قتل فجیع داریوش مهرجویی و همسرش و واکنشها به آن

داریوش مهرجویی، کارگردان نامدار ایران و همسرش وحیده محمدی فر به شکل فجیعی در ویلای خود در کرج به قتل رسیدند.
محمدمهدی عسگرپور، رئیس هیاترئیسه خانه سینما نیز خبر قتل داریوش مهرجویی و همسرش وحیده محمدیفر در خانهاش در کرج را تایید کرده است.
این حادثه که حوالی ساعت ۲۰:۳۰ الی ۲۲ شب گذشته ۲۲ مهرماه (۱۵ اکتبر) توسط دختر داریوش مهرجویی به پلیس اطلاع داده شد و شواهد حاکی از آن است که قتل بر اثر “جراحت ناشی از ضربات سلاح سرد از ناحیه گردن و اعضای بدن انجام شده است”.
وحیده محمدی فر چندی پیش در صفحه شخصی خود در اینستاگرام از تهدید یک فرد ناشناس با “چاقو” خبر داد که “لهجه ایرانی” نداشته است. او نوشت که مورد دستبرد هم قرار گرفتهاند از جمله تلفن همراه، لپتاپ و سنتور پروژه سنتوری آنها دزدیده شده است.
حمید هداوند، فرمانده انتظامی استان البرز گفت که “هنوز انگیزه قتل مشخص نیست و جزئیات این پرونده با حضور تیم تخصصی پلیس تحت پیگیری است”.
او گفت: «این حادثه در ساعات پایانی شنبهشب از طریق تماس دختر داریوش مهرجویی با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اطلاع داده شد که با حضور ماموران در محل مشاهده شد که داریوش مهرجویی و همسرش در ویلای شخصیاش واقع در زیبادشت مشکین آباد به قتل رسیدهاند.»
بیشتر بخوانید: داریوش مهرجویی درباره ویدئوی منتشر شده: به من اطلاعات نادرست داده بودند
بر اساس اظهارات حسین فاضلی هریکندی رئیس کل دادگستری استان البرز، “مونا مهرجویی در ساعت ۲۲:۲۵ به منزل پدرش میرسد و و زنگ در خانه را می زند اما کسی در را باز نمیکند. او که کلید داشته در را باز کرده و وارد منزل میشود و مشاهده میکند که پدر و مادرش با ضربات چاقو یا جسم برنده دیگری به نواحی گردن به قتل رسیدهاند”.
داریوش مهرجویی فیلمساز برجسته ایران و از چهرههای اصلی موج نوی سینمای ایران بود که در ۱۳۹۳ از سوی سفیر فرانسهجایزهٔ شوالیه ادب و هنر فرانسه به او اهدا شد.
این کارگردان آثار درخشانی از جمله فیلم گاو، هامون، دایره مینا، اجارهنشینها، لیلا، مهمان مامان و سنتوری را در کارنامه هنری خود به ثبت رساند.
او جوایز متعدد بین المللی از جشنوارههای معتبر جهان دریافت کرد و علاوه بر فیلمسازی کتاب هم مینوشت و ترجمه میکرد.
علاوه بر سانسور، برخی فیلمهای این کارگردان به دفعات توقیف شده بود و اجازه اکران از طرف دولت داده نمیشد.
کیومرث پوراحمد، کارگردان و نویسنده سرشناس ایرانی نیز فروردینماه سال ۱۴۰۲ در ویلای خود در شمال ایران به طرز مشکوکی درگذشت و ابهامات زیادی در خصوص پرونده او وجود دارد.
دویچه وله
واکنشها به قتل مهرجویی و همسرش در ایران؛ انتشار بخشی از گزارش پزشکی قانونی
خبر قتل داریوش مهرجویی، فیلمساز برجسته ایرانی و همسرش وحیده محمدیفر، فیلمنامهنویس و دستیار کارگردان موجی از اندوه و تاثر و شوک در میان ایرانیان و به ویژه سینماگران و علاقمندان به سینما ایجاد کرده است. گزارش اولیه پزشکی قانونی میگوید که «خونریزی شدید به دلیل جراحات وارده به وسیله جسم برنده و تیز» علت مرگ بوده است.
در اولین ساعات بامداد یکشنبه ۲۳ مهرماه، رسانههای ایران به نقل از پلیس استان البرز، از کشف پیکرهای داریوش مهرجویی، کارگردان مشهور و وحیده محمدیفر، نویسنده و همسر او در خانه شان خبر دادند.
قتل این دو در ویلای شخصی آنها در شهرک زیبادشت منطقه فرخ آباد در شهرستان فردیس استان البرز اتفاق افتاده است. پیکر این دو توسط مونا مهرجویی، دختر آنها کشف شده است.
همزمان با موج واکنشها در شبکههای اجتماعی، یک مقام وزارت ارشاد از تشکیل جلسه فوق العاده توسط وزیر ارشاد را این رابطه خبر داد.
به گزارش ایلنا، مهدی سموعی، رئیس روابط عمومی وزارت ارشاد ایران گفت که به دستور محمد مهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد ایران جلسه فوق العاده ای با نهادهای و دستگاههای امنیتی، قضایی و انتظامی در محل وزارت ارشاد تشکیل شده است و سازمان سینمایی و مرکز حراست وزارت ارشاد مسئول پیگیری و گزارش درباره این پرونده شدند.
محمد حسینی، معاون پارلمانی ابراهیم رئیسی و حسن روحانی، رئیس جمهور سابق ایران هم در پیامهای تسلیت جداگانه آقای مهرجویی را ستودند.
آقای روحانی قتل داریوش مهرجویی را «رخداد دلخراش» خواند و آن را تسلیت گفت. او ابراز امیدواری کرد که مسئولان با پیگیری این جنایت فجیع و گزارش کامل و شفاف کلیه ابعاد و زوایای آن را موجب آرامش روانی جامعه و رفع شایعات و نگرانیها» شوند.
گزارش پزشکی قانونی: مرگ بر اثر خونریزی؛ «ضربه به سر» داریوش مهرجویی علت فوت نبوده است
ظهر یکشنبه ۲۳ مهرماه، میزان خبرگزاری قوه قضائیه ایران از قول مقامات دادگستری استان البرز اعلام کرد که گزارش پزشکی قانونی منتشر شده است.
بر اساس این گزارش که ایرنا و میزان منتشر کردند حسین فاضلی هریکندی، رئیس کل دادگستری استان البرز گفت که علت مرگ داریوش مهرجویی و همسرش «خونریزی شدید به دلیل جراحات وارده به واسطه برخورد چاقو یا جسم برنده و نوک تیز به بدن» بوده است.
در گزارش پزشکی قانونی آمده که «ضرباتی با چوب یا جسم سخت» به سر داریوش مهرجویی «برخورد کرده است که منجر به شکستگی سر نشده و علت فوت نبوده است.»
در خبر منتشر شده جزئیات بیشتری از گزارش پزشکی قانونی درباره وحیده محمدیفر، همسر آقای مهرجویی و صدمات احتمالی به او منتشر نشده است.
امین حیایی بازیگری که از صحنه فیلمبرداری خودش را به محل جنایت رساند
امین حیایی، بازیگر ایرانی از جمله کسانی بود که به محض شنیدن خبر به محل ویلای خانواده مهرجویی در فردیس کرج شتافت.
او میگوید که سرصحنه فیلمبرداری در شهرک غزالی بودند که با شنیدن این خبر کار را متوقف کردند و به مقابل خانه آقای مهرجویی آمدند و لحظهای رسیدند که ماموران در حال انتقال پیکرها بودند.
او در حالیکه اشک میریخت میگوید: «تاسف برانگیز است که در مملکتی زندگی میکنیم که این اتفاقات برای هنرمندانمان میافتد، آقای کیومرث پوراحمد و مهرجویی عزیز»
او به مرگ کیومرث پوراحمد، دیگر فیلمساز بزرگ ایران اشاره کرد که حدود ۶ ماه پیش به طور ناگهانی و در شرایطی غیرعادی در شمال ایران جان سپرد.
آقای حیایی داریوش مهرجویی را فیلمساز بزرگی خواند و گفت که هر کسی در سینما کار میکند به گردن این آدم حق دارد.
پرویز پرستویی: امنیت کجایی؟
پرویز پرستویی، بازیگر سینمای ایران «به قتل رسیدن یک کارگردان برجسته ایران و همسرش به ضرب چاقو» را «سکانس پایانی تلخ» و «شوک شبانه» به سینمای ایران خواند و این پرسش را مطرح کرد که «امنیت کجایی؟!»
او در اینستاگرام خود با تسلیت گفتن به خانواده آقای مهرجویی و همسرش و تسلیت به ایران نوشت: «آخه این رواست ؟ یک هنرمندی که کلی با آثار خود خاطره در دل تک تک ملت ایران داشت! فقط از یک اثرش نام میبرم ((گاو))!!! مرگ بر عدم امنیت»
گلشیفته فراهانی، بازیگر مطرح سینمای ایران و جهان که اولین تجربه بازیگری حرفه ای خود را در ۱۴ سالگی در فیلم درخت گلابی ساخته داریوش مهرجویی انجام داده، قتل این فیلمساز برجسته و همسرش را «باور نکردنی» خواند.
او نوشت: «از ديشب خواب به چشمانم نيامد. چطور ميشود تو اينطور بدنت را ترك كنى؟ چطور ميشود كسى تو را، همسرت را با چاقو بكشد… باور نكردنيست. تو در نهايت نمردى، كشته شدى. داريوش ديگرِ مهرجويى نخواهد بود كه زندگى و مرگ تو را تبديل به يك فيلم كند. فيلمى با پايانى ماوراى سورئال. ايران را چه شده كه داريوشِ مهرجويى اش را در ٨٣ سالگى، در كنار همسرش با چاقو شرحه شرحه ميكنند… مريم… صفا… مونا… شما چطور اين تلخى را تحمل خواهيد كرد…. حالت تهوع امان نميدهد.»
مهناز افشار، بازیگر سینمای ایران که خارج از این کشور زندگی میکند هم عکسی از خودش مربوط به فیلم «چه خوبه که برگشتی» ساخته داریوش مهرجویی منتشر کرده و نوشته که این خبر را باور نمیکند و «در این دوری فقط اشک» میریزد.
او در اینستاگرامش نوشت: «تلفنی با یکی از بچهها حرف زدم جیغ کشیدم گریه کردم و داد زدم، مگه میشه»
«زنگ زدم ایران به بچه هایی که بهشون نزدیک بودن ، به رفیقای سینماییام گریه کردم داد زدیم۔ زیر پوست لایه لایه مملکتم چی داره میگذره. عمر و زندگی اینقدر ناچیز شده۔ امنیت کجاست زندگی کجاست.»
هانیه توسلی هم «قتل فجیع» این دو سینماگر را «یک فاجعه ملی» خواند و نوشت: «نهایت بدبختی است. نهایت فلاکت برای این جامعه. ظلم و تبعیض و بیعدالتی و امنیتی که نداریم.»
هانیه توسلی، بازیگر سینمای ایران در واکنش به این خبر در اینستاگرام خود نوشت: «این قتل فجیع او و همسرش، یک فاجعهی ملی است.» این بازیگر تاکید کرده است: «نهایت بدبختی است. نهایت فلاکت برای این جامعه. ظلم و تبعیض و بیعدالتی و امنیتی که نداریم. همه چیز عجیب است. مثل کابوس. کابوسی که تمامی ندارد. من عاجزم. مدتهاست. توان زندگی نرمال ندارم. مدتهاست. نمیدانم چطور باید ادامه داد.»
خبر قتل هولناک مهرجویی، «مو بر بدن آدمی راست میکند»
احمد زیدآبادی، روزنامه نگار و فعال سیاسی هم در تلگرام خود مطلبی با عنوان «قتل مهرجویی و هول و هراس دائمی» نوشت که شنیدن خبر هولناک قتل داریوش مهرجویی «مو بر بدن آدمی راست میکند.»
او نوشت: «ما ایرانیان بیش از همه در معرضِ دلهره و اضطرابیم. بوی خشونت و نفرت همه جا پیچیده است. کلامی از مهر و آرامش در میان نیست. خبری از دوستی و مهربانی و صلح نمیرسد. نزاع و ستیز به رفتاری عادی تبدیل شده است. خبرها وحشتانگیز است. هر روز خبری هولناک برای تلخکامی و اندوه و ترس وجود دارد. پنداری دروازههای شرارت از هر سو گشوده است.»
این فعال سیاسی هم با انتقاد از شرایط کنونی جامعه ایران و مقابله پلیس با مسائلی مثل حجاب زنان نوشت: «اینجا چه خبر است؟ قرار است چه خبر شود؟ مسئلهمان چیست؟ تار موی زنان یا حفاظت از جان شهروندان؟ حفظ حیات آدمیان یا تحریک دائمی آنان به خشم و خشونت و کشتار؟ این بلا از کجا نازل شده است؟ قرار است به کجا ختم شود؟»
واکنش معاونت سیمای جمهوری اسلامی ایران
معاونت سیمای جمهوری اسلامی ایران (تلویزیون دولتی) هم در بیانیه ای قتل داریوش مهرجویی را «ضایعه دلخراش و غمانگیز خواند.
در این بیانیه آمده که او «همکاریهایی با سازمان صدا و سیما داشت که نتیجه اش خلق آثار تحسین برانگیزی چون «مهمان مامان» بوده است.»
در این بیانیه همچنین به فیلم گاو و دایره مینا، از آثار پیش از انقلاب داریوش مهرجویی اشاره شده و آمده که او با این آثار مخالفتش را با حکومت پهلوی ابراز کرده بود.
این بیانیه در حالی صادر شده است که داریوش مهرجویی بارها از همکاری با سیمای جمهوری اسلامی ایران گلایه کرده و بارها عصانیتش را ابراز کرده بود.
به گزارش ایسنا او در دوره ریاست عزت الله ضرغامی چند فیلم برای شبکههای مختلف ساخت که به گفته خودش پخش نشدند و بلاتکلیف ماندند و همکاری با صدا و سیما ادامه پیدا نکرد.
آقای مهرجویی همچنین از «بایکوت شدن» سریال «عطار» توسط تلویزیون و پخش فیلم «گاو» بدون خرید حق پخش انتقاد کرده بود گفته بود که شکایتش از این رسانه به جایی نرسیده بود.
مهرجویی علاوه بر این اعلام کرده بود که طی این سالها تلویزیون فیلم «گاو» را «بدون خرید حق پخش» روی آنتن شبکههایش فرستاده و شکایتش از این رسانه هم به جایی نرسیده است.
بی بی سی