فضای امنیتی مقابل دانشگاه تهران و بازداشت چند معترض در چهاردهمین سالگرد حبس خانگی رهبران جنبش سبز

توضیح ویدئو، فضای امنیتی در مرکز تهران و گزارش‌ها از بازداشت گسترده معترضان به حصر

فراخوان تجمع در برابر دانشگاه تهران در اعتراض به حصر خانگی میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی، به فضای امنیتی شدید در مرکز تهران انجامیده است و گزارش‌ها حاکی از بازداشت چندین نفر از معترضان است.

بنا به گفته‌های شاهدان عینی و ویدیوهای همرسانی‌شده در شبکه‌های اجتماعی ماموران امنیتی حضور سنگینی در اطراف دانشگاه تهران و خیابان انقلاب دارند.

بازداشت کسانی که برای برگزاری تجمع فراخوان دادند، از روز گذشته آغاز شده است.

اردشیر امیرارجمند، که پیشتر مشاور میرحسین موسوی بود، گفته است: «بازداشت ها ادامه دارد. پس از رحیم قمیشی، اکبر دانش سرارودی و ناصر دانشفر، بامداد امروز برخی دیگر از همراهان کارزار رفع حصر دستگیر یا در خانه خود زندانی شدند، از جمله محمود دردکشان و فرزندش ، سعید و سعیده منتظری و‌ عبدالرحیم سلیمانی.»

کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، می‌گوید حسین لقمانیان، نماینده سابق مجلس ایران نیز جزو بازداشت‌شدگان است. آقای لقمانیان مانند چند نفر دیگر از فراخوان‌دهندگان در جنگ ایران و عراق حضور داشته و مجروح شده است.

گفته می‌شود علاوه بر حضور انبوه مامورانی که لباس رسمی به تن دارند، ماموران لباس‌شخصی نیز به طور گسترده در محل هستند.

یک شاهد عینی به بی‌بی‌سی فارسی گفت حضور ماموران به قدری سنگین است که «انگار خیابان‌ها را قرق کرده‌اند.»

محمدباقر بختیار، از فرماندهان سابق سپاه، با انتشار ویدیویی از فضای امنیتی و اشاره به سابقه حضور فراخوان‌دهندگان در جنگ ایران و عراق، گفت: «مطلع هستند که با چه نیرویی روبرو هستند و چند لشکر آورده‌اند.»

محمود دردکشان، یکی دیگر از دعوت‌کنندگان به تجمع، با انتشار ویدیویی پیش از رفتن به سمت آن گفت: «تمام هم و غم ما پایان دادن به این بحران‌های فزاینده‌ای است که به ایران ‌و‌مردم ایران تحمیل شده است.»

حصر خانگی یکی از شیوه‌های رایج در جمهوری اسلامی برای مهار چهره‌هایی است که نقشی در حکومت داشته‌اند.

آیت‌الله حسینعلی منتظری، که زمانی قائم مقام رهبر بود، شاخص‌ترین چهره‌ای است که سال‌ها تحت حصر خانگی بود. سعید منتظری و سعیده منتظری، دو نفر از فرزندان او، جزو بازداشت‌شدگان امروز هستند.

مجتبی لطفی، از نزدیکان به آیت‌الله منتظری، در کانال تلگرامی خود به نقل از یکی از شاهدان آزاد شده نوشته است: «از خانم سعیده منتظری پرسیدند: نام و نشان؟ سعیده پاسخ داد: مهسا امینی. سپس از سعید منتظری پرسش شد نام و نشان؟ پاسخ داد: برادرِ مهسا امینی.»

۲۵ بهمن ۱۳۸۹ چه شد؟

معترضان در ۲۵ بهمن ۸۹ در کنار سطل زباله سوزان
توضیح تصویر، اعتراضات ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ یکی از آخرین تظاهرات بزرگ «جنبش سبز» بود

فراخوان تجمع امروز در چهاردهمین سالگرد حبس خانگی آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد منتشر شده است.

روز چهارشنبه روایت جدیدی از آغاز حصر از طرف زهرا رهنورد منتشر شد که می‌گوید در آغاز حصر «ماموران امنیتی با چشم‌بند و دهان‌بند و زنجیرهایی سنگین ما را به نقطه‌ای دور و زیرزمینی متروک بردند.»

میرحسین موسوی و مهدی کروبی در سال ۱۳۸۹ خواهان تجمعی برای اعلام همبستگی با انقلاب مصر و تونس شده بودند.

در ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ تجمعاتی برگزار شد که یکی از شعارهای محوری آن «مبارک، بن‌علی، نوبت سیدعلی» با اشاره به دیکتاتورهای مصر و تونس، خواهان سرنگونی علی خامنه‌ای می‌شد.

دست‌کم دو نفر به نام‌های صانع ژاله و محمد مختاری در اعتراضات ۲۵ بهمن کشته شدند. رسانه‌های حکومتی ابتدا این دو را از طرفداران حکومت معرفی کردند، اما بعدتر فاش شد که خانواده‌های آنها از طرف دستگاه‌های امنیتی تحت فشار بودند.

پس از اعتراضات ۲۵ بهمن، نمایندگان محافظه‌کار مجلس ایران با شعارهای «مرگ بر موسوی» و «مرگ بر کروبی» خواهان اعدام این دو شدند.

پس از حبس خانگی آقایان موسوی و کروبی و خانم‌ها رهنورد و کروبی، اعتراضات جنبش سبز تا مدتی ادامه پیدا کرد، اما به مرور کمرنگ شد.

رفع حصر یکی از شعارهای حسن روحانی، رئیس جمهور پیشین ایران و دیگر چهره‌های اصلاح‌طلب و اعتدالی بوده، اما تاکنون محقق نشده است.

بی بی سی

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *