سخنان چند روز اخير حسن روحانی و واکنشها

روحانی در يزد: مهم‌ترين مسئله در مبارزه با فساد، شفافيت است

شرق: ميدان اميرچخماق يزد، روز گذشته میهمان رئيس‌جمهور بود. حسن روحاني نيز در سخنراني خود از فسادهاي ميلياردي گفت و از قوه قضائيه خواست ماجراي دو ميليارددلاري را که در دولت احمدي‌نژاد از سوی دولت آمريکا بلوکه شد پيگیري کند. او همچنين گفت مهم‌ترين مسئله در مبارزه با فساد، شفافيت است و درآمدها و فعاليت‌هاي شرکت‌ها و کار نهادها بايد کاملا روشن باشد و مشخص باشد که چه چيزي از بودجه بيت‌المال مصرف کرده‌اند.‌به گزارش ايسنا، روحاني با تأكيد بر اينکه همه با شفافيت و عزم راسخ با فساد در جامعه مبارزه کنيم، گفت: «ما در زمينه مبارزه با فساد نبايد نه جناح و نه حزب را بشناسيم، بلکه همه مردم و جناح‌ها خواستار مبارزه با فساد به صورت شفاف هستند».
او افزود: «از قوه قضائيه مي‌خواهم حالا که با فسادهاي ميليوني و ميلياردتوماني برخورد مي‌کند، مبارزه با فساد ميليارددلاري را نيز براي مردم توضيح دهند؛ هنوز بعد از چند سال براي ما روشن نيست؛ آقايي دو ميليارد و ۷۰۰ ميليون دلار پول اين مردم را خورده و او را دستگير و حکم اعدام براي او صادر کردند و الان نيز اين فرد در زندان است اما آن پول کجا رفته است؟».  اشاره رئيس‌جمهور به بابک زنجاني است که به دنبال شکايت وزارت نفت از او در سال 95 به اعدام محکوم شده است.‌رئيس‌جمهوري همچنين با طرح اين پرسش‌ که چرا درباره آنهايي که در اين پرونده نقش داشته‌اند، براي مردم توضيح داده نمي‌شود؟ ادامه داد: «من از همه مسئولان مي‌خواهم اين دو ميليارد و ۷۰۰ ميليون دلار را براي مردم شفاف کنند؛ اين پول نفت، خزانه و بيت‌المال بوده است».

ماجراي پولي که به حلقوم آمريکا رفت
روحاني با درخواست از همه مسئولان و ارگان‌ها نسبت به رسيدگي به وضعيت دو ميليارد دلار پولي که به گفته او به حلقوم آمريکا رفت و دولت قبل ۱۰ ماه وقت داشت آن را از حلقوم آمريکا درآورد، اما دست روي دست گذاشت، گفت: «چند سال پيش شوراي عالي امنيت ملي تصويب کرد که قوه قضائيه بايد به‌سرعت به اين پرونده رسيدگي کند و تا امروز خبري نشده است؛ ما مي‌خواهيم پرونده دو ميليارددلاري براي مردم روشن شود. اگر امروز، روز مبارزه با فساد است، فساد ميليارددلاري را براي مردم توضيح دهيد تا مردم خوشحال شوند و بدانند عزم امروز ما براي مبارزه با فساد جزم است».

اما ماجراي دو ميليارد دلار چيست؟ ايسنا
در‌اين‌باره نوشت: در سال 86  از محل فروش نفت، دولت احمدي‌نژاد مقاديري اوراق بهادار از طريق يک کارگزار لوکزامبورگي به نام «کلير استريم» خريداري کرد. اين کارگزار بخشي از اين اوراق را در اروپا و بخش ديگري را به‌صورت فيزيکي در «سيتي بانک» نيويورک نگهداري مي‌کرده است. از آنجايي که بر اساس قوانين داخلي ايالات متحده آمريکا هر‌گونه استفاده از دلار در نظام بانکي در هر کجاي جهان نيازمند اخذ مجوز لازم از نظام بانکي آمريکاست، در آن زمان بانک‌هاي ايران از طريق يک نوع همکاري با عنوان «U-Turn» با بانک‌هاي بين‌المللي غيرآمريکايي، بدون داشتن ارتباط مستقيم با سيستم بانکي آمريکا از خدمات دلاري بهره مي‌بردند. پس از اعمال محدوديت‌هاي جديد آمريکا عليه ايران در آبان ۸۷ و بر اساس مصوبه وزارت خزانه‌داري آمريکا استفاده بانک‌هاي ايراني از اين خدمت ممنوع شد.
طبق گفته علي طيب‌نيا، وزير پيشين امور اقتصاد و دارایي، از اواخر پاييز سال 86 کارگزار لوکزامبورگي به ايران اخطار و اعلام مي‌کند  نمي‌تواند امنيت منابع را تأمين کند و بهتر است ‌ منتقل شود. در آن زمان حدود ۲۲۰ ميليون دلار از اين اوراق قرضه به فروش مي‌رسد و منابع آن به داخل کشور منتقل مي‌شود. ايران حدود ۱۰ ماه بعد از اعلام کارگزار لوکزامبورگي، فرصت داشته تا بقيه اوراق قرضه را پس از فروش به داخل کشور منتقل کند، اما بنا بر دلايلي از جمله مناسب‌نبودن شرايط بازار اقدامي براي به فروش‌رساندن بقيه اين اوراق انجام نشد. طيب‌نيا در اسفند 95 در‌اين‌باره گفته بود ظاهرا آن‌طور که به بنده گفته شده است، اين استنباط وجود داشته که چون اين منابع متعلق به بانک مرکزي بوده و متعلق به دولت نبوده است، بنابراين امکان توقيف آنها وجود ندارد.
با اجراي مصوبه وزارت خزانه‌داري آمريکا در زمينه ممنوعيت مبادلات دلاري (U-Turn) با ايران پس از آبان ۸۷، بانک‌هاي آمريکايي از نقل و انتقال وجوه دلاري و تبادلات دلاري با ايران منع شدند. در سال 91 نيز خزانه‌داري آمريکا تمام دارايي‌هاي ايران را عمومي اعلام کرد و دستور توقيف دارايي‌هاي ايران در آمريکا صادر شد. دادگاه عالي آمريکا نيز دي‌ماه ۱۳۹۴ با ادعاي نقش‌داشتن ايران در حادثه بمب‌گذاري در مقر تفنگ‌داران آمريکايي در بيروت در سال ۱۹۸۳، به کنگره و دولت اين کشور اجازه داد که به هزارو 300 آمريکايي از محل دارايي‌هاي توقيف‌شده ايران در اين کشور، مجموعا دو ميليارد دلار غرامت بپردازد. اين حکم در ارديبهشت ۱۳۹۵ توسط ديوان عالي آمريکا تأييد شد.

رقم‌ها را مورد به مورد در استان‌ها اعلام مي‌کنم
روحاني در ادامه سخنراني خود، با اشاره به اينکه بايد پرونده ۹۴۷ ميليون دلاري و وضعيت نهادهايي که بيش از ۷۰۰ ميليون دلار بدهکاري دارند براي مردم توضيح داده شود، گفت: «وزير نفت را مسئول مي‌کنم که پرونده ۷۰۰ ميليون دلار پول نفت را براي مردم توضيح دهد و رئيس بانک مرکزي را مسئول مي‌کنم که درباره پرونده دو ميليارد دلاري براي مردم توضيح دهد. دستگاه‌هاي نظارتي را مسئول مي‌کنم تا درباره پرونده ۹۴۷ ميليون دلاري به مردم توضيح دهند».
او افزود: «فساد دانه‌درشتان کجاست؟ چرا به اين پول‌ها رسيدگي نمي‌کنند؟ با بردن چند نفر به دادگاه و تبليغ و سروصداکردن سر مردم کلاه نمي‌رود. بايد بيان شود در اين پرونده‌ها چه کساني مسئول بوده‌اند؟ قضات و دادستان‌هاي شريف نترسند و به اين جناح و آن جناح نگاه نکنند. من مورد به مورد در استان‌هاي مختلف اين رقم‌ها را براي مردم اعلام مي‌کنم، بايد توضيح داده شود که اين پول‌ها کجا رفته است».‌روحاني با اشاره به اينکه عده‌اي که کمي بداخلاقي دارند، در ماه‌هاي گذشته اعلام کردند دولت با ارز چهارهزارو 200 توماني ۱۸ ميليارد دلار را در سال ۹۷ بر باد داده است، گفت: «به رئيس بانک مرکزي دستور دادم تمام پول‌هايی را که داده رفته است، فهرست کرده و اعلام کند. به بانک مرکزي مي‌گويم نامه‌اي را که در اين زمينه آماده کرده‌ام، منتشر کنند تا مردم مطلع شوند. يک عده افراد نه اخلاق و نه ايمان مي‌شناسند و نه منافع ملي را بلدند».
او افزود: «از اين مبلغي که گفته مي‌شود ۷.۳ ميليارد دلار کالاهاي اساسي مورد نياز کشور از جمله جو، ذرت، کنجاله و اقلام دارويي و پزشکي وارد کشور شده است. ۱۲ ميليارد دلار ديگر هم کالا به کشور وارد شده که ليست آنها مشخص است و همه آنها تسويه‌حساب شدند، يک ميليارد دلار اختلاف حساب است که تعزيرات حکومتي در حال رسيدگي است. البته اين رقم از ۱۸ ميليارد دلاري که اشاره شد بيشتر است. مردم بدانيد در اين دولت يک ريال يا يک دلار هم گم نمي‌شود. آن در دوران گذشته بود که ميلياردها گم شد و هنوز آن را پيدا نکرده‌ايم».

اعتراض به رئيس‌جمهور
در حاشيه سخنراني روحاني عده‌اي با سردادن شعارها و دردست‌داشتن پلاکاردهايي که روي آنها گله‌مندي صنفي درج شده بود، انتقادهايي را به سياست‌هاي اقتصادي دولت مطرح کردند. رئيس‌جمهور نيز در پاسخ به اين مطالبات، در بخشي از سخنان خود تأكيد کرد هرکس در اين کشور دستش به فساد آلوده باشد، بايد با او برخورد شود. او در واکنش به معترضان گفت: «اختلاف و فاصله، خواست آمريکا است؛ نگذاريم خواست آمريکا از حنجره عده‌اي معدود بلند شود». روحاني در پايان نيز با گراميداشت ياد و خاطرات آيات سيدکاظم يزدي، شيخ عبدالکريم حائري‌يزدي، محقق‌داماد، مرتضي حائري، صدوقي و سيدروح‌الله خاتمي، گفت: «سلامي مي‌کنم به فرزند برومند آيت‌الله خاتمي، حجت‌الاسلام والمسلمين سيدمحمد خاتمي».

شرق

******

رئيس‌جمهور در کرمان: منافع ما در ماندن در برجام است

شرق: رئيس‌جمهوري روز گذشته به استان کرمان رفت. حسن روحاني برخلاف سخنراني روز يکشنبه خود در يزد که درباره فسادهاي ميليوني و ميلياردي گفته بود، ترجيح داد به دستاوردهاي دولت اشاره کند و بگويد اگر برجام را نگه داريم، سال آينده تحريم تسليحاتي ايران برداشته مي‌شود و ما مي‌توانيم به‌راحتي هم سلاح بخريم و هم بفروشيم.
او در مراسم افتتاحيه پروژه فولاد شهرستان بافت، گفت: «هر زمان بتوانيم چنين کارخانه‌اي را به ثمر برسانيم که سالانه ۸۰۰ هزار تُن آهن اسفنجي به ما بدهد، جاي خوشحالي دارد؛ اما اين کار در زمان تحريم و فشار انجام شده است که هر‌يک از اين طرح‌هاي بزرگ ضربه‌ای کاري به بدخواهان در سراسر دنياست. ايران مقتدر، توانمند و عالم با جوانان غيور و دانشمند و پرتلاش مي‌بينيم هر روز قدم جديدي را بر‌مي‌دارد».
روحاني افزود: «اينکه مي‌گوييم عزت ملي را بايد حفظ کرده و در برابر ابرقدرت‌هاي دنيا بايستيم، فقط در عمل امکان‌پذير است، شعار ما را به جايي نمي‌رساند. اساس کار تلاش عملي و توانمندي را به ظهور رساندن است».
او با بيان اينکه هميشه بر سختکوشي، تلاش و تعامل با دنيا تأکيد دارم، گفت: برخي فکر مي‌کنند اگر با دنيا حرف بزنيم، دست‌هاي ما از توان مي‌افتد. ما فولاد توليد، مصرف و به دنيا صادر مي‌کنيم و در نفت نيز همين‌گونه است. مگر مي‌شود کشوري در مسير پيشرفت قرار بگيرد و منزوي باشد؟».
رئيس‌جمهور گفت: «کساني که مي‌گويند تعامل نکنيم، معناي کلام‌شان را خوب هضم نکرده‌اند. تعامل نکنيم؛ يعني منزوي شويم. دشمنان ما مي‌خواهند منزوي شويم. ما سر هر ميز مذاکره‌اي که براي منافع ملي ما لازم باشد، مي‌نشينيم و با افتخار حرف مي‌زنيم».
روحاني افزود: «قدرت ديپلماسي و قدرت علم و حرف‌زدن براي ما افتخار است و قرآن به پيامبر ما فرمود از طريق علم، درايت، منطق، حکمت، پند، موعظه و مجادله به بهترين شکل به اسلام دعوت کن و اگر اسلام را بخواهيم معرفي کنيم، راهش اين است».
او با اشاره به اينکه ما قدرت حکمت داريم و حکيمان بزرگ در اين کشور در زمينه‌هاي مختلف داريم و هم مقاومت کرديم و هم از توانمندي دنيا استفاده مي‌کنيم، عنوان کرد: «تحريم آمد و بخش‌هايي را بايد خارجي‌ها براي ما راه‌اندازي مي‌کردند که اکنون خودمان راه‌اندازي مي‌کنيم».
رئيس‌جمهور با اشاره به اينکه ما خطوط قرمزي داريم، گفت: «خط قرمز ما اين است که حقوق ما محفوظ بماند و در مسيري که حرکت مي‌کنيم، عزت ملي ما محفوظ بماند و اينکه بنشينيم و براي منافع ملي در چارچوب عزت ملي حرف بزنيم، چيزي است که خداوند به ما امر کرده و راه ما بوده و پيامبر ما با همه حرف مي‌زد و پيمان مي‌بست و با کفار پيمان مي‌بست و پيمان را مي‌شکستند، دوباره پيمان مي‌بست؛ راه اين است و کسي که پيمان مي‌شکند، ضرر مي‌کند».
او افزود: «کسي که پاي عهد ايستاده، هميشه پيروز ميدان است و موفق است؛ پس کار شما به معناي مقاومت ملت و مفهوم ايستادگي واقعي و به معناي آباداني کشور است».
رهبري گفتند هاشمي رئيس مجلس شود
همچنين حسن روحاني در جمع مردم رفسنجان، گفت: «شهيد دکتر باهنر و مرحوم آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني دو چهره شاخص اين شهر هستند. چهره‌هايي سرآمد بودند، قبل از انقلاب آيت‌الله هاشمي را مي‌شناختم و بعد از انقلاب در نهادهاي مختلف از مجلس و مجمع تا شوراي امنيت ملي با ايشان بودم و در طول اين مدت سياست‌مداري، واقع‌بيني و خوش‌بيني اين مرد براي همه مردم ايران، مردم منطقه و سراسر جهان را ديدم. همه مردم ايران، منطقه و جهان اين چهره خدوم را مي‌شناسند».
رئيس‌جمهور افزود: «مرحوم آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني يک روشنفکر ديني بود. عالم روشنفکر يک گام پيش‌تر شرايط جامعه را مي‌بيند. آيت‌الله شهيد بهشتي و آيت‌الله شهيد مطهري عالم روشنفکر بودند. روشنفکران عالماني هستند که پيش‌رو را مي‌بينند. فقط زمان حال را نمي‌بينند. آن زمان که در حوزه علميه قم نوشتن مقاله و مجله علامت مثبتي نبود، آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني مجله تشيع را در دهه 30 بنيان‌گذاري کردند. به قلم شهيد آيت‌الله بهشتي در اين مجله نوشته‌هايي هست».
او گفت: «هفته‌اي يک شب در محضر شهيد بهشتي، مقام معظم رهبري و آيت‌الله هاشمي سه‌شنبه‌‌شب‌ها جلساتي داشتيم و درباره مسائل کشور صحبت مي‌کرديم. وقتي مجلس شوراي اسلامي تشکيل شد، نظر قاطع اين بود که مقام معظم رهبري رئيس مجلس شوند. خود آقا نظرشان اين بود و استدلال کردند آقاي هاشمي رئيس مجلس شوند. ايشان 9 سال اين مجلس را اداره کرد».

تندروها مشکل ايجاد مي‌کنند
روحاني با بيان اينکه آيت‌الله هاشمي يک مدير بزرگ بود، افزود: «مرحوم آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني درس مهمي را در مسير سياسي کشور به همه ياد داد و آن ميانه‌روي و اعتدال بود. در جامعه ما افکار و سليقه‌هاي مختلف وجود دارد، اين‌طور نيست که همه مثل هم بينديشيم. در اينکه چه راهي را انتخاب کنيم و کدام راه ما را به مقصد مي‌رساند اختلاف‌نظر هست. در يک جمعيت هشتاد‌وخرده‌اي‌ميليوني اختلاف‌نظر وجود دارد. در اين ميان تندروها ما را با مشکل روبه‌رو مي‌کنند. آن راه ميانه‌اي که قرآن به ما دستور مي‌دهد اين است که ما شما را امت ميانه‌رو قرار داده‌ايم. اعتدال‌گرايي معتدل‌بودن در عين اهميت به آرمان‌ها بايد در نظر گرفته شود».
او با اشاره به خروج آمريکا از برجام عنوان کرد: «در اين شرايط عده‌اي گفتند شما هم بلافاصله از برجام خارج شويد، عده‌اي گفتند در هر شرايطي در توافق بمانيد و عده‌اي هم گفتند راه بينابين انتخاب کنيد که ما همين راه بينابين را انتخاب کرديم. ما با ادامه برجام سال آينده به يک هدف بسيار بزرگ سياسي، امنيتي و دفاعي مي‌رسيم. سال‌هاست خريد سلاح از طرف ايران طبق قطع‌نامه سازمان ملل ممنوع است و ما نمي‌توانيم سلاح خود را بفروشيم، اما اگر برجام را نگه داريم، سال آينده تحريم تسليحاتي ايران برداشته مي‌شود و ما مي‌توانيم به راحتي هم سلاح بخريم و هم بفروشيم».
رئيس‌جمهور ادامه داد: «امروز مي‌توانيم از توافق خارج شويم، اما قطع‌نامه‌هاي شوراي امنيت عليه ايران بازمي‌گردد، منافع ما در ماندن در برجام است، ما برجام را حفظ مي‌کنيم، اما درعين‌حال پله‌پله تعهدات خود را کاهش مي‌دهيم. نمي‌شود ما صددرصد تعهدات خود را اجرا کنيم، ولي طرف مقابل آن را اجرا نکند». روحاني با بيان اينکه امروز شرايط ما در توان هسته‌اي نسبت به هر زماني بهتر است، گفت: «ما در اين سال‌ها تحقيقات خود را ادامه داديم و تعداد سانتريفيوژهاي کشور از 5 نوع به 15 نوع رسيده است. ما توافق را حفظ مي‌کنيم و حقوق مردم را پاس داشته و تسليم فشار دشمن نمي‌شويم. اين مسير يک مسير تعامل است. ما دست روي دست نگذاشتيم و چشم اميدمان به بيرون از مرزها نيست. اميد ما اول به خداوند و بعد دست پربرکت و پرتوان ملت ايران است».

ترامپ فکر ي به حال سر خود بکند
او ادامه داد: «آمريکا بداند با تحريم‌ها اين ملت بزرگ را نمي‌تواند به زانو دربياورد. ما با همه توان در برابر دشمنانمان مي‌ايستيم. ما کار خلافي نکرديم. حاضر نيستيم در برابر دستورات شما سر فرود بياوريم. به ما اعتراض مي‌کنيد چرا فردو را افتتاح کرديم؟ چرا آب سنگين اراک را راه انداخيتم؟ هر روزي که شما به همه تعهداتتان عمل کرديد، ما هم به تعهداتمان عمل مي‌کنيم، تعهد يک‌جانبه که نمي‌شود».
رئيس‌جمهور گفت: «آن آقا در کاخ سفيد مي‌گويد در برجام سر ما کلاه رفت، مگر دولت نداشتيد؟ مگر وزير خارجه و حقوق‌دان نداشتيد؟ اين چه‌جور سري است؟ يک فکري به حال سرتان بکنيد. تقصير ما چيست؟ دو سال مذاکره کرديم، چانه زديم، حالا مي‌گويد سر ما کلاه رفته است؟ خوشبختانه همه، اروپايي‌ها، حتي دوستانشان، ژاپني‌ها و کشورهاي همسايه‌شان از ما حمايت کردند».

*****

واکنش‌ها: پیچ تند روحانی

 سخنان چند روز اخير حسن روحاني در شهرهاي مختلف واکنش‌هاي متفاوتي را به‌همراه داشت که شايد بتوان گفت مواجهه انتقادي با صحبت‌هايش بيش از واکنش‌هاي مثبت بود. فارغ از تحليل محتواي اظهارات رئيس‌جمهور و درست يا نادرست‌بودنش‌بودن، از مخالفت‌هاي عديده با او چنين به نظر مي‌رسد که حسن روحاني بعد از گذشت بيش از شش سال از رياست‌جمهوري‌اش ديگر سرمايه اجتماعي سال 92 را ندارد. از سوي ديگر با بالاگرفتن انتقادهاي اصلاح‌طلبان به عملکرد دولت، بخش‌هاي زيادي از جبهه اصلاحات رسما اعلام کرده‌اند که ديگر با نيروهاي غيراصلاح‌طلب ائتلاف نخواهند کرد. از پس اين مهم اين پرسش مطرح مي‌شود که در شرايطي که نيروهاي حمايت‌کننده روحاني يعني اصلاح‌طلبان از او دوري مي‌کنند و بخش‌هاي زيادي از اصولگرايان نيز نقدهاي تندوتيزي به دولت مطرح مي‌کنند؛ اکنون پايگاه سياسي حسن روحاني کجاست؟ ديگر آنکه برخي باور دارند که حسن روحاني خاصه در دور دوم رياست‌جمهوري‌اش تا حدي سعي کرد به خوانش رسمي نزديک شود که همين عامل هم بحث‌هايي درباره نوع سياست‌ورزي روحاني مطرح کرد. با مجموع اين موارد مي‌توان در سه ‌حوزه مناسبت حسن روحاني با حاکميت و سرمايه اجتماعي و پايگاه سياسي را در قالب پرسش‌هايي مطرح کرد که محمد سلامتي، محمدصادق جوادي‌حصار، صادق زيباکلام و عبدالله ناصري به آنها پاسخ داده‌اند.

محمد سلامتي: راه اعتدال ادامه مي‌يابد
محمد سلامتي باور دارد که حسن روحاني به بخش عمده‌اي از مطالبات مردم در حوزه سياست داخلي و سياست خارجي جامه عمل پوشاند، اما در زمينه‌هاي اقتصادي ضعيف عمل کرد. او درباره چگونگي مواجهه سرمايه اجتماعي روحاني بعد از اين سال‌ها به «شرق» گفت: «آقاي روحاني توانست در زمينه سياست داخلي تحولات مهمي را ايجاد کند و در زمينه سياست خارجي هم تيم ديپلماسي دولت به بهترين شکل ممکن عمل کرد، اما در حوزه اقتصادي نتوانست آن‌طورکه انتظار مي‌رفت عمل کند. من باور دارم که سرمايه اجتماعي او تغييري نکرده است؛ مشخصا آنکه اصلاح‌طلبان هنوز هم از او حمايت مي‌کنند، زيرا شرط انصاف نيست که او را رها کنند. از سوي ديگر منش آقاي روحاني، وجه اعتدال‌گونه دارد، علاوه بر اصلاح‌طلبان بخش‌هايي از اصولگرايان که با نگاهي منطقي به عرصه سياست مي‌نگرند، از او حمايت مي‌کنند».
سلامتي در پاسخ به اين پرسش که آيا حسن روحاني مي‌تواند در آينده سياسي ايران تأثيرگذار باشد و طيف اعتدال در وجوه مختلف ادامه يابند يا حتي تکثير شوند، اظهار کرد: «اصولگرايان در ميان خود اختلافات عميقي با يکديگر دارند، اما آنچه مشخص است، برتري‌يافتن اصولگرايان معتدل بر اصولگرايان تندرو در آينده است؛ به عبارت ديگر بخش‌هايي از اصولگرايان دريافته‌اند که بايد با منطق در عرصه سياسي قدم برداشت؛ ازاين‌رو آقاي روحاني و راه او در آينده چه در مجلس يا نهادهاي ديگر ادامه پيدا مي‌کند. البته اين مهم به معني نفي انتقادهايي نيست که به دولت‌های يازدهم و دوازدهم وارد است و قطعا در حوزه اقتصادي مشاوران کم‌تجربه و نوع مواجهه دولت با مشکلات، محل نقدهاي جدي است؛ اما مجموعا راه اعتدال ادامه مي‌يابد».

جوادي‌حصار: روحاني بعد از رياست‌جمهوري‌اش گوشه چشمي به پست‌هاي کليدي خواهد داشت
محمدصادق جوادي‌حصار، تحليلگر سياسي، باور دارد که سرمايه اجتماعي حسن روحاني منحصر به شخص او نبود. او در پاسخ به اين پرسش که اين سرمايه اجتماعي اکنون در چه وضعيتي به سر مي‌برد، به «شرق» گفت: «سرمايه اجتماعي آقاي روحاني برگرفته از دوستداران آقاي هاشمي بود و در يک مقطع خاص او توانست از سرمايه اجتماعي آقاي هاشمي استفاده کند؛ مقطعي که مرحوم هاشمي هم مظلوم واقع شد و هم از امکان حضور در انتخابات محروم شد. اصلاح‌طلبان هم از سوي ديگر به‌دليل يک ضرورت سياسي با يک نيروي اصولگراي معتدل ائتلاف کردند. اين دلايل دست‌به‌دست هم داد تا همه تصور کنند که سرمايه اجتماعي آقاي روحاني از نامزد اصلاح‌طلبي مانند آقاي عارف بالاتر است؛ درصورتي‌که چنين نبود، زيرا روحاني به‌واسطه خودش سرمايه اجتماعي خاصي جز اندک رأيي در پايگاه سنتي اصولگرايي‌اش نداشت. بعد از انتخابات سال 92 حزب اعتدال و توسعه که پايگاه اصلي آقاي روحاني محسوب مي‌شد، به سمت تحول حرکت کرد و به ساماندهي نيروهاي خود پرداخت و تا حدي توانست جذب نيرو کند. اين حزب تمايل داشت سال 96 ميدان‌دار انتخابات باشد، اما بازهم نتوانست، زيرا مردم هنوز هم به افراد حاضر در حزب اعتدال و توسعه رأي نمي‌دادند؛ بنابراين بار دیگر سرمايه اجتماعي جبهه اصلاحات باعث پيروزي آقاي روحاني شد و در يک فضاي دوقطبي ميان اصلاح‌طلبان و اصولگرايان روحاني پيروزي را از آنِ خود کرد، زيرا در سال 96 حتي اصولگرايان ميانه‌رو هم از آقاي رئيسي حمايت مي‌کردند. البته هر رئيس‌جمهوري در سال‌هايي که بر کرسي رياست تکيه زده است، طرفداراني پيدا مي‌کند که آقاي روحاني هم از اين قاعده مستثنا نيست. او در دوره اول رياست‌جمهوري‌اش وعده‌هايي داد که به بخش مهمي از آنها جامه عمل پوشاند، اما در دوره دوم نتوانست شعارهايش را عملياتي کند و به‌همين‌دليل بخشي از سرمايه اجتماعي‌اش را که مربوط به طبقه متوسط مي‌شد، از دست داد. البته بايد توجه کرد که دلايل متفاوتي مانند فشارهاي داخلي و خارجي، تحريم‌ها و به تبع آن اوضاع نامناسب اقتصادي و… هم در ناکامي روحاني در تحقق وعده‌هايش بي‌تأثير نبودند».
جوادي‌حصار درباره نوع مناسبت روحاني با سایر دستگاه‌ها هم اظهار کرد: «او هيچ‌وقت جداي از حاکميت نبوده و تمام اهداف و خواسته‌هايش هم منطبق با خوانش رسمي است. او در جايي با برخي نيروها به مشکل برمي‌خورد که تزاحم منافع دولت با جريان‌هاي ديگر ايجاد شود که در اين صورت گاه دور و گاه به خوانش رسمي نزديک مي‌شود».
او در پاسخ به اين پرسش که اکنون پايگاه و جناح سياسي روحاني چه طيفي محسوب مي‌شود، گفت: «من فکر مي‌کنم که آقاي روحاني نه اصلاح‌طلب است و نه اصولگرا و حتي آن زماني که پايگاهش اصولگرايي محسوب مي‌شد، يک نيروي مطرح اصولگرا نبود؛ زيرا هميشه قرابت فکري با مرحوم هاشمي داشته است.
او همواره چهره مستقلي داشته است و من که او را از گذشته مي‌شناسم، مي‌دانم که رگه‌هاي روشنفکري هم دارد زيرا از گذشته از آرای دکتر شريعتي حمايت مي‌کرد و سعي مي‌کرد خود را يک چهره علمي و آکادميک معرفي کند. آقاي روحاني بعد از دوران رياست‌جمهوري‌اش هم گوشه چشمي به پست‌هاي کليدي خواهد داشت و سعي مي‌کند به‌عنوان يک چهره معتدل در نهادهايي که فعاليت خواهد کرد، اثرگذار باشد».

صادق زيباکلام: آينده سياسي روحاني نه مثل احمدي‌نژاد مي‌شود، نه مثل خاتمي
صادق زيباکلام، استاد علوم سياسي دانشگاه تهران هم درباره سرمايه اجتماعي فعلي روحاني به «شرق» گفت: «پاسخ شما را با ذکر حال خودم عرض مي‌کنم. من کسي بودم که از اواخر سال 95 تا انتخابات رياست‌جمهوري سال96 در برابر همه آنهايي که مسئله تحريم انتخابات را مطرح مي‌کردند، مي‌گفتم که هيچ راهي جز صندوق انتخابات و رأي‌گيري براي بهبود اوضاع وجود ندارد. يا ياد دارم که به بسياري از شهرها سفر می‌کردم و با مردم و نخبگان سياسي سخن مي‌گفتم که رأي‌دادن به آقاي روحاني از جهات مختلف مناسب است و براي اين سخنم دليل مي‌آوردم. من از آقاي روحاني مي‌‌پرسم که چه جوابي بايد به تمام آنهايي که به دليل سخنان من به او رأي دادند، بدهند؟ اکنون من بايد چه بگويم؟ من و امثال من توانستيم بخش قابل‌توجهي از آرای خاکستري را که تا لحظات پاياني انتخابات قصد رأي‌دادن نداشتند، پاي صندوق‌ها بياوريم. من که در خيابان راه مي‌روم، مردم مي‌گويند که آقاي زيباکلام شما ما را فريب دادي و من هيچ پاسخي ندارم که بدهم. در حقيقت بزرگ‌ترين لطمه‌اي که از سال96 تا کنون وارد شد، آسيب به اعتماد عمومي به مشارکت در انتخابات بود و از همين نقطه سرمايه اجتماعي آقاي روحاني کاهش يافت. اين مهم تا جايي است که چندي پيش آقاي خاتمي به واقعيتی تلخ اشاره کرد و گفت تَکرار مي‌کنم‌هاي من هم ديگر اثر ندارد. البته هنوز هم باور دارم که تنها راه اصلاح‌ از صندوق‌هاي رأي مي‌گذرد و در مناظره‌هايي که با نيروهاي اپوزیسیون مي‌کنم، مي‌گويم شما که مي‌گوييد صندوق رأي هيچ برون‌داد مثبتي ندارد، بگوييد که مردم چه بايد بکنند؟ اگر بگويند که بايد نظام سياسي تغيير کند، آنجاست که مي‌گويم در اين صورت ترديد نکنيد که با تغيير نظام، کشور ايران حداقل به 50 سال قبل بازمي‌گردد».
زيباکلام در پاسخ به اين پرسش که آيا روحاني در دولت دوم خود تغيير کرد يا خير، اظهار کرد: «آقاي روحاني به‌جاي آنکه سعي کند خواست طيف وسيع رأي‌دهندگان را تأمين کند، تلاش کرد که مبادا رقيب از او مکدر شود. من از آقاي روحاني هيچ تصور غيرواقعي‌ای ندارم؛ نه او را گاندي مي‌بينيم، نه ماندلا، نه مهندس بازرگان و نه دکتر مصدق و اين را هم مي‌دانم که حوزه اختياراتش از حيث قانوني و سياسي چيست اما واقعيت اين است که او با همين اختيارات هم براي مطالبات مردم اقدام ويژه‌اي انجام نداد. او دغدغه‌هايي مانند رفع حصر، آزادي مطبوعات و گشايش‌هاي سياسي را به‌عنوان شعارهاي خود مطرح کرد اما اين شعارها محقق نشد؛ يا از مقطعي به بعد به مردم نشان نداد که مخالف رويکردهاي تند در حوزه سياست خارجي است. او مي‌توانست حداقل به مردم نشان دهد که خواستار اصلاح‌ مشکلات است و ما مردم مي‌گفتيم که ايراد ندارد، از دستش کاري برنمي‌آيد؛ اما اکنون جوان‌ها مي‌پرسند که آيا اصلا آقاي روحاني به تحقق شعارهايي که داد، باور داشت يا خير؟».
اين استاد دانشگاه درباره پايگاه حزبي روحاني هم گفت: «تصور مي‌کنم آقاي روحاني ديگر نه پايگاه چنداني در ميان اصلاح‌طلبان دارد و نه در ميان اصولگرايان و او بعد از دوران رياست‌جمهوري‌اش نه مثل احمدي‌نژاد مي‌شود و نه مثل خاتمي؛ زيرا به جرئت مي‌گويم که با تمام نقدهاي مهمي که به احمدي‌نژاد داريم اما اگر او همين امروز نامزد رياست‌جمهوري شود، حداقل بين 10 تا 15 ميليون رأي مي‌آورد و آقاي خاتمي هم هنوز در ميان دانشجويان و روشنفکران از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است».

عبدالله ناصري: روحاني   مي‌خواست شبيه هاشمي باشد اما نشد
عبدالله ناصري، فعال سياسي اصلاح‌طلب هم درباره سرمايه اجتماعي باقي‌مانده حسن روحاني اظهار کرد: «سرمايه اجتماعي آقاي روحاني به‌شدت کاهش يافته است و اين امر پنهاني نيست و مي‌توان به‌روشني در سطح جامعه آن را مشاهده کرد. علت اين مهم هم پشت‌کردن رئيس‌جمهور به وعده‌هايي بود که در سال 96 داد. دولت دوم روحاني به‌مراتب از دولت اولش ضعيف‌تر است و همه علل اين ضعف باعث شد که طبقه متوسط و کنشگران اجتماعي و سياسي که سبد رأي او را تشکيل مي‌دادند، نااميد شوند». او همچنين درباره تغيير رويکرد روحاني گفت: «اتفاقا من باور دارم که آقاي روحاني حتي نتوانست به کانون‌هاي اصلي قدرت نزديک شود. يعني دست‌کم وقتي سرمايه‌ اجتماعي‌اش از دست رفت، نتوانست تعاملي سازنده با حاکميت برقرار کند تا از اين طريق بتواند بخشي از مشکلات را حل کند». ناصري در پايان در پاسخ به اين پرسش که آيا حسن روحاني مي‌تواند در آينده سياسي ايران اثربخش باشد يا نه، تصريح کرد: «آقاي روحاني مي‌خواست شبيه به آقاي هاشمي‌رفسنجاني باشد و با ميانه‌روي در موقعيت‌هاي خاص تأثيرگذار باشد اما در عمل دچار يک بي‌عملي شد و هويت سياسي خود را مخدوش کرد؛ بنابراين سخت است که بتواند بازهم در عرصه سياسي تأثير خاصي بگذارد».

شرق

*****

روحانی:راه مذاکره را رها نمی کنیم/ ترامپ غیرقابل اطمینان است

رئیس جمهور گفت: اعتماد کردن به آدمی مثل رئیس جمهور آمریکا کار بسیار بسیار سختی است و همه تجربیات نشان می‌دهد که ترامپ هر روز یک تصمیمی می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، حسن روحانی صبح سه شنبه در جلسه شورای اداری با تبریک میلاد با سعادت پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) اظهار کرد: حضرت محمد (ص) و قرآنش به حق بود؛ نکته مهم این است که براساس امیدی و توانمندی که قرآن از لحاظ معنوی و روحی به ما می دهد می گوید که باطل ماندنی نیست. ممکن است چند صباحی سر و صدایی بکند اما ماندنی نیست و آنچه در این تاریخ می ماند حق است.

وی ادامه داد: همه آرزوی ما این است که در مسیر حق حرکت کنیم امیدواریم در این هفته وحدت، هم دلی و اتحاد بتوانیم از فضای معنوی این هفته و این ماه استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه همه مسلمانان جهان، مردم عزیز ایران و استان کرمان، مسئولان، اندیشمندان و… باید از این فضا برای خدمت به خلق استفاده کنند، افزود: اگر حاصل عمر ما خدمت به مردم یا هدایت یک انسان باشد برای ما بس است؛ بسیار مهم است که از این فضا درست استفاده کنیم.

رئیس جمهور ادامه داد: ناامید کردن مردم، تخریب و آبروی یک نفر را بردن بسیار آسان است اما چه کسی می تواند این آبرو را برگرداند؟ این آبرویی که رسانه ای، فردی و تریبونی از یک فرد یا یک جمع می برد را چگونه می توان برگرداند؟

وی گفت: اینکه در میان مردم تزلزل فکر و تشویش اذهان ایجاد کرده و مردم را نسبت به آینده نگران کنیم و بگوییم راهی که شما مردم انتخاب کرده اید درست نبوده و راهی که من می گویم درست است به معنای استکبار است و از این استکباری بالاتر نداریم.

روحانی ادامه داد: استکبار این است که یک جمع، گروه یا فرد به یک ملت رشید بگوید همه شما اشتباه می کنید و حرف درست را جمع کوچک ما می زند؛ کار ابلیس هم همین بود و در برابر حق سر فرود نیاورد و گفت که من بهتر هستم. تمام این مسیری که قرآن برای ما ترسیم می کند این است که در برابر حق سر فرود بیاوریم؛ اسلام، انقلاب اسلامی، عزت مردم ایران، احقاق حقوق مردم، ایستادگی در برابر فشار بیگانگان حق است اما وحدت، نشاط مردم، دروغ نگفتن هم حق بوده و تهمت نزدن لازم است.

وی گفت: بایید همه در این هفته وحدت و شادی همه دست به دست هم دهیم؛ می دانید که در یک شرایط عادی و ساده در کشور نیستیم؛ بلکه شرایطمان سخت و پیچیده است. از آغاز انقلاب تا امروز سخت ترین سال ها مربوط به این روزها و ماه های اخیر بوده است.

روحانی عنوان کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون چه زمانی بوده که برای فروش نفت و حرکت یک کشتی نفت کش از بندرهای ایران به دنیا اینهمه به مشکل پیدا کنیم؟ یک بار در جنگ تحمیلی علیه ایران در سال ۶۴ دو هفته نفت ما قطع شد که دلیلش بمباران شدید در خارک بود و برای اولین بار در تاریخ انقلاب نفت قطع شد و دیگر تا اخر جنگ هم تکرار نشد.

رئیس جمهور با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی که در آن زمان فرمانده جنگ بود، افزود: آن حادثه باعث شد مسئولان عالی کشور تصمیم گرفتند ستاد پدافند کل کشور را تشکیل دهند تا دیگر چنین حوادثی دیگر تکرار نشود. این تشکیلات در آبان ۶۴ به وجود آمد و در سایه تلاش همه رزمندگان آن حادثه تکرار نشد.

قفل کردن درها هنر نیست

وی ادامه داد: کسی که خیلی به مسائل بودجه و اقتصاد کشور آشنا نیست ممکن است بگوید «نفت را در این زمان نفروشید؛ می توان در همه این منابع و مخازن را قفل و بعدها استفاده کرد» این حرف درست نیست؛ منابع بزرگ خداوند برای استفاده است در بستن و قفل کردن که هنر نیست؛ بلکه در باز کردن هنر است.

روحانی گفت: در سال ۹۰ و ۹۱ تحریم باعث کاهش فروش نفت شد اما بعد از برجام نفت آزاد شد و فروش ما از یک میلیون بشکه به دو میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه رسید. تحریم برداشته شد اما همه چاه ها بسته بود و باید چاه ها را باز و تعمیر می کردیم؛ ۸۰۰ میلیون دلار خرج کردیم تا چاه ها را دوباره به خط بیاوریم. در اواخر سال ۹۴ و ۹۵ بالاترین فروش نفت را داشتیم و سال ۹۵  بالاترین رشد اقتصادی ایران در سطح جهان بود.

وی با اشاره به اینکه وقتی نفت استخراج نشود دوباره به خط آوردن چاه های نفت دردسر دارد و مشکلاتی ایجاد می شود، افزود: وقتی با مشکلات فروش نفت مواجه می شویم چگونه باید کشور را اداره کنیم؟ بودجه سالیانه ما حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان است و به این میزان پول در خزانه برای خدمات دولت به مردم نیاز داریم.

رئیس جمهور گفت: در چنین شرایطی دو نیاز داریم، اول به ریال برای اداره کشور نیاز داریم؛ این ۴۵۰ هزار میلیارد تومان از کجا باید به دست بیاید؟ بدون پول نمی توان کاری انجام داد به منبع و پول نیاز است.

وی با اشاره به اهمیت پرداخت مالیات گفت: ان شالله همه مردم در این زمینه کمک کنند؛ دادن مالیات امری واجب و شرعی است. زمانی مقام معظم رهبری به من فرمودند «همه باید تاکید کنند که دادن مالیات واجب شرعی است». پرداخت مالیات قانون بوده و اجرای آن وظیفه است اما بالاترین مالیاتی که پیش بینی می کنیم می توانیم سال آینده بگیریم ۱۵۰ هزار میلیارد تومان است.

روحانی عنوان کرد: از آن ۴۵۰ هزار تومان بودجه سالیانه ۱۵۰ هزار تومان را مالیات تامین می کند مابقی آن چه می شود؟ گمرکات ما کلا حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان است و یکسری درآمدهای متفرقه دیگر داریم اما درآمد اصلی که کشور را اداره می کند پول نفت است. ما اگر امروز در شرایط عادی بودیم در سال به طور متوسط ۶۰ میلیارد دلار نفت می فروختیم که با دلار ۱۰ هزار تومانی ۶۰۰ هزار میلیارد تومان می شود و دو برابر کسری که در بودجه داشتیم تامین می شود. اینکه پول نفت را کجا مصرف کنیم بحث دوم است و سر جای خودش درست است.

۳۰ درصد درآمد کشور از طریق مالیات و عوارض گمرکی است

وی ادامه داد: اداره کشور نیاز به ریال دارد و ما باید این ریال را تامین کنیم؛ البته ۳۰ درصد درآمد لازم کشور از طریق مالیات و عوارض گمرکی است در حالیکه در دنیا ۷۲ تا ۸۰ درصد و در برخی کشورها مثل ترکیه ۱۰۰ درصد درآمد کشور از مالیات است.

روحانی تصریح کرد: مردم باید همکاری کنند و پرداخت مالیات را وظیفه خودشان بدانند؛ باید توجه داشت با پرداخت مالیات امنیت، آموزش، بهداشت، محیط زیست، انرژی و سایر خدمات را دریافت می کنیم و آن پول به خود مردم برگشت داده می شود و هر چه در این زمینه کم کاری شود همگان ضرر می کنند.

رئیس جمهور گفت: از طرف دیگر در صورت وجود ریال به اندازه کافی، نیاز به ارز خارجی هم داریم؛ یکسری واردات با ارز خارجی امکان پذیر است. در سال حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد نیاز کشور به ارز خارجی است؛ باید توجه داشت که یکسری از واردات بر دوش دولت است از جمله کالاهای اساسی، داروها و تجهیزات پزشکی و… که حدود ۲۰ میلیارد دلار را در سال شامل می شود.

وی گفت: ۱۵ میلیارد دلاری که در سال برای کالاهای اساسی و پزشکی مصرف می شود با ارز چهار و ۲۰۰ است یعنی ما داریم سوبسید می دهیم و اگر غیر از این نرخ باشد دارو و خدمات پزشکی و کالاهای پرمصرف مردم گران می شود.

روحانی گفت: برخی از اقتصاددانان و نماینده های مجلس از سال گذشته به ما می گفتند که ارز چهار هزار و ۲۰۰ را کنار بگذارید و ارز یک نرخی باشد.   این گفته یک نکات مثبتی دارد چرا که وقتی ارز دو نرخی است یک فساد و سواستفاده ای رخ می دهد که گاهی متوجه می شویم و برخورد می کنیم و گاهی هم ممکن است نتوانیم مدارک لازم را برای آن فرد تهیه کنیم.

خروج تدریجی برخی کالاها از دایره ارز ۴۲۰۰ تومانی

رئیس جمهور تصریح کرد: با بررسی های انجام شده مشاهده کردیم در صورت برگشت به نرخ آزاد اجناس ضروری مردم در بازار دو برابر می شود و آن پولی که بعدا می خواهیم به مردم تحت عنوان یارانه یا هر چیز دیگری برگردانیم نمی تواند تامین کننده باشد. ممکن است یک زمانی نیاز به تغییر این تصمیم باشد و الان هم خروج تدریجی برخی کالاها را مدنظر داریم.

وی اظهار کرد: اداره کشور نیازمندی هایی دارد اما وقتی دشمن برای ما مشکلات ایجاد می کند حرکت ما کند می شود چرا که ما امکانات مالی لازم را در اختیار نداریم. اداره کشور در سخت ترین شرایط است اما ما متزلزل و نگران نیستیم؛ بنده اصلا نگرانی ندارم هر چه فشار به دولت بیشتر شود به معنای این است که خداوند ما را دوست داشته و سنگین ترین بار را بر دوش ما گذاشته است.

روحانی بیان کرد: برخی ها هم انتقاد ناروا کرده و حرف های توهین آمیز می زنند و وقتی در دولت وزرا ناراحت می شوند خطاب به آنها می گویم که این ها را برای آخرت بگذارید. آن فرد تهمت زننده یک گناه بزرگ برای خودش خریده و خداوند در آخرت جبران می کند. هدف ما برای خداست و نباید از این قبیل مسائل ترسی داشته باشیم و اگر هم برای خدا کار نمی کنیم آمدن ما از ابتدا اشتباه بوده است.

رئیس جمهور گفت: ما این بار سنگین را بر دوش گرفته ایم و به امید حق و اتکا به خدواند هیچ گونه تزلزلی نداریم؛ تمام پیش بینی های اقتصاددانان کشور برای سال ۹۸ منفی بود و ابراز نگرانی می کردند؛ در صورتی که چنین نیست اقتصاد علمی پیچیده است و اینکه مقداری از اقتصاد بدانیم برای قضاوت کافی نیست. عوامل بسیاری در این زمینه دخیل است و کسی که سیاست بین الملل و روابط قدرت در داخل ایران را نداند و روحیه مردم را نشناسد نمی تواند در این زمینه محاسبه دقیقی داشته باشد.

ایجاد ۸۰۰ هزار شغل خالص طی سال جاری

وی تصریح کرد: از اردیبهشت امسال نشانه های نصرت و پیروزی را مشاهده کردیم و ماه به ماه تورم ماهانه مقداری کاهش پیدا کرد و رشد اقتصادی به سمت بالا رفت و اشتغال رقم بسیار خوبی شد و دنیا متعجب شد که در یک سال اخیر علیرغم همه فشارها و مشکلات بیش از ۸۰۰ هزار شغل خالص درست کردیم.

روحانی با اشاره به اینکه البته باید توجه داشت که مردم در رنج و فشار هستند، افزود: عده ای از اوایل سال ۹۷ به ما می گفتند شما هیچ راهی جز کوپنی کردن اجناس ندارید و برخی بر کوپنی کردن سیستم کشور اصرار داشتند؛ اما من سیاست دیگری مدنظرم بود و گفتیم ما باید تلاش کنیم جنس به اندازه لازم در بازار وجود داشته باشد و  مردم احساس ثبات کنند و احساس کنند روند کشور امیدبخش و عادی است.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه در حال حاضر اصل اجناس در بازار برای مردم وجود دارد، گفت: به طور مداوم ذخایر استراتژیک کشور را مراقبت می کنیم که تا یک سال آینده بازار ما مشکل نداشته باشد.

حقوق کارمندان و کارگران افزایش می یابد

وی گفت: به دلیل فشارها و مشکلات قدرت خرید مردم در سال های ۹۷ و ۹۸ پایین آمده است و پول نفت کمی در دست ماست و این باعث فشار آمدن به مردم می شود. کاری که ما می توانستیم انجام دهیم این بود که در بودجه سال گذشته حدود ۲۰ درصد به حقوق کارمندان حقوق بگیر ثابت اضافه کردیم که در مورد کارگران حدود ۳۰ درصد بود. این اقدام برای قابل تحمل شدن شرایط برای مردم بود تا احساس راحتی کنند و بار روی دوش آنها کم شود.

روحانی ادامه داد: امسال هم برای حقوق بگیران ثابت ناچاریم افزایش حقوق داشته باشیم و این کار را انجام می دهیم و در خصوص میزان این افزایش در حال بحث هستیم اما حتما حقوق را افزایش خواهیم داد.

وی تصریح کرد: کار بعدی در این خصوص این است که یک بسته حمایتی در اختیار خانواده هایی می گذاریم که یک مقدار فشار بیشتری را تحمل می کنند. این کار یکی از مشکلات دولت است چرا که طبقه بندی در زمینه وضعیت اقتصادی خانواده ها نداریم. می توانیم این اطلاعات را کسب کنیم اما باید در همه زندگی مردم سرک بکشیم من از اول دولت یازدهم تاکنون در این خصوص مقاومت کردم چرا که سرک کشیدن در زندگی خصوصی و اقتصادی مردم منافع و مضراتی دارد و تاکنون زیر بار این کار نرفته ایم. اما اگر دولت همچین تصمیمی بگیرد می توانیم دقیقا خانواده های نیازمند را مشخص کنیم.

رئیس جمهور بیان کرد: طبق محاسبات اولیه ای که داریم حدود ۲۵ میلیون خانوار در کشور داریم که ممکن است دچار خطا هم باشد؛ از این میزان مطمئنیم وضع زندگی هفت میلیون خانوار خوب است، ۱۸ میلیون خانوار هم شرایط زندگی سختی دارند. تصمیم بر این داریم که ماهانه غیر از بحث پرداخت یارانه، یک بسته حمایتی در اختیار مردم قرار دهیم تا بتوانند ماهانه کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کنند.

روحانی عنوان کرد: ایستادگی در برابر استکبار، بدعهدی آمریکا حرفی درست و حق است و اینکه ما نمی توانیم زندگی مردم را به دنیای بیرون وصل کنیم هم حرفی درست است ما باید بر مبنای توانمندی ها و امکانات خودمان کشور را اداره کنیم و ضروریات زندگی مردم را در نظر بگیریم. دارو باید در دسترس مردم باشد و همیشه باید منابع و ذخایر ما تامین باشد.

وی گفت: در طول این دولت هیچ زمانی مشکل در زمینه گندم نداشتیم و همیشه گندم برای حداقل ۹ ماه در ذخایر ما موجود بود پس ما باید از یک طرف به مردم اطمینان بدهیم و زندگی آنها تامین شود و بر عهده دولت است. کار دیگری که باید انجام شود اقتصاد عمومی جامعه است که وضع آن به طور نسبی خوب است دلیل آن این است که در همه زمینه ها پیشرفت داریم. ظرف شش ماه امسال فروش مس نسبت به پارسال ۱۵ درصد افزایش یافته است.

روحانی بیان کرد: اینکه در عرض ۴۸ ساعت ۱۴ هزار میلیارد تومان پروژه در استان کرمان افتتاح شد به معنای این است که وضع اقتصاد عمومی خوب و قابل قبول است و وابسته به کمک همگان است. صادرات باید بالا رود، واردات را در زمینه کالاهای غیرضروری کم کنیم و بتوانیم بازار هدف را اشغال کنیم و روابط تجاری را با دنیا گسترش دهیم.

وی در خصوص بسته بندی کالاها گفت: در زمینه محصول خرما وقتی بسته بندی خوبی داشته باشد و براساس فرهنگ بازار هدف رفتار کنیم دارای ارزش افزوده می شود. وقتی خرمای ما در کشور دیگر بسته بندی می شود سود چند برابر نصیب آن کشور می شود و این نقص ماست.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه بازار را باید با امانت نگه داریم، گفت: پیامبر اکرم (ص) فرمودند «من مبعوث شدم برای اینکه اخلاق شما را کامل کنم» و باید اخلاق را در بازار هم رعایت کنیم. اگر اعتمادی به یک برند شکسته شود تمام سرمایه اش از بین می رود. ما در صادرات باید تلاش کنیم بهترین محصول، بسته بندی، سالم ترین و با اخلاق ترین کار را ارائه کنیم.

وی تصریح کرد: باید به گونه ای صادرات را انجام دهیم که وقتی نام «ایران» روی محصولی قرار می گیرد به بازار هدف به آن اعتماد ۱۰۰ درصد داشته باشد. خیلی مهم است که در زندگیمان اخلاق را رعایت کنیم؛ البته در کشور ما می گویند لبخند زدن هم ایراد دارد و فلانی لبخند می زند؛ خداوند می فرماید افرادی که در بهشت هستند همه لبخند به لب دارند. برخی فکر می کنند با اخم، انسانی قاطع و انقلابی می شویم و اگر لبخند بزنیم لیبرال و سازش کار می شویم.

نباید در زندگی مردم تجسس کنیم

روحانی بیان کرد: باید از اخلاق پیامبر به عنوان بالاترین سرمایه استفاده کنیم، معادن و منابع سرمایه های بعدی ماست و سرمایه اصلی ما اسلام، فرهنگ اسلام و قرآن و اهل بیت (ع) است چرا که به ما آموخته اند که چگونه در شرایط مختلف رفتار کنیم.

رئیس جمهور گفت: چرا در زندگی مردم تجسس می کنیم؟ اخلاقی که پیامبر به ما یاد داده است مهم است و در روایات آمده است که باید از خدا یاد بگیریم چرا که خداوند سر شما را مکتوم می دارد و نمی گذارد دیگران بفهمند. در حالیکه الان یکی از افتخارات افشاگری است اگر کسی جرمی و جنایت و تعدی کرده است باید طبق قانون و مقررات عمل شود. البته همه جا قانون کار نمی کند و یک محدوده خاص دارد و آن چیزی که همه جا کار می کند اخلاق است.

وی با اشاره به اینکه قانون محدودیت دارد، افزود: اخلاق باید حاکم باشد و مهم تر قانون است در این جامعه اگر توانستیم اخلاق پیامبر را حاکم کنیم جنس خوب و با کیفیت تولید می کنیم و به مردم راست می گویم و برکت از خدا می خواهیم نه از گرانی جنس.

رئیس جمهور گفت: مردم عزیز و شریف کرمان و ایران راه و مسیری که دولت و نظام انتخاب کرده است درست است؛ حق با شماست که سختی های زیادی دارید اما این شرایطی بود که دشمنان ایجاد کردند و ما آغازگرش نبودیم. شبانه روز تلاش می کردم که برجامی که ۱۴ سال برایش زحمت کشیده شده است نشکند، هر کارخانه مهمی که در کرمان افتتاح کردیم همه در سایه برجام انجام شد. آیا برجام بد بود که ما توانستیم به جای یک میلیون بشکه نفت دو میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم؟

وی بیان کرد: در سازمان ملل رهبر یکی از کشورها به من گفت که بعد از برجام ما نسبت به ایران حسادت می کردیم چرا که می دیدیم همه دنیا برای آمدن به ایران صف بسته اند. من با همه توانم تلاش کردم که نگذاریم برجام شکسته شود اما یک دشمنی آمد و ضربه ای به برجام زد.

وی ادامه داد: الان آشکار شده و اسرائیل اعلام کرد که فشار چندین ماهه ما ترامپ را وادار به خروج از برجام کرد و عین این مطلب را عربستان هم گفت و برای خروج آمریکا از برجام پول پرداخت کرده بودند. ببنید که برجام چه میزان مهم است که بزرگترین دشمنان ما چنین اقداماتی علیه برجام انجام دادند.

راه مذاکره را رها نمی کنیم

روحانی گفت: مشکل از دشمنان و بدخواهان ماست و از ما نیست؛ آمریکا از برجام خارج شد و همه خوشحال بودند که تا ساعتی دیگر ایران هم از برجام خارج می شود بلافاصله پرونده به شورای امنیت می رود و تمام تحریم ها برمی گردد و تحریم جهانی علیه ایران شکل می گیرد و کسی هم نمی گوید که آغاز گر آمریکا بود بلکه می گویند ایران برجام را به هم زد.

رئیس جمهور ادامه داد: ما این کار را نکردیم و دست آنها را خوانده بودیم آنها از برجام خارج شدند و ما گفتیم به پنج کشور دیگر مهلت می دهیم و آنها اگر توانستند جبران کنند ما می مانیم. با ما تماس گرفتند و تقاضای مهلت یک ماهه کردند و موافقت کردیم و به تدریج یک سال صبر کردیم. امروز هیچ کس در دنیا نمی تواند به ما ایراد بگیرد که چرا امروز در تعهدات برجامی خارج می شوید.

وی گفت: علیرغم اینکه ما هر دو ماه یکبار تعهداتمان نسبت به برجام را کاهش می دهیم تا امروز نتوانستند ما را به شورای امنیت برگردانند چرا که کار ما براساس منطق پیش می رود و حساب شده حرکت می کنیم. راهی که ما انتخاب کردیم مقاومت، ایستادگی، کاهش تعهدات برجامی و مذاکره با دنیا راهی درست است. ما با دنیا مذاکره می کنیم و تا امروز پیشنهادت داده شده را قبول نکرده ام.

روحانی افزود: در نیویورک تقریبا پیشنهادات نسبتا خوبی داده شد و من می توانستم آنجا تصمیم بگیرم برای اینکه تحریم را بشکنیم؛ اما شرایط به گونه ای بود که اعتماد کردن به آدمی مثل رئیس جمهور آمریکا کار بسیار بسیار سختی است و همه تجربیات نشان می دهد که ترامپ هر روز یک تصمیمی می گیرد. شاید اگر رئیس جمهور دیگری در آمریکا بود این کار اول مهرماه انجام و تمام می شد.

وی گفت: هنوز هم کشورهای واسطه در حال صحبت با ما هستند تقریبا در اصول به توافق رسیده ایم و در زمینه شیوه اجرا و نحوه اجرا مشکل داریم. ما راه مذاکره را رها نمی کنیم اما به مذاکره هم اتکا نمی کنیم.

احراز نهایی کاندیداهای انتخابات را به دست مردم بدهیم

روحانی بیان کرد: انتخابات به طور طبیعی رقابت دارد و لحن ها و صدا کمی بالا می رود؛ باید وحدتمان را حفظ کنیم نکند شیاطین در ماه های آینده که ماه های انتخابات است بین ما تفرقه و اشکال ایجاد کنند. بگذاریم مردم و کاندیداها آزاد باشند و مردم به هر کسی که بهتر می دانند رای دهند و رای مردم معیار باشد. می گویند ما باید اطمینان پیدا کنیم و احراز کنیم که آن آدم خوب است در صورتی که باید احراز نهایی را به دست مردم بدهیم.

وی گفت: یک مقدار انتخاب را دست مردم بدهیم و بگذاریم حداقل مردم رنگ جنس را انتخاب کنند مردم ما انقلابی و علاقمند به انقلاب هستند و می دانند که چه نماینده ای را انتخاب کنند. خیلی به فکر جناح و حزب نباشیم مهم این است یک آدم لایق و شایسته و دلسوز کشور انتخاب شود. ان شالله مجلس آینده مجلسی بهتر و فعال تر و مردم ما هم با نشاط تر باشند.

خبر گزاری مهر

*****

بازی جدید شیخ دیپلمات کلید خورد؛ چشمی به مذاکره و چشمی به انتخابات

اگر دو هدف روحانی تامین شود او نه تنها زمینه را برای کامیابی بیشتر حامیانش در انتخابات مجلس فراهم می‌کند بلکه آن طور که گفته دولتی بدون تحریم یا حداقل کم تحریم را در 1400 تحویل می‌دهد، اما خود او می‌داند در سیاست داخلی با چالش اعتماد مردم و در سیاست خارجی با تصمیم قطعی نظام رو به رو است.

سلام نو – سرویس سیاسی: حسن روحانی چند روزی است که موتورهای خود را روشن کرده، همان موتورهایی که اسحاق جهانگیری تهدید کرده بود اگر برخی روندها ادامه یابد دوباره آن‌ها را روشن می‌کند.

رئیس جمهور از سفر به یزد و با نقد قوه قضاییه شروع کرد و حالا در کرمان به نقد شورای نگهبان رسیده و با اشاره به انتخابات پیش رو در اسفند ماه سال جاری می‌گوید که باید انتخابات را دست مردم داد و اجازه داده شود تا مردم حداقل رنگ جنس مورد علاقه خود را انتخاب کنند!

روحانی موتور انتقاداتش را در یزد، شهر سید محمد خاتمی روشن کرد و به سراغ ابراهیم رئیسی و شیوه عمل او در قوه قضاییه رفت. او با اشاره به عملکرد این قوه گفت:از قوه قضاییه که با فسادهای میلیونی و میلیارد تومانی برخورد می کند می خواهم که مبارزه با فساد میلیارد دلاری را هم برای مردم توضیح دهد.

او در ادامه درخواست کرد که قوه قضائیه مسائل را برای مردم توضیح دهد و ابراز داشت اینکه هنوز بعد از گذشت چند سال برای ما روشن نیست آقایی که 2 میلیارد و 700 میلیون پول مردم را خورد و او را دستگیر کرده و حتی حکم اعدام هم برایش صادر شد و اکنون در زندان است الان، این پول کجاست و چه کسانی مسوول هستند و چرا آنهایی که در این زمینه نقش داشتند برای مردم توضیح داده نمی شود.

روحانی سپس در رفسنجان به مسائل بین‌المللی پرداخت و یکی از مهم‌ترین دلایل ماندن ایران در برجام را دوباره یادآور شد. او با اعلام اینکه با ادامه برجام در سال آینده به یک هدف بزرگ سیاسی، امنیتی و دفاعی دست می یابیم، گفت: سال‌ها خرید سلاح از سوی ایران طبق قطعنامه سازمان ملل ممنوع بود و همچنین نمی توانستیم سلاحی بفروشیم و اگر طبق قطعنامه 2231 برجام را حفظ نماییم، سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته خواهد شد و به راحتی می توانیم سلاح لازم را بخریم و یا صادر کنیم که این از آثار مهم برجام است.

 

رئیس جمهور در گام بعدی خود دوباره به داخل نگاه کرد و ظاهرا دوباره قوه قضائیه و برخی نهادهای امنیتی را هدف نقد خود قرار داد و با انتقاد از پرونده سازی گفت: شما در زندگی کسی شنود بگذارید خب حتما خطایی پیدا می‌کنید. اگر بنا بود همه چیز را افشا کنیم و پول مردم را برداریم و دستگاه بگذاریم در دفتر مردم، قطعا خطایی پیدا خواهیم کرد.

حسن روحانی در آخرین سخنرانی خود نیز به انتخابات و مذاکره اشاره کرد. او با انتقاد از کسانی که مردم را نسبت به آینده نگران می کنند و به آنها می گویند راهی که انتخاب کرده اند، اشتباه است، گفت: این راه استکبار است که یک جمع، گروه و فردی به یک ملت رشید بگوید همه اشتباه می‌کنید و حرف یک جمع کوچک درست است.

او در ادامه با اشاره به انتخابات پیش رو در اسفند ماه سال جاری گفت: انتخابات را به دست مردم بدهیم لااقل بگوییم رنگ جنس را مردم انتخاب کنند. بگذاریم مردم آزاد باشند، کاندیداها آزاد باشند و هر کسی که مردم را بهتر دانستند به او رای دادند و رای مردم معیار باشد. بگذاریم احراز صلاحیت را مردم انجام دهند.

 

اما این پایان حرف روحانی نبود و او بار دیگر برخلاف میل تندروها بر باز بودن درهای مذاکره تاکید کرد، هرچند هم‌زمان ترامپ را رئیس جمهوری غیرقابل اعتماد با تصمیمات ناگهانی دانست.

رئیس جمهور با اشاره مذاکرات خود در آمریکا گفت: در نیویورک که بودم پیشنهادات نسبتاً خوبی داده شد و من می‌توانستم آنجا تصمیم بگیرم برای اینکه تحریم را بشکنیم، اما شرایطی جوری بود که اطمینان نمی توانستیم به رئیس‌جمهور آمریکا بکنیم.

او با اشاره به توافقات اولیه گفت: تقریباً در اصول توافق رسیدیم و در نحوه اجرا مشکل داریم، راه مذاکره را رها نمی‌کنیم اما تنها به مذاکره هم اتکا نمی‌کنیم اینجا باید کار و تلاش کنیم و دست به دست هم دهیم وحدت خود را حفظ کنیم.

این که سخنان روحانی رنگ و بوی انتخاباتی دارد غیرقابل انکار است، اما او دقیقا از این سخنان به دنبال چیست؟ به نظر می‌رسد رئیس جمهور می‌خواهد در گام نخست از پیش برنده دو قطبی‌ای باشد که رقبای رادیکالش مثل همیشه خواهند ساخت.

او برای این کار آن‌چه را می‌گوید که جامعه دوست دارد بشنود، هرچند که حامیان روحانی این بار از همیشه خسته‌تر و دل‌سردتر هستند و با سلام به خاتمی و هاشمی و انتقاد از رئیسی چنان سرشوق نمی‌آیند و حتی از او انتقاد می‌کنند که به عمل کار برآید به سخن‌رانی نیست!

از طرف دیگر حسن روحانی به خصوص در زمینه سیاست خارجی دنبال جذب حامی است. او می‌داند که جامعه حامی مذاکره عزتمندانه حتی با کسی مثل ترامپ است برای همین این مسئله را عمومی می‌کند تا دکترین مذاکره خود را تبدیل به خواست عمومی یا حداقل خواست بخش مهمی از جامعه بکند.

آیا روحانی در رسیدن به این هدف‌ها موفق می‌شود؟ او ظاهرا در دوقطبی سازی دست آوردهایی داشته. در همین گام اول مجتبی ذوالنوری، نماینده قم و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس علیه رئیس جمهور شب نامه پخش کرد و در پاسخ به سوال خبرنگار اعتمادآنلاین مبنی بر اینکه وظیفه شما چیست؟ تاکید کرد: وظیفه من به زیر کشیدن آقای رئیس‌جمهور است.

این یعنی روحانی توانست دست پیش را در دوقطبی سازی بگیرد و نگذارد زمین این دو قطبی را رقیب او شکل دهد و همین به خودی خود بخشی از هدف روحانی را تامین می‌کند.

در زمینه دکترین مذاکره روحانی در سیاست خارجی اما ماجرا متفاوت است و تغییر تصمیم نظام به همین سادگی نخواهد بود، هرچند روحانی نشان داد توان تبدیل خواست‌هایش به مطالبه را، به خصوص در حوزه سیاست خارجی، دارد.

اگر دو هدف روحانی تامین شود او نه تنها زمینه را برای کامیابی بیشتر حامیانش در انتخابات مجلس فراهم می‌کند بلکه آن طور که گفته دولتی بدون تحریم یا حداقل کم تحریم را در 1400 تحویل می‌دهد، اما خود او می‌داند در سیاست داخلی با چالش اعتماد مردم و در سیاست خارجی با تصمیم قطعی نظام رو به رو است.

سلام نو – سرویس سیاسی

*****