صیانت از تفاهم‌نامه، حفاظت از صلح، ادامه دفاع از ایران

بیانیه حزب اتحاد ملت

یادداشت تفاهم امضا شده در پی جنگ چهل روزه میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده توسط رؤسای جمهور دو کشور، که بسیاری از کارشناسان روابط بین‌الملل آن را توافقی یک‌سویه به سود ایران می‌دانند، سند قابل‌اتکایی است که در چارچوب آن می‌توان برای رفع تخاصم مزمن چنددهه‌ای بین ایران و آمریکا با حفظ منافع کشور تلاش کرد. این تفاهم‌نامه دستاورد ارزشمند ایستادگی شجاعانه‌ی رزم‌آوران، همبستگی و تاب‌آوری شگرف ایرانیان و تلاش‌های هوشمندانه‌ی مذاکره‌کنندگان و تلاشگران عرصه‌ی دیپلماسی است. حزب اتحاد ملت ایران حفاظت از این دستاورد را وظیفه‌ی ملی همه‌ی ارکان حکمرانی، جریان‌های سیاسی و آحاد ملت ایران می‌داند و اعتقاد دارد هرگونه ایجاد خدشه و تردید در آن به نفع دشمنان ایران و در رأس همه رژیم جنگ‌طلب و بحران‌زی اسرائیل است. در این رابطه یادآوری چند نکته و تأکید بر آن‌ها سودمند است:

۱- محتوای یادداشت تفاهم پیش‌گفته پیش از امضا به تأیید تمام اعضای شورای‌عالی امنیت ملی به استثنای یک نفر رسیده است، که ضمن به نمایش گذاشتن عقلانیت حاکم بر آن شورا، گواه آشکار پشتوانه‌ی محکم قانونی، حکومتی و حقوقی سند است.

۲- برای پیگیری عملیاتی شدن مفاد تفاهم‌نامه و مقابله با کارشکنی‌های احتمالی طرف مقابل باید حتی‌الامکان از روش‌های دیپلماتیک بهره گرفت. اگر چه این روش‌ها ممکن است زمان‌بر و پیچیده باشد، ولی تخطی از آن و روی آوردن به روش‌های میدانی پرهزینه و تهدیدزا ریسک نابودی اصل توافق و وارد شدن مجدد کشور به عرصه‌ی جنگ تمام‌عیار را افزایش می‌دهد.

۳- جغرافیای درگیری در جنگ‌های دوازده و چهل روزه، سرزمین ایران بوده است و هزینه‌های انسانی و غیرانسانی جنگ برای ایران و ساکنین آن در وهله‌ی اول و کشورهای هم‌کیش منطقه در وهله‌ی بعد، با خسارت‌های وارد شده به آمریکا و اسرائیل قابل مقایسه نیست. به‌عنوان یک نمونه، تعداد آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌های کشته شده در دو جنگ از چند ده نفر تجاوز نمی‌کند، در حالی‌که در ایران فقط در یک حمله 168 کودک بی‌گناه به شهادت رسیده‌اند. با توجه به این واقعیت، اقتضای عقلانیت و مسئولیت‌شناسی حاکمیت در دفاع از امنیت و زندگی مردم، تلاش برای جلوگیری از درگیری دوباره و شدت گرفتن منازعات با حداکثر توان ممکن است.

۴- انسجام ایرانیان و شجاعت نیروهای نظامی موجب شده است، از ایران تصویر یک کشور شریف، مظلوم و در عین حال مقتدر به جهان مخابره شود. اثربخش‌ترین راه تداوم این تصویر در شرایط پس از امضای توافق با آمریکا، پای‌فشردن ایران بر امنیت منطقه‌ای و به‌طور خاص حفاظت از امنیت کشتیرانی آزاد در تنگه‌ی هرمز است. پیامدهای منفی هر اقدام ناامن‌ساز در این زمینه که همه‌ی کشورهای جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، ممکن است به‌عنوان ناتوانی یا مسئولیت‌ناپذیری ایران در قبال امنیت تنگه‌ی هرمز قلمداد شود و تصویر یاد شده از ایران را به تصویر یک کشور بحران‌آفرین تغییر دهد.

۵- حزب اتحاد ملت ایران حفاظت از ظرفیت‌های گسترده‌ی این یادداشت تفاهم را در کاهش تهدیدهای امنیتی و تأمین منافع ملی ایران یک وظیفه‌ی ملی همگانی می‌داند و از شورای عالی امنیت ملی و دولت می‌خواهد با تمرکز بر این سند همه‌ی توان کارشناسی سیاسی- حقوقی داخلی و روابط و نفوذ بین‌المللی کشور را برای پیگیری جدی آن به‌کار گیرد. اسراف در مصرف ظرفیت بازدارنده و امنیت‌ساز تنگه‌ی هرمز یا تصور درآمدزایی غیرواقع‌بینانه، اثربخشی بازدارندگی آن را کاهش می‌دهد و در میان مدت ممکن است این ظرفیت منحصربه‌فرد و بی‌نظیر را به‌کلی از حیز انتفاع ساقط کند. ایجاد خدشه در انسجام اجتماعی داخل و آسیب زدن به روابط حسن‌هم‌جواری با همسایگان در منطقه از دیگر پیامدهای واکنش‌های شتاب‌زده و تحریک‌آمیز است که می‌تواند فرصت‌های دیپلماتیک ارزشمند فراهم شده برای دفاع از امنیت و منافع ملی را از میان ببرد و دوباره‌ی هزینه‌های ملی کلانی را به کشور تحمیل کند.

۶- حزب اتحاد ملت از رویکردها و تلاش‌های مدبرانه‌ی رییس جمهور محترم جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان و دولت محترم در حمایت از مسیر دیپلماسی و پشتیبانی از تیم مذاکره‌کننده تقدیر می‌کند. این حزب همچنین حمایت قاطع خود را از موضع ملی، مسئولانه، منطقی و انسانی جناب آقای سیدمحمد خاتمی در ضرورت پرهیز از تندروی، حفظ انسجام داخلی و بهره‌گیری از همه‌ی ظرفیت‌های دیپلماتیک برای رسیدن به صلح شرافتمندانه اعلام می‌دارد.

۷- حزب اتحاد ملت نگرانی خود را از تلاش گروهی کم‌شمار و تندرو برای حاکم کردن رادیکالیسم بر فضای کشور ابراز می‌دارد و ایجاد چنین فضایی را در راستای اهداف دشمنان ایران و به‌خصوص اسرائیل ارزیابی می‌کند.گروه یاد شده که شوربختانه از طرف صداوسیما و برخی محافل خاص پشتیبانی می‌شود، در تلاش است تجمعات شبانه‌ی شهرها را به کانون‌های توهین به رییس جمهور و هیأت مذاکره‌کننده و مطالبه‌ی خشونت و تداوم درگیری میدانی تبدیل کند. حزب اتحاد همه‌ی علاقه‌مندان به استقلال و توسعه‌ی ایران را به مخالفت با خشونت‌طلبی و دفاع تمام‌قد از دیپلماسی و مذاکرات دوجانبه‌ی ایران و آمریکا در چارچوب یادداشت تفاهم امضا شده فرامی‌خواند.

۸- اصالت با صلح است و جنگ وضعیتی استثنایی است که باید حتی‌الامکان از آن پرهیز شود. وفاداری نسبت به این اصل بنیادین ریشه‌دار در باورهای دینی- فرهنگی و تجربه‌ی تاریخی ایرانیان و پاسداری از آن در گفتمان رسمی ایران، علاوه‌بر این‌که موقعیت برتر اخلاقی کشور را که به برکت پایداری در جنگ اخیر به روایت مسلط جهانی تبدیل شده است، حفظ می‌کند، با اطمینان دادن به جامعه درباره‌ی حساسیت حاکمیت نسبت به هزینه‌های سنگین انسانی، اقتصادی و اجتماعی جنگ، موجب تقویت تاب‌آوری ملی در دوران سختی می‌شود.

۹- حزب اتحاد ملت ایران اسلامی ضمن محکوم کردن حملات جدید آمریکا به استان‌های جنوبی کشور و عرض تسلیت به مناسبت جان باختن جمعی از هم‌وطنان عزیز، امیدوار است با تدبیر و درایت مقامات مسئول حکومتی و مواجهه‌ی عاقلانه با اقدامات تحریک‌آمیز آمریکا و توجه به منافع حیاتی و مصالح کلان کشور، به این وضعیت تأسف‌بار خاتمه داده شود.

۱۰- حزب اتحاد از همه‌ی جریان‌های سیاسی می‌خواهد امنیت و منافع ملی را نسبت به رقابت‌های سیاسی در اولویت قرار دهند. ایران امروز در کنار قدرت سخت بازدارندگی، بیش از هر زمان دیگر به عقلانیت، خویشتن‌داری و اجماع ملی نیاز دارد. قربانی کردن فرصت تاریخی پایان دادن به تنازع و تحریم‌های مزمن چنددهه‌ای در پای تصمیم‌های شتاب‌زده با توهم دستیابی به آرزوهای ایدئولوژیک افراط‌گرایانه، جز ویرانی و تحمیل هزینه‌های سنگین به کشور و مردم نتیجه‌ای ندارد.

امروز مخالفت با تندروی و دفاع از دیپلماسی، مترادف دفاع از ایران، دفاع از عزت و استقلال و امنیت ملی، دفاع از کرامت شهروندان و معیشت مردم، و دفاع از آینده‌ی این سرزمین جاودانه است.

۲۸ تیرماه ۱۴۰۵

حزب اتحاد ملت ایران اسلامی

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *