آلمان از حمله به سفارت ایران در برلین ابراز تاسف کرد
سفارت ایران در برلین هدف معترضان قرار گرفته و وزیر امور خارجه آلمان از این حادثه ابراز تاسف کرده است.
روز پنجشنبه، ۹ آذر (۲۹ نوامبر)، منابع خبری ایران گزارش کردند که گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، شامگاه گذشته با علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران تماس تلفنی گرفته و طی آن، حادثه حمله گروهی از معترضان به سفارت جمهوری اسلامی در برلین را محکوم دانسته است.
به گزارش خبرگزاری مهر، آقای وستروله ضمن عذرخواهی رسمی از این حادثه، گفته است که دولت آلمان حفاظت از سفارت و سرکنسولگری ایران در آلمان را وظیفه خود می داند و اجازه نمی دهد این حادثه تکرار شود.
براساس این گزارش، علی اکبر صالحی نیز با تاسف بار خواندن تعرض به سفارت جمهوری اسلامی، گفته است: “انتظار ما از دولت و پلیس آلمان این بود که با توجه به هشدارهای قبلی سفارت، از وقوع چنین حادثه ای جلوگیری نموده و وظیفه خود را به خوبی انجام می داد.”
آقای صالحی حمله به سفارت ایران را “اقدامی زشت” خوانده و خواستار “رسیدگی جدی به ا ین مساله و محاکمه عوامل دخیل” در آن شده است.
این نخستین مورد از گفتگوی وزیران خارجه ایران و آلمان در مورد نقض حریم دیپلماتیک نیست. پس از حمله به مراکز دیپلماتیک بریتانیا در تهران در سال گذشته، آقای وستروله در گفتگویی با آقای صالحی، مسئولیت دولت ها در حفاظت ار مراکز دیپلماتیک را به او یادآور شده و وزیر خارجه ایران نیز از آن حمله ابراز تاسف کرده بود.
شب گذشته، وزارت خارجه آلمان در بیانیه ای، ضمن تایید تماس تلفنی وزیر خارجه آن کشور با علی اکبر صالحی، گفت که آقای وستروله تاکید کرده است که از سفارت جمهوری اسلامی حفاظت به عمل خواهد آمد.
تماس تلفنی وزیر خارجه آلمان با مقام ایرانی به حادثه حمله گروهی از تظاهرکنندگان به سفارت ایران در برلین، پایتخت آلمان، ارتباط دارد که روز گذشته حدود ساعت ۳ بعد از ظهر به وقت محلی روی داد.
تظاهرکنندگان به سوی ساختمان سفارت سنگ و رنگ پرتاب کردند و پرچم جمهوری اسلامی را پایین کشیدند
به گفته پلیس برلین، در این حادثه، حدود سی نفر تظاهرکننده به سوی ساختمان سفارت سنگ و رنگ پرتاب کردند و سپس پرچم جمهوری اسلامی را پائین کشیدند و پاره کردند.
ظاهرا تظاهرکنندگان به محوطه بیرونی سفارت راه یافته بودند و پلیس آلمان گفته است که آنان نتوانستند وارد ساختمان سفارت شوند و ماموران ده نفر از آنان را بازداشت کردند.
در عین حال، برخی منابع خبری دولتی ایران گفته اند که مهاجمان وارد ساختمان سفارتخانه شدند و وسایل آن را تخریب کردند.
در بیانیه پلیس آلمان به هویت و انگیزه مهاجمان به سفارت جمهوری اسلامی اشاره ای نشده است اما منابع خبری ایرانی، گزارش های متفاوتی را در این زمینه منتشر کرده اند.
هویت مبهم و انگیزه مختلف
برخی منابع ایرانی کمک جمهوری اسلامی به حماس را عامل حمله به سفارت معرفی کرده اند
خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – گزارش خود در این مورد را با عنوان “تعرض به سفارت ایران در برلین با کینه از پیروزی مقاومت فلسطین در غزه” منتشر کرده و با اعلام اینکه شمار مهاجمان حدود بیست نفر بود، نوشته است که “شعارهای آنها مبنی بر اینکه غزه با موشک های ساخت ایران پیروز شد، به خوبی نشان می داد که از سوی محافل صهیونیستی برای این اقدام حمایت و پشتیبانی شده بودند.”
مقامات و رسانه های دولتی جمهوری اسلامی برقراری آتش بس در غزه را به منزله پیروزی گروه حماس بر اسرائیل دانسته و با اظهار اینکه حماس از موشک های ساخت ایران استفاده می کرده، برقراری آتش بس را پیروزی برزگی برای جمهوری اسلامی هم تلقی کرده اند.
ایرنا گفته است که تعرض کنندگان با وجود تعداد کم “کاملا مجهز” بودند و توضیح داده که آنان با استفاده از تجهیزاتی مانند نردبان تاشو و سیم چین قوی، توانستند از نرده ها و سیم خاردار اطراف محوطه سفارت عبور کنند.
به گفته ایرنا، تعدادی خبرنگار هم در محل حضور داشتند “که نشان دهنده برنامه ریزی قبلی و پشتیبانی از یک ناحیه خاص در رابطه با این حمله بوده است” اما خبرگزاری جمهوری اسلامی هویت این “ناحیه خاص” را مشخص نکرده است.
ایرنا افزوده است که نیروهای پلیس هم دیر به محل رسیدند و در نتیجه تنها دوازده تن از معترضان دستگیر شدند و سفیر جمهوری اسلامی با مراجعه به وزارت خارجه آلمان، “مراتب اعتراض خود را به تعرض وحشیانه و کم کاری پلیس این کشور در تامین امنیت ساختمان سفارت به رغم اطلاع قبلی اعلام کرد.”
در مقابل، رادیو و تلویزیون دولتی ایران، اعضا و هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران را عامل این حمله دانسته است. واحد مرکزی خبر در گزارش خود در این مورد “به نقل از یک منبع آگاه” گفته است که “حمله منافقین [مجاهدین خلق] به سفارت کاملا برنامه ریزی شده و با اطلاع پلیس انجام شد به طوری که پلیس آلمان هشدار سفارت در این زمینه را نادیده گرفت.”
این “منبع آگاه” افزوده است هنگام حمله به سفارت “یک خودرو پلیس در نزدیکی سفارت نظاره گر این تجاوز منافقین بود و هیچ واکنشی از خود نشان نداد و ده دقیقه پس از حمله منافقین، پلیس آلمان وارد عمل شد و دوازده تن از منافقین را بازداشت کرد.” در ادامه این خبر آمده است که معترضان وارد محوطه سفارت شدند و “همچنین با ورود به ساختمان سفارت، اقدام به تخریب اموال” آن کردند.
این گزارش مشخص نمی کند که آیا خودرو پلیس به دلیل هشدار قبلی مقامات سفارت و به منظور زیر نظر داشتن سفارتخانه به محل اعزام شده بود تا در صورت حمله احتمالی، خواستار اعزام کمک شود یا اینکه در ماموریت دیگری بود و هنگام حمله، به طور تصادفی از این محل عبور می کرد.
گروه های مختلف مخالف جمهوری اسلامی در خارج هم گزارش های متفاوتی را در این مورد منتشر کرده اند.
برخی وبسایت های مخالف جمهوری اسلامی گفته اند که مهاجمان، پناهجویانی بودند که به هیچ گروه و حزبی وابستگی نداشتند و صرفا به عنوان اعتراض به سیاست های حکومت ایران، به اقدام علیه سفارتخانه دست زدند در حالیکه برخی دیگر، آنان را دارای گرایش های خاص سیاسی معرفی کرده و حتی گفته اند که تعدادی همفکران غیرایرانی نیز در این “آکسیون” مشارکت داشتند.
در مورد سرنوشت بازداشت شدگان، برخی وبسایت های مخالف جمهوری اسلامی در خارج گفته اند که پلیس آنان را آزاد کرده هر چند در مورد نحوه و شرایط آزادی این افراد توضیحی نداده اند و بعضی دیگر خواسته اند برای وادار کردن پلیس به آزادی آنان، تظاهراتی در روز پنجشنبه برگزار شود.
بی بی سی