سوئیفت اتصال بانک مرکزی ایران را به تعلیق درآورد
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا هفته گذشته اعلام کرده بود که سوئیفت اتصال بانک مرکزی ایران را قطع میکند. برخی منابع خبری به نقل از سیگال مندلکر، یکی از مقامهای وزارت خزانهداری آمریکا از قطع اتصال بانک مرکزی ایران به سوئیفت خبر دادهاند.
سامانه سوئیفت بخش عمدهای از تراکنشهای مالی بین کشورهای جهان را به عهده دارد. پیش از توافق هستهای، ایالت متحده آمریکا در سال ۲۰۱۲ در چارچوب تحریمهای اقتصادی علیه ایران سبب شد که سامانه سوئیفت ایران را از دسترسی به تراکنشهای مالی این سامانه محروم کند و به این ترتیب کشورهای طرف معامله با جمهوری اسلامی حتی اگر میخواستند نمیتوانستند طلب ایران را به حسابهای بانکی در ایران واریز کنند. هفته گذشته استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا با انتشار پیامی در توئیتر توصیه کرده بود که برای «حفظ ثبات و انسجام نظام مالی جهان» بهتر است که سامانه سوئیفت اتصال بانک مرکزی ایران را به تعلیق درآورد.
دوشنبه ۲۱ آبان سیگال مندلکر، یکی از مقامهای وزارت خزانهداری آمریکا از قطع ارتباط بانک مرکزی ایران با سامانه سوئیفت خبر داده است.
وزیر خزانهداری آمریکا هفته گذشته خاطرنشان کرده بود که ایران برای واردات اقلام بشردوستانه همچنان به سامانه سوئیفت دسترسی خواهد داشت.
انجمن تولیدکنندگان ماشینابزار آلمان با انتشار بیانیهای اعلام کرده که نقض بیطرفی سیاسی سامانه سوئیفت غیر قابل قبول است:
«سوئیفت مهمترین گرهگاه تراکنشهای مالی در جهان به شمار میآید و هرگونه اعمال محدودیت برای این سامانه غیرقابل قبول است. امروز ایران، فردا روسیه، پسانفردا چین؟»
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در اوت/ مرداد سال جاری پیشنهاد داده بود که اتحادیه اروپا برای تراکنشهای مالی سامانهای مشابه سامانه سوئیفت ایجاد کند. انجمن تولیدکنندگان ماشینابزار آلمان در بیانیهای که در اعتراض به قطع اتصال بانکهای ایرانی به سامانه سوئیفت منتشر کردهاند، از این پیشنهاد وزیر خارجه آلمان حمایت کردهاند.
وزیر خارجه آلمان همچنین گفته بود ممکن است بتوان «ساز و کار ویژه» اتحادیه اروپا را به عنوان بدیلی برای سوئیفت به کار گرفت. «ساز و کار ویژه» اتحادیه اروپا که بر اساس معامله پایاپای طراحی شده، هنوز آماده نشده است. دیپلماتهای اروپایی دو هفته قبل به خبرگزاری رویترز گفته بودند که «ساز و کار ویژه» برای تمامی مبادلات کافی نیست و هدف قانع کردن ایران برای حفظ توافق هستهای است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش تازه سه ماهه خود که دوشنبه ۲۱ آبان/ ۱۲ نوامبر منتشر شد اعلام کرد که ایران همچنان محدودیتهای اصلی توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را رعایت کرده است.
***
بانک مرکزی: سامانه جایگزین سوئیفت عملیاتی شده است
بانک مرکزی ایران در واکنش به خبرهای مربوط به قطع اتصال این بانک به سوئیفت اعلام کرد که این سامانه نقشی در نگهداری حسابها و تسویه ارزی ندارد و با قطع خدمات سوئیفت خللی در مبادلات ارزی و تجارت خارجی پیش نخواهد آمد.
بانک مرکزی ایران در اطلاعیه خود آورده است: «سوئیفت صرفاً یک سامانه پیامرسانی بین بانکها و مؤسسات در سطح بینالمللی بوده و با توجه به احتمال قطع ارایه این خدمات، سامانههای جایگزین پیامرسانی از مدتها پیش برای پوشش امکانات و خدمات سوئیفت پیشبینی، توسعه و عملیاتی شده اند.»
بانک مرکزی افزوده است: «با قطع ارایه خدمات سوئیفت به برخی بانکهای داخلی، خللی در انجام مبادلات ارزی و فرایند تجارت خارجی پیشبینی نمیگردد و فعالان اقتصادی میتوانند با اطمینان از خدمات تمام بانکهای دارای مجوز ارزی برای امور بازرگانی خود استفاده نمایند.»
وزارت خزانهداری آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که ارتباط بانک مرکزی ایران با خدمات پیامرسان بین بانکی، سوئیفت قطع شد. بر اساس اعلام سیگال مندلکر، معاون وزارت خرانهداری آمریکا، انجمن سوئیفت همچنین دسترسی بانکها و موسسات مالی مشمول تحریم آمریکا را نیز قطع کرده است.
سامانه سوئیفت بخش عمدهای از تراکنشهای مالی بین کشورهای جهان را به عهده دارد. پیش از توافق هستهای، آمریکا در سال ۲۰۱۲ در چارچوب تحریمهای اقتصادی علیه ایران سبب شد که سامانه سوئیفت ایران را از دسترسی به تراکنشهای مالی این سامانه محروم کند و به این ترتیب کشورهای طرف معامله با جمهوری اسلامی حتی اگر میخواستند نمیتوانستند طلب ایران را به حسابهای بانکی در ایران واریز کنند. هفته گذشته استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا با انتشار پیامی در توئیتر توصیه کرده بود که برای «حفظ ثبات و انسجام نظام مالی جهان» بهتر است که سامانه سوئیفت اتصال بانک مرکزی ایران را به تعلیق درآورد.
رادیو زمانه