احتمال تمدید مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ در مورد اجرای توافقنامه ژنو
مقامات ایرانی از احتمال ادامه مذاکرات کارشناسی با گروه ۱+۵ خبر داده و موفقیت در این مذاکرات را زمینهساز اجرایی شدن توافقنامه ژنو دانستهاند.
عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه و مذاکره کننده هستهای ایران روز سه شنبه ۱۰ دی (۳۱ دسامبر) گفت که مذاکرات کارشناسان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ تا بامداد سه شنبه ادامه داشته و “دو طرف در باره مسایل مورد اختلاف به پیشرفتهای نسبتا خوبی دست یافتهاند.”
آقای عراقچی که در مصاحبه با واحد مرکزی خبر سخن میگفت، در عین حال تاکید کرد که “تا جمعبندی مذاکرات نمیتوان در باره نتایج آن قضاوت کرد.”
دور جدید مذاکرات کارشناسی دو طرف که برای یک روز برنامهریزی شده بود، از ساعت ۸ صبح دوشنبه در ژنو آغاز شد و به گفته آقای عراقچی تا ساعات بامداد سه شنبه ادامه داشته است.
سرپرست مذاکرات هستهای ایران گفته است که احتمال دارد نشست دیگری هم تا پیش از ظهر روز سهشنبه برگزار شود و “نتایج آن پس از جمعبندی اعلام می شود.”
آقای عراقچی افزوده است که برخی مسایل باید در سطح سیاسی حل و فصل شود و احتمال دارد او هفته آینده با هلگا اشمید، معاون کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ملاقات کند. خانم اشتون نمایندگی گروه ۱+۵ در مذاکرات هستهای با ایران را برعهده داشته است.
برای شرکت در سومین دور مذاکرات کارشناسی دو طرف، از سوی ایران کارشناسانی از سازمان انرژی اتمی، بانک مرکزی و بیمه و حمل و نقل به سرپرستی مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه به ژنو اعزام شدهاند.
ترکیب هیات اعزامی نشان میدهد که دستور کار مذاکرات، رسیدگی به خواست کشورهای گروه ۱+۵ در مورد برنامههای اتمی ایران و تلاش ایران برای قانع کردن طرف مقابل به کاهش تحریمهای مالی و تجاری است.
اجرایی شدن توافق ژنو مستلزم به نتیجه رسیدن مذاگرات کارشناسی است
اولین دور مذاکرات کارشناسی ایران و گروه ۱+۵ در مورد جزئیات توافق ژنو روز ۱۸ آذر به مدت ۴ روز در ژنو برگزار شد، اما هیات اعزامی ایران پیش از رسیدن به نتیجه به تهران بازگشت.
در آن زمان، برخی از منابع جمهوری اسلامی، دلیل بازگشت این هیات را مشورت با مقامات ارشد گزارش کردند در حالیکه برخی دیگر گفتند که دلیل این اقدام، اعتراض به تصمیم دولت آمریکا در اضافه کردن نام چند موسسه و شخصیت حقیقی به فهرست تحریم ها به اتهام نادیده گرفتن تحریمهای مالی و تجاری قبلی آن کشور علیه جمهوری اسلامی بوده است.
مذاکرات ‘اجرایی شدن’ توافق ژنو
تصمیم دولت ایالات متحده در گسترش اقدامات تنبیهی در حالی اتخاذ شد که گروهی از اعضای کنگره آن کشور برنامهای برای وضع تحریمهای جدید و شدیدتر علیه جمهوری اسلامی را دنبال میکردند و به گفته بعضی از ناظران، هدف دولت آمریکا از تحکیم جنبه اجرایی تحریمهای قبلی، قانع کردن این نمایندگان از پیگیری طرح مورد نظرشان بود.
افخم اجرایی شدن توافق ژنو را به دستیابی دو طرف به “برداشت واحد از اقدام مشترک” مشروط کرده است
دور بعدی مذاکرات کارشناسی برای پیگیری توافق ژنو از روز ۲۸ آذر در ژنو برگزار شد و تا روز اول دی ادامه یافت و قرار شد که مذاکرات بعدی، پس از پایان تعطیلات کریسمس از سرگرفته شود.
توافق ژنو، که برای آن عنوان “برنامه اقدام مشترک” انتخاب شده، در پی مذاکرات هیاتهای اعزامی ایران و گروه ۱+۵ و مشارکت وزیران خارجه دو طرف در این مذاکرات در ۳ آذر (۲۴ ژنو) به دست آمد. براساس متنی از این توافق که در رسانهها منتشر شده، قرار شد طرف ایرانی به مدت شش ماه بعضی از برنامههای اتمی خود را محدود و امکان بازرسی گسترده تر را فراهم کند و طرف مقابل نیز از وضع تحریم های جدید علیه جمهوری اسلامی خودداری ورزد و از فشار تحریم ها در بعضی زمینه ها بکاهد.
انتظار دو طرف این بوده که طی این شش ماه، شرایط برای دستیابی به توافق بر سر حل و فصل دایمی پرونده هستهای جمهوری اسلامی فراهم شود به نحوی که گروه ۱+۵ در مورد صلح آمیز بودن فعالیتهای اتمی ایران اطمینان حاصل کند و اقدامات لازم را در جهت لغو تحریم های بین المللی و یکجانبه به اجرا گذارد.
تعیین جزئیات این توافق و نحوه اجرا شدن آن به عهده گروه کارشناسان قرار گرفت.
روز گذشته، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت که اگر مذاکرات جاری نتیجه دهد، توافق ژنو اجرا خواهد شد.
وی گفته بود که لازم است دو طرف مذاکره “به برداشت واحدی از برنامه اقدام مشترک دست یابند.” خانم افخم افزوده بود که اگر مذاکرات جاری ژنو به جمع بندی نرسد، ممکن است لازم شود مذاکرات در سطح معاونان وزارت خارجه دنبال شود. وی گفت اگر چنین نشستی لازم شود، احتمالا پس از تعطیلات سال نو برگزار خواهد شد.
بی بی سی