جزئيات طرح موسوم به “معامله قرن” ترامپ
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز سهشنبه ۸ بهمن (۲۸ ژانویه) حوالی ساعت ۱۲ ظهر به وقت واشنگتن (۱۸ به وقت اروپای مرکزی) در جریان یک کنفرانس خبری در حضور بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل جزئیات طرح صلح خود برای مناقشه اسرائیل و فلسطینیها را تشریح کرد. ترامپ از این طرح را «گامی به سمت صلح» برای اسرائیل توصیف کرد و گفت که این طرح به مقابله با «افراطگرایی» کمک میکند.
مهمترین مفاد اظهارات ترامپ در این نشست عبارتند از:
* طرح پیشنهادی ما ۸۰ صفحه و با جزئیاتترین طرحی است که تاکنون ارائه شده است.
* این طرح، یک پیشنهاد برد-برد برای هر دو طرف است.
* این طرح برای رسیدن به منطقهای آرامتر و مرفهتر، راهکارهای عملی ارائه میدهد.
* آینده تشکیل دولت فلسطین به این بستگی دارد که آنها قاطعانه تروریسم را رد کنند.
* اورشلیم پایتخت تقسیمناپذیر اسرائیل باقی میماند.
* البته قبلا این کار را برای شما کرده بودم و ایالات متحده حاکمیت اسرائیل بر این اراضی را به رسمیت شناخته است.
* هرگز کاری نمیکنیم که امنیت اسرائیل را به خطر بیاندازد.
* صلح نیازمند کوتاه آمدن است، اما هرگز نمیخواهیم اسرائیل بابت صلح از امنیت خود کوتاه بیاید
* من کارهای زیادی برای اسرائیل کردهام.
* من پایتختی اورشلیم را به رسمیت شناختم، حاکمیت اسرائیل برای جولان را به رسمیت شناختم و از همه مهمتر، از توافق وحشتناک هستهای با ایران خارج شدم.
* این فرصت فوقالعادهای برای فلسطینیهاست که بعد از سالها کشوری برای خود داشته باشند.
* ما تیم فوقالعادهای داریم، همه آنها عاشق اسرائیل هستند.
* ترامپ وعده داد که این طرح شرق قدس را به پایتختی فلسطین به رسمیت شناخته و آمریکا در این منطقه سفارت بگشاید.
* رئیسجمهور آمریکا همچنین وعده داد با کمک کشورهای خارجی، ۵۰ میلیارد دلار در کشور فلسطین سرمایهگذاری شود.
* ترامپ توقف فعالیتهای حماس و جهاد اسلامی، توقف بیان شعارهای ضداسرائیلی و همچنین توقف پرداخت غرامت به خانوادههای فلسطینی کشته شده در درگیریها را خواستار شد.
* دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید گفت: رژیم ایران منزوی و تنها شده و ما قاسم سلیمانی که یکی از بزرگترین تروریستهای جهان بود را از بین بردیم. او می گفت برای دسترسی به اورشلیمی آزاد، باید با اسرائیل وارد جنگ شویم. حقیقت این است که اورشیلم حالا آزاد شده و مکانی امن و باز و برای همه است. زمان آن رسیده که مسلمانان خطای گذشته خود را تکرار نکرده و حاکمیت اسرائیل را به رسمیت بشناسند.
* ترامپ گفت: رژیم ایران منزوی و تنها شده و ما قاسم سلیمانی که یکی از بزرگترین تروریستهای جهان بود را از بین بردیم. سلیمانی با رئیس حزبالله بود و فکر نمیکنم به فکر انجام کارهای خوبی بودند.
* ترامپ گفت: خیلی مسلمانان هستند که هنوز الاقصی را دیدار نکردهاند. طرح من این شرایط را عوض میکند. تمامی بشریت باید بتواند افتخارهای سرزمینهای مقدس را ببینند. این نمادها نباید مایه جنگ باشند که باید مایه افتخار و همکاری باشند.
* رئیس جمهوری آمریکا افزود: از عمان، بحرین و امارات متحده عربی برای کار زیاد آنها و فرستادن سفیران خود به مراسم امروز قدردانی میکنم.
* ترامپ در پایان گفت: همکاری آمریکا در منطقه هیچ وقت به اندازه اکنون قدرتمندانه نبوده و اتحاد ما با اسرائیل هیچگاه به قدرت امروز نبوده است. ما میتوانیم روزی دیگری در خاورمیانه رقم بزنیم. خیلیها از اول با ما بودهاند. همه میگویند این سختترین معامله است. خیلی سخت است ولی باید آن را انجام دهیم و به بشریت مدیون هستیم که آن را انجام دهیم.
***
جزئیات معامله قرن از نگاه فلسطینیها
”معامله قرن” چیست؟
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حالی درصدد است که امروز (سهشنبه) از طرح خود موسوم به «معامله قرن» رونمایی کند که فلسطینیها که طرفی اساسی در این توافق به حساب میآیند، کاملاً مخالف آن هستند. اما این طرح از موافقت کامل بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس، رقبای تصدی پست نخست وزیری اسرائیل برخوردار است.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فلسطینی معا، رسانههای فلسطینی سندی را در خصوص بندهای فاش شده از این طرح منتشر کردهاند که این بندها از سوی دولت آمریکا پیشنهاد شده است، در ادامه نکات اصلی مطرح شده در این توافق ذکر میگردد:
۱- توافق
توافق سه جانبهای میان اسرائیل، سازمان آزادیبخش و حماس امضا میشود و کشور فلسطین با نام «فلسطین جدید» در اراضی کرانه باختری و نوار غزه بدون در نظر گرفتن شهرکهای یهودی نشینِ برپا شده، ایجاد میگردد.
۲- تخلیه اراضی
شهرکهای یهودی نشین همانطور که هستند، باقی میمانند و شهرکهای یهودینشین دوردست نیز به آنها ملحق میشوند و مساحت شهرکهای یهودی نشین امتداد مییابد تا به شهرکهای دوردست نیز برسد.
۳- قدس
قدس تقسیم نخواهد شد و میان اسرائیل و فلسطینِ جدید مشترک خواهد بود و ساکنان عرب منتقل میشوند تا ساکن فلسطین جدید شوند. شهرداری قدس نیز مسئول تمامی اراضی قدس به استثنای بخش آموزش خواهد بود که فلسطین جدید مسئولیت آن را برعهده میگیرد. این فلسطین جدید خواهد بود که به شهرداری یهودی قدس مالیات املاک و آب را میپردازد.
همچنین به یهودیان اجازه داده نخواهد شد که منازل عربی را خریداری کنند، این اجازه به عربها نیز داده نمیشود که منازل یهودی را خرید کنند. مناطق بیشتری به قدس ملحق نخواهد شد، اماکن مقدس نیز همانطور که در حال حاضر هستند باقی خواهد ماند.
۴- غزه
مصر اراضی جدیدی را به فلسطین برای ساخت فرودگاه، کارخانهها و برای تبادل تجاری و کشاورزی خواهد داد، اما به فلسطینیان اجازه سکونت در آن را نمیدهد. (در مورد مساحت اراضی و بهای آن میان طرفها با میانجیگری «یک کشور حامی» توافق حاصل میشود و این کشور حامی در آینده معرفی میگردد/ یک مسیر بزرگراه میان غزه و کرانه باختری کشیده میشود و اجازه ایجاد کانال آبهای تصفیه شده در زیر اراضی میان غزه و کرانه باختری داده میشود.
۵- کشورهای حامی
کشورهایی که موافقت کردهاند که به اجرای این توافق کمک کنند و از لحاظ اقتصادی بر آن نظارت داشته باشند، عبارت هستند از آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای نفتخیز عربی در حاشیه خلیج فارس.
بدین منظور، مبلغ ۳۰ میلیارد دلار طی ۵ سال درخصوص پروژههایی برای فلسطین جدید در نظر گرفته شده است. (بهای الحاق شهرکهای یهودی نشین به اسرائیل از جمله شهرکهای دوردست را خود اسرائیل پرداخت میکند).
۶- توزیع مشارکتها میان کشورهای حامی
– آمریکا ۲۰ درصد
– اتحادیه اروپا ۱۰ درصد
– کشورهای عربی نفتخیز در حوزه خلیج فارس ۷۰ درصد.
نسبت مشارکت میان کشورهای عربی بر اساس امکانات نفتی آنها تقسیم میشود (از این مسئله که کشورهای نفتخیز بیشترین هزینه این طرح را پرداخت میکنند این برداشت ایجاد میشود که آنها از این توافق بیشترین سود را میبرند).
۷- ارتش
فلسطین جدید نباید ارتش داشته باشد و تنها سلاحی که به فلسطین جدید اجازه برخورداری از آن داده میشود، سلاحهای سبک پلیس است.
توافقی میان اسرائیل و فلسطین جدید امضا خواهد شد که بر اساس آن اسرائیل مسئولیت دفاع از فلسطین جدید در مقابل هر حمله خارجی را بر عهده میگیرد؛ اما به این شرط که فلسطین جدید به اسرائیل بهای دفاع از خود را بپردازد. میان اسرائیل و کشورهای عربی نیز مذاکره صورت میگیرد تا مبلغی که عربها به ارتش اسرائیل برای بهای این حفاظت میپردازند، مشخص شود.
۸- جدولهای زمانی و مراحل اجرا
در هنگام امضای توافق:
۱- حماس تمامی سلاحهایش را کنار میگذارد و این شامل سلاحهای شخصی رهبران حماس نیز میشود و این سلاحها به مصریها تحویل داده میشود.
۲- به جای آن، نیروهای حماس حقوق ماهیانهای از کشورهای عربی دریافت میکنند.
۳- مرزهای نوار غزه برای تجارت جهانی از طریق گذرگاههای اسرائیلی و مصری و نیز از طریق دریا گشوده میشود، همچنین بازار غزه با کرانه باختری افتتاح میشود.
۴- بعد از یک سال از این توافق، انتخابات دموکراتیکی برای دولت فلسطین جدید برگزار میشود و هر شهروند فلسطینی میتواند برای این انتخابات کاندیدا شود.
۵- اسیران: بعد از گذشت یک سال از انتخابات، تمامی اسیران به صورت تدریجی طی سه سال آزاد میشوند.
۶- طی ۵ سال یک بندر دریایی و یک فرودگاه برای فلسطین جدید ایجاد میشود و تا آن زمان، فلسطینیها از فرودگاهها و بنادر اسرائیل استفاده میکنند.
۷- مرزها میان فلسطین جدید و اسرائیل در مقابل عبور و مرور شهروندان و کالاها باز خواهد بود؛ همانطور که وضعیت با کشورهای دوست اینگونه است. «اسرائیل نپذیرفته است که هیچ مرزی برای آن تعریف شود».
۸- پل معلقی میان «بزرگراه» ایجاد میشود که ارتفاع آن از سطح زمین ۳۰ متر است و غزه و کرانه باختری را به هم متصل میکند. ماموریت ساخت این پل را یک شرکت چینی بر عهده میگیرد و در هزینه آن، چین به میزان ۵۰ درصد، ژاپن به میزان ۱۰ درصد، کره جنوبی ۱۰ درصد، استرالیا ۱۰ درصد و کانادا ۱۰ درصد مشارکت میکنند، آمریکا و اتحادیه اروپا با هم ۱۰ درصد در ساخت این پل سهیم میشوند.
غور اردن
– دشت اردن در دست اسرائیل باقی خواهد ماند؛ همان طور که در حال حاضر این گونه است.
– جاده ۹۰ به جاده چهار مسیره تبدیل خواهد شد.
– اسرائیل بر ساخت جاده ۹۰ نظارت خواهد داشت.
فلسطینیها از این مسیر استفاده میکنند و این مسیر فلسطین جدید را به اردن متصل میکند و این مسیر تحت نظارت فلسطینیها است.
مسئولیتها (مجازاتها)
۱- در صورتی که حماس و سازمان آزادیبخش با این قرارداد مخالفت کنند، آمریکا تمامی حمایت مالی خود از فلسطینیان را لغو خواهد کرد و برای ممانعت از کمک هر کشور دیگری به فلسطینیها به صورت جدی تلاش خواهد کرد.
۲- اگر سازمان آزادیبخش با شروط این توافق موافقت کند، اما حماس و جهاد اسلامی آن را نپذیرند، این گروهها مسئول پیامدهای آن خواهند بود و در هرگونه رویارویی نظامی میان اسرائیل و حماس، آمریکا از اسرائیل برای ضربه زدن به رهبران حماس و جهاد حمایت خواهد کرد. “آمریکا نخواهد پذیرفت که فقط دهها نفر در مورد سرنوشت میلیونها تن تصمیمگیری کنند”.
۳- اگر اسرائیل با این توافقنامه مخالفت کند، حمایت اقتصادی از اسرائیل متوقف خواهد شد.
در همین حال، پیش از کنفرانس بحرین نیز که با هدف بررسی جوانب اقتصادی معامله قرن برگزار شده بود، کاخ سفید طرحی ۵۰ میلیارد دلاری را رونمایی کرد که ظاهراً بخشی از طرح موسوم به «معامله قرن» است.
بر اساس طرحی که جزئیات آن در ۴۰ صفحه در وبسایت کاخ سفید منتشر شده بود، سرمایهگذاری در حوزههای دولتی و خصوصی در سرزمینهای فلسطینی دستکم یک میلیون فرصت شغلی ایجاد خواهد کرد.
همچنین بنا بر این طرح، مبلغ ۲۷.۵ میلیارد دلار در کرانه باختری و نوار غزه، و مبالغ ۹.۱ میلیارد، ۷.۴ میلیارد و ۶.۳ میلیارد دلار به ترتیب برای فلسطینیان ساکن مصر، اردن و لبنان سرمایهگذاری خواهد شد.
این طرح شامل این موارد است:
– راه اندازی ۱۷۹ پروژه زیربنایی و اشتغال زایی.
– هزینه کرد بیش از ۵۰ میلیارد دلار در اراضی فلسطینی نابسامان به لحاظ اقتصادی طی ۱۰ سال تا زمانی که مبلغ باقی مانده بین مصر، لبنان و اردن تقسیم شود.
– راه اندازی پروژههایی در شبه جزیره سینای مصر که امکان سرمایهگذاری فلسطینیهای ساکن غزه را در آنجا بدهد.
– در نظر گرفتن یک میلیارد دلار برای بخش گردشگری غزه و کرانه باختری.
-ایجاد گذرگاهی برای رفت و آمد فلسطینیها بین کرانه باختری و غزه که از اسرائیل میگذرد و این پروژه همچنین شامل ایجاد یک مسیر میانبر میشود و نیز احتمالاً یک خط راه آهن میشود.
– برخی کشورها و اساساً کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس و سرمایهگذاران بخش خصوصی بخش اعظم هزینههای معامله قرن را پرداخت خواهند کرد.
– صندوق سرمایهگذاری جدیدی راه اندازی میشود که بانک توسعه چند جانبهای آن را اداره میکند؛ به طوریکه بخشهای وام دهنده بینالمللی نظیر صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در تاسیس آن مشارکت داشته و بر آن نظارت خواهند کرد.
– ارائه بستههای اقتصادی به فلسطینیها که امکان ایجاد آیندهای شکوفا برای آنها را میدهد؛ اگر که به پای میز مذاکرات صلح بازگردند.
– این طرح در عین حال اگر اجرایی شود نیم میلیون شغل در کرانه باختری و غزه ایجاد میکند.
– معامله قرن از فقر فلسطینیها میکاهد و آن را به نیم میرساند و به تولید خالص ملی فلسطین میافزاید.
– معامله قرن همانند طرح مارشالی است که واشنگتن در سال ۱۹۴۸ برای بازسازی اروپای غربی نابود شده بر اثر جنگ جهانی دوم ارائه کرد اما بر خلاف تامین مالی این طرح از سوی آمریکا این بار اکثر هزینههای آن برعهده کشورهای خاص است.
آمریکا سرمایهگذاری عظیمی در معامله قرن در صورتیکه سازوکار دولتی جدید را فراهم کند؛ خواهد کرد اما این مبلغ مشخص نشده است.
برگرفته از ایران امروز
****
فلسطینیها یکصدا «معامله قرن» را رد کردند
واکنشها به طرح صلح کاخ سفید برای خاورمیانه، سریع، صریح و در مجموع منفی بود. محمود عباس گفت طرح ترامپ یک توطئه است. اردن این طرح را ناعادلانه خواند. روسیه و آلمان خواهان مشارکت بیشتر فلسطینیها شدند. بریتانیا محتاطانه حمایت کرد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین ساعتی بعد از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در یک نشست خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل از طرح صلح خاورمیانه موسوم به «معامله قرن» رونمایی کرد، در سخنانی در رامالله از مخالفت قاطعانه فلسطینیها با این طرح خبر داد. عباس گفت:
«قدس فروشی نیست و طرح شما توطئهای است که به ثمر نمینشیند و هرگز دولت فلسطینی بدون قدس را نخواهیم پذیرفت.»
بر اساس طرح کاخ سفید: اورشلیم (بیتالمقدس) پایتخت تقسیمناپذیر اسرائیل باقی میماند. این طرح حاکمیت اسرائیل بر دره اردن و دیگر نقاط کرانه باختری و مرز شرقی اسرائیل را به رسمیت میشناسد و همچنین خواهان خلع سلاح حماس و حذف تسلیحات از غزه است. در مقابل متعهد میشود که کشورهای خارجی ۵۰ میلیارد دلار در کشور فلسطین سرمایهگذاری کنند. رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در ادامه سخنان خود در رام الله گفت:
«هیچ چیز جدیدی در طرح ترامپ نسبت به آن چیزی که دو سال پیش شنیده بودیم وجود نداشت و طی این دو سال موضع ما تغییری نکرده و امروز نیز هرگز تغییر نخواهد کرد.»
محمود عباس در ادامه سخنانش اعلام کرد که مذاکرات فلسطینیان را با هدف ایجاد یکپارچگی آغاز میکند. رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت:
«با جنبش مردمی مسالمتآمیز با طرح ترامپ مقابله خواهیم کرد و به برگزاری انتخابات ریاستی و پارلمانی در کرانه باختری، غزه و قدس پایبند هستیم.»
ایران، اردن، مصر و حزبالله لبنان
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با انتشار پیامی در توییتر خواهان وحدت فلسطینیان شد. ظریف نوشت:
«این به اصطلاح “چشمانداز صلح”، در اصل پروژه موهوم یک ساختمانساز ورشکسته است. اما در حقیقت یک کابوس برای منطقه و جهان است. و امیدوارم این زنگ بیدارباشی برای همه مسلمانهایی باشد که طریقی غلط پیمودهاند.»
ظریف هشتگ «بیایید برای فلسطینیها متحد شویم» را نیز در این توییت درج کرده و ضمنا عنوان طرح آمریکا را نیز به «قدم گذاشتن به سوی فاجعه» تغییر داده است.
ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن طرح آمریکا موسوم به معامله قرن را ناعادلانه خواند. وزیر خارجه اردن گفت مواضع ثابت کشورش درباره فلسطین و حقوق مردم این کشور غیرقابل تغییر است. ایمن الصفدی گفت:
«پادشاهی اردن به دنبال صلح عادلانه بر اساس قطعنامههای بینالمللی است. صلحی که به اشغالگری پایان داده و حقوق مردم فلسطین و منافع اردن را حفظ کند.»
اردن تأکید کرد که اقدامات تکجانبه رژیم صهیونیستی منطقه را به درگیریها و تنشهای بیشتری سوق خواهد داد.
وزارت خارجه مصر از طرفهای فلسطینی و رژیم صهیونیستی خواست طرح پیشنهادی آمریکا را بررسی کرده و ابعاد آن را بسنجند.
حزبالله لبنان طرح کاخ سفید را «معامله ننگین» خواند و نوشت:
« این توافق بدون مشارکت و خیانت برخی رژیمهای عربی که آشکارا و در نهان با این توطئه همراهی کردند، مقدور نمیشد.»
روسیه، آلمان و بریتانیا
روسیه و آلمان اعلام کردهاند که طرح صلح کاخ سفید را بررسی میکنند. دعوت از طرفهای فلسطینی بر سر میز مذاکره درباره این طرح و همینطور سازگاری این طرح با قوانین بینالمللی از موضوعاتی است که در اتحادیه اروپا به بحث گذاشته میشود. بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا گفت ممکن است این طرح یک حرکت مثبت به جلو باشد. روسیه هم خواهان مشارکت فلسطینیها در گفتوگوها شد.
برگرفته از رادیو زمانه
*****
«معامله قرن» آپارتاید است
«معامله قرن» احیاکننده آپارتاید بزرگ است، نظام سیاسی نژادپرستانهای که باید در زبالهدان تاریخ باقی میماند. طرح ترامپ بلادرنگ منطقه بانتوستان را به ذهن متبادر میکند که سنگبنای آپارتاید بزرگِ آفریقای جنوبی بود.
در میان هیاهوی بسیار، دونالد ترامپ سرانجام از طرح صلح برای خاورمیانه که از مدتها پیش همگان در انتظار آن بودند رونمایی کرد. طرح مذکور «معامله قرن» نام گرفت، چراکه بنا بود برای یکی از دشوارترین منازعههای جهان راهحلی عادلانه و منصفانه ارائه کند. اما این طرح درعوض کار بسیار متفاوتی انجام میدهد. «معامله قرن» احیاکننده آپارتاید بزرگ است، نظام سیاسی نژادپرستانهای که باید در زبالهدان تاریخ باقی میماند.
براساس طرحِ صلح جدید دونالد ترامپ، به فلسطینیها در محدوده سرزمینی خودمختاری داده خواهد شد که مشتمل است بر چندین قلمروی محصورِ غیرهمجوار که در سرتاسر کرانه غربی و غزه پراکنده شدهاند. برقراری و کنترل امنیت در این قلمروهای محصور فلسطینی برعهده دولت اسرائیل خواهد بود و این دولت به کنترل مرزها، حریم هوایی، سفرههای آب، آبهای دریایی، و امواج الکترومغناطیسیِ فلسطین همچنان ادامه خواهد داد. اسرائیل اجازه خواهد یافت دره رود اردن و شهرکهای کرانه باختری را به قلمرو الحاق کند. فلسطینیها اجازه خواهند داشت رهبران سرزمین خود را انتخاب کنند، اما هیچ حق سیاسیای در اسرائیل، دولتی که درواقع بر آنها حکمرانی میکند، نخواهند داشت.
طرح ترامپ برای کنترل و جداسازی نژادی بهشکل آزاردهندهای آشنا به نظر میرسد. درواقع این طرح بلادرنگ منطقه بانتوستان را به ذهن متبادر میکند که سنگبنای آپارتاید بزرگِ آفریقای جنوبی بود. «آپارتاید کوچک» اصطلاحی بود برای توصیف جداسازی نژادی در اتوبوسها و تسهیلات عمومی؛ و «آپارتاید بزرگ» به قوانین ریزودرشتی اشاره داشت که موجب جداسازی سیاسی و سرزمینی سیاهپوستان و سفیدپوستان آفریقای جنوبی میشد.
شکلگیریِ منطقه بانتوستان، که نقش کلیدیای در جداسازی سرزمینی و سیاسی گروههای نژادی داشت، به قانون اراضی سال ۱۹۱۳ و ۱۹۳۶ برمیگردد که مناطق حفاظتشده و جداگانهای را برای جمعیت سیاهپوستان آفریقای جنوبی درنظر گرفتند. سپس در سال ۱۹۷۰، قانون شهروندی سرزمینهای مادری بانتو جمعیت بومیان را به شهروندان قانونی بانتوستان تبدیل کرد و سیاهپوستان آفریقای جنوبی را از هرگونه حقوحقوق سیاسیای در آفریقای جنوبی سفیدپوستان محروم ساخت. دولت آفریقای جنوبی دست به ایجاد منطقه بانتوستان زد تا بتواند ادعا کند که آفریقای جنوبی، کشوری با اکثریت جمعیت سیاهپوست، درواقع کشوری است با اکثریت جمعیت سفیدپوست. منطقه بانتوستان یک شعبده سیاسی بود؛ تلاش نهچندان درلفافهای برای دادنِ رنگولعاب دموکراتیک به یک حاکمیت قومی نژادپرستانه.
طرح ترامپ، همچون آپارتاید بزرگ آفریقای جنوبی، فلسطینیها را در سرزمینهای مادری غیرهمجوار (منطقه A و B و غزه) قرار داده و آنها را شهروندان سرزمین مادری خوانده، و به این ترتیب آنها را به لحاظ سیاسی و فیزیکی جداسازی کرده است. طرح ترامپ، همچون آپارتاید بزرگ آفریقای جنوبی، در قبال مسائل مدنی همچون آموزش و سلامت به سرزمین فلسطین خودمختاری میدهد، اما حوزههای حساس و حیاتی همچون تجارت، مهاجرت و امنیت تحت کنترل اسرائیل باقی خواهد ماند. مانند آپارتاید بزرگ آفریقای جنوبی، طرح ترامپ نیز یک شعبده سیاسی است؛ تلاشی نهچندان در لفافه در جهت اثبات این ادعا که اسرائیل، دولتی که تقریباً برتعداد برابری از یهودیان و مسلمانان حکمرانی میکند، درواقع کشوری است با اکثریت جمعیت یهودی. همچنین بازهم بهمانند آفریقای جنوبی دوران آپارتاید، دولت ترامپ ادعا میکند که سرزمینهای مادری یک راهحل موقتی است. زمانیکه جمعیت بومی ثابت کند که آمادگی حکومت بر خویشتن را دارد، بالاخره یک روز چیزی شبیه دولت به آنها داده خواهد شد.
دولت ترامپ تلاش خواهد کرد، از طریق ترکیبی از سیاستهای مالی چماق و هویج که از برخی از آنها در نشست اقتصادی بحرین در ماه ژوئن گذشته پردهبرداری شد، فلسطینیها را وادار به پذیرش «طرح صلح» و اعلام استقلال درون سرزمین مادریشان کند ، درست همانطور که دولت آپارتاید آفریقای جنوبی زمانی سعی کرد جمعیت سیاهپوستان بومی را وادار به اعلام استقلال در بانتوستانشان سازد. با آنکه رهبران وابسته و سرسپرده برخی از بانتوستانها درواقع اعلام استقلال کردند، اما آپارتاید آفریقای جنوبی نهایتاً شکست خورد، چراکه رهبران محلی، ازجمله کنگره ملی فریقا و نلسون ماندلای اسطورهای، کارزار جهانیِ قاطعانه و قدرتمندی را برضد آپارتاید به راه انداختند.
طرح ترامپ «معامله قرن» نام گرفت چراکه بنا بود صلح و کرامت را برای مردمان خاورمیانه به ارمغان آورد. درعوض، «طرح صلح» دقیقاً خلاف این را انجام میدهد و آپارتاید را احیا میکند، نظام سیاسی نژادپرستانهای که باید در زبالهدان تاریخ باقی میماند.
طرح صلح ترامپ نمیتواند و نباید محقق شود، چراکه به اسرائیلیها توهم امنیت را میدهد حالآنکه در واقعیت آنها را در تله رژیم بیثباتی برپایه ستم نژادی میاندازد. طرح صلح ترامپ نمیتواند و نباید پیاده شود زیرا تجاوز آشکاری است بر حقوق و کرامت مردم فلسطین و بهاحتمال فراوان و براساس معاهده رُم جنایتی علیه بشریت. طرح صلح ترامپ نمیتواند و نباید پیاده شود چراکه ورای تمام این زرقوبرقها، «معامله قرن» حقیقتاً همان آپارتاید است.
شینا آن آراکال
منبع: Mondoweiss
برگرفته از رادیو زمانه