وقتی آبی آسمان خردلی می شود

معضل آلودگی هواوقتی توی خانه ات نشستی و حس می کنی تنفس برایت مشکل است، وقتی آبی آسمان خردلی می شود و مردم ماسک زده به کوچه و خیابان می آیند، وقتی دو قدم جلوتر را به
سختی می بینی و از چشمهایت اشک می ریزد، یعنی باز میهمان های ریز و کوچک از راه رسیده اند که چند روزی لنگر بیندازند. خو کرده ایم دیگر به حضورشان؛ بخشی از زندگی روزمره مان شده اند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه كرمانشاه، فصل برف و باران که می گذرد و تابستان نزدیک می شود، وضعیت ما مرزنشین ها همین است. توی همین روزهاست که بازار همایش ها و نشست ها با موضوع گرد و غبار داغ می شود و تلویزیون را که روشن می کنی در هر شبکه ای مسئولین در حال تاکید بر لزوم مبارزه با این پدیده شوم و همکاری کشورهای منطقه برای حل آن هستند.

نگاهی که به آمارها می اندازیم، می بینیم در سه ماهه اول امسال ۱۷ روز استان ما میزبان این میهمان های ناخوانده بوده است. سال گذشته نیز طی ۷۵ روز با حضورشان دست و پنجه نرم کرده ایم. می گویند ۷۰ درصد این گرد و غبار از کشور عراق و مابقی از سوریه و عربستان وارد ایران می شود.

به نظر می رسد دست روی دست گذاشتن دردی را دوا نمی کند و تا خود دست به کار نشویم کسی دلش به حال ما نخواهد سوخت. بهتر نیست تا آسیب ها و پیامدهایش بیش از این دردسر ایجاد نکرده، راهکار عملی و موثری بیندیشیم و مبارزه با پدیده گرد و غبار را هم در کنار باقی کارها در اولویت قرار دهیم؟

مضرات گرد و غبار انکار شدنی نیست، پیامدهای فیزیولوژیکی طولانی مدت آن هم که سال ها بعد مشخص می شود. از تاثیر منفی ریزگردها بر محیط زیست و فضاهای سبز که بگذریم نوبت به اثر آن در بخش کشاورزی و صنعت و اقتصاد می رسد. هربار که گرد و غبار می رسد بخشی از زحمت چندین ماهه کشاورزان و محصول باغات و مزارع را از دست می دهیم و دستمان از نعمتهای خداوند کوتاه می شود.

در این روزها، کسی رغبت نمی کند ریه هایش را به این هوای مسموم بسپارد و برای بازدید از مراکز تفریحی و فرهنگی از خانه خارج شود. گردشگران هم مسلما شهرهای خوش آب و هواتر را برای گذران اوقات خود انتخاب می کنند و ما می مانیم و رکود درآمدهای حاصل از بخش های گردشگری.

سرمایه گذاران هم طرح های خود را در شهری که هر روز آب و هوایش درگیر میهمان های مزاحم و کوچک عراقی است اجرا نمی کنند و همین ذرات ریز و سبک گرد و غبار چرخ های سنگین توسعه اقتصاد استانمان را كند كرده است.

در چنین روزهایی، اوضاع بازاریان و کسبه هم كم رونق است و مغازه دارانی که برای تامین هزینه خانواده خود این آلودگی را به جان می خرند و دکان و بازار را باز نگه می دارند گاهی دست خالی به خانه بر می گردند.

در بیان راهكارهای رفع مشكل گرد و غبار استان كرمانشاه، یکی از مالچ پاشی می گوید و دیگری جنگل کاری در بیابان های سرزمین عربی را راهکار موثر می داند.

به نظر می رسد برخی مقامات مسئول به حضور مداوم ریزگردها در شهرهای مرزی عادت کرده اند و اولویت های دیگری در دستور كار دارند اما باید گفت این ماییم که روزهای بهار و تابستان را مه گرفته و غبار آلود تجربه می کنیم. این ماییم که هر روز طعم گس خاک گلوهامان را می سوزاند.

گزارش از فاطمه کمانی، خبرنگار ایسنای منطقه كرمانشاه