنج ساله خود اشاره می‌کند. حکم محکومیتی که پس از گذشت تنها چند ماه، به ۳۳ سال زندان و ۱۴۸ ضربه شلاق تغییر می‌کند.

ستوده از بند زنان در زندان اوین و چهل زنی می‌نویسد که در بندی کوچک و سه اتاقه عمدتا به دلایل سیاسی از آزادی محروم شده‌اند. این کنشگر حقوق زنان گفته است که جرم شماری از این زنان تنها توزیع گل در مراسم هشت مارس سال گذشته در متروی تهران بوده است.

می‌نویسد “گناه” برخی از آن‌ها تنها توزیع عکس او در مترو بوده است. موضوعی که بر عزم او در دفاع از این زنان و پیکار علیه آن بی‌عدالتی افزوده است. برخی از دیگر زنان در ارتباط با فعالیت‌های صنفی و شرکت در اعتراضات کارگری دستگیر شده‌اند. عده‌ای از شهروندان دو تابعیتی نیز به اتهام جاسوسی دستگیر شده‌اند و در بند زنان زندانی هستند.

نسرین ستوده این اتهامات را “نقض سیستماتیک حقوق زنان” در ایران خوانده و از همه مردم آزاده و از زنان جهان در روز هشت مارس طلب یاری می‌کند.

درس‌هایی که باید از گذشته آموخت

نسرین ستوده در بخشی از پیام خود می‌پرسد چه شد که کار به اینجا کشید؟ چه خطایی مرتکب شدیم؟ چرا نتوانستیم پیروز شویم؟ چرا حکومت ما نمی‌تواند آن‌گونه که باید و شاید حکومت کند؟ چرا ما نیاموختیم که چگونه می‌توانیم موثر و در عین حال صلح‌جویانه علیه تبعیض‌ها و بی‌عدالتی‌ها مقابله کنیم.

او می‌گوید در شرایطی که جامعه ایران دستخوش بیماری تنفسی کرونا شده باید به مقابله با پدیده دشمنی و خصومتی پرداخت که جامعه ایران را در بر گرفته است.

نسرین ستوده می‌گوید، در این روز جهانی، در روز هشتم مارس، در شرایطی که این ویروس مرگ‌بار به جان ایران افتاده، او به عنوان یک شهروند، محترمانه از حکومت ایران می‌خواهد تا دست از خصومت و دشمنی با جهان بردارد و به جهان از دریچه صلح و اعتماد به زندگی و بشر بنگرد.

او همچنین از همه فعالان و کنشگران حقوق بشر در جهان می‌خواهد از این کارزار صلح‌آمیز مردم ایران حمایت و پشتیبانی کنند.

او می‌گوید در چنین روزی “از مردم آمریکا طلب یاری می‌کنم”. نسرین ستوده در پیام خود خطاب به مردم آمریکا می‌نویسد که دولت‌های ما طی این سال‌ها بی آنکه دغدغه مردم ایران را داشته باشند، با یکدیگر دشمنی کرده‌اند.

این کنشگر مدنی در پایان یادداشت خود از همه ایرانیان در جهان خواسته است که برای حفظ صلح تلاش کنند، صلحی که بنیان زندگی و بقاست.

دویچه وله

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *