سه حزب و سازمان جمهوری خواه سکولار دمکرات: فرصت مناسب برای مذاکره با دولت آمریکا و تعامل با جامعه جهانی فراهم شده است
سرانجام، فرجام حساس انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا با پیروزی جو بایدن کاندیدای حزب دمکرات مشخص شد. این انتخابات و نتیجهی آن رویدادی تاریخی با پسامدهای مهم و گستردهی جهانی است که با رقابت نفس گیر و نزدیک کاندیداهای دو حزب اصلی آمریکا همراه بود.
شکست دونالد ترامپ پيروزی برای انسان هائی بود که دل در گرو ارزش ها و مبانی دمکراسی، حفظ محيط زيست، چند جانبه گرایی در حل و فصل مسائل جهانی، ثبات و صلح پایدار و توجه به رویکردهای دانش بنیان در حکمرانی داشته و دارند.
خروج ترامپ از معاهدات جهانی، بی اعتنایی به مسائل زیست محیطی و تلاش برای بازسازی مناسبات زورگویانه در قالب “نخست آمریکا “، ستیز با دستاوردهای جهانی در جهت گسترش تجارت آزاد و روابط ناشی از چند جانبه گرایی و رویکرد های مشارکتی در حل اختلافات، دور جدیدی از بی ثباتی ها را در دنیا پدید آورد که با توجه به پیشبینی ناپذیر بودن تصمیمات و رفتار ترامپ فضای جهانی در ۴ سال گذشته را بیش از پیش با آسیب های عدم قطعیت مواجه ساخته بود.
ترامپ با خروج ناموجه از برجام و تحمیل تحریمهای اقتصادی سنگین یک جانبه در قالب سیاست «فشار حداکثری» اگرچه جمهوری اسلامی را سخت درتنگنا قرار داد، اما بيش از همه مشکلات معیشتی مردم ایران و بهخصوص اقشار ضعیف و کم درآمد را گسترش داد و همچنین زیر ساخت های توسعه ایران را با صدمات جبران ناپذیری روبرو ساخت.
ما سه سازمان جمهوری خواه سکولار دمکرات خرسندی خود از این رویداد و امید به بازگشت مناسبات بین المللی به مدار عقلانیت و روالهای متعارف را اعلام می کنیم که می تواند نقشی مهم در مهار برآمدهای راست افراطی و تاثیر متقابل آنها در تحریک دیگر گرایش های تندرو داشته باشد. هم چنین با توجه به سیاست اعلام شدهی بایدن در مورد برجام، تغییر در آمریکا فرصتی برای بازگشت بر سر میز مذاکره، گفت و گو بر سر مسائل مورد اختلاف دو کشور و مهمتر از همه رفع تحریمهای مربوط به برجام در شرائط کرونائی کنونی است.
بر خلاف تصویرپردازی های غیرواقعی و خیالبافانه برخی از نیروهای سیاسی مدافع کارزار«فشار حداکثری»، دولت ترامپ می خواست با در تنگنا قرار دادن جمهوری اسلامی و قطع درآمد های ارزی آن، مقامات اصلی حکومت را به نشستن بر سر میز مذاکره و دستیابی به توافق جدید و اعطای امتیازات بیشتر حول ملاحظات امنیتی آمریکا و متحدان منطقهای آن وادار کند. مسائل حقوق بشری و مطالبات مردم ایران جایگاهی در سیاست های معطوف به ایران دولت دونالد ترامپ نداشت.
البته در این دوره برخی از نیروهای سیاسی اپوزيسيون در تلاش بودند تا پروژه سیاسی مورد نظر خود را با مداخله دولت امریکا و عاملیت آن در تغییرات و تشکیل دولت انتقالی در خارج از کشور و بدون اعتنا به نیروهای مبارز داخلی جلو ببرند که موفقیتی بهدست نیاوردند.
اکنون بعد از این تجربه ضروری است تا بار دیگر تاکید شود که تلاش برای ترغیب دولت آمریکا به کاربست سیاست «تغییر رژیم» امری غلط و مغایر با شئونات ملی و اصل استقلال است؛ همچنین تلاش برای کشاندن دولت آمریکا به معادلات سیاسی داخلی ایران برای تقویت موقعیت یک جناح و جلو بردن پروزه های سیاسی اش نیز اقدامی نادرست است و پیامدهای منفی دارد.
جابه جائی در کاخ سفید در شرایط کنونی تاکید دیگری است بر این واقعیت که مسائل سیاسی داخلی ایران و تحولات مرتبط باید بر پایهی متغیرهای درونی و تعامل ها و همآوردی نیروهای داخلی در چارچوب مولفه هایی چون “رعایت منافع ملی”، “کثرت گرایی سیاسی”، “اعلامیهی جهانی حقوق بشر” و “الزامات استقلال کشور” تعیین و مدیریت شود. دولت های خارجی و از جمله دولت آمریکا تنها می توانند جمهوری اسلامی را تحت فشار بگذارند تا به تعهدات جهانی خود در رعایت کنوانسیون ها و معاهدات حقوق بشری عمل کند. اکنون با برطرف شدن تصورات غیرواقعی فرصت بهتری برای تقویت مبارزات درون بنیاد و سازماندهی نیروها علیه جمهوری اسلامی فراهم شده است.
تجارب گذشته و اتفاقاتی که قبل و بعد از تصویب برجام رخ داد، این واقعیت را برجسته می سازد که اراده ای در جمهوری اسلامی برای تغيير سياست های منطقه ای و بحران زا وجود ندارد. جمهوری اسلامی با سیاست عمق استراتژیک و توسعه طلبانه خود بخش اعظم منابع و امکانات کشور را هدر داده و با سیاست دشمن تراشی خود در منطقه و جهان کشور را به انزوا و مردم ما را به فلاکت کشانده است.
از اینرو تعامل با جهان و تنش زدایی در روابط ایران و آمریکا نیازمند دگرگونی سياست های منطقه ای، کنار گذاشتن خصومت ديرينه با آمريکا و دست کشيدن از سياست نابودی اسرائيل است. بازگشت به برجام اگر همراه با تغيير این سياست ها نباشد، ظرفیت قابل اعتنایی در حل مشکلات نخواهد داشت و در باز به پاشنه قبلی خواهد چرخید.
به باور ما، کاهش دامنه منازعات و برداشته شدن تحریم های اقتصادی مضر به حال مردم به سود کشور و در راستای منافع ملی است؛ ازاینرو ما بر خواسته هایی چون رفع تحريم های اقتصادی مشکل آفرین برای معیشت و سلامت مردم، بازگشت به برجام، تغییر در سیاست های منطقه ای و کاربست تنش زدایی با دولت آمریکا در شکلی واقعی تاکيد داريم.
امیدواریم آغاز به کار دولت جو بایدن نقطه عطفی در کاهش بی ثباتی ها در دنیا و تقویت رویکرد های چندجانبهگرا و مشارکتی در مدیریت مسائل جهانی شود.
هیئت های ـ سیاسی اجرائی:
اتحاد جمهوریخواهان ایران
حزب چپ ایران (فدائیان خلق)
همبستگی جمهوری خواهان ایران
۲۱ آبان ۱۳۹۹ – ۱۱ نوامبر ۲۰۲۰