مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران در خاورمیانه

امانوئل مکرون: باید با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران در خاورمیانه مقابله کرد

مقامات سابق آمریکا : هزینه‌های ایران در منطقه را بیشتر کنید

آلمان: به همراه آمریکا با نفوذ ایران مقابله می‌‌کنیم

 

رئیس‌جمهوری فرانسه در گفت‌وگوی تلفنی با پادشاه عربستان سعودی، ضمن انتقاد از اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» ایران در خاورمیانه، پرتاب موشک بالستیک از سوی حوثی‌های یمن به ریاض را محکوم کرد.

در حالی که تنش میان تهران و پاریس ادامه دارد، امانوئل مکرون گفته است که قصد دارد تا در سال ۲۰۱۸ به ایران سفر کند.

بر اساس گزارشی که خبرگزاری عربستان سعودی منتشر کرده است و رسانه‌های منطقه آن را بازتاب داده‌اند، تماس تلفنی امانوئل مکرون و ملک سلمان روز یکشنبه سوم دی‌ انجام شده است.

سایت «العربیه» در این زمینه گزارش داد که رئیس‌جمهوری فرانسه همبستگی و حمایت مردم این کشور از پادشاهی عربستان در برابر تهدید امنیت آن از سوی شبه‌نظامیان حوثی یمن را ابراز کرده است که اخیرا ریاض را با یک موشک بالستیک هدف قرار دادند.

عربستان سعودی و آمریکا می‌گویند که ایران، گروه شبه‌نظامیان حوثی را به موشک تجهیز کرده است، ادعایی که تهران آن را تکذیب می‌کند.

بر اساس این گزارش‌ها، آقای مکرون همچنین بر لزوم همکاری در زمینه مقابله با اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» ایران در منطقه تاکید کرده است.

وی موضع روشن فرانسه در زمینه «نقش تخریبی ایران» و «حمایت آن از شبه‌نظامیان» حوثی را تکرار کرده که به گفته پاریس، فناوری موشک بالستیک را در اختیار آنها قرار داده است تا عربستان سعودی را هدف قرار دهند و ثبات منطقه را برهم بزنند.

رئیس‌جمهوری فرانسه همچنین از تلاش‌های عربستان سعودی و ملک سلمان در مقابله با تروریسم و ریشه‌کن ساختن منابع مالی آنها از جمله مشارکت در «ائتلاف ساحل» در آفریقا «قدردانی کرده است».

به رغم گسترش مناسبات اقتصادی میان تهران و پاریس از زمان امضاء توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۱۳۹۴، فرانسه از زمان روی کار آمدن امانوئل مکرون انتقادهای تندی را علیه فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه و برنامه موشکی تهران مطرح کرده است.

ژان ایو لو دریان، وزیر خارجه فرانسه، روز ۲۱ آذر ایران را به «جاه‌طلبی‌ منطقه‌ای» متهم کرد و گفت پاریس نمی‌تواند بپذیرد که تهران نفوذ نظامی خود را به دریای مدیترانه گسترش دهد.

وی روز ۲۵ آبان هم در ریاض، پایتخت عربستان، گفته بود که فرانسه از «مداخله‌ها» و مقاصد «سلطه‌طلبانه» ایران در منطقه نگران است.

روز ششم آذرماه نیز دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، و امانوئل مکرون در یک تماس تلفنی بر ضرورت مقابله با فعالیت‌های بی‌ثبات کننده ایران در سوریه تاکید کردند.

ایران نیز در پاسخی خشمگینانه فرانسه را متهم کرد که «در برخورد با بحران‌های منطقه‌ای موضعی جانبدارانه دارد» و ادعا کرد که چنین موضع گیری «می‌تواند بحران‌های بالقوه را به بحران‌های واقعی تبدیل کند».

در حالی که تنش میان دو کشور ادامه دارد، امانوئل مکرون گفته که قصد دارد تا در سال ۲۰۱۸ به ایران سفر کند.

در این میان، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه در واکنش به اظهارات روز یکشنبه آقای مکرون گفت که «منبع نخست این خبر، عربستان است و در پاریس و در سایت وزارت خارجه این کشور مطلبی در این باره منتشر نشده است».

با این حال، وی به این سخنان واکنش نشان داد و اظهار داشت: «مقامات فرانسوی گاهی تحت تأثیر القائات معاندان کشورمان و کسانی که ایران‌هراسی را ترویج می‌کنند قرار می‌گیرند و با اطلاعات نادرست درباره برخی موضوعات موضع‌گیری می‌کنند که اقدام درستی نیست».

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، وابسته به رادیو و تلویزیون دولتی ایران، این مقام وزارت امور خارجه همچنین درباره زمان سفر رئیس‌جمهوری فرانسه به تهران و علت تأخیر در این سفر گفت: «سفر آقای مکرون در دستور کار قرار دارد، اما هنوز زمانی برای آن تعیین نشده به این علت با تأخیر هم مواجه نشده است».

بر اساس گزارش خبرگزاری عربستان، سایت العربیه، خبرگزاری صداوسیما و رادیو فردا/ ک.ر/ب.ک.

رادیو فردا

***

پیشنهادات مقامات سابق آمریکا برای فشار به ایران

«هزینه‌های ایران در منطقه را بیشتر کنید»

دنیس راس، دستیار ویژه باراک اوباما و نورمن رول، مدیر سابق بخش ایران در اطلاعات ملی آمریکا، طی یادداشتی در وبگاه هیل، خواستار افزایش فشار بر ایران شدند. «با وجود اینکه ایران به تعهدات برجام پای‌بند است، اما این کشور در آزمون رفتار کردن به شکل مسئولانه در همه موارد، مردود شده است.»

دو تن از مقامات بلندپایه سابق آمریکایی طی یادداشتی خواهان مقابله با حضور ایران در منطقه شدند.

به گزارش فرارو، دنیس راس، دستیار ویژه باراک اوباما و نورمن رول، مدیر سابق بخش ایران در اطلاعات ملی آمریکا، طی یادداشتی در وبگاه هیل، خواستار افزایش فشار بر ایران شدند.

این دو مقام آمریکایی نوشتند: محمد جواد ظریف، قطعا برای نظام ایران، سخنگوی بلیغی است. یادداشت‌های او در رسانه‌های غربی بر اعتدال ایران تاکید می‌کنند. او اتهامات متقابلی را مطرح می‌کند. او آمریکا و متحدانش را مقصر همه محنت‌ها و دردسرهای خاورمیانه می‌داند.

در این یادداشت آمده: ما به عنوان ناظران ایران و منطقه، قبول داریم که توافق هسته‌ای می‌توانست برای شروع تازه‌ای با ایران، مبنا قرار گیرد. دولت اوباما به شکل قابل‌درکی، برای منع ایران از کسب سلاح هسته‌ای، راه حل دیپلماتیک را بر استفاده از زور ترجیح داد. ترکیب پیامدهای غیرقابل‌پیش‌بینی نزاع با ایران و انتخاب حسن روحانی، یک فرصتی برای آزمودن آمادگی ایران جهت انجام رفتار مسئولانه فراهم کرد. با وجود اینکه ایران به تعهدات برجام پای‌بند است، اما این کشور در آزمون رفتار کردن به شکل مسئولانه در همه موارد، مردود شده است.

نویسندگان ضمن طرح اتهاماتی علیه نقش ایران در منطقه، از عدم مقابله جامعه جهانی با ایران انتقاد کردند: “امتناع جامعه بین‌المللی از مقابله با ایران به خاطر اقداماتش، بشار اسد را ابقا، نزاع‌های منطقه‌ای را بدتر و زمینه نزاع فرقه‌ای را فراهم کرد و باعث رنج میلیون‌ها انسان شد.”

“کنگره در حال تدارک قانونی درباره توافق هسته‌ای است. ما معتقدیم که بازگرداندن تحریم‌های هسته‌ای و خروج مؤثر از برجام اشتباه است. ما به جای منزوی ساختن ایرانی‌ها و اعمال فشار بر جمهوری اسلامی، اقدامات‌مان و نه رفتار بدشان را مسئله (اصلی) قرار خواهیم داد. ما نیاز داریم تا هزینه‌های ایران در منطقه را بیشتر کنیم. نه اینکه توجه‌ها را به تضعیف برجام توسط خودمان جلب کنیم.”

در ادامه یادداشت آمده: رغبت اروپایی‌ها برای ابقای ما (آمریکایی‌ها) در برجام، می‌تواند به عنوان یک مصالحه برای همراه کردن اروپایی‌ها با موارد زیر مورد استفاده قرار گیرد.

نخست: اعلام شود که رفتار منطقه‌ای ایران، مانع رفع تحریم‌های سازمان ملل علیه برنامه تسلیحات متعارف ایران در سال ۲۰۲۰ و تحریم علیه برنامه موشکی در سال ۲۰۲۳ می‌شود. در غیر این صورت، این تحریم‌ها طبق برجام رفع خواهند شد.

دوم: تحریم‌های جدیدی علیه عناصر ایرانی درگیر در اشاعه فناوری موشکی و مداخلات خارجی تهیه شود. این تحریم‌ها شامل خطوط هواپیمایی و موسسات مالی می‌شود که به چنین اقداماتی کمک می‌کند.

سوم: سپاه قدس هدف یک کارزار دیپلماتیک و تحریمی گسترده قرار گیرد. کارزاری که هر کشور یا نهاد تجاری که حضور آن‌ها را تحمل کند یا از فعالیت‌هایش حمایت کند را مورد هدف قرار دهد.

“ممکن است برخی استدلال کنند که این اقدامات، خطر رویارویی را بیشتر می‌کند یا اینکه اصلاحات احتمالی حسن روحانی، رئیس جمهور نسبتا عملگرای ایران، را به خطر می‌اندازد. با این حال، چنین استدلال‌هایی این مسئله نادیده می‌گیرند که ایران از زمان ورود نیروهایش به عراق در سال ۲۰۰۳ در حال رویارویی با ما است.”

این یادداشت در پایان خواهان فشار بین المللی به روحانی و هزینه سازی برای سپاه قدس می شود: “در حقیقت، تنها راه آزمودن نظریه توانایی روحانی به اعمال محدودیت بر ماجراجویی نظامی ایران، مسلح کردن او به واقعیت فشارهای جدید بین المللی است. واقعیتی که نشان دهد، این ماجراجویی برای بهزیستی اقتصادی ایران ضرر دارد. ایرانیان به جای گرامی داشتن سپاه قدس و قاسم سلیمانی، نیاز دارند تا ببینند که آن‌ها در حال پرداختن هزینه سیاست‌های متجاوزانه سپاه قدس هستند.”

ایران امروز

***

آلمان: به همراه آمریکا با نفوذ ایران مقابله می‌‌کنیم

وزیر خارجه آلمان گفت که قصد داریم به همراه آمریکا و عربستان سعودی و دیگر کشورهای هم‌پیمان در منطقه با نفوذ ایران و نقش‌آفرینی حزب‌الله لبنان مقابله کنیم. زیگمار گابریل گفت ما نیز به مانند عربستان سعودی درباره نقش سیاست خارجی ایران در منطقه نگران هستیم.

وزیر خارجه آلمان گفت که قصد داریم به همراه آمریکا و عربستان سعودی و دیگر کشورهای هم‌پیمان در منطقه با نفوذ ایران و نقش‌آفرینی حزب‌الله لبنان مقابله کنیم.

زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان در مصاحبه با روزنامه سعودی الشرق الاوسط چاپ لندن توضیح داد: آلمان و عربستان سعودی درباره ضرورت ایستادن در مقابل نقش سیاست خارجی ایران در منطقه و محدود کردن نقش آفرینی حزب الله لبنان توافق نظر دارند. عربستان سعودی به شدت درباره ایران، نگران است. به مانند عربستان سعودی، ما نیز درباره نقش سیاست خارجی ایران در منطقه نگران هستیم.

گابریل ادامه داد: ما می خواهیم به صورت مشترک با آمریکایی ها و هم پیمانان خود در منطقه با مشکل نقش ایران روبه رو شویم. درباره لبنان ما به عربستان سعودی درباره نگرانی از نقش حزب الله به عنوان یک گروه شبه نظامی و نقشی که در منطقه بازی می کند هم نظر هستیم.

وزیر خارجه آلمان حدود یک ماه قبل با گفتن مطالبی درباره عربستان سعودی باعث خشم مقامات ریاض شده بود. وزیر خارجه آلمان گفته بود که رفتارهای عربستان سعودی با سعد حریری نخست وزیر لبنان، عادی نیست.

واکنش آلمان به کمک تسلیحاتی ایران به حوثی‌ها

هم‌زمان با انتشار گفت‌وگو وزیر امور خارجه آلمان با الشرق الاوسط، سخنگوی وزارت خارجه آلمان اعلام کرد که ایران آشکارا به یمن‌ سلاح می‌فرستد و با این اقدام قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل را نقض می‌کند.

این موضع‌گیری وزارت خارجه آلمان، واکنشی به تازه‌ترین حمله موشکی حوثی‌ها به ریاض بود. اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان، خواستار پایان یافتن فوری این حملات شد.

اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان،  حمله موشکی از یمن به ریاض را به شدت محکوم کرد و خواستار پایان یافتن فوری این حملات شد.

زایبرت در ادامه نگرانی جدی کشورش را از ارسال سلاح‌ توسط ایران به یمن اعلام کرد. او گفت ایران آشکارا به یمن سلاح می‌فرستد و با این اقدام قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض می‌کند.

به گفته سخنگوی دولت آلمان در گزارش سازمان ملل متحد در این باره آمده که نشانه‌هایی وجود دارد که ایران در پرتاب موشک از یمن به عربستان در تاریخ‌ بیست‌و‌دوم ژوئیه و چهارم نوامبر دست داشته است.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران می‌گوید ایران هیچ دخالتی در حمله موشکی به عربستان سعودی ندارد. به گفته او «آنچه امروز در دستان مردم یمن هست سلاح‌هایی است که از دولت‌های قبل در پادگان‌ها وجود داشته است.»

ایران امروز