غار قوری‌قلعه، از بزرگترين و شگفت انگيزترين غارهای آبی

غار غوری قلعهغار قوری‌قلعه در استان کرمانشاه و ۲۵ کیلومتری شهر روانسر، مجاور روستایی به همین نام قرار دارد. به گفته کارشناسان، دیرینگی این غار که به‌عنوان یکی از آثار طبیعی ملی ایران به ثبت رسیده‌، به ۶۵ میلیون سال می‌رسد و تنها ۳۰ سال از شناسایی آن می‌گذرد. این غار هم‌اکنون به‌عنوان یکی از مطرح‌ترین جاذبه‌های گردشگری استان کرمانشاه و غرب کشور محسوب می‌شود.

غار قوری‌قلعه علاوه بر گردشگرانی که برای تفریح مراجعه می‌کنند مکان مناسبی برای غارنوردان، پژوهشگران، زمین‌شناسان و گروه‌های دیگر است. این غار در طول تاریخ به‌عنوان جان‌پناهی امن و دور از دسترس مورد استفاده قرار گرفته که کشف آثاری همچون کاسه، بشقاب و تعدادی ظروف و سکه از دوران یزدگرد سوم، حاکی از قدمت و استفاده از آن در دوران باستان است.

بعد از گذر از دالان ورودی غار، اولین مکان وسیعی که وجود دارد، تالار مریم نامگذاری شده است. این محوطه همانند دریاچه وسیعی است که گرداگرد آن را قندیل‌هایی بسیار زیبا با اشکال مختلف فراگرفته است. این قندیل‌ها که هر یک اشکال خاصی را تداعی می‌کنند دلیل اصلی نامگذاری هر قسمت از این غار شده است. به‌عنوان مثال وجود قندیلی به شکل حضرت مریم دلیل نامگذاری اولین تالار این غار به نام تالار مریم شده است.

علاوه‌بر این در داخل غار و روی سینه داخلی آن می‌توان به صورت طبیعی و بدون دخالت انسان آثار دیگری همچون فردوسی، امیرکبیر، بابانوئل، شیرسنگی، ماهی، مار کبری، قارچ، برج پیزا، نیم‌رخ شیر، فیل، قلب، گل‌کلم، بستنی، کشتی، گردن غاز، آبشار، لاک‌پشت و… را مشاهده کرد.

در حال حاضر، گردشگران تنها قادرند تا عمق ۴۵۰ متری این غار که کف‌سازی شده است، بروند، اما در عمق هزار متری غار تالاری وجود دارد که زیباترین حوضچه آبی جهان در آن توجه همه را به خود جلب می‌کند. در این محوطه قندیل‌هایی به شکل پرده‌ای وجود دارد که با دست زدن به هر کدام از آنها صدایی شبیه یکی از آلات موسیقی به گوش می‌رسد به همین دلیل این محوطه را تالار بتهوون نامگذاری کرده‌اند. در عمق هزار و ۵۰۰ متری غار، تالار عروس قرار دارد که زیبایی آن قابل توصیف نیست؛ جنس سنگ‌های این محوطه از کریستال سفید و براق است. از سقف این محوطه قندیل‌هایی شبیه میله خودکار که جنس‌شان از رسوبات آهکی و حالت کریستال است به ارتفاع دو تا هشت متر پایین آمده، این قندیل‌ها آنقدر نازک و شفاف است که با زدن یک دست هشت متر از آن فرو می‌ریزد.

همچنین در عمق دو هزار و ۷۰۰ متری غار، چهار آبشار به ارتفاع ۱۰ تا ۱۲ متر وجود دارد که در این عمق وجود چنین آبشار زیبایی باور کردنی نیست. در بخش دیگری از این غار تونلی با نام تونل برزخ وجود دارد که به وحشتناک‌ترین مکان این غار معروف شده است، طول این تونل ۲۲۰ متر است که با عرض سه متر نیمی از آن را آب فرا گرفته است.

در حال حاضر مدیریت مجموعه گردشگری غار قوری‌قلعه بر عهده شرکت توسعه گردشگری استان کرمانشاه است که این شرکت به منظور جذب گردشگران، اقدام به فراهم‌کردن تمهیدات لازم برای رفاه مسافران و گردشگران این مجموعه کرده است.

یک مقام مسوول در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمانشاه دمای ثابت ۱۱ درجه بالای صفر غار قوری‌قلعه را بهترین مکان برای تفرج گردشگران تابستانی عنوان کرد. احسان احمدی نصر، مدیر روابط‌عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمانشاه، اظهار کرد: غار قوری‌قلعه که بزرگ‌ترین و شگفت‌انگیزترین غار‌های آبی بوده در این روزهای گرم تابستان بهترین مقصد برای تفرج گردشگران است.
منبع: فرهيختگان