‘تلاش نافرجام’ برای بازداشت نماینده مجلس ایران

 

mohammad_sadeqi216

 

 

محمود صادقی: فشارها تاثیری در عزمم برای افشای فساد ندارد

تهدید دادستان تهران: صادقی خود را معرفی کند، وگرنه بازداشت خواهد شد

محمود صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس که خواهان انتشار گزارش حساب‌های بانکی صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه ایران شده بود، می‌گوید از دست ماموران جلب به داخل خانه‌اش پناه برده است.

در پی اعلان این خبر، گروهی از مردم بیرون منزل آقای صادقی تجمع کردند که بنا بر گزارش‌ها، به درخواست برادرش متفرق شدند.

هم زمان، محمود صادقی در یک پیام صوتی که در اینترنت منتشر شده از اقدام «غیرقانونی» بازپرس شعبه چهارم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران انتقاد کرده است که به گفته وی، بدون طی مراحل قانونی، اقدام به صدور حکم جلب کرده است.

وی هشدار داد که حق شکایت از مقام قضایی یاد شده را برای خودش محفوظ می‌داند و در عین حال از حمایت مردم و پیگیری‌های عده‌ای از نمایندگان مجلس قدردانی کرده است.

محمود صادقی می‌گوید: «از همه دوستداران نظام جمهوری اسلامی تقاضا دارم که با عمل به قانون از بهانه دادن به فرصت طلبان و دشمنان این مرز و بوم جلوگیری کنند.»

محمود صادقی حدود دو هفته پیش در مجلس ایران خواهان توضیح مقام‌های مربوطه درباره «شایعات» واریز میلیارد‌ها تومان از وجوه قوه قضاییه به حساب‌های شخصی رئیس این قوه شد.

این درخواست پس از آن مطرح شد که وبسایت آمدنیوز در گزارشی مدعی شد ۶۳ حساب بانکی شخصی به نام صادق لاریجانی وجود دارد که سالانه ۲۵۰ میلیارد تومان سود به آن‌ها واریز می‌شود.

آقای صادقی روز گذشته ضمن دفاع از عملکرد خود در مجلس به کانال تلگرامی اصلاح طلبان نیوز گفت: «طبق قانون اساسی نطق کردم، حق داشتم که از وزیر سوال کنم.»

او گفت که قوه قضائیه می‌توانست «به طور خیلی ساده» و در یک پارگراف به مجلس توضیح بدهد؛ ولی «ظاهرا عادت به پاسخگویی ندارند.»

چرا رئیس قوه قضاییه از درخواست بررسی حسابهای بانکی اش عصبانی است؟

 

محمود صادقی روز یکشنبه در گفتگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: «حدود یک ساعت پیش هنگامی که به منزل بازمی‌گشتم، ماموران با حکم جلب سعی در بازداشتم داشتند که باتوجه به این‌که این مسئله مغایر با قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس شورای اسلامی است، با مقاومت خود را به داخل منزل رساندم.»

او گفت: «با این حال ماموران همچنان مقابل درب منزل منتظر هستند.»

این نماینده مجلس روز شنبه ۶ آذر (۲۶ نوامبر) از احضار خود به دادسرا خبر داده بود. او در توییتر خود نوشت: «امروز یکی از اعضای هیأت رییسه مجلس به من اطلاع داد که از دادسرا تماس گرفته‌اند و خواسته‌اند اینجانب به دادسرا مراجعه کنم.»

آقای صادقی به خبرگزاری ایسنا گفت دادستانی از او به خاطر اظهارنظر درباره یاشار سلطانی، روزنامه‌نگار افشاگر تخلفات شهرداری تهران، شکایت کرده است.

خبرگزاری فارس نیز اعلام کرد که جواد ساداتی‌نژاد، نماینده مجلس، از آقای صادقی به اتهام نشر اکاذیب و تشویش اذعان عمومی شکایت کرده است.

محمود صادقی از بازداشت یاشار سلطانی، سردبیر معماری نیوز، انتقاد کرده و او را «نماد شفافیت و صداقت رسانه‌ای» معرفی کرده بود. او همچنین خواهان توضیح درباره حساب‌های بانکی رئیس قوه قضاییه شد.

«نماینده‌ای با کمال وقاحت»

چند روز پیش صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه ایران، بدون نام بردن از محمود صادقی گفت: «اینکه نماینده‌ای از فراکسیون امید… با کمال وقاحت از پشت تریبون مجلس، رئیس قوه قضاییه را متهم به واریز ۱۰۰۰ میلیارد تومان به حساب شخصی خود کرده است، مایه شرمساری نیست؟»

علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد ایران، تخلف در این زمینه را رد کرده و گفته است: «از ۲۰ سال پیش با هماهنگی خزانه کل کشور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مجموعه مبالغی با رعایت حدود قانونی و موازین شرعی برای قوه قضاییه به صورت سپرده در سیستم بانکی کشور قرار گرفته است… به این مبالغ سودهایی نیز تعلق گرفته که البته از اصل پول‌ها به هیچ وجه استفاده نشده… سود حاصله از مبالغ مذکور، صرفا برای برخی هزینه‌های معین در قوه قضاییه صرف شده است.»

محمود صادقی در نطق خود در مجلس گفت «کدام قانون اجازه می‌دهد وجوه دولتی به حساب‌های شخصی واریز شود؟» و از صادق لاریجانی خواست «برای جلوگیری از ادامه سوءاستفاده بیگانگان و به‌منظور شفاف‌سازی» گزارشی از عملکرد ۵ ساله حساب‌های مورد بحث و مصارف سود حاصله از آن‌ها منتشر کند.

پس از طرح این سوالات از طرف آقای صادقی، صادق لاریجانی به تندی از حسن روحانی و علی لاریجانی انتقاد کرد که چرا از او در برابر این «تهمت‌ها» دفاع نکرده‌اند.

امروز عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران هم در توضیح حساب‌های بانکی صادق لاریجانی گفت از سال ۱۳۷۳ و در دوره ریاست محمد یزدی و محمود هاشمی شاهرودی حساب‌هایی «با رعایت موازین شرعی و قانونی و اخذ مجوزهای لازم به نام قوه قضاییه افتتاح شد.»

او گفت «مدیران و مسئولان ارشد نظام» از این مساله آگاه بوده‌اند و حمایت از نشردهندگان «اخبار کذب» در این رابطه قابل تعقیب قضایی است.

محمود صادقی می‌گوید تهمتی نزده و تنها خواهان ارائه توضیح شده است.

مطابق قوانین ایران نمایندگان مجلس مصونیت حقوقی دارند و نمی‌توان آن‌ها را برای انجام وظایف نمایندگی تحت تعقیب قرار داد.

آقای صادقی درباره احضاریه خود نوشت: «قرار شد مطابق قانون اخطاریه به مجلس ابلاغ شود و در هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان بررسی و اتخاذ تصمیم شود.»

*  *   *

محمود صادقی: فشارها تاثیری در عزمم برای افشای فساد ندارد

 

جنجال‌ها درباره نماینده تهران در مجلس و واکنش به تلاش مأموران قضایی برای بازداشت او مقابل خانه‌اش ادامه دارد و او در توییتر خود تأکید کرده که در مقابل فشارها تسلیم نخواهد شد.

محمود صادقی٬ نماینده تهران٬ خود در توییترش نوشته که “جلب غیرقانونی” او با پیگیری مسئولان فعلا منتفی شده است.

اما خبرگزاریهای ایران به نقل از دادستان تهران گزارش کرده‌اند که “دستور جلب صادره از دادسرای فرهنگ و رسانه درباره محمود صادقی، مطابق با موازین قانونی بوده و کماکان به وقت خود باقی است.”

به نقل از عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران، در عین حال گزارش شده است که “صدور دستور جلب همواره به منزله بازداشت متهم نخواهد بود زیرا ممکن است اظهارات متهم نزد بازپرس موجب اثبات بی‌گناهی گردد.

او گفته است که “در پرونده مطروحه علیه آقای محمود صادقی، هشت فقره شکایت خصوصی و سه فقره اعلام جرم عمومی مطرح شده است”

آقای دولت آبادی گفته است که با مقامات مجلس ایران در این خصوص گفتگو شده و افزوده است :”در چند نوبت مذاکره تاکید شد برای پرهیز از سوءاستفاده برخی افراد و جریان‌ها، محمود صادقی در دادسرا حضور یابد که به لحاظ امتناع نامبرده علی‌رغم اطلاع از احضاریه شعبه بازپرسی و انجام مصاحبه‌های متعدد که حکایت از اطلاع وی از احضار به دادسرا داشت، بازپرس دادسرا دستور جلب وی را صادر کرده است.”

دیشب بعد از انتشار این خبر که مأموران قضایی برای بازداشت او مقابل خانه‌اش هستند٬ شماری از نمایندگان مجلس و فعالان مدنی بیرون خانه او جمع شدند تا مانع بازداشت او شوند.

او به داخل خانه‌اش پناه برد تا مانع بازداشت شود و در پیامی صوتی گفت که بازپرس دادسرای فرهنگ و رسانه به‌طور “غیرقانونی” بدون مراحل قانونی حکم بازداشت او را صادر کرده است.

روزنامه ایران امروز عکس شماری از وکلای کانون دادگستری٬ نمایندگان مجلس و اعضای حزب کار را در خانه آقای صادقی منتشر کرده که با هدف حمایت از او به خانه‌اش رفته‌اند.

 

محمود صادقی کیست؟

محمود صادقی با “فهرست امید” وارد مجلس ایران شد. او حقوق خوانده و دانشیار دانشگاه تربیت مدرس در رشته حقوق و وکیل دادگستری است.

پدر او محمدحسین صادقی هم زمانی نماینده مجلس بود. پدرش که قبل از انقلاب از شاگردان آیت‌الله روح‌الله خمینی در قم بود٬ به نمایندگی مجلس اول رسید، اما همان اوایل نمایندگی در انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۰ کشته شد.

محمود صادقی بعد از ورود به مجلس دهم٬ مواضعی انتقادی داشته است. مواضعی که مخصوصا در چند سال اخیر در تریبون‌های رسمی جمهوری اسلامی ایران کم‌تر شنیده شده است.

برای مثال او چند روز پیش در انتقاد از برگزار نشدن مراسم سالگرد قتل داریوش و پروانه فروهر نوشت: “نه قتل سفاکانه و فجیع او و همسرش قابل دفاع است نه جلوگیری از برگزاری مراسم سالگردش.”

او بارها تاکید کرده است که در افشای “فساد” و “شفاف‌سازی” کوتاه نمی‌آید. حتی امروز در تازه‌ترین توییت خود بار دیگر نوشته است که “فشارها هیچ خللی در عزم و اراده اینجانب و دیگر نمایندگان در تلاش برای شفافیت و مبارزه با فساد در تمام دستگاه‌ها ایجاد نخواهد کرد.”

حدود دو هفته پیش در مجلس توضیح مقام‌های قوه قضاییه را درباره “شایعات” مربوط به حساب‌های مربوط به این قوه را خواستار شد. پافشاری که عده‌ای دلیل اصلی برخوردهای اخیر با او را به آن نسبت می‌دهند.

او حتی نامه‌ای به رییس قوه قضاییه نوشت و او را به “شفاف‌سازی” در مبارزه با فساد دعوت کرد. رئیس قوه قضاییه چندی بعد او را نماینده‌ای معرفی کرد که “با کمال وقاحت” تهمت زده و عمل او را “مایه شرمساری” دانست. اظهاراتی که این ظن را قوی کرد که قوه قضاییه مصمم است با او برخورد قضایی کند.

+ بیشتر بخوانید: نماینده مجلس به دادگاه احضار شد

شاکیان او چه کسانی هستند؟

محمود صادقی هفته پیش در توییترش خبر داد که به دادسرا احضار شده است. او در مصاحبه‌ای گفت که دادستان تهران از او به خاطر اظهاراتش درباره یاشار سلطانی٬ سردبیر معماری‌نیوز٬ شکایت کرده است.

آن زمان که یاشار سلطانی به خاطر انتشار گزارش‌هایی درباره واگذاری املاک چند میلیاردی شهرداری بازداشت بود٬ آقای صادقی او را ستود و گفت که “نماد شفافیت و صداقت رسانه‌ای” است.

امروز منابع آگاه وابسته به قوه قضاییه از ۸ شاکی خصوصی سخن می‌گویند. بر اساس گزارش‌ها یکی از این شاکیان جواد ساداتی‌نژاد٬ نماینده کاشان٬ است. او می‌گوید که آقای صادقی به او تهمت بی‌اساس زده و در مصاحبه با یکی از خبرگزاری‌ها گفته که او در زمان ریاست بر دانشگاه کاشان دو میلیارد تومان پول ویژه بورسیه دانشجویان را به طور غیرقانونی برداشت کرده است.

خبرگزاری فارس هم چند روز پیش گزارش داده بود که چند دانشجوی دکترا از شاکیان آقای صادقی هستند و این شکایات مربوط به قبل از زمان نمایندگی اوست.

واکنش‌ها به اقدام شبانه برای بازداشت او چه بود؟

هیچ کدام از مقام‌های قوه قضاییه هنوز به طور رسمی اعلام نکرده‌اند که شاکیان آقای صادقی چه کسانی هستند.

در حمایت از او بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی به مصونیت قضایی نمایندگان مجلس برای افشای حقایق اشاره می‌کنند. در مقابل شماری دیگر هم می‌گویند که به صرف نمایندگی نمی‌توان با اتهام‌های “بی‌اساس” افراد را بدنام کرد.

در توییتر شماری این واقعه را با بازداشت حسین لقمانیان٬ نماینده مجلس ششم مقایسه کرده‌اند و گفته‌اند که منتظر هستند ببینید واکنش علی لاریجانی٬ رئیس مجلس چه خواهد بود.

حسین لقمانیان در زمان نمایندگی مجلس ششم به دلیل نطق پبیش از دستور در انتقاد از بازداشت فعالان مذهبی به زندان رفت. اقدامی که باعث شد مهدی کروبی٬ رئیس وقت مجلس٬ قوه قضاییه را تهدید کند که به خانه خواهد رفت و به مجلس بازنخواهد گشت تا آقای لقمانیان آزاد شود.

امروز مسعود پزشکیان٬ نایب رئیس مجلس ایران٬ اقدام برای جلب شبانه آقای صادقی را “بی‌احترامی” به مجلس توصیف کرد.

+ بیشتر بخوانید: نایب رییس مجلس می‌گوید که اقدام برای جلب شبانه بی‌احترامی به مجلس است

محمود صادقی که خود مدرس حقوق در دانشگاه است٬ می‌گوید که احضار او خلاف اصل مصونیت قضایی نمایندگان است و منتظر است تا هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان درباره این موضوع نظر بدهد که آیا او حرفی زده است که خارج از حیطه وظایف نمایندگی‌اش باشد یا نه. موضوعی که امکان دارد جلسه بعدی این هیئت و مجلس را جنجالی کند٬ البته اگر آقای صادقی تا آن زمان بازداشت نشده باشد.

بی بی سی

*  *  *

تهدید دادستان تهران: صادقی خود را معرفی کند، وگرنه بازداشت خواهد شد

 

ساعاتی پس از توضیحات محمود صادقی نماینده تهران، مبنی بر منتفی شدن حکم بازداشت او، دادستان تهران اعلام کرد که حکم جلب این نماینده مجلس «به قوت خود باقی است» و اگر او خود را به مراجع قضایی معرفی نکند، مأموران او را بازداشت خواهند کرد.

بر اساس گزارش میزان، خبرگزاری رسمی قوه قضائیه، عباس جعفری دولت‌آبادی، شامگاه دوشنبه هشتم آذر به خبرنگاران گفت که «مقاومت این نماینده مجلس در قبال مأموران و تحریک افراد برای حضور و اجتماع در مقابل منزلش بر اتهامات قبلی وی افزوده خواهد شد».

آقای جعفری دولت‌آبادی اعلام کرد که دستور بازداشت صادره شده از دادسرای فرهنگ و رسانه مطابق «با موازین قانونی بوده و کماکان به وقت خود باقی است».

دادستان تهران از آقای صادقی خواست که خود را به مراجع قضایی معرفی کند و تهدید کرد که «در غیر این صورت مأموران موظفند متهم را جلب و به دادسرا معرفی کنند».

او اعلام کرد در پرونده آقای صادقی، «هشت شکایت خصوصی و سه اعلام جرم عمومی» وحود دارد و از طریق مجلس و کارگزینی دانشگاه تربیت مدرس برای او «احضاریه ارسال شده است».

به گفته آقای جعفری دولت‌آبادی، موضوع احضار محمود صادقی به صورت تلفنی به علی لاریجانی رئیس مجلس، اطلاع داده شده و «در چند نوبت» مذاکره با محمدعلی وکیلی، عضو هیئت رئیسه مجلس، خواسته شده که آقای صادقی در دادسرا حاضر شود اما به دلیل امتناع او، بازپرس دادسرا دستور بازداشت این نماینده مجلس را صادر کرده است.

ساعاتی پیش از این سخنان دادستان تهران محمود صادقی در صفحه توئیتری خود اعلام کرده بود که با پیگیری مسئولان ذیربط «جلب غیرقانونی» او منتفی شده است.

آقای صادقی که به خاطر سخنانش در ارتباط با موضوع حساب‌های شخصی در قوه قضائیه با مشکلاتی مواجه شده همچنین نوشت که قرار شده است مسئله برخورد با او «مطابق قانون، با اعلام به مجلس، طبق نظر هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان دنبال شود».

محمود صادقی، عضو فراکسیون امید در مجلس، روز یکشنبه هفتم آذر خبر داده بود که مأموران، هنگام بازگشت وی به خانه‌اش «بر خلاف قانون نظارت بر نمایندگان مجلس» برای بازداشت او آمده بودند.

آن‌گونه که آقای صادقی گفته، او «با مقاومت» خود را داخل خانه رسانده ولی مأموران در بیرون از منزل در انتظارش بودند.

در این میان، پس از انتشار خبر تلاش مأموران برای بازداشت محمود صادقی، شماری از فعالان سیاسی و دانشجویی و نیز هواداران این نماینده مجلس، برای جلوگیری از بازداشت او، در مقابل خانه‌اش تجمع کردند.

به گزارش برخی از خبرگزاری‌ها، تجمع‌کنندگان پس از اعلام خبر انصراف مأموران از بازداشت این عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس، آن محل را ترک کردند.

آقای صادقی در روزهای اخیر در نطق‌های پیش از دستور خود، به موضوع حساب‌های شخصی در قوه قضائیه اشاره کرده بود، و پس از آنکه رئیس دستگاه قضایی به طرح این موضوع در مجلس اعتراض کرد، در نامه‌ای بار دیگر سؤال‌های خود را در مورد حساب‌های منسوب به رئیس قوه قضائیه مطرح کرده بود.

یک روز پس از این نامه، این نماینده مجلس خبر داد که دادستانی تهران از طریق هیئت رئیسه برای او احضاریه فرستاده، اما این احضاریه در ارتباط با پرونده یاشار سلطانی است.

با این همه، خبرگزاری فارس بامداد دوشنبه مدعی شد که «حکم جلب صادره برای آقای صادقی به دلیل شکایت‌های خصوصی از جمله تعدادی از دانشجویان است که چندین ماه است علیه او به دلیل نشر اکاذیب شکایت کرده‌اند».

رادیو فردا

Print Friendly, PDF & Email