دادستان کل کشور: برخی از مقامات و فرزندان و وابستگانشان در قاچاق کالا سهم دارند
دادستان کل ایران با اشاره به اینکه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز «موفق نبوده» است، اعلام کرد که «برخی از مقامات و فرزندان و وابستگانشان در قاچاق کالا سهم دارند». با این همه، او نامی از این اشخاص نبرد و توضیح بیشتری نیز نداد.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمد جعفر منتظری روز دوشنبه ۲۷ آذر، گفت: «وقتی ما میبینیم برخی از مقامات و کسانی که باید دلسوزانه در عرصه مبارزه با قاچاق فعال باشند خودشان یا به نحوی سهم دارند یا فرزندانشان یا کسانی که به آنها وابسته هستند. آن وقت چطور انتظار داریم مبارزه به نتیجه برسد».
آقای منتظری همچنین گفت که یکی از مقامات مسئول اعلام کرده که «برخی دست اندرکاران دولتی نمی خواهند مبارزه جدی با قاچاق بشود و ستاد مبارزه به قاچاق کالا و ارز عملاً به تعطیلی کشیده شده» است.
وی همچنین از معرفی نشدن نماینده رئیس جمهور در این ستاد انتقاد کرد.
در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶، و پس از گزارش رسانههای اصولگرا درباره کشف یک محموله لباس در خانه متعلق به فخرالدین احمدی دانش آشتیانی، وزیر وقت آموزش و پرورش، سخنگوی قوه قضائیه و رقبای حسن روحانی، دختر آقای احمدی دانش آشتیانی را به نقش داشتن در«قاچاق» لباس متهم کردند. این اتهام از سوی وزیر وقت آموزش و پرورش رد شد و شعبه ۲۷ دادگاه تعزیرات حکومتی نیز حکم به تبرئه ضحی احمدی دانش داد.
پیش از این نیز برخی از شخصیتهای سیاسی در ایران با اشاره به مدیریت اسکله ها توسط سپاه پاسداران و نیروی انتظامی از دست داشتن این دو نهاد در قاچاق کالا سخن گفته اند.
از جمله در سال ۹۰ پس از این که محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری وقت، در یک سخنرانی از اصطلاح «برادران قاچاقچی خودمان» استفاده کرد، برخی از صاحبنظران و کارشناسان در گمانهزنی خود این عبارت را به سپاه پاسداران نسبت دادند، اما محمدعلی جعفری، فرمانده کل این نیرو، آن سخنان را «موضوع انحرافی» خواند.
حسن روحانی نیز در بهمن سال ۹۴ بدون ذکر نامی از دستگاه یا نهاد خاصی گفته بود که «یک دستگاه فاسدی که… میتواند کالای قاچاق وارد کند، نمیگذارد کشور رشد کند».
با این حال روشن نشد که منظور حسن روحانی از این سخنان، کدام دستگاه، نهاد یا سازمان بوده است.
دادستان کل کشوردر بخش دیگری از سخنان خود گفت که مرزهای آبی، زمینی و هوایی درباره موضوع مبارزه با قاچاق «هرکدام به یک نوعی مشکل دارند».
وی تاکید کرد که بندر شهید رجایی «از لحاظ کنترل و ورود کالای قاچاق تقریباً رهاست».
نهادهای مختلف در جمهوری اسلامی یکدیگر را به کوتاهی در موضوع مبارزه با قاچاق متهم میکنند.
از جمله در هفته های گذشته دبیرخانه فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی با اشاره به کشف ۱۱۲۸ «کانتینر قاچاق» از سوی وزارت اطلاعات، مدیران ارشد گمرک ایران را متهم کرده بود که «از این قاچاق گسترده و تبعات و عوارض آن برای کشور چندان مطلع نیستند».
با این حال مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد، اعلام کرد که «در خصوص ۱۱۲۸ کانتینر این موضوع وجود خارجی نداشته و آن مرجعی که این را اعلام کرد خودش رسماً نامه نوشته که اشتباه کرده است».
مقامات دولت حسن روحانی اعلام کرده اند که حجم قاچاق پیش از این دولت سالانه ۲۵ میلیارد دلار بوده که دراین دولت به نصف کاهش یافته است.
با این حال، برخی از مقامات دولتی در درست بودن این آمارها ابراز تردید کرده اند.
از جمله اکبر ترکان، رئیس سازمان مناطق آزاد ایران، پیش از این گفته بود که ستاد مبارزه با قاچاق «برای این که بگوید من خیلی کارم مهم است، گفتند ۲۵ میلیارد دلار قاچاق وارد کشور می شود، درحالیکه این اعداد مبنای صحیحی ندارد».
قاچاق کالا در ایران به یکی از مهمترین معضلات اقتصادی و نمادهای «فساد» تبدیل شده و آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در واکنش به ادامه این وضعیت خواستار به «آتش» کشیده شدن کالاهای قاچاق شده است.
رادیو فردا
***
دادستان کل در ایران: برخی مقامات خودشان یا وابستگانشان در قاچاق کالا سهیمند
محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در ایران “برخی” مقام ها یا وابستگانشان را به دخالت در قاچاق کالا متهم کرده و گفته است”شاهد قاچاق فراوان در کشور حتی از طریق گمرکات رسمی هستیم”.
آقای منتظری امروز ۲۷ آذر در “همایش تخصصی پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز پلیس آگاهی استان های سراسر کشور” گفته “برخی مقام های ایرانی خودشان یا فرزندان و وابستگانشان به نحوی در قاچاق کالا سهم دارند”.
پیش از این محمود احمدینژاد در دوره ریاست جمهوری اش با تعبیر “برادران قاچاقچی خودمان” تلویحا سپاه را در موضوع قاچاق دخیل دانسته بود و در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی هم عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور گفته بود که پول های حاصل از قاچاق مواد مخدر وارد چرخه انتخابات می شود”.
مجلس ایران هم به دفعات به موضوع قاچاق سازمان یافته اشاره کرده اما متهم کردن مقام های ایرانی یا فرزندانشان به دخالت در قاچاق کالا از سوی یک مقام قضایی اتفاقی کم سابقه است.
دادستان کل در ایران گفته “وقتی از یک مقام مسئول به صراحت می شنوم برخی دست اندرکاران دولتی نمی خواهند مبارزه جدی با قاچاق بشود، وقتی میبینیم ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز عملا به تعطیلی کشیده شده چه می توان گفت؟”
آقای منتظری گفته “بنده خودم رفتم و از نزدیک از بندر شهید رجایی دیدن کردم. نحوه ورود و کنترل و دستگاه های کنترل کننده را دیدم و جلساتی با مسئولان امر گذاشتیم، برگشتم تهران، ایام تعطیلات نوروز بود. سه روز بعدش رفتیم پیش رئیس جمهور برای تبریک سال نو و گفتم که بندر شهید رجایی را دیدم و در یک جمله بگویم که از لحاظ کنترل و ورود کالای قاچاق تقریبا رهاست”.
بندر شهید رجایی از مهمترین بنادر ایران است و بر اساس آمار در حدود ۹۰ درصد ورود و خروج کالا با کانتینر از این بندر انجام می گیرد.
دادستان کل کشور در ایران گفته “هنوز در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز رئیس جمهور نماینده خود را معرفی نکرده است. این نشان از چه دارد؟ آیا اهتمام لازم را ندارند یا آدم مناسب را؟”
یکی از جنبههای عمده فساد اقتصادی گسترده در ایران، نسبت بالای قاچاق کالا به کل حجم تجارت خارجی کشور است. حجم قاچاق به حدی در ایران بالا است که گزارش های مختلف رسمی این کشور می گویند این کار نمیتواند بدون همکاری افراد پرنفوذ انجام شود.
کمیسیون اقتصادی مجلس ایران اواخر پاییز سال گذشته گزارشی منتشر کرده بود که نشان می داد حدود یک سوم کالاهای وارداتی ایران از طریق قاچاق وارد میشود.
اسکلههای غیرمجاز به عنوان یکی از مجاری اصلی قاچاق خوانده میشوند. بر اساس گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس ایران “در حال حاضر ۶۰ درصد از اسکله های کشور اعم از نظامی، انتظامی، نفتی، تجاری، صیادی غیرمجاز هستند.”
حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده مجلس ایران چنین رقم بالایی را در جهان بینظیر خوانده است.
بی بی سی
***
دولت روحانی از قوۀ قضائیه خواست خودش به سرعت جلوی قاچاق را بگیرد
محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت، اظهارات اخیر دادستان کل کشور، حجت الاسلام محمدجعفر منتظری، را دربارۀ مبارزه با قاچاق کالا مورد انتقاد قرار داد و گفت که او نباید علناً مقامات جمهوری اسلامی را به دست داشتن در کار قاچاق متهم می کرد.
محمدباقر نوبخت سپس افزوده است : حالا که دادستان کل کشور این کار را کرده باید خودش به جای حرف زدن، یک لحظه هم امان ندهد و اقدامات قضایی لازم را در برخورد با قاچاقچیان انجام بدهد در غیر این صورت، به گفتۀ نوبخت، “همۀ مقامات سه قوه در مظان اتهام دست داشتن در امر قاچاق قرار می گیرند.”
نوبخت به اظهارات سه روز پیش دادستان کل کشور اشاره کرده که گفته بود : علت شکستِ مبارزه با قاچاق کالا این است که “برخی مقامات به جای مبارزۀ دلسوزانه با قاچاق کالا از این کار سر باز می زنند چون خودشان و فرزندان شان در قاچاق کالا دست دارند.”
محمدجعفر منتظری همچنین گفته بود که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور هم اکنون رئیس و مسئول ندارد و کلیه تلاش ها برای رفع این نقیصه تاکنون بی نتیجه مانده است. او همچنین گفته بود که علت ورشکستگی اقتصادی کشور قاچاق کالا است که از طریق مبادی گمرکی و رسمی کشور صورت می پذیرد و نالۀ همۀ مقامات از رئیس جمهوری تا نمایندگان مجلس را بلند کرده است.
با این سخن دادستان کل کشور مسئول قاچاق در کشور را تلویحاً نیروهای نظامی معرفی کرده بود تا آنجا که مبادی ورود و خروج کشور در کنترل همین نیروها است. محمدجعفر منتظری با این اشاره گفته بود که از دست او و قوۀ قضائیه و هیچ یک از دیگر ارکان قدرت در زمینۀ مبارزه با قاچاق کالا کاری ساخته نیست، هر چند دادستان کل کشور از دولت و سازمان تعزیرات حکومتی خواسته بود که مسئولیت مبارزه با قاچاق کالا را برعهده بگیرند.
اکنون به نظر می رسد که محمدباقر نوبخت متقابلا توپ را در زمین قوۀ قضائیه انداخته است و از دادستان کل کشور خواسته است که اگر در اظهاراتش صمیمی و صادق است لحظه ای در زمینۀ مبارزه با قاچاق درنگ نکند و خودش آستین بالا زده و این مبارزه را در دستور کار قرار بدهد و مطمئن باشد که از همه گونه حمایت دولت نیز برخوردار است. اما، با این سخن محمدباقر نوبخت سخن دادستان کل کشور را تلویحاً تأئید کرده که مقامات کشور یا خود در قاچاق کالا دست دارند یا متولیان قاچاق کالا را می شناسند، اما جرات مقابله با آنها را ندارند و با شانه خالی کردن از زیر بار این مسئولیت، دیگری را به مبارزه با قاچاق فرامی خوانند.
اساس برآوردهای رسمی ٩۲ درصد کالاهای وارداتی کشور را کالاهای قاچاق به ارزش ۴٢ میلیارد دلار تشکیل می دهند و این رقم شامل صادرات قاچاق از جمله قاچاق سوخت نمی شود که به تنهایی رقم هنگفتی را تشکیل می دهد.
رادیو فرانسه