بازداشت مدیران و پلمپ دفتر جمعیت امداد امام علی

مدیران جمعیت خیریه امام‌علی بازداشت شدند و دفترش پلمب شد. وب‌سایت خبری امتداد، نزدیک به حزب اتحادملت، خبر داد: امشب (شامگاه یکشنبه اول تیر ۱۳۹۹) نیروهای امنیتی، شارمین میمندی‌نژاد، موسس جمعیت امام‌علی را در خانه‌اش بازداشت کرده‌اند و هم‌زمان دفتر این جمعیت نیز پلمپ شده است.

بنابر این گزارش، مرتضی کی‌منش، مسوول رسانه‌ای جمعیت امام علی و کتایون افرازه بازرس علی‌البدل این تشکل خیریه نیز بازداشت شده‌اند.

در باره جمعیت خیریه امام علی در ویکی‌پدیا آمده است:

جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی یک سازمان غیردولتی و مستقل دانشجویی و مردمی ایران است که در سال ۱۳۷۸ شروع به کار کرده و در سال ۱۳۷۹ نخستین دفتر رسمی خود را در دانشگاه صنعتی شریف تأسیس نموده‌است. این گروه را شارمین میمندی‌نژاد ایجاد کرده‌است و در زمینه امور خیریه و کمک به نیازمندها و مطالبه‌گری حقوق ایشان فعالیت می‌کند.

این جمعیت پس از ۱۰ سال فعالیت در سال ۲۰۱۰ به عضویت «شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد» (ECOSOC) درآمد. یکی از فعالیت‌های این جمعیت نجات برخی کودکان محکوم به اعدام همچون «صفر» بوده‌است.

جمعیت امام علی یک نهاد تماماً داوطلبانه است و در حال حاضر ده هزار عضو داوطلب در این نهاد در حال فعالیت هستند.

یکی از حوزه‌های فعالیت این جمعیت امام علی برگزاری سیمنارهای مختلف در زمینه‌هایی مانند «بررسی وضعیت کودکان سرطانی»، «سمینار تخصصی کودکان کار و خیابان»،‌ «سمینار تخصصی اعتیاد زنان باردار»،‌ «سمینار اعتیاد کودکان و نوجوانان در محلات معضل‌خیز»، «سمینار ازدواج کودک»، «سمینار کودک‌آزاری در سکونتگاه‌های فقیرنشین»، «سمینار مادرانه با تأکید بر بارداری دختران کم سن و زنان افغان» و … بوده است.

جمعیت امام علی همچین در فجایع طبیعی مانند زلزله بم، ورزقان آذربایجان و زلزله دو سال پیش در کرمانشاه و نیز سیل خوزستان در سال ۱۳۹۵ و سیل‌های سراسری سال ۱۳۹۸ ایران فعالیت‌های امدادرسانی داشت.

این جمعیت و مسئولان آن در سال‌های اخیر بارها هدف حملات رسانه‌های نزدیک به سپاه و حکومت مانند کیهان و‌ روزنامه جوان قرار گرفته‌اند.

اردیبهشت ۱۳۹۸، پس‌از کمک‌های این جمعیت به سیل‌زدگان نوروز پارسال، زهرا رحیمی، مدیرعامل جمعیت امام علی در گفت‌وگویی با خبرگزاری ایرنا، از فشارها به این نهاد انتقاد کرده‌ و گفته ‌بود: «تماس‌هایی با برخی افراد و صنف‌ها که پیش از این با جمعیت امام علی هم‌کاری داشته‌اند، گرفته شده و آن‌ها را از همکاری با جمعیت منع کرده‌اند.»

روشن نیست کی آن‌ها را و به چه اتهامی بازداشت کرده است. پارسال وزارت‌ کشور دولت روحانی اطمینان داده ‌بود که این جمعیت بی‌توجه به تهدیدها کارش را بکند!

جمعیت امام علی اخیرا خبر داده بود که در میانه خرداد امسال حساب‌های کاربری برخی اعضای آن هدف حمله اینترنتی قرار گرفته است.

اطلاعات بیشتر درباره حوزه‌های مختلف فعالیت این تشکل مردمی را در این آدرس می‌توانید به دست آورید.

ایران امروز

******

جزئیاتی از بازداشت شبانه مدیران جمعیت امام علی(ع)

شرق: ‌بالاخره فشارها جواب داد و مؤسس جمعیت امام علی دستگیر شد. ساعت 23 روز یکشنبه، خبر دستگیری شارمین میمندی‌نژاد، مؤسس جمعیت امام علی‌(ع) روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت. بنا بر خبر منتشرشده، در همین شب مرتضی کی‌منش، مسئول رسانه جمعیت امام علی و همین‌طور کتایون افرازه، بازرس علی‌البدل این مجموعه نیز دستگیر شده است.
از سال گذشته این مؤسسه خیریه با فشارهای مختلفی روبه‌رو بود و تحت هجمه رسانه‌های تندرو و برخی کاربران خاص شبکه‌های اجتماعی در توییتر بود، با‌این‌حال مجوز این خیریه به تازگی تمدید شده بود و فعالیت‌ آنها در چارچوب قانون صورت می‌گرفت.
در زمینه این دستگیری و پیگیری‌های انجام‌شده، سخنگوی روابط عمومی جمعیت امام علی(ع) به «شرق» توضیحاتی ارائه کرد. وی با این توضیح که هنوز دلیل دستگیری اعضای جمعیت مشخص نیست، گفت: «روز یکشنبه ساعت چهار بعدازظهر، مأموران امنیتی با حضور در منزل شارمین میمندی‌نژاد، مؤسس جمعیت و همسرش زهرا رحیمی مدیرعامل را دستگیر کردند. در همین ساعت هم‌زمان یکی‌دیگر از اعضای جمعیت، مرتضی کی‌منش، مسئول رسانه جمعیت امام علی را که در آنجا میهمان بود نیز دستگیر کردند. سپس از مرتضی خواسته‌اند با نامزدش کتایون افرازه تماس بگیرد که وی از این کار امتناع ورزیده اما به دلیل اینکه کتایون افرازه خود نگران شده به آنجا مراجعه می‌کند و او نیز دستگیر شده است. مأموران حدود هشت نفر بودند و منزل میمندی‌نژاد را به‌صورت کلی تفتیش کردند و وسایل الکترونیکی از جمله لپ‌تاپ و کامپیوتر و تلفن همراه و علاوه بر آن دست‌نوشته‌های شارمین میمندی‌نژاد را با خود بردند. مأموران بعد از دستگیری آنها به منزل مرتضی کی‌منش رفته و آنجا را نیز مورد تفتیش قرار دادند و هنوز خبری درباره وضعیت آنها نیست. این در حالی است که روز گذشته و هنگام دستگیری به خانواده شارمین میمندی‌نژاد گفته‌اند که روز دوشنبه ساعت 10 صبح با حضور در دادسرای اوین به همراه وکیل انتخابی و همین‌طور وثیقه برای تعیین تکلیف مراجعه کنند. اما روز دوشنبه صبح در دادسرای اوین کسی جواب‌گوی ما نشد و اعلام شد که ما نمی‌توانیم وکیلی برای این پرونده اختیار کنیم؛ مگر اینکه از لیست ماده 48 باشد و اجازه هیچ‌گونه ملاقاتی به ما ندادند و هیچ وکیلی در این بازپرسی حاضر نشد. در نهایت ما مطمئن نشدیم که اصلا زندانی‌های ما در زندان اوین زندانی هستند. البته ما از یک منبع غیررسمی شنیدیم که بازداشتی‌های جمعیت در زندان اوین هستند ولی جواب‌گویی رسمی وجود نداشت؛ درحال‌حاضر ما هیچ اطلاعی از وضعیت عزیزانمان نداریم».
وقتی که میمندی‌نژاد بازداشت شده، ‌با او به دفتر جمعیت رفتند و اتاق‌های مالی و اداری تفتیش شده و زونکن‌ها و تمام پرونده‌ها و کامپیوترها و سرور مالی را با خود برده‌اند.
نماینده جمعیت امام علی با اشاره به اینکه فعالیت‌های معمول جمعیت امروز از سر گرفته شده گفت: «آنچه در خانه‌ها اتفاق می‌افتاده امروز ادامه داشته. به‌صورت کلی جمعیت امام علی مجوزش تاریخ اعتبار دارد و تمام فعالیتش در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی صورت گرفته است. حکمی که در هنگام ورود به منزل به همسر میمندی‌نژاد نشان داده‌اند، دلیل بازداشت توهین به رهبری و بنیان‌گذار انقلاب اسلامی در آن درج شده بود. اما این اصلا با بینش جمعیت سنخیتی ندارد؛ مگر اینکه اشخاص در حوزه مسائل اجتماعی صحبتی کرده باشند که در جایگاه نقد اجتماعی قرار بگیرد که به‌هیچ‌عنوان این اتفاق نیفتاده بود. دلیل دستگیری کی‌منش و افرازه هم اقدام علیه امنیت ملی عنوان شده است». وی با اشاره به اینکه نگرانی‌هایی در زمینه فعالیت خیرخواهانه جمعیت وجود دارد، گفت: «تا جایی که بتوانیم به بچه‌ها خدمت‌رسانی می‌کنیم. هدفی که جمعیت دارد، نمی‌تواند تحت‌الشعاع این مسئله قرار بگیرد؛ با‌این‌حال احساس ناامنی در اعضا وجود دارد،. این احساس که فعالیتی که در راستای منافع کشور و بدون چشم‌داشت و هیچ‌گونه دریافت مالی و با خلوص نیت انجام می‌شود، چنین پاسخی گرفته و این‌گونه به حاشیه می‌رود و وارد فضایی می‌شود که با آن آشنایی نداریم. ما فضای سیاسی را نمی‌شناسیم، بلکه در زمینه نقد اجتماعی می‌توانیم صحبت کنیم و انتظارمان این بود که در چارچوب قوانین اجتماعی به این اتهامات پاسخ بدهیم. اگر در زمینه اجتماعی و راهبردها خطا کردیم، نسبت به آن پاسخ می‌دهیم،‌ اما یک مددکار که سال‌ها در زمینه کودکان فعالیت می‌کند، علیه امنیت کشوری که به آن خدمت می‌کند، اقداماتی انجام نمي‌دهد. لازم به ذکر است که  در ماه‌های اخیر نیز کارشکنی‌هایی در روند فعالیت‌های جمعیت از طرف وزارت کشور صورت گرفته است».
جمعیت امام علی‌(ع) فعال در حوزه کمک‌های داوطلبانه در مناطق محروم و مناطق تحت آسیب‌های اجتماعی، همواره مورد انتقاد اصولگرایان بوده‌ است.
این جمعیت از سال ۲۰۱۰ به عضویت شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، ECOSOC، درآمده است.
گفتنی است اکانت‌های تلگرام، جی‌میل، فیسبوک و لینکدین تعداد زیادی از اعضای این جمعیت در ششم اردیبهشت‌ماه هدف «حمله سایبری» قرار گرفت. این مسئله پیش‌تر هم در بهار سال ۹۷ اتفاق افتاده بود و پیگیری‌ها برای شناسایی عاملان حمله، نتیجه‌ای دربر نداشت.
شارمین میمندی‌نژاد، نویسنده، کارگردان و بنیان‌گذار جمعیت امام علی (ع) است. وی در سال ۱۳۴۹ در تهران متولد شد. او فرزند پروفسور محمد‌حسین میمندی‌نژاد، مؤلف و محقق نامی است. او علوم کاربردی را در دبیرستان فراگرفت و در سال ۱۳۷۰ در رشته هنر‌های نمایشی دانشکده هنر‌های زیبای دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد. او در رشته ادبیات نمایشی در مقطع فوق‌لیسانس همان دانشگاه ادامه تحصیل داد و در سال ۱۳۷۷ فارغ‌التحصیل شد.
میمندی‌نژاد در سال ۱۳۷۸ جمعیت امام علی (ع) را که اولین کمیته مستقل دانشجویی در ایران است، پایه‌گذاری کرد و اولین دفتر رسمی آن در سال ۱۳۷۹ در دانشگاه شریف تأسیس شد. فعالیت‌های اصلی این جمعیت در رابطه با معضلات اجتماعی (خصوصا در رابطه با کودکان) است. اخباری که در رسانه‌های اصولگرا درباره دستگیری میمندی‌نژاد منتشر شده، نشان از امنیتی‌بودن این پرونده دارد. در متن منتشره در خبرگزاری تسنیم درباره دستگیری اعضای این مرکز خیریه آمده است:‌ به نقل از یک منبع آگاه، فردی به نام ش. م در سال‌های اخیر با تشکیل مؤسسه‌ای خیریه و در پوشش اقدامات عام‌المنفعه اقدام به شبکه‌سازی برای نفوذ در سطوح مختلف افکار عمومی کرده است. وی و عوامل مرتبط با او با سوء‌استفاده از عناوین مقدس در سایه اجرای برنامه‌های شبه‌فرهنگی‌- اجتماعی به ترویج فرهنگ التقاطی پرداخته‌اند. این فرد همراه با عوامل خود،‌ در سال‌های فعالیت مؤسسه مذکور علاوه بر همراهی با مراکز ضد‌ایرانی به طرح ادعاهایی مانند مبارزه با تبعیض و همچنین مباحث حقوق‌بشری و مبارزه با فقر و معضلات اجتماعی پرداخته و با هدف تحت‌فشار قرار‌دادن کشور و ملت ایران  اقدامات گسترده‌ای را علیه جامعه ایرانی رقم زده است. همچنین عناصر اصلی این مؤسسه علاوه بر توهین به مقدسات و ترویج تفکرات انحرافی ضددینی با رسانه‌های معاند و بیگانه همکاری داشته و به ‌ترویج ابتذال درون‌گروهی پرداخته‌اند. گفتنی است که فعالیت‌های این افراد هیچ ارتباطی با برنامه‌های جاری و خیرخواهانه مؤسسه مذکور نداشته است.
از سال‌ گذشته فشارها به جمعیت امام علی و فعالیت‌های آن بیشتر از پیش شد، هرچند در تمام سال‌های فعالیت آن، حواشی زیادی از سوی تندروها وارد می‌شد. در سال‌های گذشته روزنامه کیهان در مقاله‌ای با عنوان «مسئولان خواب‌زده و دشمنان بیدار» این نهاد را متهم کرده که با عناوین مذهبی و دینی اقدام به فریب مردم مؤمن می‌کند و با سوءاستفاده از باور‌های عمیق مذهبی مردم متدین ایران، ضمن کاسبی مال و آبرو، به نشر افکار ضاله و انحرافی خود می‌پردازد. این نهاد در اساسنامه خود تأکید کرده که با رعایت کامل قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند و اعضایش به قانون اساسی ایران اعتقاد دارند. 

شرق ۳ تیر

******

جمعیت امام علی چیست و چرا نهادهای امنیتی را نگران کرده؟

خیریه ‘جمعیت امام علی ‘ یکی از بزرگ‌ترین نهادهای غیردولتی ایران با بیش از ده هزار عضو است که برای کمک به کودکان و خانواده‌های فقیر فعالیت می‌کند.

دیشب، یکشنبه اول تیر ماه، بعد از حدود دو دهه فعالیت، دفتر جمعیت امام علی پلمپ شد و موسس و دو نفر دیگر از مدیران آن بازداشت شدند.

چطور تاسیس شد؟

جمعیت امام علی بیش از بیست سال پیش در سال ۱۳۷۸ در وزارت کشور ثبت شد و یک سال بعد با عضویت در شورای امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، یک نهاد فعال بین‌المللی شد.

این نهاد که بر فعالیت دانشجویی خود تاکید می‌کند، در دانشگاه‌های صنعتی شریف و تهران دفتر رسمی دارد و بیش از نیمی از ده هزار عضو آن، دانشجو هستند.

سال ۱۳۸۴ دفتر مرکزی این نهاد در جنوب شهر تهران، محله مولوی، با نام “خانه ایرانی” افتتاح شد. اکنون شعبه‌های این موسسه در سایر محله‌های فقیر مانند خاک سفید، دروازه غار، لب خط، فرحزاد تهران و سایر شهرها مانند مشهد، اصفهان، شیراز، بندرعباس و … فعالیت دارند.

یکی از شعارهای این موسسه این است: گرسنگی سهم کودکان نیست.

شارمین میمندی‌نژاد کیست؟

شارمین میمندی‌نژاد‌، بنیان‌گذار خیریه جمعیت امام علی، نمایشنامه‌نویس و فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی از دانشکده هنر دانشگاه تهران است و در همین دانشگاه تئاتر و تئاتر درمانی درس می‌داده و سابقه کار تئاتر در صدا و سیمای ایران را دارد.

آقای میمندی ۲۱ سال پیش با کمک دانشجویان دانشگاه شریف جمعیت امام علی را در این دانشگاه با “هدف امدادرسانی هوشمندانه” و “آگاهی‌رسانی” در جامعه تاسیس کرد و سپس آن را گسترش داد.

او که شب اول تیرماه ۱۳۹۹ بازداشت شد، بارها در سخنرانی‌های خود گفته دغدغه‌اش کودکان و فقر اقتصادی و فرهنگی نهادینه شده در خانواده‌های ایرانی است.

جمعیت امام علی چه کارهایی کرده است؟

این نهاد در اساسنامه خود تاکید کرده که با رعایت کامل قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند و اعضایش به قانون اساسی ایران اعتقاد دارند.

در مرامنامه اخلاقی جمعیت آمده که به حقوق بشر، برابری، صلح و آزادی ادیان احترام می‌گذارد. همچنین گفته شده که هیچ کس حق ندارد از اعضا درباره مذهب آنان بپرسد و همه فارغ از عقیده و مذهب می‌توانند عضو شوند.

با این حال نام بیشتر پروژه‌های خیریه این سازمان از اسلام گرفته شده است؛ مثلا کوچه‌گردان عاشق نام طرحی در ماه رمضان است که به تقلید از امام اول شیعیان به خانه فقرا مواد غذایی می‌رساند. یا آیین طفلان مسلم فرآیند تامین وثیقه برای آزادی از زندان و کمک به نوجوانان زندانی و حمایت از آنها بعد از آزادی است.

یکی از طرح‌های این موسسه برگزاری مسابقات فوتبال در سطح کشور برای کودکان محله‌های محروم است که به نام لیگ پرشین شناخته می‌شود.

این سازمان می‌گوید از ۳۵۰۰ کودک و خانواده‌هایشان حمایت می‌کند.

کودکان کار از عمده دغدغه‌های جمعیت امام علی بوده است
کودکان کار و محروم از تحصیل عمده حوزه فعالیت جمعیت امام علی بوده است

چرا پلمپ شد؟

هنوز در باره اتهام‌های مدیران این موسسه توضیح رسمی داده نشده اما خبرگزاری تسنیم، نزدیک به نهادهای امنیتی، بدون ذکر نام کامل موسس خیریه گفته او “در سال‌های اخیر با تشکیل موسسه‌ای خیریه و در پوشش اقدامات عام‌المنفعه اقدام به شبکه‌سازی برای نفوذ در سطوح مختلف افکار عمومی کرده است.”

بسیاری از اعضای این موسسه می‌گویند مدیران در این سال‌ها همواره سعی کرده‌اند از حاشیه‌های سیاسی فاصله بگیرند و مستقل عمل کنند.

اما بیست سال فعالیت گسترده و مستمر در کشوری که نهادهای مدنی آن با فشار زیاد حکومت معمولا مجبور به توقف فعالیت می‌شوند، این تردید را برای بعضی ایجاد کرده بود که جمعیت امام علی با حمایت اشخاص حقیقی یا حقوقی بانفوذ تاکنون بسته نشده بود.

چرا نهادهای امنیتی نگران فعالیت موسسه امام علی بوده‌اند؟

جمعیت امام علی به دلیل وسعت حوزه کارش دسترسی زیادی به مناطق فقیرنشین ایران دارد. هر کدام از ده هزار عضو مجموعه با گروه‌های زیادی در ارتباط هستند. شماری از چهره‌های معروف هنری و فرهنگی هم از این خیریه حمایت می‌کنند که خود یک شبکه وسیع آگاهی‌رسانی را تشکیل می‌دهد.

این خیریه در طول سال‌ها گزارش‌های متعددی از آزار جنسی، تجاوز و مرگ کودکان کار، اعتیاد نوزادان و ازدواج اجباری کودکان منتشر کرده که از نگاه شماری از حامیان حکومت “سیاه‌نمایی” و دادن بهانه به “دشمن” برای تبلیغ منفی علیه جمهوری اسلامی ایران است.

سال گذشته، انتشار یک ویدئو در توئیتر وزارت خارجه اسرائیل برای این نهاد دردسرساز شد و شماری از اعضای جمعیت امام علی احضار شدند. ویدئو در انتقاد از کمک‌های ایران به سوریه و فلسطین به جای مردم سیل‌زده بود و آنها متهم شده بودند که آن را به اسرائیل فرستاده‌اند در حالی که این ویدئو پیش از انتشار در توییتر وزارت خارجه اسرائیل، در شبکه‌های اجتماعی نشر شده بود.

در سیل مرگبار فروردین ماه ۱۳۹۸ نهادهای نظامی ایران هم حضور فعال داشتند و عده‌ای در مناطق آسیب‌دیده از رقابت بر سر کمک‌رسانی اطلاع می‌دادند.

ابراهیم رئیسی، رییس قوه قضاییه ایران چند هفته پیش هشدار داده بود که “برخی دشمنان دنبال این هستند که در قالب امور خیریه، مجموعه‌هایی را برپا کنند که ریشه خیرخواهی و توجه به مردم ندارد و اهداف بدخواهانه پشت آن است.”

بعضی از اعضای جمعیت امام علی دلیل ناراحتی از این موسسه را “انحصارگرایی” نهادهای حکومتی و نظامی می‌دانند که نمی‌توانند یک نهاد بزرگ مستقل خیریه را تحمل کنند.

بی بی سی

Print Friendly, PDF & Email

One comment

  • محمدرضا کیانفر

    شهربانو امانی اصلاح‌طلب گفت: باید آقای روحانی پاسخگوی پلمب دفتر و بازداشت اعضای جمعیت امام‌علی باشد.

    خانم امانی،
    در نظام‌های دیکتاتوری که جمهوری اسلامی از آن زمره است مسؤلین پاسخگوی جنایات‌شان نمی‌باشند.

    سرور گرامی،
    تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
    1- مذاکره با آقای ترامپ برای دفع تهدیدات خارجی،
    2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی،
    با تشکر از توجه شما،

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *