پروژههای یونسکو در بنبست بحران مالی
ایالات متحده آمریکا، بیش از ۲۲ درصد از بودجهی سازمان فرهنگی یونسکو را تامین میکند. با پذیرش فلسطین به عنوان عضو یونسکو، پرداختهای امریکا، و در پی آن اجرای بسیاری از پروژههای این سازمان بینالمللی متوقف شده است.ایالات متحده آمریکا، یک پنجم بودجهی کل سازمان فرهنگی یونسکو را که بالغ بر ۷۲ میلیون دلار است، تامین میکند. از آنجا که ۱۰۷ کشور عضو این سازمان، در ۳۱ اکتبر ۲۰۱۱ فلسطین را به عنوان ۱۹۵ ـ مین عضو خود پذیرفتند، آمریکا و اسراییل پرداخت سهم خود را به صندوق این سازمان متوقف کردند.در این رایگیری آلمان نیز از جمله کشورهایی بود که به عضویت فلسطین در یونسکو رای منفی داد. این کشور ولی به پرداختهای خود همچنان پایبند است و به گفتهی یکی از سخنگویان وزارت امورخارجه، برای جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر، حتی “زودتر از موعد سهم خود” را پرداخته است.
سازمان یونسکو، تا پایان امسال، مبلغی معادل ۱۴۴ میلیون دلار کسری بودجه دارد. این کسری، با احتساب ۴۰ میلیون دلاری است که نروژ و عربستان سعودی برای جبران کمبود بودجه به “صندوق ویژه” این سازمان که برای موارد اضطراری در نظر گرفته شده است، پرداخت کردهاند.
مقامات یونسکو کوشیدند با کاستن از شمار کارکنان خود، از پیامدهای منفی این کسری بودجه برای طرحهای در دستاجرای سازمان بکاهند. به گفتهی مدیر کل یونسکو: «تاثیر این اقدامات ولی بسیار محدود بوده است.»
دشواری انجام وظیفه
یونسکو تنها سازمان حفظ “میراث فرهنگی” بشریت نیست. طبق اساسنامهی این سازمان، گسترش “آموزش، دانش و فرهنگ” در سراسر جهان و حفظ و حمایت از “اجرای عدالت، حقوق بشر و آزادیهای اساسی” نیز از وظایف این تشکیلات است. ایرینا بوکووا در مصاحبهای با نیویورک تایمز گفت: «تقریبا اجرای همهی پروژهها بهخاطر کاهش بودجه با مشکلات زیادی روبرو شدهاند.»
طرحهای ایجاد سیستم آبرسانی در عراق و برخی از فعالیتهای “کمیسیون میاندولتی اقیانوسشناسی”، از جملهی این پروژهها هستند. “کمیسیون میاندولتی اقیانوسشناسی” از جمله، وظیفهی هماهنگسازی سیستمهای هشداردهندهی سونامی در سراسر جهان را بر عهده دارد.
طرحهای یونسکو در جهت کمک به ریشهکن کردن فقر، گسترش آموزش و آزادی بیان در کشورهای عربی، نیز از دیگر پروژههای “آسیب دیدهی” این سازمان است: آموزش روزنامهنگاران تونسی برای پرداختن به اخبار انتخابات، یکی از مهمترین اقدامات این سازمان بود. قرار بود بررسی، تغییر و “تصحیح” کتابهای درسی کودکان از تعصبات و خصومتهای فرهنگی، مذهبی یا ضد غربی ـ شرقی که چندی پیش با حمایت ایالات متحده آمریکا در عراق پیاده شد، در کشور لیبی نیز انجام شود. چگونگی اجرای این طرح هنوز قطعی نیست. علاوه بر آن، حفاظت از میراث فرهنگی، جلوگیری از سرقت اموال تاریخی، صادرات غیرقانونی، قاچاق آثار باستانی از کشورهایی همچون لیبی، مصر و تونس، نیز از جمله طرحهایی ست که یونسکو به دلیل کسری بودجه، قادر نیست آنها را به طور کامل پیاده کند.
ایرینا بوکووا معتقد است، پیامدهای عدم انجام این طرحها تنها دامن کشورهای عربی را نمیگیرد. به گفتهی او آمریکا نیز در این رابطه متحمل زیان میشود و فرصت “برقراری تماس و گفتوگو با مسلمانان کشورهای عربی را، به ویژه در بارهی برقراری روابط دموکراتیک” از دست میدهد. ایرینا بوکووا: «باعث تاسف است که حالا، وقتی ما از ارزشهای آزادی و دموکراسی با مردم این کشورها صحبت میکنیم، آمریکا درکنار ما نیست. چون فکر میکنم این ارزشها برای مردم آمریکا از اهمیت زیادی برخوردار است.»
دویچه وله چهارشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۱ – ۳۱ اکتبر ۲۰۱۲