نیلوفر حامدی و الهه محمدی به قید وثیقه آزاد شدند
خانواده مهسا امینی: کاممان شیرین شد
نیلوفر حامدی و الهه محمدی پس از یکسال و چند ماه با وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی از زندان آزاد شدند. آزادی آنها با واکنشهای گستردهای در داخل و خارج ایران همراه بود.
دادگاه تجدید نظر استان تهران با تبدیل قرار بازداشت این دو خبرنگار به وثیقه موافقت کرده است و آنها تا زمان صدور تا زمان صدور حکم تجدیدنظر آزاد خواهند بود. دادگاه تجدیدنظر همزمان هر دو نفر را ممنوعالخروج کرده است.
نیلوفر حامدی و الهه محمدی پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی تهران بازداشت شدند.
نیلوفر حامدی خبرنگار روزنامه شرق بود که از وضعیت مهسا امینی گزارش تهیه و عکس او را روی تخت بیمارستان منتشر کرد. او همچنین برخورد نیروهای امنیتی با معترضان در مقابل بیمارستان کسری را گزارش
الهه محمدی هم از طرف روزنامه هممیهن به سقز رفته و از مراسم تشییع و تدفین مهسا امینی گزارش تهیه کرده بود.
نیلوفر حامدی آخر شهریور ۱۴۰۱ و تقریبا یک هفته بعد، الهه محمدی بازداشت شدند.
شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران سیام مهرماه ۱۴۰۲، یعنی نزدیک به یکسال پس از بازداشت، الهه محمدی و نیلوفر حامدی را در مجموع به ترتیب به ۱۲ و ۱۳ سال زندان محکوم کرده بود. در صورت تایید، شش و هفت سال از حکم آنها اجرایی بود.
اتهام آنها «اتهام همکاری با دولت متخاصم آمریکا، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی» عنوان شده است. در حکم دادگاه بدوی، این دو به عنوان «مجازات تکمیلی»، دو سال هم از «عضویت در احزاب، گروهها، دستهجات سیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانهها و مطبوعات» محروم شدند.
واکنش گسترده به آزادی دو روزنامهنگار پس از بیش از یکسال حبس
شمار زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی، هنرمندان و روزنامهنگاران و فعالان مدنی و سیاسی از آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامهنگار زندانی ابراز خوشحالی کردند.
لحظات آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی پس از بیش از یکسال حبس به طور گسترده در رسانههای اجتماعی پخش شد.
امجد امينی پدر مهسا (ژینا) با انتشار پیامی نوشت «خانمهای گرانقدر، نیلوفر حامدی والهه محمدی؛ خبر آزادی شما بزرگواران، بعد از چهارصد روز تحمل زندان و دوری از خانواده، همه ما را خوشحال کرد و کاممان را شیرین گردانید.»
او نوشت «این آزادی ارزشمند را به شما و خانواده غیور و صبورتان صمیمانه تبریک عرض میکنم.»
انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران در بیانیهای آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی را «به فال نیک» گرفته و اظهار امیدواری کرده است آزادی موقت آنها دائمی شود و «روند آزادی به دیگر روزنامهنگاران دربند نیز تسری پیدا کند.»
این انجمن از وثیقه سنگین آنها انتقاد و بار دیگر تاکید کرده که «روزنامهنگاری جرم نیست و نباید با روزنامهنگار به مثابه متهم امنیتی برخورد کرد.»
پست محمدحسین آجورلو همسر خانم حامدی از لحظه آزادی او با واکنش گسترده و همدلانه بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی همراه شد.
سحر دولتشاهی هانیه توسلی، گلشیفته فراهانی، مهناز افشار و اشکان خطیبی از بازیگران سینما، زینب موسوی کمدین از جمله هنرمندانی بودند که از آزادی این دو روزنامهنگار استقبال کردهاند.
بسیاری از رسانههای بینالمللی نیز آزادی آنها را بازتاب دادهاند.
در هفتم آبان ۱۴۰۱ وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه در بیانیهای آنها را «آموزشدیده دورههای رژیم مافیایی آمریکا در کشورهای خارجی» معرفی کردند.
آنها بیش از هشت ۸ ماه در زندان بودند از جمله مدتی در زندان انفرادی و محروم از حق ملاقات با خانواده و وکیل و برای اولین بار خرداد ماه ۱۴۰۲ درست پیش از برگزاری دادگاه توانستند با وکلای انتخابی خود ملاقات کنند.
هر دو خبرنگار تمام اتهامها را رد کرده و تاکید کردهاند که وظیفه خبرنگاری خود را انجام دادهاند و گزارشهای آنها با تایید مدیران مسئول دو روزنامه بوده است. مدیران مسئول هر دو روزنامه بارها گفتند که تهیه این گزارشها با تایید آنها بوده است و مسئولیتی متوجه نیلوفر حامدی و الهه محمدی نیست.
هر دو خبرنگار در دادگاه گفتند که «افتخار میکنند» که به وظیفه روزنامهنگاری خود عمل کرده و «در کنار مردم» ماندهاند.
زندانی شدن این دو خبرنگار با اعتراضهای داخلی و خارجی وسیعی همراه بود. نهادهای حقوق بشری و فعالان آزادی بیان و رسانههای آن را محکوم کردند.
۲۰۰ نفر از روزنامهنگاران، نویسندگان و اهالی قلم ایران هم در بیانیهای خواستار آزادی این دو روزنامه نگار شده بودند.
در روز صدور حکم دادگاه انقلاب تهران، سیام مهر امسال، صدا و سیمای ایران مستندی در باره نیلوفر حامدی و الهه محمدی پخش و اتهامهای فوق را دوباره تکرار کرد که با اعتراضان گسترده حقوقدانان در نقض حقوق زندانی مواجه شد.
بی بی سی