توافق اسرائیل و امارات برای عادیسازی روابط
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه ۲۳ مرداد از توافق تاریخی اسرائیل و امارات برای «عادیسازی کامل روابط» خبر داد. او در کنفرانس خبری در کاخ سفید تاکید کرد این «گامی مهم» برای صلح در خاورمیانه است. او همچنین گفت که در هفتههای آینده مراسم رسمی امضای توافق رهبران اسرائیل و امارات در واشینگتن برگزار خواهد شد.
کاخ سفید هم در بیانیهای میگوید، دونالد ترامپ، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و شیخ محمد بن زیاد، ولیعهد پایتخت امارات در تماسی برسر عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات توافق کردند.
برایان هوک، نماینده ویژه و آمریکا در امور ایران، نیز در کاخ سفید گفت، صلح بین اعراب و اسرائیل «بدترین کابوسی برای ایران» است. او تاکید کرد، هیچ کشوری بیشتر از ایران برای تشدید منازعه علیه اسرائیل تلاش نکرده است.
نخست وزیر اسرائیل، هم در توییتر خود نوشت که امروز، «یک روز تاریخی» است. بنیامین نتانیاهو تا ساعتی دیگر در یک نشست خبری در این باره برگزار خواهد کرد.
یوسف العتیبه، سفیر امارات در واشینگتن، در بیانیهای تاکید کرد که سخن از مناسبات کامل سیاسی بین کشورش با اسرائیل و ایجاد روابط عادی است.
این امر به مفهوم به رسمیت شناختن موجودیت اسرائیل از سوی امارات و برقراری مناسبات سیاسی بین دو کشور است.
بدین ترتیب، امارات سومین کشور عربی و مسلمان، پس از مصر و اردن خواهد بود که اسرائیل را به رسمیت میشناسد و با آن رابطه رسمی برقرار میکند.
امارات نخستین کشور حوزه خلیج فارس، در همسایگی جنوب ایران است که با دولت اسرائیل به توافق صلح رسیده است.
توافق میان دولت اورشلیم با دولت ابوظبی شامل گشایش سفارت در کشور مقابل، برقراری پروازهای مستقیم، همکاری در عرصه گردشگری، سرمایهگذاری مشترک و همچنین همکاری امنیتی خواهد بود.
بر اساس بیانیه کاخ سفید، هیاتهای نمایندگی اسرائیل و امارات در هفتههای آینده با یکدیگر دیدار خواهند کرد تا توافق لازم در زمینههای یاد شده را تهیه کنند.
کاخ سفید، اسرائیل و امارات را دو کشوری که دارای جامعه پویا، اقتصاد کاملا پیشرفته و از صادقترین متحدین آمریکا در خاورمیانه هستند، نامیده است.
این بیانیه تاکید دارد که برقراری ارتباط میان این دو کشور نیز رشد اقتصادی، پیشرفت فنآوری مشترک و ایجاد ارتباط بین ملتهای آنها را ارتقا خواهد بخشید.
کاخ سفید ابراز اطمینان کرده که این گشایش دیپلماتیک به برقراری رابطه میان امارات با اسرائیل محدود نخواهد شد بلکه کشورهای دیگری نیز احتمالا به این مسیر خواهند پیوست.
بیانیه کاخ سفید خبر داده که در نتیجه این دستاورد دیپلماتیک و به درخواست دونالد ترامپ و با حمایت امارات متحده عربی، اسرائیل اعلام حاکمیت خود بر کرانه باختری را متوقف خواهد کرد و بر گسترش روابط با سایر کشورها در دنیای عرب و اسلامی متمرکز خواهد شد.
رسانههای اسرائیل نیز تایید کردهاند که بنیامین نتانیاهو پذیرفته است در برابر توافق تاریخی با امارات، دولت او از الحاق بخشهایی از کرانه باختری عدول کند.
بنیامین نتانیاهو مایل بود از ۱۱ تیر امسال الحاق حدود ۳۰ درصد از اراضی کرانه باختری رود اردن را که یهودینشینها به روی آن ساخته شدهاند، آغاز کند.
آقای نتانیاهو در روزهای گذشته گفته بود که آقای ترامپ «مشغولیات دیگر دارد و الحاق در اولویت برنامه او نیست».
اسرائیل و امارات دو ماه پیش توافقهایی برای همکاری در زمینه مبارزه با ویروس کرونا امضا کردند.
تا پیش از همه گیری ویروس کرونا، دیدارهای دولتمردان اسرائیل از امارات متحده عربی به میزان چشمگیری افزایش یافته و امارات رسما به اسرائیل مجوز داده بود در نمایشگاه عظیم اکسپوی آن کشور شرکت کند اما به دلیل کرونا، برگزاری نمایشگاه بینالمللی به تعویق افتاد.
مقامات اسرائیل در سالهای گذشته پیوسته گفته بودند بودند که با شماری از کشورهای عربی به ویژه در زمینه اجماع در مخالفت با سیاستهای هستهای و منطقهای جمهوری اسلامی ایران، به همکاری روی آوردهاند زیرا «منافع مشترک» در برابر «دشمن مشترک» دارند.
رسانههای اسرائیل این هفته نیز فاش کردند که یک هواپیمای اسرائیلی در روزهای گذشته یک شبانه روز در فرودگاه دوحه بود تا ظاهرا پولهای قطر را برای کمک مالی به فلسطینیان به غزه منتقل کند.
یوسی کوهن، رییس سازمان جاسوسی اسرائیل، نماینده ویژه بنیامین نتانیاهو در ماموریت گشایش روابط دیپلماتیک با کشورهای عرب به ویژه در حوزه خلیج فارس بوده است.
سلطان قابوس، سلطان فقید عمان، سه سال پیش، با بنیامین نتانیاهو و یوسی کوهن در مسقط دیدار کرد. اما عمان که در چند دهه گذشته به اسرائیل اجازه داده بود دفتر حفظ منافع اقتصادی در مسقط باز کند، این دفتر را بسته و دو کشور دیگر ظاهرا روابطی ندارند.
مقامات اسرائیل در دوره اخیر به طور تلویحی از تماسهایی با عربستان سعودی نیز سخن گفتهاند؛ عربستان به شماری از شرکتهای هواپیمایی از جمله خطوط هوایی هند اجازه داده است در پروازهای خود به سوی اسرائیل و از آن کشور، وارد حریم هوایی عربستان شوند.
مصر ۴۲ سال پیش و اردن ۲۶ سال پیش با اسرائیل روابط کامل سیاسی برقرار کردند که هنوز به قوت خود باقی است اما صلحی سرد محسوب میشود.
ولی براساس مجموعهای از شواهد میدانی میتوان از هم اکنون ارزیابی کرد که مناسبات امارات و اسرائیل روابطی گرم و صمیمیتر خواهد بود.
****
بیانیه
مشترک ایالات متحده، کشور اسرائیل، و امارات متحده عربی
پرزیدنت دونالد جی.ترامپ، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، و شیخ محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی و معاون فرمانده عالی امارات متحده عربی، امروز با یکدیگر گفتوگو کرده و موافقت کردند که روابط عادی میان اسرائیل و امارات متحده عربی به طور کامل برقرار گردد.
این دستاورد دیپلماتیک تاریخی موجب پیشبرد صلح در منطقه خاورمیانه خواهد شد، و گواهی بر دیپلماسی و دیدگاه شاخص این سه رهبر و شجاعت امارات متحده عربی و اسرائیل جهت ترسیم مسیری تازه است که درها را به روی توانایی بالقوه عالی این منطقه باز میکند. هر سه کشور با چالشهای مشترک فراونی روبهرو هستند و از دستاورد تاریخی امروز به اتفاق بهره میبرند.
هیاتهایی از اسرائیل و امارات متحده عربی طی هفتههای آینده با یکدیگر ملاقات خواهند کرد تا توافقنامههای دوجانبهای را در رابطه با سرمایهگذاری، گردشگری، پروازهای مستقیم، امنیت، ارتباطات، فناوری، انرژی، بهداشت و درمان، فرهنگ، محیط زیست، تاسیس سفارتخانههای متقابل، و سایر موضوعات حائز منافع مشترک امضاء کنند. آغاز روابط مستقیم بین این دو کشور، که پویاترین جوامع و پیشرفتهترین اقتصادهای خاورمیانه محسوب میشوند، با شتاب دادن به رشد اقتصادی، تقویت نوآوری در عرصه فناوری، و ایجاد روابط نزدیکتر میان مردم دو کشور، منطقه را متحول خواهد کرد.
در نتیجه این دستاورد دیپلماتیک و به درخواست پرزیدنت ترامپ و با حمایت امارات متحده عربی، اسرائیل اعلام حاکمیت خود بر مناطق مشخص شده در دیدگاه پرزیدنت ترامپ برای صلح را متوقف خواهد کرد و اکنون تلاشهایش را بر گسترش روابط با سایر کشورها در جهان عرب و اسلام متمرکز خواهد کرد. ایالات متحده، اسرائیل، و امارات متحده عربی اطمینان دارند که دستارودهای دیپلماتیک بیشتر با کشورهای دیگر امکانپذیر است و به اتفاق برای دستیابی به این هدف کار خواهند کرد.
امارات متحده عربی و اسرائیل بلافاصله همکاریهای مشترکشان در زمینه شیوه مداوا و تهیه یک واکسن برای ویروس کرونا را گسترش داده و شتاب خواهند بخشید. این تلاشهای مشترک به نجات جان مسلمانان، یهودیان، و مسیحیانی که در سراسر منطقه زندگی میکنند، کمک خواهد کرد.
این عادیسازی روابط و دیپلماسی صلح، دو کشور که قابل اعتمادترین و تواناترین شرکای منطقهای آمریکا هستند را به یکدیگر نزدیک میکند. اسرائیل و امارات متحده عربی به ایالات متحده آمریکا خواهند پیوست تا یک برنامه کار راهبردی درباره خاورمیانه را برای گسترش همکاریهای دیپلماتیک، بازرگانی، و امنیتی آغاز کنند. اسرائیل و امارات متحده عربی نیز همانند ایالات متحده دیدگاههای مشابهی درباره تهدیدها و فرصتها در منطقه، و همچنین تعهد مشترکی نسبت به ترویج ثبات از طریق مشارکت دیپلماتیک، یکپارچگی اقتصادی بیشتر، و هماهنگی امنیتی نزدیکتر، دارند. توافق امروز به زندگی بهتر مردم امارات متحده عربی، اسرائیل، و منطقه میانجامد.
ایالات متحده و اسرائیل با قدردانی، حضور امارات متحده عربی در میهمانی کاخ سفید را، که در تاریخ ۲۸ ژانویه ۲۰۲۰ برگزار شد و طی آن پرزیدنت ترامپ طرح چشمانداز صلح خود را ارائه کرد و مراتب تقدیر خود را نسبت به بیانیههای امارات متحده عربی در حمایت از این امر ابراز داشت، به یاد میآورند. طرفهای این توافق به تلاشهایشان در این رابطه برای دستیابی به یک راه حل منصفانه، فراگیر، و پایدار در مورد مناقشه اسرائیلی-فلسطینی ادامه خواهند داد. همان گونه که در طرح چشمانداز صلح آمده است، همه مسلمانانی که از در آشتی و صلح وارد شوند، میتوانند از مسجدالاقصی بازدید کرده و در آن نماز بخوانند، و سایر اماکن مقدسه اورشلیم نیز به روی عبادتکنندگان پیرو همه ادیان باز خواهد ماند.
نخست وزیر نتانیاهو و ولیعهد شیخ محمد بن زاید آل نهیان مراتب قدردانی عمیق خود را نسبت به پرزیدنت ترامپ به خاطر تعهد او نسبت به صلح در منطقه و رویکرد عملگرایانه و منحصربهفرد او برای دستیابی به این مهم، ابراز میدارند.
رادیو فردا
******
«قرارداد ابراهیم»؛ انزوای بیشتر برای جمهوری اسلامی؟
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز پنجشنبه، ۲۳ مرداد، از «توافق تاریخی صلح» میان اسرائیل و امارات متحده خبر داد که به ۴۹ سال فقدان رابطه و خصومت میان دو کشور پایان میدهد و مناسبات عادی دو کشور حاصل آن خواهد بود.
در سالها و ماههای گذشته سطح تماسها و مذاکرات و همکاریها میان دو کشور بیش از آن پیش رفته بود که عادیسازی رسمی مناسبات حاصلش نباشد. به خصوص درک و دریافت «همسوی» دو کشور از «تهدید مشترکی» به نام جمهوری اسلامی از جمله عوامل شکستن یخ رابطهها و گرمی تدریجی آن بوده است.
تلاش و پیگیری دولت ترامپ هم در حصول این قرارداد نقش قابل اعتنایی داشته است. دونالد ترامپ که در اکثر زمینههای سیاست خارجی ناموفق مانده، این عادیسازی تاریخی مناسبات میان تل آویو و ابوظبی را هم شاید لازم داشت که در عرصه داخلی ضمانت بیشتر و محکمتری از حمایت محافل نزدیک به اسرائیل و یهودیان آمریکا در انتخابات نوامبر کسب کند.
گرچه دولت ترامپ با انتقال سفارت خود از تلآویو به بیتالمقدس (اورشلیم) و نیز با حمایت از اقدام اسرائیل در انضمام ارتفاعات جولان به خاک خود و نیزبا خروج از یونسکو و شورای حقوق بشر که واشینگتن و تلآویو آنها را به حمایت از فلسطینیها و داشتن گرایش ضداسرائیلی متهم کرده بودند، عملاً تنگاتنگترین رابطه در تاریخ دو کشور را رقم زده است، به گونهای که آخرین نظرسنجیها از تمایل ۵۶ درصد اسرائیلیها به پیروزی دوباره ترامپ در انتخابات نوامبر حکایت دارند. این رقم در مورد جو بایدن از ۱۵ درصد فراتر نمیرود.
اسم این توافق، قرارداد ابراهیم گذاشته شده که اشارهای است به سابقه و پیشینه مشترک یهودیت و اسلام و مسیحیت، یعنی که سه کشور آمریکا و امارات و اسرائیل طرفهای آن هستند.
برای اسرائیل بهای این قرارداد صرف نظر کردن از طرح الحاق بخشهایی از کرانه باختری است که نتانیاهو با قول حمایت آمریکا آن را در انتخابات اخیر اسرائیل مطرح کرد و از جمله عوامل پیروزیاش بود. اینکه آیا او بتواند پایگاه رأی خود را راضی کند که برقراری مناسبات با امارات مهمتر و استراتژیکتر از الحاق مناطق فلسطینی است لزوماً شاید پاسخش آری نباشد.
همین دو ماه پیش سفیر امارات در آمریکا در اقدامی بیسابقه مقالهای به عبری در یکی از روزنامههای اسرائیل منتشر کرد و به تلآویو گفت که اگر به دنبال رابطه با ابوظبی و جهان عرب است باید از طرح الحاق دست بردارد، پیشنهادی که ظاهراً به هدف خورده و فلسطینیها هم که هیچ اهرمی برای بازداشتن تلآویو از این طرح در دست نداشتند، احتمالاً مدیون امارات خواهند شد.
در برابر، اسرائیل هم با این برقراری مناسبات تابویی را در کشورهای عرب خلیج فارس میشکند و احتمالاً برقراری رابطه با قطر و بحرین و عربستان و عمان و … هم از دنبال خواهد آمد. اسرائیل تا کنون به رغم ارتباطات غیررسمی با شماری از کشورهای عربی تنها با مصر و اردن دارای قرارداد صلح و روابط رسمی بوده است.
دسترسی گسترده به بازار بزرگ و ثروتمند منطقه خلیج فارس برای صدور شماری از کالاهای باکیفیت اسرائیل در زمینههای امنیتی، سایبری، کشاورزی و پزشکی و تسلیحاتی هم برد دیگر تلآویو در توافق امروز است و نیز امکانات بیشتر برای رصد بهتر و دقیقتر تحرکات امنیتی و نظامی ایران در منطقه. و این یعنی ورق بیش از پیش به ضرر مناسبات منطقهای ایران پیش میرود و تهران در تداوم سیاست خصومت خود علیه اسرائیل بیش از پیش تنها و منزویتر میشود.
گرچه واکنش اولیه برخی محافل و شخصیتهای فلسطینی نسبت به توافق امروز منفی بوده و آن را «خیانت امارات به اعراب» توصیف کردهاد، ولی منتفی نیست که دستکم در نگاه بخشی از مردم منطقه، امارات با سوق اسرائیل به کنارنهادن طرح الحاق به عنوان شرط عادیسازی رابطه، در عمل نشان داده که از طریق بده و بستان و فشار دیپلماتیک و امتیازگیری و امتیازدهی بهتر میتوان به مصالح فلسطینیها خدمت کرد تا کوبیدن بر طبل دشمنی با اسرائیل و طرح شعار نابودی آن.
در شرایطی که نفوذ تهران در عراق و لبنان و سوریه این روزها با دستاندازها و مشکلات بیشتری همراه شده است، قرارداد امروز میان اسرائیل و امارات هم میتواند این شرایط را بیش از پیش به ضرر جمهوری اسلامی تغییر دهد. این شرایط منفیترشده با پیروزی احتمالی دمکراتها در انتخابات آینده آمریکا نیز احتمالاً مشمول تغییری اساسی نخواهد شد، مگر آنکه خود ایران چرخشهایی اساسی را در سیاست منطقهای و بینالمللی خود رقم بزند.
حبیب حسینیفرد
رادیو فردا
******
واکنشهای جهانی به توافق امارات و اسرائیل
به دنبال انتشار بیانیه مشترک آمریکا، امارات و اسرائیل مبنی بر توافق برای آغاز رسمی روابط و میان تل آویو و ابوظبی، کشورهای جهان و مسئولان و احزاب مختلف به این رخداد واکنش نشان دادند.
موضع دبیر کل سازمان ملل
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل در بیانیهای ابراز امیدواری کرد این توافق در رسیدن به راهکاری برای حل اختلاف فلسطین و اسرائیل بر اساس راهکار دو کشوری سهیم باشد.
سخنگوی گوترش به نقل از وی اعلام کرد که دبیرکل سازمان ملل از این توافق استقبال می کند و امیدوار است که این توافق فرصتی را برای رهبران اسرائیلی و فلسطینی برای ورود مجدد به ذاکرات جدی در تحقق راهکاری برای صلح براساس قطعنامه های شورای امنیت و قوانین بین المللی فراهم کند.
نیکولای ملادینوف، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در صلح خاورمیانه نیز گفت، توافق امارات و اسرائیل طرح الحاق را متوقف می کند که سازمان ملل همیشه خواستار توقف آن بوده است.
وی در توییتی نوشت، امیدوار است که این توافق فرصتی را برای همکاری مجدد اسرائیل و فلسطین فراهم کند. سازمان ملل برای گفتگو و برقراری صلح و ثبات با همه همکاری خواهد کرد.
سازمان ملل هم پیش از این از توافق صلح امارات و اسرائیل استقبال کرده بود.
مواضع اروپاییها و ژاپن
دولت فرانسه از توافق عربی سازی روابط بین اسرائیل و امارات و از تصمیمی که این رژیم در چارچوب توافق گرفته و متعهد شده طرح الحاق را تعلیق کند، استقبال کرد.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد، تصمیم مقامات اسرائیل گامی “مثبت” است که باید به اقدامی نهایی تبدیل شود.
ژاپن نیز این توافق را “گامی مهم” در جهت تقویت ثبات در منطقه و کاهش تنش ها توصیف کرد.
وزیر خارجه انگلیس هم در واکنش به این توافق گفت، زمان مذاکرات مستقیم میان فلسطین و اسرائیل است و این “تنها” راه برقراری صلح دائمی است!
وزارت خارجه یونان نیز در بیانیهای به امارات و اسرائیل بابت این توافق تبریک گفت.
در این بیانیه آمده که توافق این دو شریک نزدیک یونان “پیروزی دیپلماتیک و گامی مهم در تقویت امنیت و ثبات منطقه” است.
وزارت خارجه آلمان هم با استقبال از این توافق آن را در روند صلح در خاورمیانه سهیم دانست.
موضع منفی ترکیه
ابراهیم کالین، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری ترکیه پنجشنبه شب در توییتی عنوان کرد که تاریخ، ناکامی کسانی را که به ملت و آرمان فلسطین خیانت کردند، ثبت خواهد کرد.
یاسین اکتای، مشاور رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز توافق اسرائیل و امارات برای برقراری روابط رسمی را دور زدن ابتکارعمل صلح عربی، نقض حقوق ملت فلسطین و باطل و بیمعنی دانست.
وی افزود، در حقیقت امارات مدتهاست که چه برای فلسطین یا قدس اشغالی یا جهان عرب دستورکار نیکویی ندارد. این توافق امارات را بیش از پیش از جهان عربی اسلامی جدا خواهد کرد به همین دلیل توافق مورد نظر ارزشی نداشته و باطل است.
اکتای ادامه داد: توافقنامه ها تنها ابزاری برای خریدن وقت برای اسرائیل است. قبول این توافقنامه ها تعلیق موقت طرح الحاق بخش هایی از کرانه باختری است و با اجرای برنامه های توافقنامه ها اهداف واقعی آنها مشخص می شود.
واکنش مقامهای امریکایی
جیسون گربنبلات، نماینده سابق آمریکا در روند صلح خاورمیانه نیز این توافق را “شگفت انگیز و تاریخی” توصیف کرد و گفت، “رهبری فلسطین این حق را ندارد که توافق را رد کند.”
سناتور جیم ریچ، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از توافق میان اسرائیل و امارات استقلال کرده و آن را برای عادی سازی میان دو طرف تاریخی توصیف کرد.
وی ابراز امیدواری کرد که دیگر کشورهای جهان غرب و اسلام هم را امارات را در پیش بگیرند.
ریچ در بیانیهای اعلام کرد، امیدوار است میان این دو شریک اصلی آمریکا در مقابله با چالش ها و تهدیدات مشترک در سراسر منطقه همکاری بزرگی صورت بگیرد.
وی گفت، ترامپ و جارد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ مدتها برای این توافق تلاش کردند.
اما رشیده طلیب، نماینده دموکرات آمریکا این توافق را به باد انتقاد گرفت و گفت، این معامله هرگز درد و رنج فلسطینی ها را کم نخواهد کرد بلکه با عادی سازی روابط این درد بیشتر خواهد شد.
وی در توییتی نوشت: این توافق، قراردادی جدید میان ترامپ و نتانیاهو است.
طلیب گفت، مساله اصلی نه به طرح الحاق بلکه به تبعیض نژادی مداوم و ویرانگر مربوط می شود.
بن رودز، مشاور باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا هم توافق عادی سازی روابط اسرائیل و امارات را مورد انتقاد قرار داد و در توییتی نوشت، این توافق وضعیت فعلی منطقه و به حاشیه راندن کامل فلسطینیان را عمیق تر می کند. این دستاورد انتخاباتی ادعایی از سوی دو تن است که به دنبال پیروزی ترامپ هستند.
واکنش کشورهای عربی
دولت عمان نیز امروز جمعه حمایتش از توافق صلح اسرائیل با امارات را اعلام کرد.
دولت بحرین هم در بیانیهای به امارات و رهبری “حکیمانه” آن اعلام دستیابی به توافقی که طرح الحاق را متوقف می کند و نیز اتخاذ اقداماتی که فرصت های رسیدن به صلح در خاورمیانه را “تقویت” می کند، تبریک گفت.
در این بیانیه آمده است که بحرین از تلاش های دیپلماتیک امارات قدردانی می کند و این اقدام “تاریخی” به تحکیم ثبات و صلح در منطقه “کمک” خواهد کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است، بحرین همچنین از تلاش های آمریکا برای دستیابی به این توافق “تاریخی” در راستای تمایلش برای “تحکیم ستون های امنیت و صلح و ثبات” در سراسر جهان قدردانی می کند. بحرین امیدوار است تلاش برای دستیابی به راه حل عادلانه و جامع برای درگیری فلسطین و اسرائیل ادامه داشته باشد.
ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن نیز اعلام کرد، توافق عادی سازی روابط میان اسراییل و امارات با میانجیگری آمریکا به اقدامات بعدی اسرائیل درخصوص مساله فلسطین مرتبط خواهد بود.
الصفدی با صدور بیانیهای اعلام کرد، تاثیر توافق با اقدامات بعدی اسرائیل مرتبط خواهد بود. اگر با این توافق به عنوان انگیزهای برای پایان دادن به اشغالگری و پاسخ به حق ملت فلسطین در داشتن آزادی و کشور مستقل قابل زندگی به پایتختی قدساشغالی در مرزهای ژوئن ۱۹۶۷ برخورد شود منطقه به سمت برقراری صلح عادلانه پیش خواهد رفت اما اگر اسراییل این اقدامات را انجام ندهد درگیری عمیق تر خواهد شد و به عنوان تهدیدی بر امنیت سراسر منطقه منفجر خواهد شد.
وی ادامه داد: اسرائیل باید بین برقراری صلح عادلانه که به اشغالگری پایان داده و راهکار تشکیل دو کشوری را عملی می کند و میان تداوم درگیری که نقض های حقوق مشروع ملت فلسطین توسط اسرائیل آن را عمیق تر می کند، یکی را انتخاب کند.
الصفدی گفت، اسرائیل باید به تصمیم تعلیق طرح الحاق که در توافق امارات و اسرائیل آمده، متعهد باشد و تمامی اقدامات غیر قانونی خود را که فرصت های صلح را تضعیف می کند، متوقف کند.
وی از اسرائیل خواست براساس راه کار تشکیل دو کشوری، قوانین بین المللی و
قطعنامه های بین المللی و ابتکارعمل صلح عربی فورا وارد مذاکره مستقیم، جدی و
سازنده شود.
وزیر خارجه اردن در پایان گفت، کشورش از گونه تلاش واقعی که به برقراری صلح
عادلانه کمک کند، حمایت و به تلاش با دوستان خود برای تحقق این امر ادامه می
دهد.
نظر فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل
همچنین دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل اعلام کرد، طرح الحاق کنار گذاشته نشده است.
وی افزود: بیانیه با عنایت طرف های ذیربط انتخاب شده است و تعلیق طرح الحاق موقت است و کاملا کنار گذاشته نمی شود. همانطور که ترامپ اعلام کرده در هفته های آینده توافقنامههای صلح بیشتری به امضا خواهد رسید.
واکنش حماس
جنبش مقاومت اسلامی (حماس) توافق صلح میان اسرائیل و امارات را محکوم و آن را خنجر خیانت از پشت به ملت فلسطین اعلام کرد.
این جنبش در بیانیه خود اعلام کرد، این اقدام بزدلانه تجاوز آشکار به حقوق دینی، ملی و تاریخی فلسطین و خنجر خیانت از پشت به ملت فلسطین و گروههای مقاومت، تلاش بیهوده برای تاثیر گذاشتن بر مسیر مقاومت است که برای بیرون راندن و شکست اشغالگر و دستیابی به حقوق ملی ثابت تلاش می کند.
در ادامه این بیانیه آمده است که این توافق خروج از توافق عربی اسلامی و ضربه به امنیت ملی عربی، تجاوز به اراده ملت های عربی اسلامی و گروههای پایبند به فلسطین و مقدسات اسلامی و مسیحی آن است.
حماس اعلام کرد، توافق صلح میان اسرائیل و امارات اوج فروپاشی و انحطاط ملی و اخلاقی حاکمان این کشور است که تنها ثمره آن ناامیدی است زیرا دشمن صهیونیستی هرگز یار و یاور آنها نخواهد بود و به زودی خواهند دانست که خروج از آغوش امت اسلامی و عربی و ملتهایش و پناه بردن به اسرائیل تنها خودکشی سیاسی و ملی است.
در ادامه این بیانیه آمده است که هدف امارات از این توافق کمک به گروهها و احزاب راستگرای دولت صهیونیستی و آمریکا و به ضرر حقوق ملی فلسطین است و سرنوشت این موضع گیری و توافق امارات مانند بسیاری از توافقنامه ها، زباله دان تاریخ خواهد بود و صفحه ای تیره در تاریخ حاکمان ابوظبی ثبت خواهد کرد.
حماس از امت عربی اسلامی خواست به اصول ملی و حقوق مشروع فلسطین پایبند باشند.
حنان عشراوی: محمد بن زاید، لطفا به ما خوبی نکن
حنان عشراوی، عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین نیز در واکنش به توافق در توییتی خطاب به محمد بن زاید آل نهیان، حاکم فعلی امارات نوشت: لطفا به ما خوبی نکن ما برگ انجیر کسی نیستیم.
این اظهارات عشراوی پاسخ به ادعای امارات است که توافق صلح میان اسرائیل و امارات طرح الحاق را متوقف کرده است.
عشراوی خطاب به بن زاید نوشت: شاید تو از به سرقت رفتن کشورت رنج نکشیده باشی، درد زندگی در اسارت اشغالگر را هرگز نچشیده باشی، هرگز تخریب منزلی یا قتل دوستانت را شاهد نبوده باشی و هرگز دوستانت تو را نفروخته باشند.
نبیل ابوردینه، سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیهای که آن را در تلویزیون قرائت کرد، توافق صلح میان اسرائیل و امارات را نابودی ابتکارعمل صلح عرب، خیانت به قدس، مسجد الاقصی و تصمیمات نشست های عربی اسلامی، قوانین بین المللی و تجاوز به ملت فلسطین است.
جمال محیسن، عضو کمیته مرکزی فتح نیز اعلام کرد، اقدام رهبری امارات خروج از اجماع عربی است که تمامی سران غرب آن را پذیرفته اند و ضربه به ابتکار عمل صلح عربی است.
وی با صدور بیانیهای اعلام کرد، یکی از مهمترین بندهای طرح صلح عربی بر این امر تصریح دارد که عادی سازی روابط با اسرائیل تنها پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی و دستیابی به راه حل عادلانه برای آوارگان فلسطینی طبق قطعنامههای مشروع بین المللی است.
المحیسن از جهان عرب خواست علیه این اقدامات امارات که اجماع عربی را زیر پا گذاشته، اقدامات تنبیهی اتخاذ کنند.
وی تاکید کرد، توافق امارات به نفع ملت فلسطین نیست، این عادی سازی روابط با اسرائیل نیست که جنایت های رژیم را متوقف کند بلکه برعکس تشویق اشغالگر و دادن پاداش به او به خاطر جنایت هایش در حق ملت فلسطین است. این توافق تثبیت اشغالگر و شهرک سازی به ضرر ملت فلسطین و منافع، آینده و حقوق ملی اش است که در سطح بین المللی و عربی به آن اذعان شده است.
واکنش گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه
کتائب حزبالله عراق: آزادی فلسطین اشغالی بدست نیروهای مقاومت نزدیک است، از این پس برخورد ما با امارات همانند برخورد ما با اسرائیل خواهد بود.
عطا الله حنا، اسقف اعظم کلیسای ارتدکس در قدس شریف نیز اعلام کرد، این ادعا که توافق عادی سازی روابط با اسرائیل به تعلیق طرح الحاق منجر شد، دروغ بزرگ است و این توافق در چارچوب طرح های نابودی مساله فلسطین بوده و هدف از آن بقای ترامپ و نتانیاهو در قدرت است.
محمدعلی الحوثی، رئیس شورای عالی انقلاب یمن با درخواست برای تحریم تجاری یمن اعلام کرد، توافق اماراتی اسرائیلی خیانت به آرمان فلسطین و شهدای این آرمان و تأکیدی بر این موضوع است که جنگهای که امارات در آنها حاضر است در جهت اجرای سیاستهای آمریکاست.
شورای قبائل یمن هم با شدیدترین عبارات توافق اماراتی صهیونیستی را محکوم کرد.
محمد عماری، عضو دولت وفاق لیبی نیز گفت: توافق عادی سازی اماراتی اسرائیلی خیانتی قابل پیش بینی از امارات بود.
حزب کنگره سراسری یمن هم این توافق را محکوم کرد.
عبدالوهاب المحبشی، عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن گفت: عربستان رکن اساسی پروژه عادی سازی روابط کشورهای عربی با صهیونیستها است و در این زمینه از امارات بدتر است.
شیخ خالد الملا، رئیس شورای علمای عراق در این باره گفت: ابتلای امت اسلامی به ناامیدی روز به روز بیشتر میشود، وقتی که اشغالگر و قاتل فلسطینیان به دوست و متحد تبدیل میشود و بسیج شدن علیه مردان وفادار امت از طریق درخواست خلعسلاح مقاومت افزایش مییابد. وای بر کسانی که با اسرائیل رابطه برقرار میکنند و وای بر کسانی که مقدسات و ارزشهای امت را کوچک میکنند و آرمانهای اسلام را میفروشند.
واکنش مقامهای اسرائیلی
شهرداری تل آویو هم به نشانه استقبال از این توافق که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا آن را اعلام کرد، پرچم اسرائیل و امارات را روی ساختمان خود به تصویر کشید.
طبق اعلام شبکه “کان” اسرائیل شهردار تل آویو به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تحقق صلح بیشتر با امارات را تبریک گفت.
مطانس شحاده، عضو عرب کنست طرح الحاق کرانه باختری را یک دروغ و صرفا بهانهای برای عادی سازی روابط بین ابوظبی و تل آویو توصیف کرد.
شحاده گفت: «عادی سازی روابط میان امارات و کشورهای عربی خبر جدیدی نیست و از قبل هم پیش بینی شده بود، زیرا نتیجه طبیعی روابط امنیتی، اطلاعاتی و راهبردی است که سالهاست میان دو طرف وجود دارد.»
وی افزود: «دروغ نتانیاهو درباره طرح الحاق به امارات فرصتی دارد تا به بهانه ممانعت از اجرای طرح الحاق با اسرائیل سازش کند، زیرا هم نتانیاهو و هم امارات دروغ میگویند.»
شحاده با بیان اینکه آمریکا در واکنش به اتحاد ملت فلسطین دست به چنین کاری زده است، گفت: :این سازش هرگز به نفع ملت فلسطین نیست، بلکه خنجری به پشت همه ملتهای عربی است.»
یائیر لپید، رهبر حزب اپوزیسیون یش عتید اسرائیل و عضو کنست هم با وجود استقبال از این توافق اعلام کرد، اقدام تل آویو برای اجرای طرح الحاق به امنیتش آسیب خواهد زد.
وی در توییتی نوشت: منش سیاسی درست دستیابی به توافق از طریق مذاکرات سیاسی است نه اتخاذ اقدامات یکجانبه که به امنیت اسرائیل لطمه می زند.
آویگدور لیبرمن، رهبر حزب اسرائیل خانه ما هم تاخیر در الحاق شهرک های اسرائیلی در اراضی فلسطین را در ازای امضای توافق صلح با امارات را محکوم کرد.
وی گفت: معلوم بود که طرح الحاق حیله انتخاباتی نتانیاهو است.
نفتالی بنت، رهبر حزب راستگرای جدید اما نتانیاهو را به نابودی فرصت حاکمیت اسرائیل بر بخش هایی از کرانه باختری متهم کرد.
شهرک نشینان اسرائیلی هم این تصمیم نتانیاهو نپذیرفته و او را به نابودی فرصت حاکمیت اسرائیل بر شهرک های کرانه باختری متهم کردند.
از سوی دیگر انور قرقاش، وزیر مشاور امارات در امور خارجه در واکنش به مواضع مخالف کشورهای جهان در دفاع از این توافق گفت: این توافق، شبح طرح الحاق اراضی فلسطین را دور و زمان بیشتری را برای برقراری صلح از طریق راه کار تشکیل دو کشوری خرید.
وی افزود، واکنش های مثبت کشورهای مختلف بر این توافق سه جانبه اسرائیل، آمریکا و امارات “دلگرم کننده” است.
ایران امروز