نشست سران بریکس: موافقت بریکس با پیشنهاد عضویت رسمی ایران وپنج کشور دیگر

موافقت بریکس با پیشنهاد عضویت رسمی ایران، عربستان سعودی و چهار کشور دیگر

نشست سران بریکس در ژوهانسبورگ دو دستور کار اصلی داشت: توسعه بلوک بریکس و یافتن راهی برای استفاده از ارزهای ملی در مبادلات. حال هر دو برنامه این نشست به سرانجام رسیده است.

سیریل رامافوسا، رئیس‌جمهوری آفریقای جنوبی روز پنج‌شنبه ۲۴ اوت/ ۲ شهریور در آخرین روز از پانزدهمین نشست سران بریکس در ژوهانسبورگ از توسعه این گروه و موافقت پنج عضو کنونی آن با این تصمیم خبر داد.

براساس این اظهارات از میان حدود ۲۰ درخواست عضویت رسمی کشورها به گروه بریکس، اعضا با افزوده شدن ایران، عربستان سعودی، آرژانتین، امارات متحده عربی، اتیوپی و مصر موافقت کردند.

قرار است روند عضویت رسمی این کشورها از روز نخست سال آینده میلادی آغاز شود.

دومین تصمیم مهم سران بریکس حرکت برای ساختن پلتفرمی برای تجارت مشترک با استفاده از ارزهای ملی است. بر این اساس وزیران اقتصاد و بانک‌های مرکزی کشورهای عضو موظف شده‌اند تا راهکار قابل اجرایی برای تأمین این هدف ایجاد کنند.

همین موضوع به عنوان یک جنبه تقابلی بریکس با آمریکا و اقتصادهای غربی مطرح شده است. آمریکا با دقت بیشتری تحولات را دنبال می‌کند چرا که می‌داند دست‌کم روسیه امید دارد حرکت به سمت خلع پادشاهی دلار در مبادلات بین‌المللی را از بریکس کلید بزند.

اعضای بریکس که در حال حاضر متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان و بیش از ۲۵ درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل می‌دهند.

چین به تنهایی ۷۰ درصد از قدرت اقتصادی این بلوک را تشکیل می‌دهد و همین موضوع هند را به عنوان رقیب منطقه‌ای پکن نگران کرده بود که توسعه بریکس به تسلط بیشتر چین پس از ورود اعضای عمدتاً همسو منجر خواهد شد.

در میان اعضای بریکس هدف واحدی برای گسترش این گروه وجود ندارد. در حالی که چین به دنبال اهداف تجاری و اقتصادی از توسعه بریکس است، روسیه به دنبال ساختن هماوردی برای گروه ۷ کشور صنعتی است. گروهی که پیش از آن روسیه را هم در خود داشت و به جی ۸ مشهور بود ولی پس از رفراندوم الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ تعلیق شد.

از دیگر سو، برزیل به دنبال توازنی راهبردی است و رئیس‌جمهوری آن به صراحت در روز نخست اجلاس بریکس گفت که به دنبال هماورد‌طلبی با کشورهای صنعتی نیستند. هند هم موضع مشابهی دارد.

به بیان دیگر، برزیل و هند به عنوان دو عضو مهم این بلوک بر نقش «مکمل» بریکس در کنار نهادهای بین‌المللی و بلوک‌های موجود تأکید می‌کنند و به دنبال پیگیری فضای تقابل یا رقابت مستقیم نیستند.

لولا داسیلوا، رئیس‌جمهوری برزیل در نشانه‌ای از دیدگاه‌های متفاوت در درون این بلوک گفت که بریکس به دنبال این نیست که هماورد جی۷ یا جی۲۰ باشد یا در برابر آمریکا بایستد.

لولا گفت: «ما فقط می‌خواهیم وضعیت خودمان را سامان ببخشیم.»

اجلاس بریکس ۳۱ مرداد تا ۲ شهریور / ۲۲ تا ۲۴ اوت برگزار شد. آفریقای جنوبی ۶۷ کشور «جنوبی جهان» و آفریقا را به این اجلاس دعوت کرده بود.

رادیو زمانه


نشست سران بریکس؛ در راه تبدیل به مجمعی برای تقابل با غرب؟

بریکس زمانی به عنوان یک اتحاد اقتصادی در تقابل با گروه هفت غربی تشکیل شد. حال ایران، کوبا، بلاروس و ونزوئلا نامزد عضویت هستند. بریکس امروز خصلت سیاسی به خود گرفته و برخی کشورها با توسعه بحران‌زای آن مشکل دارند.

با پایان نشست بریکس در ژوهانسبورگ در روزهای آینده، اتحادیه کشورهای در آستانه صنعتی می‌تواند ترکیب دیگری داشته باشد. در نشست سه روزه بریکس که از امروز سه‌شنبه ۲۲ اوت (۳۱ مرداد) آغاز می‌شود، سران پنج کشور عضو آن  می‌خواهند بیش از هر چیز در مورد توسعه این اتحاد تصمیم بگیرند. پیش از این ۲۳ کشور خود را برای پیوستن به این اتحاد اعلام کرده‌اند. این فهرست نشان می‌دهد که بریکس با پذیرش آنها در چه مسیری حرکت می‌کند، زیرا نامزدها شامل ایران، کوبا، بلاروس و ونزوئلا هم می‌شود.

این دولت‌های نامزد عضویت بیزاری خود را از ” هژمونی” آمریکا و کشورهایی که آنها را دست‌نشاندگان غربی آن می‌دانند، پنهان نمی‌کنند و مایلند که این اتحاد هر چه بیشتر به عنوان “سنگری در برابر سلطه غرب” برآمد کند.

بیشتر بخوانید: عضویت ایران در “بریکس”؛ موضوع تماس تلفنی رئیسی و پوتین

زانه دانگور، معاون وزیر خارجه آفریقای جنوبی هشدار داد که گسترش بریکس می‌تواند مانند دوران جنگ سرد منجر به تقسیم فزاینده جهان شود: «اگر ما سیاست مناطق نفوذ را جا بیندازیم، آنگاه توسعه و صلح باید بهای آن را بپردازند.» او افزود، بحران اوکراین نشان داد که گسترش یک اتحاد تا چه اندازه می‌تواند خطرناک باشد.

گروه بریکس در سال ۲۰۰۹ با چهار عضو برزیل، روسیه، هند و چین تأسیس شد و یک سال بعد آفریقای جنوبی به عنوان چرخ پنجم واگن به آن پیوست. در آن زمان یک بانکدار غربی به نام لرد جیم اونیل، اقتصاددان ارشد گلدمن ساکس، ایده چنین اتحادی را مطرح کرده بود.

نقطه مقابل گروه هفت کشور صنعتی

کشورهای بریکس حتی پیش از توسعه آن ۴۲ درصد از جمعیت جهان (حدود ۳.۲میلیارد نفر) و ۲۷درصد از درآمد سرانه جهانی را تشکیل می‌دادند. اونیل در ابتدا بریکس را به عنوان یک اتحاد اقتصادی در نظر داشت، زیرا در دهه اول هزاره جدید، چهار کشور بنیانگذار رشد اقتصادی سریعی داشتند. هیچ یک از این کشورها در گروه هفت کشور توسعه‌یافته صنعتی (جی۷) حضور نداشتند و اونیل احساسی جز تحقیر برای این گروه نداشت. او معتقد بود که رویکرد متکبرانه گروه هفت برای زنده نگاه داشتن جهان مطابق خواست و منافع خود “خجالت آور” است. از سوی دیگر، نفوذ گروه جی ۷ به دلیل رکود طولانی مدت در ژاپن و ایتالیا نیز به طور پیوسته در حال کاهش است، در حالی که کشورهای بریکس در حال سبقت از آنها هستند.

بیشتر بخوانید: وزیر خارجه هند در نشست بریکس: نظم جهانی در حال تحول است

 وضعیتی که اونیل توصیف می‌کند، دست‌کم تا دهه دوم این قرن صدق می‌کرد. اما بعدتر روسیه و برزیل و به دنبال آن آفریقای جنوبی سقوط کردند. تنها چین و هند به عنوان نیروی محرکه رشد و توسعه باقی ماندند. اما دشمنی متقابل این دو کشور نیز تنها به مناطق مرزی مشترک برنمی‌گردد. زمانی که ژائیر بولسونارو، پوپولیست راستگرا در برزیل به قدرت رسید و پوتین با توجه به موتور لنگان اقتصادی روسیه لحن ناسیونالیستی بیشتری به خود گرفت، تنها چیزی که به عنوان کمترین مخرج مشترک کشورهای بریکس باقی ماند، تضاد آنها با گروه هفت کشور صنعتی غربی بود.

هند و آمریکا

در پی آن گروه بریکس به طور فزاینده‌ای سیاسی شد. آنها درخواست و صدای خود را برای نمایندگی متناسب‌تر مناطق جنوب جهانی در نهادهای بین‌المللی مانند شورای امنیت سازمان ملل، صندوق بین‌المللی پول یا سازمان تجارت جهانی بلند و بلندتر کردند. امروز خانم نگوزی اوکونجو-ایویلا نیجریه‌ای ریاست سازمان تجارت جهانی را بر عهده دارد؛ و بریکس اکنون بانک توسعه خود با عنوان “بانک توسعه نوین” را دارد.

با تشدید جنگ قدرت میان آمریکا و چین، لحن‌ها شدیدتر شد؛ و هنگامی که روسیه جنگ تهاجمی خود را علیه اوکراین به راه انداخت، ادعای بی‌طرفی و معصومیت سیاسی این اتحاد اقتصادی شکست خورد. جنگ روسیه علیه اوکراین سه عضو باقیمانده را در تنگنا قرار داد: برزیل خود را نقطه مقابل غرب نمی‌بیند و با گسترش بریکس بزرگ‌ترین مشکل را دارد.

بیشتر بخوانید: درخواست رسمی ایران برای پیوستن به گروه بریکس

آفریقای جنوبی در معرض این خطر قرار دارد که میان مواضع متناقض مبارزان آزادیبخش کهنه‌کار طرفدار روسیه در کنگره ملی آفریقای حاکم و جامعه تجاری این کشور که طرفدار غرب است گرفتار شود.

 هند هم از زمان سفر نخست‌وزیر نارندرا مودی به واشنگتن در ماه ژوئن سال جاری، با فشار گسترده از سوی آمریکا روبرو است. سیریل رامافوزا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی و میزبان اجلاس بریکس با تلاش بسیار باید مودی را متقاعد کرد که در این اجلاس شرکت کند؛ هم‌چنان که پوتین باید متقاعد می‌شد که به دلیل حکم بازداشت دیوان بین‌المللی کیفری در لاهه، از حضور شخصی در این نشست اجتناب ورزد.

دست‌کم آنجا که نوبت به شرایط ملموس برای عضویت نامزدها می‌رسد، هند به عنوان پرجمعیت‌ترین دموکراسی جهان، خود را در رقابت با چین می‌بیند و معتقد است که سازوکاری برای عضویت تعیین نشود. با این حال موضوع توسعه بریکس از میز مذاکرات پنج کشور خارج نشده است.

دویچه وله

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *