مرگ مشکوک جواد روحی از معترضان محکوم به اعدام در زندان نوشهر
جواد روحی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که در زندان نوشهر محبوس بود، به صورت پرابهامی جان خود را از دست داد. مرکز رسانه قوه قضاییه مدعی شده که آقای روحی به دلیل نامشخص دچار تشنج شده و پس از انتقال به بیمارستان “شهید بهشتی” نوشهر، جان باخته است.
جواد روحی در دادگاه پیشین به سه بار اعدام محکوم شده بود اما با نقض حکم در انتظار دادرسی مجدد بود.
به گزارش خبرگزاری هرانا، مجید کاوه وکیل مدافع این زندانی ضمن تایید این خبر، نوشت: “متاسفانه حسب اطلاع خانواده ی موکل جواد روحی، وی ساعاتی پیش در زندان نوشهر فوت شده است.”
«میزان» خبرگزاری قوه قضاییه، ضمن اعلام اینکه درباره فوت جواد روحی دستور قضایی، پرونده تشکیل و به شعبه اول بازپرسی ارجاع شده است، مدعی شد: “جواد روحی ساعت ۳:۴۵ بامداد پنجشنبه، ۹ شهریور، در زندان در پی تشنج به بیمارستان شهید بهشتی نوشهر منتقل شد. وی پس از انتقال به بیمارستان فوت کرد.”
«میزان» در ادامه نوشت: “با دستور قضایی مقرر شده است دوربینهای مدار بسته زندان بازبینی و بررسی شوند و وسایل شخصی متوفی از جمله یادداشتها و داروهای وی مستندسازی شود. جسد متوفی برای بررسی علت تامه فوت و معاینات سمشناسی به پزشکی قانونی ارسال شده و نسبت به کالبدشکافی و نمونه گیری اقدام شده است.”
جواد روحی، شهروند معترض ۳۵ ساله و اهل آمل، پیشتر در جریان اعتراضات سراسری در نوشهر بازداشت شده بود.
اواخر سال گذشته، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب ساری از بابت اتهامات “افساد فیالارض، محاربه، ارتداد از طریق هتک حرمت به قرآن از طریق آتش زدن قرآن کریم و توهین به مقدسات، احتراق و تخریب اموال و تحریک برخی از شهروندان به ایجاد ناامنی و اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی کشور” به ۳ بار اعدام محکوم شد. دی ماه سال ۱۴۰۱، پرونده وی جهت رسیدگى فرجامى به شعبه نهم دیوان عالى کشور ارجاع شده بود.
نهایتا حکم سه بار اعدام و سایر مجازاتهای جواد روحی، در شعبه نهم دیوان عالی کشور نقض و پرونده وی جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع داده شده بود.
در سالهای اخیر موارد متعددی از مرگ مشکوک یا قتل شهروندان در بازداشتگاههای پلیس یا نهادهای امنیتی و قضائی منتشر شده است که در اکثر موارد تحقیقات صورت گرفته منجر به شناسایی خاطیان یا برخورد با مقام مسئولی نشده است.
سازمان حقوق بشر ایران: کمیته حقیقتیاب مرگ جواد روحی را به عنوان قتل فراقضایی بررسی کند
جواد روحی، یکی از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایران که به اعدام محکوم شده بود، بهطور مشکوکی در زندان جان خود را از دست داد.
سازمان حقوقبشر ایران خواستار بررسی علل جانباختن جواد روحی توسط کمیته حقیقتیاب سازمان ملل شد. محمود امیریمقدم مدیر این سازمان گفت: «مرگ جواد روحی باید بعنوان یک قتل فراقضایی در زندان توسط کمیته حقیقتیاب سازمان ملل بررسی شود. علی خامنهای و همه افراد و نهادهای سرکوبی که در دستگیری، شکنجه و حبس او نقش داشتهاند، در قبال مرگ این معترض مسئولند و باید پاسخگو باشند».
بنا به گزارش روابط عمومی زندان نوشهر، جواد روحی، ۳۵ ساله، ساکن روستای کوچک کلیکان شهر آمل استان مازندران و یکی از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایران، ساعت ۳:۴۵ بامداد پنجشنبه ۹ شهریور ماه، «بهدلیل تشنج» از زندان به بیمارستان شهید بهشتی نوشهر منتقل و در آنجا بهطور مشکوکی جان خود را از دست داد.
جواد روحی با اتهام «محاربه و افساد فی الارض؛ ارتداد از طریق هتک حرمت به قرآن از طریق آتشزدن آن و توهین به مقدسات» به سه بار اعدام از سوی دادگاه انقلاب ساری محکوم شده بود و این حکم درپی درخواست فرجام خواهی از سوی وکیل وی در دیوان عالی کشور نقض و به دادگاه هم عرض ارجاع شده بود.
براساس گزارشهایی که از وضعیت بازداشت جواد روحی منتشر شده، وی برای اعتراف گیری اجباری، تحت شکنجه قرار گرفته بود. همچنین ویدیویی که جواد روحی را درحال رقص نشان میدهد منتشر شده که این ویدئو به عنوان سندی دال بر رهبری وی در اعتراضات در دادگاه مورد استفاده قرار گرفته است.
به گفته بستگان جواد روحی، خانواده وی در سه ماه اول بازداشت، از محل نگهداری او بیخبر بودند.
زندانیان سیاسی بسیاری بهصورت مشکوک در زندانهای ایران فوت کرده یا ناپدیدسازی اجباری شدهاند. از آن جمله میتوان به سعید زینالی (۱۳۷۸)، زهرا کاظمی (۱۳۸۲)، ولیالله فیض مهدوی (۱۳۸۵)، زهرا بنییعقوب (۱۳۸۶)، ابراهیم لطفاللهی (۱۳۸۶)، کاووس سیدامامی (۱۳۹۶)، وحید حیدری (۱۳۹۶)، سینا قنبری (۱۳۹۶)، سارو قهرمانی (۱۳۹۶) و بهنام محجوبی (۱۳۹۹) اشاره کرد.
ایران امروز
جواد روحی، از معترضان محکوم به اعدام، تحت بازداشت «درگذشت»
قوه قضاییه ایران مرگ جواد روحی را تایید کرده است. جواد روحی یکی از بازداشتشدگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» بود که به اعدام محکوم شد و در زندان نوشهر نگهداری میشد.
بنا به آنچه روابط عمومی قوه قضاییه گفته جواد روحی در ساعتهای آغازین پنجشنبه دچار «تشنج» شده و به بیمارستانی در نوشهر منتقل شد، اما با بینتیجه بودن اقدامات درمانی درگذشت.
مجید کاوه، وکیل آقای روحی، اعلام کرده که مرگ او به خانوادهاش اطلاع داده شده است.
ساعتی پیش از اعلام رسمی، چند فعال حقوق بشر ضمن اعلام جان باختن جواد روحی در شبکههای اجتماعی، مقامهای قضایی و امنیتی را به «کشتن» او متهم کردند.
علت مرگ جواد روحی هنوز روشن نیست و روابط عمومی زندان نوشهر گفته است که دوربینهای مداربسته زندان و وسایل شخصی جواد روحی، از جمله یادداشتها و داروهای او بررسی خواهد شد و همچنین پیکر او برای کالبدشکافی و آزمایش سمشناسی به پزشکی قانون فرستاده شده است.
در ماههای اخیر این چندمین مورد از مرگ معترضان تحت بازداشت است. فعالان حقوق بشر میگویند برخی از آنها به دلیل بدرفتاری ماموران یا در اثر شکنجه کشته شدهاند.
موج اعتراضات سراسری سال گذشته نیز با خشم عمومی از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی تحت بازداشت گشت ارشاد آغاز شد.
«سه بار اعدام»
جواد روحی یکی از سه بازداشتی نوشهر بود که به اعدام محکوم شدند.
«افساد فی الارض»، «محاربه»، «تخریب اموال»، «ایجاد حریق» و «هتک حرمت به قرآن» اتهامهایی بود که دادگاه انقلاب ساری علیه جواد روحی مطرح کرد و او برایشان حکم «سه بار اعدام» گرفت.
این در حالی است که ویدئویی که از اعتراضات نوشهر منتشر شده بود جواد روحی را در حال رقصیدن در میان دیگر معترضان نشان میداد.
عفو بینالملل در زمستان سال گذشته دستگاه قضایی و امنیتی ایران را متهم کرده بود که آقای روحی را از طریق «زندان انفرادی طولانی، شلاق، خشونت جنسی از طریق گذاشتن یخ روی بیضهها» تحت فشار گذاشته شده بود.
عفو بینالملل در بیانیه خود گفته بود که «در نتیجه این شکنجهها، جواد روحی دچار پارگی کتف، عدم کنترل ادرار، عوارض گوارشی و اختلالات حرکتی و گفتاری» شده بود.
خانواده جواد روحی گفته بودند که در سه ماه نخست بازداشت او از محل نگهداریاش بی خبر بودند.
دیوان عالی کشور در خرداد ماه حکم اعدام جواد روحی را نقض کرد و بر این مبنا باید دوباره به پرونده او رسیدگی میشد.
دو ماه پس از نقض حکم، جواد روحی همچنان بلاتکلیف بود و دادگاههای مازندران در چگونگی رسیدگی به پرونده او تصمیم نمیگرفتند.
مجید کاوه، وکیل جواد روحی، سه هفته پیش از جان باختن موکلش تحت بازداشت به روزنامه شرق گفته بود که انتظار دارد تا به زودی این مساله رفع شود و «امکان ارائه تقاضا مبنى بر تبدیل قرار تأمین کیفرى موکل از بازداشت موقت به سایر قرارهاى تأمینى خفیفتر برای آزادى او از زندان و بازگشتش به آغوش خانواده با توجه به نقض حکم بدوى در دیوان عالى کشور و نیز موجبات رسیدگى مجدد و دفاع از موکل در دادگاه همعرض فراهم شود.»
اما به این خواسته رسیدگی نشد و جواد روحی پس از ۳۴۴ روز «بازداشت موقت» در حبس جان باخت.
بی بی سی