توافق در سازمان ملل درباره اهداف توسعه تا ۲۰۳۰
نمایندگان و کارشناسانی از سراسر کشورهای جهان برنامهی بلندپروازانهای را تصویب کردند که براساس آن تا سال ۲۰۳۰ فقر در جهان در تمام اشکال آن باید از بین برود و دسترسی به آموزش و امکانات بهداشتی بهبود یابد.
دیپلماتها و کارشناسانی از ۱۹۳ کشور جهان پس از یک هفته بحث و بررسی در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، یک برنامه بلندپروازانه ۳۰ صفحهای را زیر عنوان “دنیایمان را تغییر دهیم – برنامهای برای توسعه پایدار تا سال ۲۰۳۰” تصویب کردند. این برنامه توسعه از جمله میگوید فقر در جهان تا سال ۲۰۳۰ باید در تمام اشکال آن از بین برود.
“ماکاریا کامائو” نماینده دائم کنیا در سازمان ملل متحد، که کشورش به همراه ایرلند گفتوگوهای مربوط به تدوین این برنامه را پیش بردند پس از تصویب آن، از یک “لحظه واقعا تاریخی” سخن گفت.
این برنامهی بلندپروازانه توسعه جهان قرار است در مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر به تصویب برسد.
این برنامه دربرگیرنده ۱۷ هدف پایهای توسعه است. نخستین هدف آن، “پایان دادن به فقر در همه اشکال آن و در سرتاسر جهان” است.
در حال حاضر یک میلیارد انسان در جهان با درآمدی کمتر از یک دلار و ۲۵ سنت زندگی میکنند. اکثر این مردم فقرزده در آفریقا و آسیا بهسر میبرند.
علاوه براین، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و آموزش باید بهبود یابد و برابری حقوقی میان زنان و مردان ترویج شود. این برنامه خواستار “ثبات در روشهای تولید و مصرف” و مبلغ “صلح و جامعه باز برای همه” است.
لزوم مقابله با تغییرات آبوهوایی
یکی دیگر از هدفهای برنامه توسعه پایدار، لزوم مبارزه دولتها علیه تغییرات آبوهوایی و پیامدهای آن است. این برنامه وجود یک توافق بینالمللی الزامآور در زمینه تغییرات آبوهوایی را با اهمیت دانسته است. از این رو این برنامه خواستار آن شده که در کنفرانس سازمان ملل درباره تغییرات آبوهوایی که دسامبر آینده در پاریس برگزار خواهد شد “یک قرارداد جامع و بلندپروازانه” به تصویب برسد.
در این برنامه گفته میشود: «ما میتوانیم نخستین نسلی باشیم که فقر در جهان را ریشهکن میکند و نیز ما آخرین نسلی هستیم که شانس آن را داریم که بتوانیم کرهی خاکی خود را نجات دهیم.»
اجرای اهداف ۱۷ گانهی برنامه “دنیایمان را تغییر دهیم – برنامهای برای توسعه پایدار تا سال ۲۰۳۰”، از اول ژانویه ۲۰۱۶ آغاز میشود. عملیساختن آن برای کشورهای جهان داوطلبانه است و هر کشوری خود تصمیم میگیرد که با چه مکانیسمی به اهداف تعیینشده خواهد رسید. با اینحال اجرای برنامه باید بهطور مداوم از طریق شاخصهای ثابت مورد بررسی و کنترل قرار گیرد.
یک نقطه گرهی در این برنامه جهانی برای مقابله با فقر، تامین مالی آن است. در یک کنفرانس بینالمللی که اواسط ماه گذشته (ژوئیه ۲۰۱۵) در آدیسآبابا برگزار شد، شرکتکنندگان اعلام کردند که برای اجرای برنامه توسعه پایدار در ۱۵ سال آینده ۵/ ۲ میلیارد دلار پول لازم خواهد بود. از بخش خصوصی خواسته شده سهم بزرگی از این پول را بر عهده بگیرد.
دویچه وله