آمریکا از برجام خارج شد: واکنش‌های گسترده جهانی به آن

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا رسما کشورش را از توافق هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی خارج کرد. او فرمانی را امضا کرد که بنا بر آن تحریم‌های هسته‌ای ایران که بر اساس برجام تعلیق شده بود، طی یک دوره زمانی برمی‌گردد.

رئیس‌جمهور آمریکا همان‌طور که روز گذشته در توییتر گفته بود این تصمیم را امروز سه‌شنبه (هشتم مه) اعلام کرد. او ساعتی بعد از این که ناهار را با معاونش مایک پنس و وزیرخارجه جدیدش، مایک پومپئو در کاخ‌سفید صرف کرد پشت تریبون رسمی کاخ‌سفید قرار گرفت.

او در سخنان خود یک بار دیگر ایران را “پیش‌قراول نامنی در جهان نامید” اقدمات این کشور چون برنامه موشکی تهران و حمایت این کشور از گروه هایی چون حزب‌الله را زمینه‌ساز تهدیدهای جدی از سوی ایران خواند.

رئیس‌جمهور آمریکا با تکرار انتقادهای خود از توافق هسته‌ای ایران به کنفرانس خبری هفته گذشته بنیامین نتانیاهو، اشاره کرد که طی آن نخست‌وزیر اسرائیل مدعی دستیابی به دهها هزار سند محرمانه درباره “دروغ‌گویی” ایران در برنامه هسته‌ای این کشور خبر داده بود. آقای ترامپ با اشاره به این ادعای آقای نتانیاهو ایران را “دروغ‌گو” خواند و گفت توافق هسته‌ای با این کشور قادر به شناسایی کامل اقدامات مخفیانه تهران نیست.

این درحالی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها تعهد ایران به برجام را تایید کرده است.

او پس از اعلام تصمیمش درباره خروج از ایران سندی را در همین رابطه امضا کرد و در پاسخ به خبرنگاران گفت این تصمیم “آمریکا را بسیار امن‌تر از پیش خواهد کرد”.

پوشش زنده واکنش‌ها به تصمیم خروج آمریکا از برجام را اینجا دنبال کنید:

ترامپ آمریکا را از برجام خارج کرد

بیانیه اتحادیه اروپا: اروپا در برجام باقی می‌ماند

دقایقی پس از تصمیم آقای ترامپ برای ترک برجام، اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای دوباره تاکید کرد که “برجام یک توافق چند جانبه است و نمی توان آن را به طور یک طرفه ترک و ملغی کرد”.

در بیانیه اتحادیه اروپا آمده: “ما از تصمیم امروز آمریکا برای ترک برجام متاسفیم و چنانچه ایالات متحده نظرش را در این باره تغییر دهد، از آن استقبال خواهیم کرد.”

در ادامه این بیانیه با توجه به امضای آن از سوی قدرت های جهانی و حمایت از آن در شورای امنیت سازمان ملل متحد آمده: “تا زمانی که ایران به تعهداتش در این توافق پایبند بماند، چنانچه تاکنون چنین کرده، اتحادیه اروپا هم به برجام متعهد خواهد ماند.

بیانیه وزارت خارجه آمریکا

تنها دقایقی بعد از سخنان آقای ترامپ، وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیه ای نسبت به خروج از برجام واکنش نشان داد و گفت: “حالا که از این توافق خارج شده‌ایم، ایالات متحده در سایه همکاری با متحدانش برای دستیابی به یک یافتن یک راه حل واقعی و دایمی برای مقابله با تهدید ایران خواهیم رفت.”

واکنش روحانی: اگر برجام کاغذ پاره شود راه روشن است

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در واکنش به سخنان دونالد ترامپ گفته “من به سازمان انرژی اتمی، دستور دادم آمادگی لازم را برای اقدامات بعدی در صورت نیاز داشته باشند، تا در صورت مورد نیاز غنی سازی صنعتی را بدون محدودیت آغاز کنیم، تا اجرای این تصمیم چند هفته صبر می کنیم. با دوستان و متحدان که توافق برجام را امضا کرده و وفادار خواهند بود به رایزنی می پردازیم، همه چیز وابسته به منافع ماست. اگر برجام بخواهد کاغذی باشد بدون اینکه منافع ملت ایران را تضمین کند آن‌گاه راه روشنی پیش روی خود داریم.”

او بلافاصله بعد از اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در نطقی تلویزیونی از ایرانیان خواست نگران تبعات اقتصادی تصمیم ترامپ نباشند.

آقای روحانی رئیس جمهور ایران می‌گوید که با وجود خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، ایران فعلا از آن خارج نخواهد شد تا پیامدهای تصمیم آمریکا را ارزیابی کند.

واکنش فرانسه

امانوئل مکرون تنها لحظاتی پس از سخنان آقای ترامپ در توییتر نوشت: “فرانسه، بریتانیا و آلمان از تصمیم آمریکا برای ترک برجام متاسفند”. رئیس‌جمهور فرانسه که روابط صمیمانه‌ای با آقای ترامپ دارد در توییت خود نوشته “اکنون پروتکل الحاقی مورد تهدید قرار گرفته” است.

آقای ترامپ که حتی پیش از ورود به کاخ‌سفید از برجام به شدت انتقاد کرده و آن را “بدترین توافق” تاریخ کشورش نامیده بود، در حالی روز سه‌شنبه رسما تصمیمش در این باره را علنی کرد که متحدان اروپایی واشنگتن در یک ماه گذشته بارها برای ماندن آمریکا در این توافق تلاش کرده بودند.

آخرین تلاش برای منصرف کردن آقای ترامپ کمتر از ۲۴ ساعت پیش و از سوی بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا صورت گرفته بود که طی سفری دو روزه به واشنگتن سعی کرد در دیدار با مایک پنس، معاون رئیس جمهور، و جان بولتون، مشاور جدید امنیت ملی آقای ترامپ و مایک پومپئو، همتایش در وزارت خارجه آمریکا بر لزوم حفظ برجام تاکید کند.

پیش از وزیر خارجه بریتانیا، رهبران فرانسه و آلمان هم در سفرهای جداگانه به پایتخت آمریکا مستقیما با آقای ترامپ در این زمینه گفتگو کرده بودند.

با وجود این، ساعتی پیش از اعلام رسمی تصمیم آقای ترامپ، روزنامه نیویورک تایمز به نقل از یک منبع ناشناس گزارش کرد که در تماس تلفنی صبح سه‌شنبه میان دونالد ترامپ و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری آمریکا از تصمیم خود برای خروج از برجام به همتای فرانسوی خود خبر داده است.

اما این خبر با اطلاعیه‌ای که بلافاصله دفتر امانوئل مکرون منتشر کرد تکذیب شد. در تکذیبیه رئیس‌جمهور فرانسه تاکید شد: “دونالد ترامپ در مکالمه تلفنی امروز این دو رهبر هیچ اشاره‌ای به تصمیم خود درباره برجام نکرده است.”

این در حالی بود که نیویورک‌تایمز نوشته بود آقای ترامپ به همتای فرانسوی‌اش گفته بنا دارد “تحریم‌هایی را که بر اساس برجام تعلیق شده بود، برگرداند و تحریم‌های اقتصادی تازه‌ای را هم به آنها اضافه کند.”

شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا هم دقایقی پیش از سخنان آقای ترامپ گفت دریافته که مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور امروز به رهبران کنگره آمریکا از تصمیم دونالد ترامپ برای ترک برجام خبر داده بود.

تحلیل‌ها درباره پیامدهای تصمیم آمریکا را در گزارش‌های تحلیلی سایت ما بخوانید.

مردم آمریکا: ‘ایران برجام را نقض کرده اما باید در آن بمانیم’

تصمیم آقای ترامپ روز سه‌شنبه در حالی اعلام شد که به گزارش شبکه خبری سی‌ان‌ان یک نظرسنجی تازه نشان داده ۶۳ درصد از مردم آمریکا معتقدند کشورشان باید در برجام بماند و ۲۹ درصد می‌گویند کشورشان باید از این توافق خارج شود.

به گزارش سی‌ان‌ان که از اصلی‌ترین رسانه‌های منتقد کاخ‌سفید است، بقیه شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی درباره این مسئله نظری نداده‌اند.

در این میان ۶۲ درصد گفته‌اند که ایران برجام را نقض کرده و تنها ۱۹ درصد معتقد به پایبندی ایران به برجام بوده‌اند.

نظرسنجیCNN

ظریف: ترامپ با شرایط بدتری حقوق ایران را خواهد پذیرفت

محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران که رهبری تیم مذاکرات هسته‌ای کشورش را در سال ۲۰۱۵ بر عهده داشت، ساعتی پیش از سخنان آقای ترامپ در جمع مدیران و کارکنان گروه صنعتی مپنا گفت: “اگر ترامپ دست به اشتباه برهم زدن برجام به عنوان یک دستاورد جهانی بزند یقینا در شرایط بدتری مجبور خواهد شد حقوق مردم ایران را بپذیرد.”

در همین حال، نمایندگان مجلس ایران هم روز سه‌شنبه خواستار اتخاذ “پاسخی سخت” به تصمیم آمریکا شدند.

ایران آماده ‘بدترین سناریوها’

در همین حال، حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه ایران هم امروز (سه‎شنبه) کشورش را “قدرت برتر در منطقه و یک متوازن‌کننده قدرت در جهان” خواند و گفت: “آمریکا هیچ برنامه و استراتژی‌ای برای جنگ ندارد اما ایران در دل تحولات منطقه به خوبی می‌تواند منافع خود را تامین کند.”

“امروز ایران دست برتر را در معادلات دارد و دشمنان ما از جمله آمریکا، رژیم صهیونیستی و رژیم‌های دست نشانده آن‌ها در منطقه بدانند که ملت ایران خود را برای خطرناکترین سناریوهای تهدید آماده کرده است.”

بیشتر بخوانید:

در واکنشی دیگر، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران که از اعضای ارشد تیم مذاکره‌کننده برجام بود می‌گوید: “ایران به دقت مواضع طرف‌های آمریکایی و اروپایی را تحت نظر داشته و تنها بر اساس مصالح کشور و منطبق با حقوق حقه مردم ایران تصمیم مقتضی را در واکنش به اقدامات آمریکا اتخاذ خواهد کرد.”

به گزارش خبرگزاری ایرنا آقای عراقچی این اظهارات را امروز در نشست معاونان و مدیران سیاسی وزیران امور خارجه ایران و سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در بروکسل بیان کرد.

آغاز تلاش‌ها برای دوران “پسابرجام”

روز سه‌شنبه و حتی پیش از سخنرانی آقای ترامپ در کاخ‌سفید بسیاری از ناظران مسایل آمریکا بخش مهمی از تحلیل‌های خود را متوجه پیامدهای احتمالی این تصمیم رئیس‌جمهوری آمریکا کردند و تلاش کردند درباره پیامدهای آن گمانه‌زنی کنند.

روزنامه واشنگتن‌پست پیش‌بینی کرد جزئیات اینکه وزارت دارایی آمریکا چگونه باید تحریم‌های جدید را اعلام کند به زودی مشخص نخواهد شد و به زمان نیاز دارد.

اگر چه بسیاری تصمیم آقای ترامپ برای خروج از برجام را حتمی می‌دانستند اما جزئیات استراتژی رئیس‌جمهور آمریکا برای مواجهه با ایران پس از فروپاشی برجام روشن نیست.

بی بی سی

***

واکنش‌های گسترده جهانی به خروج آمریکا از برجام

ترامپ خروج آمریکا از برجام را امضا کرد و گفت دستور اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران را به زودی صادر خواهد کرد. حسن روحانی نیز گفت از این لحظه توافق برجام بین ایران و پنج کشور است./ گزارش لحظه به لحظه دویچه وله

زمان گزارش‌ها به وقت اروپای مرکزی است

آلمان، فرانسه و بریتانیا: به برجام متعهد می‌مانیم
[ساعت ۲۲:۰۰]: آلمان، فرانسه و بریتانیا در بیانیه مشترکی ایران را فراخواندند که به رغم خروج آمریکا از برجام در این توافق باقی بماند. در این بیانیه که به امضای آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، ترزای می، نخست‌وزیر بریتانیا و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه رسیده است، سه کشور از تهران خواسته‌اند که با درنگ و طمانینه نسبت به تصمیم آمریکا واکنش نشان دهد. آنها همچنین ایران را فراخوانده‌اند که کماکان به تعهداتش پایدار بماند و همزمان به تقاضاهای بازرسی آژانس اتمی موافقت کند.
سه کشور سپس از ادامه تعهد خود به برجام سخن گفته‌اند: «ما همچنان خود را موظف می‌بینیم که برای اجرای برجام تلاش کنیم و با همه طرف‌های دیگر این توافق همکاری خواهیم کرد تا این توافق حفظ شود.» سه کشور تعهد داده‌اند که امتیازات اقتصادی به سود مردم ایران که در توافق درج است را نیز حفظ کنند.
در بیانیه سر رهبر اشاره‌ای به این که تعهد سه کشور چه معنایی برای شرکت‌های آنها خواهد داشت نشده است.
اندکی پیش‌تر ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان، از شرکت‌های این کشور خواست که فعالیت‌های خود در ایران را کاهش دهند.
دولت بریتانیا اعلام کرده است که رهبران سه کشور قبل از صدور بیانیه تلفنی با یکدیگر صحبت کرده‌اند.
در توافق برجام که سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) به امضا رسید ایران به محدودسازی برنامه هسته‌ای خود و امتناع از ساخت بمب اتمی متعهد شد. در برابر کشورهای غربی تعهد کردند که به تحریم‌ها علیه این کشور پایان دهند و به عادی‌سازی روابط اقتصادی با آن رو بیاورند.

بیانیه اوباما: آمریکا در برابر دو تصمیم خطرناک

[ساعت ۲۱:۴۵]: باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام به شدت انتقاد کرد. اوباما گفت، من بر این نظرم که به خطر انداختن برجام بدون آنکه هیچگونه دلیلی بر نقض آن از سوی ایران وجود داشته، اشتباه بزرگی است.
اواما افزود بدون توافق هسته‌ای ایالات متحده آمریکا در برابر این تصمیم خطرناک قرار خواهد کرد که یا ایران مجهز به سلاح هسته‌ای را بپذیرد و یا اینکه جنگ دیگری را در خاورمیانه آغاز کند.

استقبال عربستان از تصمیم ترامپ
[ساعت ۲۱:۴۰]: عربستان سعودی از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) استقبال کرد.
به گزارش شبکه العربیه، وابسته به عربستان، دولت ریاض در بیانیه‌ای نوشته است: «پادشاهی عربی سعودی از گام‌هایی که دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا درباره خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای اعلام کرد و اقدامش در از سرگیری تحریم‌های اقتصادی علیه ایران که پیشتر برپایه توافق تعلیق شده بود، استقبال می‌کند».
در بیانیه دولت عربستان هم‌چنین ادعا شده است: «ایران از درآمدهای اقتصادی ناشی از لغو تحریم‌ها برای ادامه فعالیت‌های برهم‌زننده ثبات در منطقه استفاده کرد. به ویژه این‌که موشک‌های بالستیک خود را توسعه داد و از این درآمدها برای حمایت از گروه‌های تروریستی همچون حزب‌الله و شبه‌نظامیان حوثی بهره برد، گروه‌هایی که با استفاده از تجهیزاتی که ایران در اختیارشان قرار داد، با هدف قرار دادن غیرنظامیان در سعودی و یمن و تعرض پی در پی به گذرگاه‌های دریانوردی استفاده کردند که نقض صریح قطع‌نامه‌های شورای امنیت است».

ابراز تاسف آنتونی گوترش
[ساعت ۲۱:۳۵]: آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل از سایر کشورهای عضو برجام خواست که به این توافق پایبند بمانند. او عمیقا از تصمیم آمریکا برای خروج از این توافق ابراز تاسف کرد.

حمایت امارات از ترامپ
[ساعت ۲۱:۳۰]: امارات متحده عربی اعلام کرد که از تصمیم آمریکا برای خروج از برجام حمایت می‌کند

انتقاد ترکیه
[ساعت ۲۱:۳۰]: سخنگوی اردوغان: تصمیم آمریکا به خروج از برجام به بی‌ثباتی و تنش بیشتر منجر می‌شود. نیهات زیپکچی، وزیر اقتصاد ترکیه هم گفته است که تا حد ممکن به مناسبات اقتصادی با ایران پایبند می‌مانیم و در این زمینه به کسی پاسخگو نیستیم.

واکنش مدیر بخش اروپای مرکزی دوستان اروپا به تصمیم ترامپ
[ساعت ۲۱:۳۰]: شادا اسلام، مدیر بخش اروپای مرکزی دوستان اروپا در بروکسل، در واکنش به تصمیم ترامپ برای خروج از برجام گفت: اقدام ترامپ ضربه دیگری به روابط آمریکا و اروپا است. تصمیمات او در باره تغییرات آب و هوایی، افزایش تعرفه بر واردات فولاد و شناسایی اورشلیم به عنوان پایتخت اسراییل، به خوبی تفاوت دیدگاه اروپا و آمریکا به جهان را به نمایش می گذارد. اقدام ترامپ همچنین بی‌حرمتی شخصی به سه سیاستمدار اروپایی است که اخیرا در واشنگتن بودند: امانویل  ماکرون رییس جمهوری فرانسه، انگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و بوریس جانسون، وزیر امور خارجه بریتانیا، بازسازی روابط ایران و امریکا به زمان، تلاش و انرژی بسیاری نیاز دارد و  به نظر می رسد که اشتیاق چندانی در طرف اروپایی دیده شود.

انتقاد برنده نوبل صلح ۲۰۱۷ از تصمیم ترامپ
[ساعت ۲۱:۲۵]: “آیکان” (ICAN)، کمپین بین‌المللی برای ممنوعیت سلاح هسته‌ای، که برنده سال ۲۰۱۷ نوبل صلح بود، تصمیم ترامپ برای خروج از برجام را “غیرمسئولانه” خواند. این نهاد صلح‌دوست در انتقاد از ترامپ گفت: «ترامپ یک قرارداد عمل‌کننده را نابود کرد و با این اقدام ضربه شدیدی اعتبار آمریکا به عنوان طرف قرارداد و شریک دیپلماتیک وارد آورد.»

نظر سفیر جدید آمریکا در آلمان
[ساعت ۲۱:۲۰]:  ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان در توئیتری نوشت که شرکت‌های آلمانی باید هر چه سریع‌تر فعالیت‌های خود در ایران را کاهش دهند.

واکنش نماینده روسیه در آژانس
[ساعت ۲۱:۱۷]: هیات نمایندگی روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که برای به حداقل رساندن پیامدهای منفی خروج آمریکا از توافق هسته‌ای تلاش خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری روسی اینترفکس هیات نمایندگی دائم روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  در واکنش به تصمیم رییس‌جمهور آمریکا برای خروج از توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی، ‌از این تصمیم ابراز تاسف و اعلام کرد: مسکو فکر نمی‌کند که پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، این توافق به سرعت نابود شود.
این هیات همچنین با تاکید بر این که مسکو تمام تلاش خود برای به حداقل رساندن پیامدهای منفی خروج آمریکا از توافق هسته‌ای را به کار می‌گیرد ابراز امیدواری کرده است که ایران در برداشتن گام‌های تلافی‌جویانه در واکنش به این اقدام شتاب نکند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا: تحریم علیه بانک مرکزی ایران
[ساعت ۲۱:۱۵]:  وزارت خزانه‌داری آمریکا: ۱۸۰ روز پس از خروج آمریکا از برجام تحریم‌ها علیه بانک مرکزی ایران، موسسات مالی این کشور و نیز بخش انرژی آن اعمال خواهد شد.

از هر سه آمریکایی یک نفر با خروج از برجام موافق‌ است
[ساعت ۲۱:۱۵]:  نظرسنجی مشترک خبرگزاری رویترز و موسسه نظرسنجی پل در آمریکا نشان می‌دهد که از هر سه آمریکایی یک نفر با خروج آمریکا از برجام موافق است.

[ساعت ۲۱:۱۰]: واکنش رضا پهلوی به خروج آمریکا از برجام

عملکرد چهل ساله نشان داده است که چاهِ فساد، سلطه‌طبی و ناکارآمدی این فرقه، بی‌انتها و پُرناشدنی است و تمامی منابع کشور را می‌بلعد. کلید حل مسائل ایران، برجام یا نبود آن نیست. کلید، جایگزینی این رژیم ایران‌ستیز با یک حکومتِ ملی سکولار، توسعه‌گرا و دموکراتیک است. 

در آلمان سبزها و حزب لیبرال تصمیم ترامپ انتقاد کردند
[ساعت ۲۱:۰۰]: دموکرات‌های آزاد، حزب لیبرال آلمان (FDP) از تصمیم ترامپ انتقاد کردند. الکساندر گراف لمبزدورف، مسئول سیاست خارجی حزب لیبرال تصمیم ترامپ را “کوته‌بینانه و اشتباه” خواند.
حزب سبزهای آلمان به شدت از تصمیم ترامپ انتقاد کرد و آن را خطای سنگین خواند. کاترین گورینگ اکارت، رئیس فراکسیون حزب سبزها در پارلمان گفت: «ترامپ با این اقدام غیرمسئولانه به دور تازه‌ای از رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه دامن می‌زند».

عربستان از تصمیم ترامپ استقبال کرد
[ساعت ۲۰:۵۵]: عربستان سعودی از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام استقبال کرد و ایران را متهم کرد که ایران پس از برجام از بهبود وضع اقتصادی خود برای بی ثبات سازی منطقه استفاده کرده است.

[ساعت ۲۰:۴۴]: واکنش حسن روحانی به خروج امریکا از برجام:
* امشب ما شاهد یک تجربه مهم تاریخی بودیم. در همان سخنی که از چهل سال پیش آن را می گفتیم و تکرار می کردیم و آن اینکه ایران کشوری است که به تعهدات خود پایبند است و آمریکا کشوری است که هیچ گاه به تعهدات خود پایبند نبوده است.
* تاریخ گذشته چهل ساله ما و حتی قبل از آن به خوبی به ما گتفته است که آمریکایی ها نسبت به ملت بزرگ ایران و نسبت به ملت های منطقه همواره رفتار خصمانه ای داشته اند. از کودتای علیه دولت قانونی مصدق، حمایت از صدام و همچنین سرنگونی هواپیمای مسافربری و کشتن انسان های بی گناه توسط ناو آمریکایی، و اقدامات علیه مردم افغانستان، عراق، یمن، خاورمیانه و شمال آفریقا اعمال کرده اند.
* آمریکایی ها امشب اعلام کردند که از برجام خارج شده‌اند.
* ملت ایران طبق اذعان آژانس بین المللی به تعهد خود وفادار بوده. دولت ایران به همه تعهداتی که در برجام داشته عمل کرده اما امروز شاهد آن هستیم که کشوری که به تعهدات بین المللی احترام نمی گذارد کیست. برجام توافق بین ایران و امریکا نبوده که آمریکا بخواهد اعلام کند که از این توافق خارج می شود. برجام یک توافق چند جانبه و بین المللی بوده است. برجام مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته. بنابراین آمریکا امشب رسما اعلام کرد که به تعهدات بین المللی پایبند نیست.

* ما نخواهیم گذاشت ترامپ در جنگ روانی یا فشار اقتصادی بر ملت ایران موفق شود
* در صورتی که مورد نیاز باشد غنی سازی صنعتی خود را آغاز خواهیم کرد ما تا اجرای این تصمیم چند هفته صبر می کنیم و با دوستان و متحدان خود و کسانی که به امضای خود وفادار هستند، رایزنی خواهیم کرد. همه چیز بستگی به تامین منافع ملی ما دارد.
* از این لحظه توافق برجام بین ایران و پنج کشور است. از این لحظه پنج به علاوه یک، یک را از دست داده است. باید منتظر باشیم که شش کشور بزرگ جهانی چگونه عمل خواهند کرد. من به وزارت امور خارجه دستور داده ام ظرف چند هفته رایزنی و مذاکرات لازم با سه کشور اروپایی و چین و روسیه را انجام دهد. اگر طرف این مدت کوتاه به این نتیجه برسیم که می توانیم در قالب برجام و علی رغم نظر آمریکا و اسراییل و حرف های بی نزاکت امشب ترامپ، در چارچوب برجام منافع خود را تضمین کنیم در برجام باقی می مانیم. و اگر نشود به زودی با مردم ایران صحبت خواهم کرد و تصمیمات نظام را به اطلاع آنها خواهم رساند.
* مردم ما نباید هیچ نگرانی داشته باشند. ما از هفته ها پیش به این نتیجه رسیده بودیم که ترامپ وفادار به برجام نخواهد بود و بر این پایه تصمیمات لازم اقتصادی را اتخاذ کردیم. تصمیمات ارزی بر همین اساس اتخاذ خواهد شد.
* ارز مورد نیاز کشور را در شرایط آینده به خوبی تامین خواهیم کرد. در کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم هیچ کمبودی نخواهیم داشت
* ما نخواهیم گذاشت ترامپ در جنگ روانی یا فشار اقتصادی بر ملت ایران موفق شود.
* در صورتی که مورد نیاز باشد غنی سازی صنعتی خود را آغاز خواهیم کرد ما تا اجرای این تصمیم چند هفته صبر می کنیم و با دوستان و متحدان خود و کسانی که به امضای خود وفادار هستند، رایزنی خواهیم کرد. همه چیز بستگی به تامین منافع ملی ما دارد.
* من به ملت اطمینان می‌دهم دولت از ماه ها پیش برای تمام شرایط  خود را آماده کرده و هیچ مشکل حادی پیش رو نخواهیم داشت. مردم ما مشکلاتی را در زندگی روزمره خود در روزها، ماه ها و سال های آینده احساس نخواهند کرد.
* امشب متاسفم که مردم آمریکا که مردم بزرگی هستند، گر فتار زمامداری شده اند که حیثیت آنها را زیر پا گذاشته اند و از طرفی  خوشحالم که یک موجود مزاحم از برجام خارج شده است.

اتحادیه اروپا: ما بر حفظ برجام تأکید داریم
فدریکا موگرینی، سرپرست روابط خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به سخنرانی ترامپ گفت: اتحادیه اروپا مایل به حفظ توافق هسته‌ای با ایران است.

فرانسه در پی توافق جامع با ایران
[ساعت ۲۰:۴۰]: امانوئل مکرون از مذاکرات جدید  برای حصول به توافق کامل‌تر با ایران خبر داد. او گفت ما مشترکا بر روی توافقی با چارچوب وسیع که شامل فعالیت هسته‌ای ایران بعد از سال ۲۰۲۵ و فعالیت‌های موشکی ایران و نیز فعالیت‌های ایران در منطقه خواهد بود کار خواهیم کرد.

موگرینی: ایران به تعهدات خود پایبند بماند
[ساعت ۲۰:۳۵]: موگرینی: به مردم و رهبران ایران می‌گویم که اجازه ندهید هیچکس برجام را از بین ببرد. شما به تعهدات خود پایبند بمانید و ما هم پایبند خواهیم ماند.

نتانیاهو تصمیم ترامپ را درست و شجاعانه خواند
[ساعت ۲۰:۳۰]: بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر خروج از برجام را تصمیمی “درست و شجاعانه” خواند.

ترامپ فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد
[ساعت ۲۰:۲۵]: رییس‌جمهور آمریکا بعد از پایان سخنان خود در مقابل کاخ سفید، با بیان این که آمریکا از برجام خارج می‌شود، فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد.

[ساعت ۲۰:۲۰]: سخنرانی ترامپ؛ خروج از برجام

 * مردم ایران سزاوار حکومتی هستند که بتواند به آرزوهای آنها احترام بگذارند. رهبران ایران می‌گویند که حاضر به مذاکره جدید نخواهند بود، اما این طور نیست، آنها به دنبال توافقی پایدار خواهند بود و وقتی آماده این کار شوند من هم حاضر خواهم بود که با آنها مذاکره کنم.

* همه ما یک صدا هستیم در عزم خود برای جلوگیری از دسترسی ایران به بمب هسته ای. در چارچوب این توافق پوسیده نمی توانیم این کار را انجام دهیم.

* آمریکا از برجام خارج می شود و من دستور اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران را به زودی صادر خواهم کرد. هیچ کس نمی تواند آمریکا را به گروگان بگیرد.

* اقدام امروز من پیام بسیار مهمی است. آمریکا وعده های توخالی نمی‌دهد.

* همه ما یک صدا هستیم در عزم خود برای جلوگیری از دسترسی ایران به بمب هسته‌ای. در چارچوب این توافق پوسیده نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم.

* توافق هسته‌ای نتوانست جلو بلندپروازی‌های هسته‌ای ایران را بگیرد. بلند پروازی‌های خونین ایران پس از این توافق فقط وقیحانه‌تر شدند.

* قرار بود برجام بر روی کاغذ از امنیت آمریکا در برابر جنون هسته‌ای حمایت کند، اما درعمل برجام باعث رسیدن ایران به آستانه دستیابی به سلاح هسته‌ای شد.

* ما شواهد غیرقابل انکاری داریم که وعده‌های ایران دروغ بود. هفته گذشته اسراییل اسنادی را نشان می‌داد ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای بوده است.
* می خواهم دنیا را از تلاش هایمان برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای آگاه کنم. حکومت ایران پیشتاز حمایت از تروریسم است.
* حکومت ایران هرج و مرج و تروریسم را با غارت منابع ملت و کشور خودش مورد حمایت قرار داده است.
* دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا ساعاتی پیش به مذاکره محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با جان کری، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در توییتر به تندی واکنش نشان داد.
* ترامپ در توییتر خود خود نوشت جان کری نمی‌تواند این واقعیت را انکار کند که او فرصت داشت اما این فرصت را به باد داد.
* ترامپ افزوده، جان از مذاکرات کنار بکش، تو به کشورت آسیب می‌رسانی.

ذوالنور: ایران فعالیت هسته‌ای خود را شدت می‌دهد
[ساعت ۲۰:۱۵]: مجتبی ذوالنور رئیس کمیته هسته‌ای کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران گفته ایران در اولین واکنش به خروج آمریکا از برجام، ایران به سرعت غنی سازی اورانیوم را تا هر درصد که لازم باشد، از سر می‌گیرد.
او گفته ما در گام اول سه اقدام را انجام می دهیم: “در گام نخست نصب سانتریفیوژها را به هر تعداد و میزانی که نیازمان باشد، افزایش می‌دهد. دوم ما به‌سرعت انباشت اورانیوم غنی‌سازی‌شده و مصرف آن را به هر حجم و تناژی که در مقاصد صلح‌آمیز نیازمان باشد، افزایش خواهیم داد و سوم اینکه پس از خروج ترامپ از برجام چون دیگر برجامی وجود ندارد و ما در غنی‌سازی محدودیتی نخواهیم داشت، اورانیوم را تا هر درصدی که مقاصد صلح‌آمیز ما اقتضا کند، غنی‌سازی خواهیم کرد.”

نامه نمایندگان مجلس به علی خامنه‌ای
[ساعت ۲۰:۱۰]: شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی از اقدام احتمالی خود در واکنش به خروج آمریکا از برجام سخن گفته‌اند.
در این نامه گفته شده: «برجام نتیجه تلاش‌های پیگیر دولت و دستگاه دیپلماسی متعهد کشور است واگر قرار باشد ملت ما از دستاوردها و منافع آن محروم بماند قطعاً مجلس شواری اسلامی، دولت را مکلف خواهد کرد با اقدام متقابل و سخت، دشمن را از عهدشکنی پشیمان سازد».

ترامپ پیشنهاد اروپا برای اصلاح برجام را رد کرد
[ساعت ۱۹:۵۵]: 
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به همتایان اروپایی خود گفته است: دونالد ترامپ تفاهم حاصل شده میان اروپایی ها با مذاکره کنندگان آمریکایی در مورد اصلاح احتمالی برجام را رد کرده است.
به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه آمریکا در تماس با همتایان خود از این سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا، از تلاش آنها برای دستیابی به فرمولی برای متقاعد کردن ترامپ به ماندن در برجام تشکر کرد، اما مشخصا گفت که رئیس جمهوری آمریکا خواستار در پیش گرفتن مسیری متفاوت است.

دولت ترامپ به کنگره اطلاع داده است
[ساعت ۱۹:۴۰]: 
یک نماینده کنگره آمریکا گفته است، مقام‌های دولت ترامپ به نمایندگان کنگره اطلاع داده‌اند که رئیس جمهور آمریکا تصمیم به خروج از  توافق‌نامه هسته‌ای به ایران گرفته است.

واکنش تند ترامپ به جان کری
[ساعت ۱۸:۳۰]: دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا به مذاکره محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با جان کری، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در توییتر به تندی واکنش نشان داد.
ترامپ در توییتر خود خود نوشت جان کری نمی‌تواند این واقعیت را انکار کند که او فرصت داشت اما این فرصت را به باد داد. ترامپ افزوده، جان از مذاکرات کنار بکش، تو به کشورت آسیب می‌رسانی.

ترامپ به مکرون گفته از برجام خارج می‌شود
[ساعت ۱۸]:
 ظاهرا آخرین تلاش اروپایی‌ها برای جلوگیری از خروج ایالات متحده آمریکا از برجام بی‌نتیجه مانده است. روزنامه نیویورک‌تایمز نوشته است دونالد ترامپ، بعد از ظهر سه‌شنبه به وقت واشنگتن (شب سه‌شنبه به وقت اروپا و ایران) خروج خود را از برجام اعلام خواهد کرد.

به نوشته نیویورک‌تایمز، رئیس جمهور آمریکا این تصمیم خود را روز دوشنبه ۷ مه در یک گفت‌وگوی تلفنی به اطلاع امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه رسانده است. نیویورک‌تایمز این گزارش را به نقل از یک فرد مطلع از محتوای گفت‌وگوی تلفتی ترامپ و مکرون منتشر کرده است.

با خروج آمریکا از برجام، ممکن است بخشی یا همه تحریم‌های آمریکا علیه ایران که با آغاز اجرای این توافق‌نامه به حال تعلیق درآمده بود، دوباره فعال ‌شوند. از آنجمله است ایجاد محدودیت برای فروش نفت ایران.

کارشناسان می‌گویند اگر دولت آمریکا بار دیگر بر تحریم فروش نفت ایران اصرار ورزد ممکن است فروش نفت ایران، به ویژه به اروپا به مخاطره بیافتد. ایران روزانه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه نفت به اروپا صادر می‌کند. اما رفتار دولت‌های اروپایی با برجام پس از خروج آمریکا در این زمینه تعیین‌کننده است و ممکن است ایران با حمایت دولت‌های اروپایی بخش عمده خریداران اروپایی نفت خود را حفظ کند.

علت عجله ترامپ برای اعلام تصمیم خود
رئیس جمهور آمریکا قرار بود بعد از ظهر روز شنبه ۱۲ مه تصمیم خود درباره برجام را اعلام کند. اما او دوشنبه شب در توئیتی اعلام کرد منتظر ۱۲ ماه مه نمی‌ماند و سه‌شنبه ۸ مه موضع آمریکا را اعلام خواهد کرد.

گفته می‌شود ترامپ پس از آن که مطلع شد که جان کری، وزیر امور خارجه دوره باراک اوباما،  در حال مذاکره‌ و لابی‌گری با نمایندگان و سناتورهای آمریکا برای نجات برجام است، تصمیم گرفت زودتر از موعد مقرر تصمیم خود را اعلام کند.

هم‌زمان با لابی‌گری جان کری برای نجات برجام، جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز در آمریکا بود و گفته می‌شود دیدار یا دیدارهایی نیز بین او و جان کری صورت گرفته است.

دویچه وله

 

Print Friendly, PDF & Email