سبزترین شهر دنیا در ابوظبی ساخته می‌شود

پروژه “مصدر سیتی”، سبزترین شهر جهان در ابوظبی به پیشرفت خود ادامه می‌دهد. انرژی‌های مصرفی ‌این شهر انرژ‌‌‌‌ی‌های جایگزین خواهد بود، هدررفت آب و انرژی به حداقل خواهد رسید و “آسانسور افقی” آدم‌ها را جابجا خواهد کرد.

 در ۱۷ کیلومتری ابوظبی، پایتخت پر گرد و غبار امارات متحده عربی، شهری که به ساختمان‌های سر به فلک‌کشیده، خیابان‌های پهن و رفت و آمد بی‌امان اتومبیل‌های آن شهره است مؤسسه‌ای قرار دارد با نام مؤسسه مصدر.

 دکتر سلطان علی علی (Sultan Ali Ali)، مدیر پروژه “مصدر سیتی” می‌گوید، مؤسسه علمی مصدر جایی است که در آن رؤیای ساخت شهر “صفر کربن” متولد شد، شهری که قرار است در آینده‌ای نه چندان دور حدود ۴۰ هزار نفر را در خود جای دهد، انرژی‌های تجدیدپذیر تنها منبع انرژی‌های مصرفی آن باشد، به جای خودروهای معمولی از محفظه‌‌های خودکار حمل و نقل که برخی آنها را “آسانسورهای افقی” می‌نامند استفاده شود و هدررفت آب و همچنین آب مصرفی به حد اقل ممکن برسد.

 دکتر علی علی ادامه می‌دهد، در این مؤسسه در حال حاضر ۱۲۰ دانشجوی منتخب از مؤسسات مختلف دنیا به سر می‌برند.

 مؤسسه مصدر در زمینه علوم و فناوری‌های زیست ‌پایدار فعالیت می‌کند. تحقیقات در زمینه‌های تولید و ذخیره انرژی زیست ‌پایدار، توزیع و استفاده پربازده از انرژی، محیط زیست و شرایط اقلیمی و توسعه پایدار از جمله تحقیقات این مؤسسه خواهد بود.

آغاز ساخت شهر

 پروژه “مصدر سیتی” متعلق به شرکت انرژی آینده ابوظبی یا شرکت دولتی مصدر است.

 ساخت شهر مصدر در سال ۲۰۰۸ میلادی آغاز شد. طبق طرح اولیه‌ باید تا سال ۲۰۱۶ مصدر به شهری پویا با واحدهای آپارتمانی، تجاری و زیرساخت‌های سازگار با محیط زیست تبدیل می‌شد.


 محوطه داخلی مؤسسه مصدر

 اما سیمون بروینینگر(Simon Breuninger)، مهندس آلمانی پروژه “مصدر سیتی” می‌گوید، این طرح به دلیل پاره‌ای مشکلات، از جمله نوسانات قیمت‌‌های املاک و مستغلات از نظر برنامه‌ریزی زمانی به مشکل برخورد.

 بروینینگر می‌افزاید، این پروژه نه تنها باید از نظر زیست‌محیطی بلکه از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشد.

 به گفته وی، در حال حاضر باید برای پیشبرد پروژه با شرکت‌هایی مانند زیمنس و جنرال الکتریک به توافق رسید.

مصدر، شهری در بیابان

 شهر مصدر در ۱۷ کیلومتری ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی و در بیابان ساخته می‌شود، در منطقه‌ای که نسبت به سایر مناطق امارات دمایی مطلوب دارد. در زمستان اختلاف دمای این شهر با سایر مناطق مشهود نیست، اما در تابستان دمای این منطقه با دیگر مناطق امارات تفاوتی قابل ملاحظه دارد.

 شهر مصدر در جهتی ساخته شده که وزش بادهای داغ در روز به حد اقل برسد. در اطراف شهر هم دیواری کشیده شده تا از ساکنان در برابر بادهای شدید و داغ و سر و صدای اطراف محافظت شود.

 در شهر مصدر دو معماری‌سنتی عربی و مدرن آمیخته شده‌اند تا بیشترین جذابیت برای گردشگر خارجی فراهم آید. خیابان‌های مصدر باریک‌اند تا باد در آن جریان یافته و هوایی خوشایند در شهر ایجاد شود.

 برج‌های بادی “مصدر سیتی” بادهای خنک اطراف را گرفته و وارد ساختمان‌ها می‌کنند. در ساختمان‌ها لایه حفاظتی ضخیمی علیه گرما در نظر گرفته شده است. پنجره‌ها به شیشه‌هایی مجهزند که کمترین گرما را عبور می‌دهند. خانه‌ها انرژی خود را انرژی خورشیدی تأمین می‌کنند و در آنها با بهره‌گیری از دستگاه‌های دارای فناوری پیشرفته تلاش شده تا هدررفت انرژی به کمترین میزان ممکن برسد.

 در ساختمان‌های مصدر از بالاترین استانداردهای مربوط به ذخیره آب استفاده شده است. حدود ۸۰ درصد از آب مصرفی بازیافت می‌شود و آب زاید نیز بعد از پاکسازی صرف اهدافی نظیر آبیاری خواهد شد.


 محفظه‌های خودکار حمل و نقل شهری

 قوانین بازیافت زباله سرسختانه خواهد بود و سیستم حمل و نقل عمومی، شامل راه آهن نوری، اتوبوس‌ها و خودروهای برقی نیز بسیار فعال عمل می‌کند.

توسعه بی‌وقفه شهر

 کار ساخت و ساز در شهر مصدر با قوت هر چه تمام به پیش می‌رود. ساخت دومین بخش مؤسسه مصدر به‌تازگی به پایان رسیده است. شرکت زیمنس مرکز جدید خود را در شهر باز می‌کند. ساختمان این مرکز باید در استفاده پربازده از انرژی نمونه‌ای نادر در سطح جهان باشد.

 در ساخت این ساختمان از بالاترین استانداردهای آمریکا استفاده و تلاش شده است تا انرژی مصرفی ساختمان نسبت به سایر ساختمان‌های ابوظبی ۶۵ درصد کمتر باشد.

 آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) هم در مصدر مرکزی خواهد داشت. این ساختمان هم باید به “ساختمانی نمادین” در عمارت‌های سازگار با آب و هوا و محیط زیست تبدیل شود.

نگاه منتقدان

 منتقدان می‌گویند، صرف نظر از شهر مصدر پروژ‌ه‌های منطبق با زیست‌پایدار در خلیج فارس کم‌یابند.

 اما سیمون بروینینگر، مهندس پروژه “مصدر سیتی” معتقد است که این شهر می‌تواند به‌مانند “فانوسی” در ارتقای آگاهی زیست‌محیطی عمل کند.

 وی می‌گوید، این پروژه بخش‌های دیگر جامعه امارات متحده عربی، از جمله بخش صنعتی را به فکر واداشته است و از هم‌اکنون نیز می‌توان تأثیرات آن را در مقررات مربوط به ساخت و ساز و کاهش زباله در ابوظبی دید.

 ابوظبی که نفت‌خیز و صادرکننده نفت است قصد دارد با پروژه “مصدر سیتی” و تعمیم فعالیت‌های شرکت دولتی مصدر در زمینه انرژی به سایر مناطق جهان، آینده خود را در روزهایی که نفت این منطقه به پایان می‌رسد تأمین کند.

دویچه وله