پیشنهاد روزنامه اعتماد: ضرورت گفت و گوي ملي، مجمع بزرگان

روساي قوا، رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام، دبير وشوراي نگهبان، نماينده مقام معظم رهبري، دبير شوراي عالي امنيت ملي، فرمانده كل سپاه پاسداران انقلاب، دبيركل جامعه روحانيت مبارز ومجمع روحانيون مبارز، توليت آستان قدس رضوي و آستان امام، دبيركل جامعه محققين و مدرسين حوزه علميه قم ونامداران عرصه سياسي زمينه هاي گفت و گوي ملي را فراهم كنند و با سعه صدر هزينه هاي اظهار نظر سياسي – اجتماعي را كاهش دهند.

السابقون و پيشكسوتان انقلاب و هم قطاران جمهوري اسلامي اين روزها بيش از هر زمان ديگري مخاطب قرار مي گيرند. مخاطب كساني كه به گفت وگوي ملي باور دارند. گزاره اي كه راه حل برون رفت از بسياري مشكلات داخلي اعلام مي شود. با اين همه تاكيد و تكرار، به پيشبرد و تحقق آن كمكي نكرده است. يك سوي ماجرا بر نشست و برخاست براي اجماع تاكيد دارد و سوي ديگر همچنان جدال تريبوني را تكرار مي كند. با اين حال گويي معاون اول رييس جمهوري همچنان اميدوار است و هنوز از همنشيني «بزرگ ترها» مايوس نشده . اسحاق جهانگيري صبح روز شنبه در «نشست هم انديشي روساي مجامع سازمان هاي مردم نهاد سراسر كشور و جوانان و احزاب و تشكل ها» براي چندمين بار از دغدغه گفت وگوي ملي گفت: طرح اصلاح طلبانه اي كه دولتي ها و معتدلان از آن استقبال كردند اما اصولگرايان و برخي كانون هاي قدرت به آن روي خوش نشان ندادند و همين باعث شد گفت وگو در هيچ سطحي محقق نشود. جهانگيري در آخرين سخنراني گفت وگو را مسيري توصيف كرد كه روزگاري جوانان تشكل هاي مختلف آن را شروع كردند اما از سوي بزرگان سياست جدي گرفته نشد. او گفت «امروز نشد كه براي بزرگترها چنين جلساتي برگزار شود» اما تاكيد كرد كه «هنوز مايوس نشدم و معتقدم كه گفت وگوي ملي ميان بزرگ ترها و جريانات سياسي و همچنين دولتي ها و مسوولان قواي سه گانه و مسوولان كشور راه حل بسياري از مشكلات است.»جهانگيري به عنوان تنها نماد و نماينده اصلاح طلبي دولت در هر سخنراني از گفت وگوي ملي مي گويد: سخني كه پيش از آن بارها حسن روحاني بر زبان آورد و گفت «براي مسائل كلان كشور نياز به اجماع ملي داريم و براي اين هدف همه بايد به قطار انقلاب بازگردند.» روحاني البته با سيدحسن، وارث ميراث خميني هم نظر بود چرا كه خميني جوان قريب به چهار سال پيش تلويحا به اجماع سران نظام اشاره كرده و گفته بود «بزرگ ترين سرمايه كشور نيروهاي انقلاب هستند كه هنوز خيلي ها به اسم آنها فعاليت مي كنند و بايد نيروهاي ارزشمند با تشكيل گروه ها و جمع هاي مختلف دور هم جمع شوند و با عقلانيت و اخلاق فعاليت كنند.»همه اين اظهارات پي در پي كه در بسياري از سخنراني ها تكرار مي شود اما سوالاتي ايجاد كرده كه مهم ترين آن موانع عملياتي شدن اين همنشيني ها است. كساني كه طعم زندان و شكنجه پيش از انقلاب را با هم چشيده اند، انقلاب را با يكديگر سامان دادند و در روزهاي پرهياهوي ابتدايي هر كدام يك سر كار را گرفتند، همگي زير بيرق «استقلال، آزادي، جمهوري اسلامي» ايستادند، روزگار جنگ را كنار هم ديده اند، جبهه ها را همراه هم اداره كرده اند و شايد از همه مهم تر همگي خود را معتقد به مهم ترين ميثاق نامه كشور، قانون اساسي و اصول كلي و اسناد بالادستي نظام مي دانند. با همه اين اوصاف چرا همنشيني شان پس از ٤٠ سال آنقدر دور از ذهن به نظر مي رسد؟ تعيين پيش شرط هايي براي گفت وگو، رويكرد گذشته محور برخي جريان ها يا اتهام زني هاي بي اساسي اين به آن باشد شايد بخشي از موانعي است كه باعث مي شود سران نظام از همنشيني دور ميز گفت وگو امتناع كنند يا نسبت به آن رغبتي نشان ندهند. اما كدام هزينه فايده جرياني و جناحي بر اين امتناع و بي رغبتي تاثير دارد؟ نان چه كساني در دوري سران و بزرگان نظام در جهت اجماع است؟ چه كساني مي توانند واسطه خير شوند و محور برگزاري نشست باشند؟ گفت وگو بر سر چه چيزي يا چه مسائلي مي تواند مورد بحث و بررسي و البته مفاهمه طرفين گفت وگو قرار بگيرد؟ اينها جملگي سوالاتي است كه شايد ابتدا طراحان گفت وگوي ملي و سپس مخالفان آن بايد صريح تر به آن پاسخ دهند.

سران و بزرگان
دور هم جمع شدن سران مدتي است كه با حضور روساي سه قوه و در راستاي انسجام و وحدت براي حل مشكلات نظم و نسق گرفته است. با اين حال يكشنبه هفته گذشته با سبك و سياقي جديد برگزار شد. روساي قوا به همراه مديران ارشد اجرايي و قضايي و نمايندگان مجلس همگي گردهم آمدند و هر كدام از دغدغه هاي خود سخن گفتند. شايد اين گردهمايي نمونه اي از همنشيني براي گفت وگو بود اما نمونه اي ناقص، چرا كه جاي برخي نمايندگان كانون هاي قدرت و چهره هاي تاثيرگذار جريان ها و جناح ها خالي بود. از همين روي پيشنهاد مي دهيم بزرگان و مسئولان نظام با نگاهي ملي براي پايين آوردن هزينه گفت و گوي احزاب و اقطاب همه تلاش خود را به ميدان سياست و مديريت كشور بياورند. از ديگر سو براي عملياتي كردن اين پروژه براي آوردن هيات مديره نيروهاي موثر سياسي و ملي پاي ميز مذاكره و گفت و گو تلاشي مجدد و مشدد انجام دهند.البته سوال مهم ديگر هويت شركت كنندگان در اين همنشيني است. نه هو به ما هو سياست ورزان بلكه نقش هايي كه پس از انقلاب ايفا و جايگاهي كه كسب كرده اند و البته ميزان تاثيرگذاري شان بر بدنه اجتماعي. در يك كلام منظور اسحاق جهانگيري از «بزرگان انقلاب» كيست؟

شاخص اعتدال
حسن روحاني از سال ٩٢ بار اعتدال را به دوش مي كشد چرا كه در همان آغاز به كار نه خود را اصلاح طلب و نه اصولگرا ناميد و خواست پرچمدار خطي سوم باشد. ايده گفت وگوي ملي براي او مطلوب است كما اينكه بارها و بارها در خلال سخنراني به آن اشاره كرده است. پس از «برنامه جامع اقدام مشترك» برجام داخلي را پيشنهاد داد تا نشان دهد همانقدر كه گفت وگو و تعامل با دنيا براي دولت او مهم تعريف و تلقي مي شود گفت وگو ميان نيروهاي داخلي هم مي تواند موثر افتد. او چند ماه پس از دولت با منتقداني سرسخت در ميان هم جناحي هاي اصولگرايش مواجه شد اما هنوز پايگاه اجتماعي در ميان راست سنتي دارد. كما اينكه روحاني به عنوان بلندپايه ترين مقام اجرايي كشور مي تواند باني برگزاري چنين جلساتي باشد. از سوي ديگر او با پشتوانه راي ٢٤ ميليون نفري در انتخابات رياست جمهوري سال گذشته مي تواند همه بزرگان را بر سر بهبود وضعيت كشور و بهزيستي زندگي مردم به سمت و سوي تفاهم و تعويق اختلافات نزديك كند.

رييس معتدل پارلمان 
علي لاريجاني گرچه راهنماي راست مي زند اما تمايل او براي همراهي با چپ كم نيست. در ٤ سال و اندي اخير لاريجاني، رييس ١٠ ساله مجلس نشان داد كه مي خواهد مرز بندي مشخصي با اصولگرايان تندرو داشته باشد. از همين روي تلاش كرد خود را اصولگراي معتدل و همراه دولت اعتدال نشان دهد. همين چند روز اخير اخباري مبني بر تشكيل جلسه با حضور ناطق نوري، روحاني، جهانگيري و خاتمي منتشر شد. اخبار غيررسمي از اين جلسه حاكي از آن بود كه علي لاريجاني هم يكي از مدعوين بوده اما بنا به دلايلي شركت نكرده است. علي لاريجاني هم از چهره هايي است كه در چند سال گذشته در نقش ميانه روي خوب جا افتاده و مي تواند هم از حاضران نشست هاي گفت وگوي ملي باشد و هم از بانيان برگزاري آن. چه آنكه همه نشست و برخاست ها و همه وعظ و خطابه هايش رنگ وبوي اعتدال و منافع ملي مي دهد و در حاكميت حساب ويژه اي روي او باز شده است.

روحاني ساكن بيت
قرعه رياست دفتر رهبر جمهوري اسلامي قريب به ٢٩ سال است كه به نام محمد محمدي گلپايگاني افتاده. او از مبارزان سياسي عليه رژيم پهلوي بوده كه سابقه انقلابي اش به قيام خرداد ٤٢ باز مي گردد و ٤ سال هم رياست دفتر امام خميني را برعهده داشته است. گرچه علاوه بر گلپايگاني، چهره هايي چون سيدعلي اصغر حجازي و وحيد حقانيان نيز در بيت رهبر انقلاب مسووليت هايي برعهده دارند اما گلپايگاني شايد بهترين انتخاب براي نمايندگي رهبري در همنشيني هاي گفت وگوي ملي باشد تا با نظارت بر گفت وگوي بزرگان، خطوط قرمز، نارنجي و سبز را به آنان نشان دهد.

آيات مهم و موثر
آيت الله احمد جنتي دبير شوراي نگهبان، آيت الله سيدمحمود هاشمي شاهرودي رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام و صادق آملي لاريجاني رييس قوه قضاييه، به عنوان روساي كانون هاي تاثيرگذار حاكميت از مهم ترين چهره هايي هستند كه در صورت برگزاري جلسات همنشيني براي گفت وگوي ملي حضورشان مثمر ثمر خواهدبود. گرچه هيچ كدام از اين چهره ها هرگز تمايلي كلامي نسبت به ايده نشان نداده اند. اما شايد با رايزني هايي از سوي چهره هاي مقبول طرفين و ضرورت تفاهم بر سر مسائل اساسي كشور اين بزرگان و خواص هم پاي ميز تفاهم ملي براي ملت حاضر شوند.

شيخ نور 
علي اكبر ناطق نوري شايد يكي از بهترين گزينه ها براي همنشيني بزرگان انقلاب باشد. او گرچه روزگاري رقابت با سيد محمد خاتمي را تجربه كرد اما حالا به رسم رفاقت انقلابي مثل بسياري ديگر از اصولگرايان از نشست و برخاست با اصلاح طلبان امتناع نمي كند. شيخ نور از اين جهت گزينه مناسبي براي حضور در فرآيند گفت وگوي ملي است كه مورد وثوق هر دو طيف اصلاح طلب و اصولگرا و البته چهره اي موجه در حاكميت محسوب مي شود. علي اكبر ناطق نوري البته با حضور در جلسات مشتركي با حسن روحاني، اسحاق جهانگيري و سيد محمد خاتمي نشان داده كه براي تحقق اين ايده چندان هم بي ميل نيست. او حتي پتانسيل اين را دارد كه عباي آيت الله هاشمي رفسنجاني را بر دوش بيندازد و نقش او را ايفا كند.

وارث خميني
سيد حسن خميني مدت ها است كه با اصلاح طلبان نشست و برخاست دارد گرچه همنشيني او با اصولگرايان به ويژه سنتي ها هم از او چهره اي مرضي الطرفين ساخته است. فارغ از اين خميني جوان تنها ميراث دار رهبر انقلاب اسلامي است كه حضور جدي و فعال در زمين سياست دارد.

نماينده ١٦ ميليوني
سيدابراهيم رييسي حالا تنها توليت بزرگ ترين موقوفه جهان اسلام نيست كه در مشهد به رتق و فتق امور بپردازد. از ارديبهشت ٩٦ او در قامت روحاني اصولگرا قريب به ١٦ ميليون راي را نمايندگي مي كند. چه آنكه ديدارها و سفرهاي او پس از انتخابات هم نشان مي دهد رييسي نمي خواهد تنها يك روحاني ساكن مشهد باشد. اجماع اصولگرايان بر روي نام سيدابراهيم رييسي گرچه با دلخوري و نه از سر ميل عمومي اصولگرايي نبود اما به هر روي رييسي پيش از انتخابات با رييسي كه ارديبهشت گذشته با رييس جمهوري مستقر رقابت كرد شرايطي متفاوت دارد. تفكر او ١٦ ميليون راي دارد و بي ترديد حضورش مي تواند در جلسه بزرگان نظام موثر واقع شود.

اولين دادستان 
تاريخ تنها نقطه وصل روحاني گوشه نشينان سياست، سيدمحمد موسوي خوييني ها است. بعدازظهر روزهاي دوشنبه با مجمع روحانيون مبارز جلسه دارد و هر از چند گاهي در يك كانال تلگرامي گره هاي تاريخي را مي گشايد. با اين حال موسوي خوييني ها هم از جمله روحانيون اصلاح طلبي است كه مي تواند براي تحقق ايده گفت وگوي ملي مناسب باشد چرا كه بسياري او را چهره موجه و قابل تعامل اصلاح طلبي مي دانند. چه آنكه محمدرضا باهنر، دبيركل جبهه پيروان خط امام و رهبري به عنوان چهر ه شاخص اصولگرايي گفته بود «هرچقدر آدم هاي مذاكره كننده در طيف خودشان بانفوذتر باشند رسيدن به هدف را سريع تر و بهتر مي كند. غير از سران حوادث ٨٨ افراد زيادي هستند، مثلا آقاي عارف قابل مذاكره است يا برخي اعضاي تشخيص مصلحت نظام مثل مجيد انصاري حتي در رده هاي بالاتر مثل موسوي خوئيني ها. او شخصيتي است كه كاملا مي شود مورد مذاكره قرار بگيرد.»

سردار نهاد انقلابي
حضور سرلشكر محمدعلي عزيز جعفري، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مي تواند به عنوان نماينده نهادهاي نظامي در همنشيني براي گفت وگوي ملي موثر باشد. حوزه مسووليت و اختيارات سپاه پاسداران و از ساختار گسترده و مناسبات آن نشان مي دهد كه سپاه بي ترديد بايد يكي از اركان گفت وگوي ملي باشد. همراهي اين نهاد انقلابي با دولت همان چيزي است كه بيش از هميشه نياز كشور است.

دريابان امنيتي
كارنامه دريابان علي شمخاني پر است از پست هاي نظامي: مناصبي كه از كابينه ميرحسين موسوي تا دولت اصلاحات و روحاني ادامه داشته است. با اين حال هجرت او از يك نهاد نظامي به شوراي عالي امنيت ملي در يكي از بزنگاه هاي تاريخي جمهوري اسلامي اتفاق افتاد. زماني كه يكي از مهم ترين پرونده هاي ١٠ سال اخير به اين شورا ارجاع داده شد. علاوه بر اين پرونده هاي مهم ديگري همچون بررسي علت درگذشت آيت الله هاشمي رفسنجاني و بسياري ديگر از پرونده هاي مهم امنيتي از نظر او مي گذرد. شمخاني يكي از چهره هاي محبوب بزرگان نيز هست. كسي كه با اختياراتي فراتر از وزير خارجه سفرهايي چون سفر به مسكو را برعهده مي گيرد. به جهت مسووليت او در شوراي عالي امنيت ملي و احاطه و اشراف او بر مسائل امنيتي با توجه به شرايط كنوني داخلي و منطقه اي شمخاني مي تواند يكي از مهم ترين گزينه ها براي حضور در سلسله نشست هاي گفت وگوي ملي و ارايه صورت وضعيتي دقيق از شرايط كشور به ديگر مسوولان و بزرگان نظام باشد.

تشكيلات سياسي- مذهبي 
جامعه روحانيت مبارز و جامعه مدرسين حوزه علميه قم دو تشكيلات سياسي- مذهبي هستند كه گرچه سن و سال روحانيون آنها ايجاب نمي كند كه در راس مناصب اجرايي قرار گيرند اما اين روحانيون در مناسبات سياسي كم تاثيرگذار نيستند. تاثيرگذاري آنها در ميان قم نشينان آنقدري است كه نبايد نقش شان را در فرآيند گفت وگوي ملي ناديده گرفت.
آيت الله محمدعلي موحدي كرماني، دبيركل جامعه روحانيت مبارز كه پس از درگذشت آيت الله مهدوي كني بر جاي و جايگاه او تكيه زد فارغ از اينكه تندروهاي جريان اصولگرا چقدر در به كرسي نشاندن خواسته هاي شان موفق بوده اند اما در چند انتخابات اخير حضور پررنگي داشته است.
آيت الله شيخ محمد يزدي، دبيركل جامعه محققين و مدرسين حوزه علميه قم هم شايد شيخ منتقد دهه ٧٠ نباشد و كهولت سنش باعث آرام تر شدن نقدهايش شده اما او همچنان يكي از تاثيرگذارترين چهره هاي ساكن قم است كه نبايد نقش او را در مناسبات سياسي كشور ناديده گرفت.

چهره ممنوعه اصلاحات 
رييس دولت اصلاحات شايد مورد وثوق دو جريان سياسي كشور نباشد، محدوديت هايش هم روز به روز گسترده شود و نامش براي برخي اصولگرايان خط قرمز باشد اما نمي توان از بدنه اجتماعي حامي او به راحتي گذشت. بدنه اجتماعي كه مي تواند با يك پيام صوتي و تصويري او تركيب مجلس شوراي اسلامي و شوراي شهر تهران و برخي شهرستان ها را تغيير دهد و با يك اجماع رييس جمهوري ساز باشد. رييس دولت اصلاحات و «تكرار»ش يك ظرفيت ملي و پتانسيل بالقوه براي عبور از مشكلات و مصايب است.

پيشنهاد «اعتماد»
روساي قوا، رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام، دبير وشوراي نگهبان، نماينده مقام معظم رهبري، دبير شوراي عالي امنيت ملي، فرمانده كل سپاه پاسداران انقلاب، دبيركل جامعه روحانيت مبارز ومجمع روحانيون مبارز، توليت آستان قدس رضوي و آستان امام، دبيركل جامعه محققين و مدرسين حوزه علميه قم ونامداران عرصه سياسي زمينه هاي گفت و گوي ملي را فراهم كنند و با سعه صدر هزينه هاي اظهار نظر سياسي – اجتماعي را كاهش دهند.

نويسنده: مرجان زهراني

***

سرمقاله 
مقصود از گفت و گوي ملي چيست؟

نويسنده: غلامحسين كرباسچي

منظور از «گفت وگوي ملي» اساسا و در مرحله اول تنها گفت وگوي مردم با مردم نيست.آنان در فضاي مجازي و حقيقي اغلب گفت وگو مي كنند اما اين گفت وگو ها كمتر كمكي به حل و فصل اختلاف ميان سياسيون مي كند. منظور از گفت وگوي ملي در مرحله اول اين است كه رييس جمهور، رييس قوه قضاييه، رييس مجلس و ديگر مسوولان عاليرتبه كشور اختلاف نظرهاي خود را طي بحث ها و تبادل نظرهاي مبتني بر مصالح ملي و منافع مردم مطرح كنند و يكسان سازي كنند و در جهت واحد گام بردارند. اين گفت وگوها بايد به شنيده شدن صداي واحد از مسوولان و دستگاه ها منجر شود و در حل و فصل مسائل كشور موثر واقع شود. گفت وگوي جوانان در اين چارچوب تعريف نشده و كمكي به شكل گرفتن آن سطح از گفت وگوي ملي نمي كند. گفت وگوي احزاب و سياسيون نيز به تنهايي اين كاركرد را ندارد. منظور از گفت وگوي ملي، نوعي از گفت وگو ميان مسوولان است كه خروجي آن ارايه راه حل و خروج از وضعيت پرمشكل موجود باشد. فكر مي كنم نمونه هايي از اين اختلاف نظر ها كه در عمل منجر به مشكلات براي كشور مي شود اشاراتي است كه رييس مجلس در جلسه اخير مشترك سه قوه در مجلس شوراي اسلامي كردند. اينكه ما در امر حياتي جذب سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف اجرايي، امنيتي و قضايي به رويه واحدي برسيم. اينكه در روابط خارجي لحن و عمل دستگاه هاي ما وحدت رويه داشته باشد. اينكه در امر فرهنگ و رسانه عملكرد دستگاه اجرايي و قضات و ضابطين قضايي يكسان باشد. اينكه در گزينش نيروهاي متخصص و جلوگيري از فرار مغزها دغدغه واحدي براي همه مطرح باشد. منظور از گفت وگوي ملي اينها است و از جناب آقاي جهانگيري خوب است بپرسيم چگونه در اين زمينه ها نقش ايفا مي كنند؟امروز اعمال سليقه ها در حوزه هاي مختلف سياست داخلي و خارجي مشاهده مي شود و مشكل ساز است. بايد زمينه شكل گيري گفت وگوي ملي را براي وحدت رويه دستگاه ها فراهم كرد. اينها زمينه اي نيست كه با گفت وگوي جوانان تغيير كند. مقصود از گفت وگوي ملي، گفت وگوهايي است كه در سرنوشت مسائل اجرايي كشور اثر گذار باشد. اين اختلافات ميان مسوولان در دستگاه هاي مختلف است كه بايد از طريق گفت وگوي ملي حل شود و بهتر است كه خود رييس جمهور به عنوان مسوول اجرايي كشور پيش قدم شده و شخص يا دستگاهي را مسوول اين كار كند. پيش تر نيز توصيه شده بود كه همزمان با آغاز گفت وگوها در سطح بين المللي، گفت وگوي ملي را شروع كنيد. همان طور كه دستگاهي مسوول شد با مخالفان و معاندين در مورد يكي از حساس ترين مسائل گفت وگو كند و با وجود همه كم وكاستي ها و كارشكني هايي كه در مسير آن انجام شد به نتيجه قابل توجهي رسيد، مي توان دستگاه يا فردي را مسوول گفت وگوي ملي كرد كه اين امر مهم را در داخل كشور به سامان رساند. همان طور كه رييس جمهور هم مي تواند در سطح سران قوا اين گفت وگوها را نه فقط به صورت سمبليك كه به صورت واقعي و در جهت حل و فصل مشكلات كشور آغاز كند.

***

امتناع جريان اصولگرا از گفت و گو

نويسنده: صادق زيبا كلام*

من اعتقادي به موضوع گفت وگوي ملي ندارم زيرا اين موضوعات اگرچه در ظاهر بسيار زيبا هستند اما از درون پوك و خالي از محتوا هستند. آيا در امريكا، كانادا، هند، ژاپن يا هركشور ديگري گفت وگوي ملي وجود دارد؟ قطعا خير. جريانات سياسي مختلف داراي ديدگاه و تفكراتي هستند كه براي پيشبرد اهداف خود از هيچ تلاشي مضايقه نمي كنند. ممكن است بحراني به وجود بيايد كه نيازمند كمك همگاني باشد اما اينكه گفته شود عده اي از بزرگان دو جريان پيش قدم شوند تا اين فضا شكل بگيرد چه مقدار درست است؟ آيا اين راهبرد به بدنه منتقل مي شود؟ پاسخ من منفي است. نكته بعدي آن است كه اصولگرايان در قدرت چرا بايد گفت وگو كنند؟ آيا اصلا اين جريان اعتقادي به گفت وگو با رقيب سياسي خود دارد؟ آنها معتقدند دولت عملكرد خوبي نداشته اما حاضر به پذيرش انتقاد درباره دوستان خود نيستند. اصولگرايان معتقدند همه مشكلات گردن دولت است. درواقع جريان اصولگرايي تنها يك مشكل را حاضر به پذيرش است و آن دولت است. اين جريان حاضر به عدول از سياست هاي خود نيست بنابر اين موضوع گفت وگوي ملي خواه يا ناخواه از دستور خارج مي شود. اول بايد مشخص شود موضوعات گفت وگوي ملي چيست تا شايد بعد بتوان درباره آن صحبت كرد. آن بخشي كه قدرت را در دست دارد اصلاحاضر نيستند از موضع خود عدول كنند و در واقع نيازي هم به اين كار نمي بينند.

* كارشناس مسائل سياسي

***

گفت و گو بر سر اصول ممنوع

نويسنده: امير واعظ آشتياني *

موضوعي كه اخيرا تحت عنوان گفت وگوي ملي مطرح شده مرا به تعجب وا داشته است. مگر ما تا به امروز گفت وگو نداشته ايم؟ وقتي مي گوييم گفت وگوي ملي يعني قهر و جدايي مطلقي وجود دارد كه اكنون تصميم گرفته ايم گفت وگوي ملي داشته باشيم؟ اگر هم چنين موضوعي وجود داشته باشد چرا بايد اجازه دهيم كار به اينجا برسد؟ گفت وگو يك نوع ديپلماسي است كه پيامبر هم از آن استفاده مي كردند. در حقيقت ديپلماسي اسلامي از ١٤٠٠ سال پيش آغاز شده است و اكنون نيز يك گفت وگوي منطقي مي تواند آرامش را به جامعه هديه دهد. اما اين گفت وگو چه نوع گفت وگويي است؟ آيا مي خواهيم درباره اصول گفت وگو كنيم؟ اگر اين گونه است نمي توان به آن لقب گفت وگو اطلاق كرد.
اصول تعريف شده و مشخص است. من متصور هستم در اين گفت وگو ها بيشتر سليقه ها نقش دارند تا اينكه گفت وگوي ملي مطرح باشد و اين مهم مشمول هر دو جريان سياسي اصلاح طلب و اصولگرا مي شود. با سليقه نمي شود حكومت كرد لذا ما بايد هدف گذاري خود را بار ديگر بازخواني كرده و براي تحقق اهداف نظام گفت وگو كنيم. بايد از صحبت هاي بيهوده و بي حاصل كه خروجي مناسب ندارد، پرهيز شود. گفت وگو بايد به استناد قانون اساسي در جهت پيشرفت و توسعه كشور باشد. حال اينكه قانون اساسي نياز به اصلاح دارد بحثي جدا است. ما بايد سليقه ها را كنار گذاشته و محتواي اين گفت وگو ها را مشخص كنيم.

* فعال سياسي اصولگرا

 روزنامه اعتماد، شماره 4076

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

جهانگيري در هم انديشي سازمان هاي مردم نهاد و جوانان احزاب: هرگز خلف وعده نمي كنيم
حتماً مطالبات مردم را دنبال مي كنيم

معاون اول رئيس جمهوري از وجود دو نگاه در کشور گفت، نگاهي که جوانان را فرصتي استثنايي براي توسعه کشور مي داند و ديگري نگاهي که براي ترويج جوان هراسي در جامعه تلاش مي کند. اسحاق جهانگيري حفظ حرمت جوانان را مهم ترين مطالبه آنان دانست و خواستار گسترش نشاط در جامعه براي بهره گيري از ظرفيت هاي جوانان شد. معاون اول رئيس جمهوري همچنين با تاکيد بر گفت وگوي ملي، خواستار برگزاري نشست ها و گفت وگو ميان جوانان شد تا الگويي براي ديگران شود.
به گزارش ايسنا، وي که در نشست هم انديشي روساي مجامع سازمان هاي مردم نهاد سراسر کشور و جوانان احزاب و تشکل ها سخن مي گفت، با بيان اينکه بسياري از مطالبات جوانان نبايد مشکل امروز کشور باشد، اظهار کرد: ما نمي دانيم که چرا با وجود پيگيري ها، عده اي اصرار دارند اين مشکلات حل نشود.وي با اشاره به اينکه ديدگاهي در جامعه جود دارد که همواره از جوانان هراس دارد و تلاش مي کند که جامعه را به نوعي به جوان هراسي تشويق کند و بگويد که اگر جوانان کنترل و محدود نشوند ممکن است به بسياري از مسائل آسيب هايي وارد شود، تاکيد کرد: ما بايد در مقابل اين ديدگاه اين گونه استدلال کنيم که جوانان مهم ترين فرصتي هستند که در اختيار کشور قرار دارند و آنان مي توانند آينده ايران را تضمين کنند.معاون اول رئيس جمهوري که در دوران جواني خود و انقلاب، نخستين تجربه هاي مديريتي را از سر گذرانده، اضافه کرد: فرصت حضور جوانان در جامعه اقتضائاتي دارد، از جمله اينکه بايد در آن جامعه نشاط وجود داشته باشد، آنان که فکر مي کنند مي توانند با گرفتن نشاط از جامعه از اين فرصت استفاده نمايند در اشتباه هستند.
جهانگيري، وجود فضاي آزاد نقد و امن را از ديگر اقتضائات حضور جوانان در جامعه دانست و با اشاره به مطالبات طرح شده از سوي جوانان گفت: جوانان بايد در جلسات با مديران براحتي هر مطلبي را که دارند به اطلاع مسئولان برسانند و بدانند که شنيده مي شوند.
وي، حفظ حرمت جوانان را از ديگر ملاحظات آنان دانست و با اشاره به برخي مداخلات و سنگ اندازي ها در امورجوانان تصريح کرد: تاکنون تا چه ميزان از اين مداخلات توانسته ايم نتيجه گيري کنيم؟ نبايد مداخله اي بي جا درزندگي جوانان انجام شود بلکه بايد کاري کنيم که از ذهن جوانان آينده بهتر از امروز باشد.معاون اول رئيس جمهوري با بيان اينکه هيچ موضوعي ايران را تهديد نمي کند و هيچ مساله اي در داخل کشور وجود ندارد که قابل حل نباشد، اضافه کرد: همه مشکلات و چالش هاي پيش روي ملت ايران با اين شرط قابل حل است که اعتماد مردم را نسبت به آينده سرد نکنيم و آينده را در ذهن جوانان تيره و تار جلوه ندهيم. نبايد جوانان از آينده بهراسند بلکه بايد مطمئن باشند که آينده بهتري پيش روي آنان است.وي در همين رابطه، جوانان، احزاب و تشکل هاي مختلف را براي برگزاري جلسات مشترک درباره موضوعات گوناگون و انجام گفت وگوي فيمابين فراخواند و گفت: زماني گروه هاي سياسي با گرايش هاي مختلف در احزاب جلساتي مشترک برگزار مي کردند.
جهانگيري با اشاره به تلاش هاي خود براي شکل گيري گفت وگوي ملي بويژه گفت وگو ميان شخصيت هاي ارشد کشور اضافه کرد: امروز نشد که براي بزرگ ترها چنين جلساتي برگزار شود، اما من هنوز مايوس نشدم و معتقدم که گفت وگوي ملي ميان بزرگ ترها و جريانات سياسي و همچنين دولتي ها و مسئولان قواي سه گانه و مسئولان کشور راه حل بسياري از مشکلات است.معاون اول رئيس جمهوري خواستار برگزاري جلسات گفت وگوهاي مشترک ميان جوانان شد تا با تداوم اين کار، اين امر تبديل به الگويي براي ديگران شود.وي در بخش ديگري از سخنان خود، با اشاره به شرايط بين المللي و برخي اظهارات مطرح شده عليه جمهوري اسلامي ايران طي روزهاي اخير افزود: نفس اينکه راجع به کشور بزرگي مانند ايران اين گونه حرف بزنند نشان بدي از دنياي امروز است. در اين شرايط در مقابل چنين حرکت هايي حتماً در داخل کشور نيازمند تفاهم هستيم و عده اي بايد آغازگر اين تفاهم شوند.جهانگيري با اشاره به برخي مطالبات مطرح شده از سوي جوانان در اين نشست تصريح کرد: بسياري از مطالباتي که مطرح شد نبايد مشکل امروز کشور باشد و ما نمي دانيم که چرا با وجود پيگيري ها عده اي اصرار دارند که اين مشکلات حل نشوند.
وي، «راه اصلاح» را دشوار توصيف کرد و درباره آن گفت: بايد بدانيم که راه اصلاح، عصبيت، تندخويي، بد اخلاقي و متهم کردن ديگران را نمي خواهد، بلکه گاهي نيازمند مقاومت، استقامت، صبوري است، با رعايت اين اصول اصلاح امور شدني است.
جهانگيري همچنين با اشاره به مطالبه جوانان براي تحقق وعده هاي انتخاباتي رئيس جمهوري و اعضاي دولت تصريح کرد: آقاي روحاني هفته قبل خيلي با قاطعيت تاکيد کردند که سر وعده هاي خود با مردم هستند. مطالبات بحق مردم ايران و شرکت کنندگان در انتخابات و همچنين راي دهندگان به آقاي روحاني در دستور کار دولت قرار دارد. البته اين سخن به معناي آن نيست که در همه امور با موفقيت پيش رفته ايم و من به عنوان عضوي از دولت قبول دارم که نارسايي هايي داريم. اما اگر ضعفي وجود دارد به معناي خلف وعده نيست. و ما قطعاً تحقق وعده ها را پيگيري خواهيم کرد.
معاون اول رئيس جمهوري در بخش ديگري از صحبت هاي خود با اشاره به ارسال لايحه احياي سازمان ملي جوانان به مجلس شوراي اسلامي اظهار کرد: پيش از تشکيل دولت دوازدهم لايحه احيا وايجاد سازمان ملي جوانان را به مجلس فرستاديم اما مجلس به دلايلي تندتر از انتظارات ما در اين زمينه عمل کرد. حتي رئيس جمهوري نيز هفته قبل در جلسه مشترک دولت و مجلس به اين موضوع اشاره کردند.

 روزنامه ايران، شماره 6767

 

Print Friendly, PDF & Email