اسرائیل سومین گروه از زندانیان فلسطینی را آزاد کرد
گروه دیگری از فلسطینیان از زندانهای اسرائیل آزاد شدند. تلآویو این اقدام را در راستای عمل به تعهدات خود برای از سرگیری مذاکرات صلح انجام داد. آزادی زندانیان با استقبال آمریکا و اعتراض خانواده قربانیان اسرائیلی مواجه شد.
اسرائیل در نخستین ساعات سهشنبه (۳۱ دسامبر/ ۱۰ دی) ۲۶ زندانی فلسطینی دیگر را که از مدتها پیش در این کشور زندانی بودند، آزاد کرد. در ماههای اوت و اکتبر هم ۵۲ زندانی فلسطینی در قالب دو گروه به خانه بازگشته بودند.
آزادی تدریجی گروهی از زندانیان فلسطینی در راستای عمل به تعهدات برای ازسرگیری گفتوگوهای صلح خاورمیانه انجام میشود. دو طرف در ماه اوت و پس از سه سال وقفه مذاکرات صلح را از سر گرفتند.
زندانیانی که بامداد سهشنبه به خانه بازگشتند، از دستکم ۱۹ سال پیش در زندانهای مختلف اسرائیل در حبس بودهاند. بیشتر این زندانیان به دلیل کشتن غیرنظامیان یا سربازان اسرائیلی به حبس ابد محکوم شده بودهاند.
۱۸ تن از افراد آزادشده به کرانه باختری رود اردن بازگشتند. این افراد در نخستین ساعات سهشنبه در رامالله مورد استقبال محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و بستگانشان قرار گرفتند. ۵ زندانی آزادشده هم به شرق بیتالمقدس و ۳ تن دیگر به نوار غزه رفتند.
محمود عباس اعلام کرد که “پیش از آزادی همه زندانیان فلسطینی” پیمان صلح دائمی با اسرائیل منعقد نخواهد شد. هنوز حدود ۵ هزار فلسطینی در اسرائیل زندانی هستند.
واکنشها به آزادی زندانیان
جان کری آزادی زندانیان فلسطینی را “گامی مثبت” خواند. وزیر خارجه آمریکا که نقش برجستهای در موافقت دو طرف با از سرگیری گفتوگوهای صلح داشته، اول ژانویه (۱۱ دی) به منطقه سفر خواهد کرد. دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در برنامه سفر چند روزه جان کری قرار دارد.
انجمن قربانیان اسرائیل اما زندانیان رهایییافته از بند را “بمبهای ساعتی” خوانده است. دادگاه عالی اسرائیل روز دوشنبه دادخواستی را رد کرد که در آن بستگان قربانیان حملات در اسرائیل، خواستار در حبس ماندن زندانیان پیشین فلسطینی شده بودند. بستگان ۱۵۰ قربانی شامگاه دوشنبه و در واکنش به تصمیم دادگاه، در برابر محل اقامت نتانیاهو در اورشلیم (بیتالمقدس) تجمع کردند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پیش از این موافقت کرده بود که ۱۰۴ زندانی فلسطینی در ۴ مرحله از زندانهای اسرائیل آزاد شوند.
گفتوگوهای صلح خاورمیانه ماههاست پیشرفت ملموسی نداشتهاند. یکی از دلایل اختلاف دو طرف ادامه شهرکسازیهای اسرائیل در مناطق فلسطینی است. مذاکرات در سال ۲۰۱۰ هم به همین دلیل متوقف شد و تا سال ۲۰۱۳ از سر گرفته نشد.
اسرائیل در پی پیروزی بر اعراب در جنگ شش روزه (سال ۱۹۶۷) بخشهایی از سرزمینهای فلسطینی را اشغال کرد. از آن زمان تا کنون حدود نیم میلیون نفر یهودی در شهرکهای ساختهشده در این اراضی – شرق بیتالمقدس و کرانه غربی رود اردن – اسکان داده شدهاند.
انتظار میرود امروز سهشنبه طرح جدیدی برای توسعه شهرکهای یهودینشین در این مناطق معرفی شود. گفته میشود که دولت اسرائیل برای جلب رضایت احزاب راستگرای تندرو به شهرکسازیها ادامه میدهد.
دویچه وله