روح‌الله زم به اعدام محکوم شد

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه ایران، در نشست خبری امروز خود سه‌شنبه ۱۰ تیر (۳۰ ژوئن) از صدور حکم اعدام برای روح‌الله زم خبر داد. اسماعیلی در پاسخ به خبرنگاران گفته است: «از آنجا که رسیدگی به اتمام رسیده، حکم مبنی بر محکومیت زم صادر شده است.»

به گفته سخنگوی قوه قضاییه ایران، روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، به اتهام “افساد فی‌الارض” به اعدام محکوم شده است.

به گفته اسماعیلی، “دادگاه ۱۳ مورد از عناوین ریز اتهامات روح‌الله زم را توام با هم از مصادیق افساد فی‌الارض دانسته است و حکم اعدام صادر کرده است”.

سخنگوی قوه قضاییه ایران در این نشست خبری گفت که «در چند مورد اتهامی که افساد فی‌الارض نبود، به مجازات حبس محکوم شده که این حکم غیرقطعی و قابل فرجام‌خواهی در دیوان عالی کشور است.»

جلسه نخست دادگاه زم ۲۱ بهمن‌ماه و ششمین و آخرین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده او، روز ۲۰ خرداد گذشته در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.

روح‌الله زم در جریان دادگاه رسیدگی به پرونده‌اش از جمله با این اتهامات روبرو بود: “جاسوسی برای اسراییل و فرانسه”، “افساد فی‌الارض”، “همکاری با آمریکا”، “نشر اکاذیب” و “توهین به رهبران فعلی و پیشین” جمهوری اسلامی.

روح‌الله زم مهم‌ترین اتهام‌ها را از جمله “اقدام علیه امنیت داخلی”، “افساد فی‌الارض” و “تحریک به خشونت” را رد کرده و گفته بود که به عنوان خبرنگار فعالیت رسانه‌ای می‌کرده است.

عفو بین‌الملل محکوم کرد

ساعاتی پس از اعلام صدور حکم اعدام روح‌الله زم، سازمان عفو بین‌الملل این اقدام را محکوم کرد. این سازمان حقوق بشری محاکمه زم را “ناعادلانه و متکی بر اعترافات اجباری” توصیف کرده و حکم اعدام را برای او “بی‌رحمانه و غیر انسانی” دانسته است.

این سازمان بین‌المللی حقوق بشری همچنین صدور حکم اعدام برای روح‌الله زم را “مغایر با تعهدات بین‌المللی ایران” دانسته و از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته است تا “بی‌درنگ حکم اعدام او را لغو کنند.”

پیش‌تر سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) در بهمن‌ماه گذشته در بیانیه‌ای از روند محاکمه روح‌الله زم، ابراز نگرانی کرده بود. در این بیانیه دادگاه زم “ناعادلانه” توصیف شده و با استناد به اظهارات یکی از نزدیکان زم آمده است که مقامات امنیتی به او توصیه کرده‌اند  “وضعیت‌اش را بدتر نکند و وکیل مستقل نخواهد”. جمله‌ای که “به همه زندانیان عقیدتی در مدت بازداشت و بازجویی گفته می‌شود.”

بیانیه تصریح می‌کند که در محاکمات دادگاه‌های انقلاب متهمان معمولا از حقوق اولیه خود برای داشتن وکیل منتخب محروم هستند.

آقای زم که یک بار نیز پس از جنبش اعتراضی به نتایج اعلام‌شده انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بازداشت شده بود، سال ۹۰ از ایران خارج شد و به مالزی رفت. او یک سال بعد، مدتی در ترکیه اقامت داشت و پس از آن به فرانسه مهاجرت کرد.

مهرماه ۹۸ بود که ایران با پخش تصاویری از روح‌الله زم، از بازداشت او خبر داد. زمان و مکان بازداشت روح‌الله زم که در فرانسه اقامت داشت، در گزارش‌های اولیه عنوان نشد، اما گفته می‌شود که او در سفر به عراق و در نتیجه همکاری نیروهای امنیتی آن کشور با سازمان اطلاعات سپاه، دستگیر و به دولت ایران تحویل داده شده است.

زم مؤسس رسانه آمدنیوز بود. او کار خود را ابتدا با وب‌سایت شروع کرد و سپس به کانال تلگرامی پرخواننده‌ای تبدیل شد که پست‌هایش ترکیبی بود از اخبار و اطلاعات درست و نادرست.

روح‌الله زم ادعا می‌کرد که مدارک و مستندات خود را از طریق ارتباطاتی که در ایران دارد، به دست می‌آورد. این کانال تلگرامی در جریان اعتراضات دی‌ماه ۹۶ به نقطه اوج محبوبیت خود با معیار شمار بازدیدکننده رسید.

*******

روح‌ الله زم به اعدام محکوم شد

غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه ایران خبر داده است که حکم اعدام روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، صادر شده و دادگاه ١٣ مورد از عناوین اتهامات را از مصادیق افساد فی‌الارض دانسته است.

آقای اسماعیلی گفته این حکم غیرقطعی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

آقای زم در چهارمین جلسه دادگاه خود بخش عمده اعتراف‌ها و اتهام‌هایش را رد کرده بود. آقای زم در این جلسه دادگاه گفته بود که خبرنگار است و “کار مطبوعاتی” می‌کرده بنابراین “اتهام معاونت گسترده در ایجاد احراق، تخریب و اخلال در نظام اقتصادی” را وارد ندانست. او پیشتر اتهام افساد فی‌الارض را هم رد کرده بود.

ریاست دادگاه آقای زم را ابوالقاسم صلواتی بر عهده داشت که به گفته فعالان حقوق بشر رابطه‌ای نزدیک با نهادهای امنیتی دارد و متهم است حقوق زندانیان را مکرر زیر پا گذاشته است.

روح‌الله زم در فرانسه اقامت داشت و سپاه پاسداران ۲۲ مهر پارسال خبر بازداشت و انتقالش به ایران را اعلام کرد.

آقای زم از عراق به ایران منتقل شد و منبعی آگاه در دولت عراق به بی‌بی‌سی فارسی گفته بود که “دستگاه اطلاعاتی عراق همزمان با ورود هواپیمای حامل روح‌الله زم به بغداد او را بازداشت کرده است”. این منبع به بی‌بی‌سی گفت آقای زم “بیش از یک روز در بازداشت دستگاه اطلاعاتی عراق بود و سپس مطابق موافقتنامه استرداد مجرمین به ایران تحویل داده شد.”

روح‌الله زم کیست؟

روح‌الله زم، فرزند محمدعلی زم، روحانی شناخته شده ایرانی و رئیس پیشین حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است.

او پس از حوادث انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ برای مدتی بازداشت شد و سپس ایران را ترک کرد و به مالزی و از آنجا به عنوان پناهنده به فرانسه رفت.

روح‌الله زم در اولین سال‌های خروجش از ایران در نامه‌هایی خطاب به آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر حکومت ایران، مواردی از شکنجه و بدرفتاری با زندانیان را فاش کرد.

آقای زم در سال‌های گذشته، ابتدا وب‌سایت و سپس کانال تلگرامی آمدنیوز (صدای مردم) را راه‌اندازی کرد.

آمدنیوز به مرور کانال تلگرامی پرمخاطبی شد که با افشای چند خبر پشت پرده و امنیتی، نظیر حساب‌های بانکی رئیس قوه قضاییه (صادق آملی لاریجانی) و پرونده آزار جنسی سعید طوسی، توجه زیادی را جلب کرد. این کانال تلگرامی اعتراض‌های دی ۱۳۹۶ را هم به صورت گسترده‌ای پوشش داد. البته این کانال اخباری هم منتشر کرد که صحت نداشتند.

در اعتراضات گسترده دی ماه ۱۳۹۶ آمدنیوز یکی از رسانه‌هایی بود که فراخوان تجمعات اعتراضی در آن منتشر می‌شد.

روح‌الله چه اتهام‌هایی داشت

امروز آقای اسماعیلی با تایید خبر اعدام آقای زم به اتهام افساد فی‌الارض گفته “دادگاه ۱۳ مورد از عناوین ریز توام را از مصادیق افساد فی الارض دانسته و حکم اعدام صادر کرده است و در مورد چند مورد اتهامی که افساد فی الارض نبود به مجازات حبس محکوم شده است”.

عناوین کیفرخواست روح الله زم، شامل ۱۷ بند اتهامی بود:

“۱- افساد فی الارض

۲- تشکیل و اداره کانال معاند آمدنیوز و صدای مردم با هدف برهم زدن امنیت کشور

۳- جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی اسرائیل به واسطه سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه

۴- جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی کشور فرانسه

۵- همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران

۶- اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور

۷- مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و به نفع گروه‌ها و سازمان‌های مخالف نظام به طور گسترده

۸- عضویت و مدیریت پایگاه خبری معاند سحام نیوز با هدف برهم زدن امنیت کشور

۹- مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار به قصد برهم زدن امنیت کشور

۱۰- مشارکت در جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی شده به قصد ارائه به دیگران با هدف برهم زدن امنیت کشور

۱۱- مشارکت در نشر اکاذیب به طور گسترده

۱۲ – تحریک موثر نیروهای رزمنده و اشخاصی که به نحوی در خدمت نیروهای مسلح هستند به عصیان، فرار، تسلیم یا عدم اجرای وظایف نظامی

۱۳- توهین به مقدسات اسلام

۱۴- توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و رهبر

۱۵- توهین به مقامات و مأمورین در حال انجام وظیفه یا به سبب آن

۱۶- تحصیل مال از طریق نامشروع جمعاً به میزان ۹۷ هزار و ۵۵۰ یورو

۱۷- شکایت برخی اشخاص حقوقی و حقیقی.”

بی بی سی

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *