گزارش همایش دهم اتحاد جمهوری خواهان ایران
همایش دهم اتحاد جمهوری خواهان ایران طی روزهای ۱۳ تا ۱۵ مهر ۱۴۰۳، برابر با ۴ تا ۶ اکتبر ۲۰۲۴ در شهر کلن آلمان برگزار شد.
در این همایش میهمانان و شرکت کنندگان بسیاری از طیف های ملی، چپ، ملی – مذهبی، لیبرال، اتنیکی و مشروطه خواه شرکت داشتند
همایش همزمان از طریق زوم، یوتیوب و اینستاگرام پخش می گردید.
همایش با خوشآمد گویی خانم مریم سطوت به شرکتکنندگان کار خود را آغاز کرد. او تأکید کرد که این همایش مصادف با فضای متشنج و آلوده به جنگ در اروپا و در منطقه و سایه جنگ بر فضای کشور ما برگزار می گردد و بیم آن میرود که دوران تشدید تنش به یک تغییر کیفی انجامیده و ما با یک جنگ ویرانگر روبرو شویم. میلیونها ایرانی در همین لحظه نگراناند .
او همچنین تأکید کرد که همایش دهم در آستانه ۱۲۰ سالگی جنبش مشروطه میباشد، جنبشی که جمهوریخواهی از آرمانهای آن بوده و مبارزان همچنان برای عملی کردن این آرمان در مبارزه هستند. از طرف دیگر همایش در دومین سالگرد جنبش زن، زندگی، آزادی برگزار میشود و سخنران بر ویژگی و اهمیت این جنبش تاکید داشت.
در ابتدا به مناسبت همزمان شدن بیستسالگی پایهگذاری اتحاد جمهوری خواهان ایران فیلمی کوتاه از همایش اول پخش گردید. بعد پیام های آقای خانبابا تهرانی و صدیقه وسمقی پخش گردید.
آقای خانبابا تهرانی یکی از پایهگذاران اتحاد جمهوری خواهان، طی پیامی ویدئویی به همایش دهم تاکید کرد که حفظ و یکپارچگی ایران در یک جمهوری پلورال که همه حق رای داشته باشند تضمین میشود.
خانم صدیقه وسمقی پیامی ویدئویی به همایش فرستادند که درباره اهمیت جمهوری خواهی در آینده ایران صحبت کرده بودند.
سه میزگرد و چندین سخنرانی برای همایش دهم در نظر گرفته شده بود.
- میزگرد بیستسالگی بنیانگذاری اتحاد جمهوری خواهان ايران،دست آوردهی، چالشها و اقدامات ضروری برای آینده
در این میزگرد آقایان مهران براتی، مهدی فتاپور، احمد پورمندی و مهرداد درویش پور شرکت داشتند. خانم مریم سطوت مسئول گرداندن این میزگرد بود. شرکتکنندگان میزگرد در بررسی بیست سال تلاشهای اتحاد جمهوریخواهان ایران (اجا) و چالشهای پیش رو سخن گفتند.
آقای مهدی فتاپور با بررسی بیست سال فعالیت اجا، دستاوردها و کاستی های آن تلاش کرد عوامل و دشواری های نظری عملی که اجا در فعالیت بیست ساله خود با ان مواجه بود را بررسی کرده و به چالش های پیش رو بپردازد
آقای مهران براتی ضمن بررسی اعتراضات سالهای اخیردر ایران، در صحبت هایش برنقش نهاد های مدنی و جامعه سیاسی و رابطه آنها در سازماندهی فعالیت های مدنی و مطالبات سیاسی در راستای گذار از جمهوری اسلامی تاکید کرد.
آقای پورمندی به نقد درونی اجا و بررسی نقاط ضعف این جریان از بدو تشکیل آن پرداخته و سیاست ها و اشکال کاری که برای جمهوریخواهان در شرایط کنونی ضروری میداند را طرح کرد
آقای مهرداد درویش پور که بطور آنلاین شرکت داشت، زمینهها و چالش های همگرایی جمهوریخواهان با دیگر نیروهای سیاسی را تشریح کرد
سخنران های این بخش:
آقای محمدرضا نیکفر: جمهوریخواهی و ضرورت بازیابی تاریخ
آقای کاظم کردوانی: در ضرورت بازاندیشی و آسیبشناسی حرکت جمهوریخواهان
آقای احمد آزاد: اتحاد وسیع جمهوری خواهان
خانم نیره توحیدی در پیام ویدئویی: بهسوی دموکراسی و پیشرفت، به عقب برنمیگردیم
بخش پایانی روز جمعه به برنامه موسیقی اختصاص داشت که گروه موزیک آرتیمیس لحظاتی به یادماندنی را به مناسبت بیستسالگی رقم زد.
روز شنبه به برگزاری دو میز گرد و ادامه سخنرانیها اختصاص داشت.
- میزگرد مناسبات ایران و جهان
خانمها فرزانه بذرپور و فاطمه امان و آقایان امید اقدمی، بهروز بیات و دامون گلریز شرکت کنندگان در میزگرد بودند و جمشید خونجوش مجری آن بود. موضوعات میزگرد عبارت بودند از سیاست خارجی جمهوری اسلامی و رابطه آن با صلح در منطقه و امنیت ایران.
به دلیل حساسیت شرایط و خطر گسترش جنگ در منطقه و اهمیت موضوع صلح در ابتدای میزگرد جمشید خونجوش بخشی از بیانیهای را که در این رابطه توسط تعدادی از فعالین سیاسی، فرهنگی و اجتماعی تهیهشده بود برای حاضران خواند. خانم امان درباره رابطه ایران با همسایگان شرقی خود و چالشهای امنیتی ایران در این منطقه صحبت کرد. خانم بذرپور به استراتژی خاورمیانهای آمریکا پرداخت و در این چارچوب، ویژگی تنش میان ایران و اسرائیل و فرایند سیاستگذاری در جمهوری اسلامی را تشریح کرد. رویکرد اپوزیسیون به روابط بینالمللی، بویژه در نمونه جنبش زن، زندگی، آزادی، موضوع صحبت آقای امید اقدمی بود.
آقایان بهروز بیات و دامون گلریز به صورت آنلاین در برنامه شرکت داشتند. آقای بیات درباره بحران کنونی خاورمیانه، نقش سیاست خارجی ضد غربی و اسرائیلستیز جمهوری اسلامی در آن و راههای برون رفت از بحران کنونی صحبت کرد و آقای گلریز به موضوع آینده خاورمیانه در سایه جنگ غزه و رقابت استراتژیک تهران و اورشلیم پرداخت.
در پایان، شرکت کنندگان در میزگرد به پرسشهای شرکتکنندگان در همایش پاسخ دادند.
سخنرانهای این بخش
آقای منصور فرهنگ: اصول اعلام شده در قطعنامه سیاست خارجی اتحاد جمهوریخواهان ایران را «منطقی و مدافع منافع ملی ایران» دانسته و به تشریح زمینه های پیروی از این اصول در عملکرد سیاست خارجی ایران پرداخت.
آقای هادی زمانی: درباره نقش و آثار مخرب سیاست خارجی جمهوری اسلامی در اقتصاد ایران
به علت حساسیت موضوع صلح، شعارهای «برای صلح ـ علیه جنگ»، «برای دمکراسی ـ علیه استبداد” در سالن نصبشده بود. شرکتکنندگان در همایش با اظهار نظرات و سوالات خود به طوری فعال در این میز گرد شرکت کردند.
- میزگرد موقعيت حکومت و جنبشهای اجتماعی،رویکردها، راهبردها و سياست های ما
در این میزگرد خانم منصوره شجاعی ، آقای رضا علیجانی و بهروز خلیق شرکت داشتند. آقای مزدک لیماکشی مسئولیت گردانندگی این میزگرد را بر عهده داشت..در میزگرد آقای رضا علیجانی درباره تبین جنگ پرداختند ،خانم منصوره شجاعی به نقش جامعه مدنی و جنبش اعتراضی زن زندگی آزادی و آقای بهروز خلیق به تبین نیروهای درون حکومتی پرداختند
موقعیت حکومت و علل انتخاب آقای پزشکیان و امکانات تغییراتی در این رابطه و تاثیرات آن بر روند سیاستگذاری صحبت شد.
در بخش پرسش و پاسخ شرکتکنندگان در همایش شرکت فعال داشتند .
سخنرانهای این بخش:
خانم مهدیه گلرو: جنبشهای اجتماعی و اهمیت آن
آقای علمداری: سیاستهای پشت پرده حکومت در انتخاب پزشکیان
خانم مریم شیرینسخن: جنبش زن، زندگی، آزادی و نقش تشکلهای ایرانی در خارج از کشور
آقای بهزاد کریمی: اوضاع سیاسی کشور
آقای فرخ نگهدار: کلامی با جناحهای سیاسی کشورم و نکتهای با اتحاد جمهوریخواهان ایران
آقای کمال ارس: جمهوریخواهی
آقای محمد مصری: همکاری بین نیروهای سیاسی جمهوریخواه
آقای علی افشاری: جمهوری خواهان و یکپارچه سازی حاکمیت
خانم شهلا انتصاری: اهمیت دمکراسی در روابط بین گروه های سیاسی و سازمان های مدنی
از طرف همایش دهم پیامی برای صلح و علیه جنگ تهیه گردید که بعد از همایش منتشر شد.
پیام هایی که به همایش رسیده است:
پیام جبهه ملی ایران – اروپا
پیام سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور
پیام حزب چپ ایران
پیام همبستگی جمهوری خواهان ایران
پیام سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
پیام حزب دمکراتیک مردم ایران
پیام حزب کومله کردستان ایران
این پیامها در سایت جمهوری منتشر شدهاند.
روز یکشنبه به جلسه اعضا اختصاص داشت. در این جلسه قطعنامه های پیشنهادی با اکثریت قریب به اتفاق آرابه تصویب رسید. در رابطه با تغییرات ساختار تشکیلاتی بحث شد و قرار شد ادامه بحث و انتخاب ارگان ها در یک جلسه دیگر در آینده تزدیک پیش برده شود.
هیات برگزاری همایش دهم اتحاد جمهوریخواهان ایران
۲۶ مهر ۱۴۰۳- ۱۷ اکتبر ۲۰۲۴